보고서 정보
주관연구기관 |
연세대학교 Yonsei University |
연구책임자 |
이승민
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2017-11 |
과제시작연도 |
2017 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201800035720 |
과제고유번호 |
1475010237 |
사업명 |
식품등안전관리 |
DB 구축일자 |
2018-07-28
|
키워드 |
건강기능식품.기능성원료.조사.Health functional food.Functional ingredients.Survey.
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201800035720 |
초록
▼
■ 연구 목표
제외국에서 유통 중인 건강기능식품 원료의 인정 현황 및 유통상황을 확인하며 과학적 근거를 통한 자료 조사 및 평가를 통해 제외국의 기능성 건강식품의 국내유통 가능성을 위한 자료를 확보하며 이를 통하여 건강기능식품 원료 확대를 촉진시켜 소비자의 제품 선택 기회 확대 및 침체되고 있는 건강기능식품 매출 증대를 유도하고자 한다.
■ 연구 내용
1) 기능성 식품 원료의 유통 소비량, 2)기능성 식품 원료의 국가별 기준, 규격 3) 기능성 식품 원료의 안전성, 4) 기능성식품 원료의 기능성 조사는 제외국
■ 연구 목표
제외국에서 유통 중인 건강기능식품 원료의 인정 현황 및 유통상황을 확인하며 과학적 근거를 통한 자료 조사 및 평가를 통해 제외국의 기능성 건강식품의 국내유통 가능성을 위한 자료를 확보하며 이를 통하여 건강기능식품 원료 확대를 촉진시켜 소비자의 제품 선택 기회 확대 및 침체되고 있는 건강기능식품 매출 증대를 유도하고자 한다.
■ 연구 내용
1) 기능성 식품 원료의 유통 소비량, 2)기능성 식품 원료의 국가별 기준, 규격 3) 기능성 식품 원료의 안전성, 4) 기능성식품 원료의 기능성 조사는 제외국의 공신력을 지닌 자료와 과학적인 근거를 바탕으로 자료 조사를 진행하였다. 이를 토대로 건강기능식품 원재료 확대가능한 후보군들에 대한 추가 보안 자료를 도출하였다.
■ 주요 연구 결과
① 세부적으로 분류한 총 66종의 기능성 원료 후보군의 제외국의 인정 현황, 기준 및 규격, 유통량 조사를 통하여 제외국에서 원료의 사용을 확인하였고 과학적인 근거 자료를 바탕으로 원료의 안전성, 기능성을 확인하였다. ② 제조방법에서 3개 원료의 자료가 존재하지 않았고, 나머지 63개의 원료의 자료가 존재하였다. 그러나, 제조 과정에 대한 정확한 명시는 되어있지 않았다. ③ 지표(기능성) 성분에서 2개의 원료가 지표(기능성) 성분 및 시험법이 명시되었고, 57개의 원료는 지표(기능성) 성분만 명시되었고, 나머지 7개 원료에 대한 자료는 존재하지 않았다. ④ 문헌 조사를 통하여 후보 원료의 안정성을 확인한 결과 단일 투여 독성시험, 90일 반복투여 독성시험, 유전 독성시험, 기타 독성시험 4가지 모두 존재하는 원료는 10개, 3가지 독성시험자료가 존재하는 원료는 11개, 2가지 독성시험자료가 존재하는 원료는 13개, 1가지 독성시험자료가 존재하는 원료는 19개, 독성시험자료가 존재하지 않는 원료는 13개로 확인되었다. ⑤ 문헌 조사를 통하여 후보 원료의 기능성을 확인하여, 인체적용시험과 동물모델시험 결과를 바탕으로 기능성 제안 우선순위를 결정하였다. 우선순위 1에 포함되는 원료는 14개, 우선순위 2에 포함되는 원료는 15개, 우선순위 3에 포함되는 원료는 4개, 우선순위 4에 포함되는 원료는 20개이다. ⑥ 총 66종의 후보군 중 현재 국내 고시형 건강기능성식품으로 등재될 수 있는 원료는 없으나, 시험 및 조사 등의 추가 자료가 보완된다면 고시형 원료로 등재될 가능성이 있다.
■ 활용 계획
① 건강기능식품 기능성 원료 확대를 위한 기초자료로 활용할 것이다. ② 총 66종의 ‘건강기능성식품 기능성 후보 원료’에 대한 자료를 소비자, 연구자 및 관련 업체들에게 활용하도록 할 것이다. ③ ‘건강기능성식품 기능성 후보 원료’에 대한 자료는 추가적으로 보완되어 향후 고시형 원료로 제안하기 위한 자료로 사용될 수 있도록 할 것이다.
(출처 : 요약문 6p)
Abstract
▼
■ Research Objective
Identify the status of approval and distribution status of health functional food ingredients distributed in foreign countries, and obtain data for the possibility of distribution of foreign health functional foods in Korea through scientific research and evaluation. Through
■ Research Objective
Identify the status of approval and distribution status of health functional food ingredients distributed in foreign countries, and obtain data for the possibility of distribution of foreign health functional foods in Korea through scientific research and evaluation. Through this, we will promote the expansion of ingredients for health functional foods, thereby expanding opportunities for consumers to select products and increasing sales of decreasing health functional foods
■ Research Contents
1) the circulation and consumption of functional food ingredients, 2) national criteria and specifications of functional food ingredients, 3) safety of functional food ingredients, 4) functionality survey of functional food ingredients is carried out based on the scientific evidence and foreign country's data with public confidence. Based on the former information, additional supplementation data of candidates of health functional food ingredients which can be expanded is drawed.
■ Research Results
① We confirmed the use of ingredients in foreign countries through a survey on the approval status, standards, specifications and circulation amount of 66 kinds of functional raw materials candidates classified in detail, and confirmed the safety and functionality of raw materials based on scientific data. ② There were no data of three raw materials in manufacturing method, and there were data of remaining 63 raw materials. However, there is no exact specification of the manufacturing process.
③ Two raw materials are specified for marker (functional) component and test method. 57 raw materials only specify marker (functional) component, and there are no data for the ramaining 7 raw materials. ④ The stability of the candidate materials was confirmed through literature review. As a result, it was confirmed that there were 10 raw materials in which the single dose toxicity test, 90 day repeated dose toxicity test, genotoxicity test and other toxicity test exist. there were 11 raw materials with three toxicity test methods, there were 13 raw materials with two toxicity test methods, 19 raw materials with one toxicity test method, and 13 raw materials without toxicity test method. ⑤ Based on literature review, functionalities of candidate raw materials are confirmed, and priority of functional proposals is determined based on human medel test and animal model test results. 14 raw materials included priority 1, 15 raw materials included in priority 2, 4 raw materials included in priority 3, and 20 raw materials included in priority 4. ⑥ Among 66 candidates in total, there is no raw material that can be listed as a domestic health functional food in Korea. However, if additional data such as tests and surveys are supplemented, it is likely to be listed as a domestic raw material.
■ Application Plan
① This will be used as basic data for expanding functional ingredients of health functional foods ② Data on 66 kinds of 'health functional food candidate ingredient’s will be available to consumers, researchers and related companies ③ If data on 'health functional food candidate ingredients' are supplemented, it can be used as a material to propose as future notified ingredients.
(출처 : Summary 9p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 용역연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 제출문 ... 3
- 목차 ... 4
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 6
- 국문 요약문 ... 6
- Summary ... 9
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 12
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 12
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 32
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 42
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 950
- 제5장 총괄주요연구 변경사항 ... 952
- 제6장 총괄참고문헌 ... 953
- 제7장 총괄첨부서류 ... 1038
- 끝페이지 ... 1063
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.