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Kafe 바로가기주관연구기관 | 식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
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연구책임자 | 오금순 |
참여연구자 | 이화정 , 허수정 , 신용운 , 오재명 , 황경미 , 강윤정 , 왕혜원 , 정하영 , 김나희 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2017-12 |
과제시작연도 | 2017 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO201800035695 |
과제고유번호 | 1475009804 |
사업명 | 식품등안전관리 |
DB 구축일자 | 2018-07-28 |
키워드 | 나트륨.당류.코호트.식이패턴.영양정책.Sodium.Sugars.Cohort.Dietary pattern.Nutrition policy. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800035695 |
나트륨, 당류 등 건강 위해가능 영양성분의 과도한 섭취는 암, 비만, 당뇨병, 심혈관계 질환 등의 원인으로 작용하기 때문에 영양성분별로 다양한 저감화 정책이 국내·외에서 추진되고 있다. 하지만, 지금까지 국내에서 추진된 저감정책들은 세계보건기구(WHO) 등 외국의 과학적 자료에 의존하여 건강 위해가능 영양 성분별로 구분하여 추진되었고, 국민의 건강한 식생활을 위한 통합적인 식이지침들이 마련되어지지 않았다. 식이패턴은 식이지침의 근거가 될 수 있는 유용한 자료로, 특히 만성질환의 예방 및 관리를 위해서 연구될 필요가 있다. 일반적으로
나트륨, 당류 등 건강 위해가능 영양성분의 과도한 섭취는 암, 비만, 당뇨병, 심혈관계 질환 등의 원인으로 작용하기 때문에 영양성분별로 다양한 저감화 정책이 국내·외에서 추진되고 있다. 하지만, 지금까지 국내에서 추진된 저감정책들은 세계보건기구(WHO) 등 외국의 과학적 자료에 의존하여 건강 위해가능 영양 성분별로 구분하여 추진되었고, 국민의 건강한 식생활을 위한 통합적인 식이지침들이 마련되어지지 않았다. 식이패턴은 식이지침의 근거가 될 수 있는 유용한 자료로, 특히 만성질환의 예방 및 관리를 위해서 연구될 필요가 있다. 일반적으로 사람들은 단일영양소나 식품을 먹는 것이 아니고 여러 영양소가 복합된 식품들로 구성된 식사를 하므로, 한 가지 영양소에 관한 연구는 여러 영양소들 간의 복잡한 상호 관련성을 설명하기에 불충분하다. 또한 식이패턴은 특정 인구집단의 식습관에 따라 다르게 정의되므로, 우리나라 사람들에게 적합한 식이패턴을 찾아내어 사람들에게 교육, 홍보하는 것이 필요하다.
아직까지 우리나라에서는 식이지침의 근거자료로 활용될 수 있는 대규모 코호트 연구결과가 제한적이다. 반면, 제 외국에서는 각 나라의 식이지침에 대한 근거자료를 위해 식이패턴과 만성질환과의 관련성에 대한 메타분석과 체계적 고찰 논문 등을 종합하여 식이지침을 만들었다. 따라서 본 연구에서는 제외국의 식이지침 총 5개국(미국, 호주, 덴마크, 스웨덴, 네덜란드)에 대한 근거자료 분석 방법과 식이가이드라인에 대한 내용을 살펴본 후, 우리나라 식생활 지침의 과학적 근거 제공을 위하여 한국인을 대상으로 한 일반인 코호트 자료를 분석하고자 한다.
