최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 건국대학교 KonKuk University |
---|---|
연구책임자 | 최미정 |
참여연구자 | 배호재 , 김준태 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2017-11 |
과제시작연도 | 2016 |
주관부처 | 농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) |
등록번호 | TRKO201800037299 |
과제고유번호 | 1545013540 |
사업명 | 고부가가치식품기술개발 |
DB 구축일자 | 2018-08-25 |
키워드 | 나노식품.독성평가.생리활성.대량생산.상용화.Nano food.Toxicity evaluation.Physiological activity.Scale-up.Commercialization. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800037299 |
❍ pilot scale 콜라겐 펩타이드 리포좀 제조 공정 확립 및 이화학적 특성 분석
❍ 콜라겐 펩타이드 리포좀이 첨가된 유자음료의 pilot scale 제조 및 이화학적 특성 분석
❍ 펩타이드 및 리포좀이 첨가된 돼지고기 패티의 이화학적 특성 및 항산화 작용 분석
❍ 강황추출물 나노에멀젼의 pilot sacle로의 제조공정 확립
❍ 실제식품에 대한 강황추출물 나노에멀젼 분말의 안정성평가 및 시제품 제조
❍ 펩타이드 리포좀 및 강황추출물 나노에멀젼의 분말화
❍ 다중층 구조의 나노 소재 제조(3중층
❍ pilot scale 콜라겐 펩타이드 리포좀 제조 공정 확립 및 이화학적 특성 분석
❍ 콜라겐 펩타이드 리포좀이 첨가된 유자음료의 pilot scale 제조 및 이화학적 특성 분석
❍ 펩타이드 및 리포좀이 첨가된 돼지고기 패티의 이화학적 특성 및 항산화 작용 분석
❍ 강황추출물 나노에멀젼의 pilot sacle로의 제조공정 확립
❍ 실제식품에 대한 강황추출물 나노에멀젼 분말의 안정성평가 및 시제품 제조
❍ 펩타이드 리포좀 및 강황추출물 나노에멀젼의 분말화
❍ 다중층 구조의 나노 소재 제조(3중층 펩타이드 리포좀, 다층구조 나노에멀젼)
❍ 개발된 나노소재 및 제품의 세포독성·체내안전성 평가
❍ 동물 실험을 통한 개발 및 선정된 나노식품의 체내 안전성 평가
❍ 개발된 나노소재 및 제품의 생리활성 효능규명(항염증, 항비만, 항산화 등)
❍ 정량성과: 특허출원 3(4), 특허등록 2(1), 기술이전 1(1), 제품화 2(2), SCI논문 7(6.5), 비SCI 1(1), 학술발표 11(25), 인력양성 13(14), 홍보전시 1(1), 연구활용 6(6)
(출처 : 보고서 요약서 3p)
Purpose&Contents
❍ Objective: Commercial commercialization of nano food manufacturing technology and product development.
❍ Contents of the study:
- Optimization of Pilot scale nano material manufacturing process.
- Application and commercialization of the developed nano food techno
Purpose&Contents
❍ Objective: Commercial commercialization of nano food manufacturing technology and product development.
❍ Contents of the study:
- Optimization of Pilot scale nano material manufacturing process.
- Application and commercialization of the developed nano food technology (peptide liposome, turmeric extract nano-emulsion) to field.
- Safety and functional investigation of nano foods for industrialized food products.
- Develope commercially available nano food technology.
Results
❍ Optimal manufacturing process and physicochemical characterization of pilot scale collagen peptide liposome.
❍ Optimal manufacturing condition and characterization of pilot scales of yuja beverage with collagen peptide liposome.
❍ Analysis of physicochemical properties and antioxidant activity of peptide and liposome added pork patties.
❍ Optimization of manufacturing process of pilot nanoemulsion of turmeric extract as pilot sacle.
❍ Stability evaluation and prototype production of turmeric extract nano-emulsion powder on food.
❍ Powdering of peptide liposome and turmeric extract nanoemulsion.
❍ Manufacture of multi-layered nanomaterials (triple-layered peptide liposome, multi-layered nanoemulsion)
❍ To evaluate the cytotoxicity and internal safety of the developed nanomaterials and products and identify their physiological activities.
❍ Safety evaluation of selected nano foods of in vivo experiments
❍ Identification of physiologically active effects of developed nanomaterials and products (anti-inflammatory, anti-obesity, antioxidant, etc.)
Expected Contribution
❍ Identification of industrial applicability and product applicability by manufacturing pilot scale unit of nano material
❍ Utilizing the anti-obesity functional effect of peptide liposome
❍ Evaluation of the nanoemulsion powder stability of turmeric extracts in milk and ionic drinks and production of prototype of ham, tumeric pill.
(출처 : SUMMARY 5p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.