식이패턴 분석을 통해 각 코호트별 특성에 따라 농촌코호트에서는 3개의 식이패턴 (‘채소 및 김치류, 위주의 식이패턴’, 과일류 및 유제품류‘ 위주의 식이패턴, ’육류 및 빵류‘ 위주의 식이패턴)이 도출되었으며, 안산.안성 및 도시기반 코호트에서는 2개의 식이패턴 (’채소류, 찌개류 및 김치류’ 위주의 전통식 식이패턴, ‘육류 및 생선류’ 위주의 서구식 식이패턴)이 도출되었다. 식이패턴별 만성질환과의 상관성 분석 결과, 농촌 코호트의 경우, “ 채소 및 김치류” 위주의 식이패턴에서 당뇨, 심근경색 발생률이 낮은 것으로 나타났으며, 안산·안성 코호트의 경우, ‘채소, 찌개류 및 김치류” 위주의 전통식 식이패턴에서 비만과 대사증후군 발생률이 높게 나타났으며, “육류와 생선류” 위주의 서구식 식이 패턴에서 대사증후군 발생률이 낮게 나타났다. 식이패턴별 당류, 나트륨 프로파일 분석결과, 안산·안성 코호트 식이패턴에서 농촌코호트보다 당류 및 나트륨 함량이 높은 것으로 나타났고, 만성질환을 최소화하는 당류, 나트륨 섭취수준 분석결과 고혈압 발생률과 나트륨 섭취수준과의 명확한 패턴이 나타나지 않았으며, 당류 섭취 비율이 15~16% 수준에서 비만 발생률이 낮게 나타났다. 또한, 만성질환과 당류, 나트륨 영양성분 간의 시너지 효과 분석결과, 안산·안성 코호트의 경우 나트륨과 당류섭취가 모두 낮은 그룹에 비해 나트릅 섭취량이 낮고 당류 섭취가 높은 그룹과 나트륨과 당류 섭취가 모두 높은 그룹에서 비만 발생률이 유의적으로 높은 것으로 나타났다.
위해가능 영양성분 (나트륨/당류) 섭취 실태 파악을 위해 국민건강영양조사(2010-2015년)자료와 식품의약품안전처에서 구축한 당 DB를 이용하여 심층 분석한 결과, 2015년의 나트륨 섭취량은 3,889.6 mg/일, 당류 섭취량은 76.86 g/일로 나타났다. 나트륨 섭취량은 2010년 이후 점차적으로 감소하는 추세이나, 아직 높은 수 준(2010년 4,831.1 mg/day → 2015년 3,889.6 mg/ day)으로 그 중 가공식품으로부터의 나트륨 섭취비율이 90%이상 유지되고 있다. 한국영양섭취기준 1일 나트륨 목표섭취량인 2,000 mg 이상 섭취자 비율은 전체 76.6%로 높은 비율을 나타냈으며 주요 급원 음식군은 면 및 만두류, 김치류, 국 및 탕류 순이었다. 당류의 경우에는 나트륨과는 반대로 섭취량이 점차 증가하는 추세 (2010년 69.94 g/day → 2015년 76.86 g/day) 이며 원재료가 아닌 가공식품으로부터의 당류 에너지 섭취비율 또한 다소 증가하였다(2010년 8.28% → 2015년 9.03%). 그 중 6-11세 어린이와 12-18세 및 19-29세 연령층에서의 섭취량이 높았다. 식품유형 중 음료류로부터의 당류 섭취량이 가장 높았으며, 특히 탄산음료가 주요 급원으로 나타났다.
본 연구에서 도출한 식이패턴 분석결과와 건강 위해가능 영양성분 섭취량 심층분석 결과는 당류 및 나트륨 저감 사업의 과학적 근거자료로 이용될 수 있을 것으로 판단된다. 다만, 식이패턴 분석 결과의 경우, 일부 지역대상의 코호트 자료의 이용 및 식이섭취빈도조사로 조사된 식이섭취량 자료를 이용하였다는 제한점으로 인해, 본 연구결과를 근거로 향후 이를 뒷받침하기 위한 추가적인 연구가 필요하다.
(출처 : 요약문 3p)
Excessive intake of the potentially hazardous nutrients such as sodium and sugar is the cause of obesity, cancer, diabetes, and cardiovascular diseases. So, policies reducing the potentially hazardous nutrients have been executed in Korea. But, the policies have depended on foreign sources and have
Excessive intake of the potentially hazardous nutrients such as sodium and sugar is the cause of obesity, cancer, diabetes, and cardiovascular diseases. So, policies reducing the potentially hazardous nutrients have been executed in Korea. But, the policies have depended on foreign sources and have been implemented by divided nutritional components. People usually intake food consisting of various nutritional components, and many diseases are influenced by interactions among a variety of nutrients such as sodium, sugar, fat, and vitamin. Also, people eat different types of food in different countries.
Recent dietary patten studies have been widely implemented to find associations with health outcomes for healthy eating habits. However, most previous studies were conducted in other countries, and there were only a few studies in Korea. For dietary guidelines, other countries had a body of scientific report and evidence such as systematic reviews and meta-analysis that had been reported on relationships between dietary patterns and diseases, whUe Korea had not.
It is necessary for koreans to give dietary guidelines based on scientific reports. So, after investigating foreign dietary guidelines (United states, Austria, Denmark, Sweden, Netherlands) grounded in the most current scientific evidence, we analyzed population-based cohort data which are part of the Korean Genome Epidemiology Study (KoGES). We obtained 3 dietary patterns (‘vegetables and kimchi', ‘fruits and dairy products’, and ‘meats and breads' ) in rural cohort and 2 dietary patterns (vegetables, korean-soup and kimchi, meats and fishes in Ansan-Ansung cohort and the city cohort.
Our study investigated relative risk (RR) between chronic diseases and dietary patterns in Korean adults. The result of study is as follows. 1) In the rurul cohort of the KoGES, the ‘vegetables and kimchi’ dietary pattern had inverse associations with diabetes and cardio-vascular disease (CVD). 2) In the Ansan-Ansung cohort, The vegetables, korean-soup and kimchi' dietary pattern had positive relationships with obesity and metabolic syndrome (MetS), and The ‘meats and fishes’ dietary pattern are inversely associated with MetS. 3) When we analyzed the sodium and sugar intake by dietary patterns, sodium and sugar intakes were high in dietary patterns of the Ansan-Ansung cohort. A s results of analysis on sodium and sugar which were minimize risk of chronic diseases, we found no association between hypertension incidence and sodium intake level and obesity incidence rate was low at the 15-16 % of energy level of sugars intake. 4) When we analyzed the synergy effect among sugar, sodium and chronic diseases, obesity incidence rate was higher in low-sodium ( < 4,000 mg) and high-sugars (≥15% of energy) group than high-sodium (≥4,000 mg) and low-sugars ( < 15% of energy) group in the Ansan-Ansung cohort.
We carried out investigations on intake of the potentially hazardous nutrients such as sodium and sugar using data of KNHANES 2010-2015 and sugar database. The sugar database was obtained by he Ministry of Food and Drug Safety of Korea, and our study showed the following results. Average daily intake of sodium was 3,889.6mg, and sugar was 76.86g . Although daily sodium intake had decreasing tendency during 2010-2015, the sodium intake remained at a high level(4,831.1 mg/day in 2010 => 3,889.6 mg/day in 2015). Also, it still shows that over 90% of contribution ratio on the sodium consumption of processed foods. 76.6% of the participants has mean level of sodium intake exceeding the ‘Dietary Reference Intake for Koreans(KDRIs)’ recommendation of 2,000 mg per day. Major sources of sodium intake at dish group were in the following order : noodle or mando, kimchi, and soup or stew. Compared to sodium intake, intake of total sugar had increasing tendency(69.94g/day in 2010 => 76.86g/day in 2015). Also, the sugar intake through processed foods of total energy intake(E%) slightly increased during 2010-2015(8.28E% in 2010 => 9.03E% in 2015). In the age group of 6-11, 12-18, and 19-29 years old, proportion of sugar-energy intake through processed foods was higher than those of the other age groups. The proportion of sugar-energy intake was the highest in drinks, and carbonated soft drink was a major source of sugar intake at drinks.
(출처 : Summary 5p)
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