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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국보건산업진흥원 Korea Health Industry Development Institute |
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연구책임자 | 이행신 |
참여연구자 | 연미영 , 김도희 , 이지연 , 박승주 , 여윤재 , 한재준 , 이광호 , 이숙종 , 강경모 , 송현주 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2017-11 |
과제시작연도 | 2017 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO201800041014 |
과제고유번호 | 1475010145 |
사업명 | 식품등안전관리 |
DB 구축일자 | 2018-11-24 |
키워드 | 포장재질.이행물질.식품접촉계수.식품분배계수.기구용기포장 사용실태조사.Packaging material.migrant.consumption factor.food distribution factor.Packaging Usage Survey. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800041014 |
○ 본 연구에서는 합성수지제(PVC, PE, PP, PS, PET, PA), 종이제, 고무제, 금속제의 재질별 정보 및 안전성 평가관련자료를 수집·분석하고, 실제 우리 국민의 식품용 기구 및 용기·포장 사용실태와 식품섭취 실태가 반영된 한국형 식품용기구및용기․포장이행물질안전성평가방법(안)을 마련하고자 하였다.
○ 식품포장 소재 중 대표적인 합성수지제(PVC, PE, PP, PS, PET, PA), 종이제, 고무제, 금속제를 대상재질로 하여 이행물질을 선정하고, 이행시험 조건 등을 조사하였으며, Pack Size type
○ 본 연구에서는 합성수지제(PVC, PE, PP, PS, PET, PA), 종이제, 고무제, 금속제의 재질별 정보 및 안전성 평가관련자료를 수집·분석하고, 실제 우리 국민의 식품용 기구 및 용기·포장 사용실태와 식품섭취 실태가 반영된 한국형 식품용기구및용기․포장이행물질안전성평가방법(안)을 마련하고자 하였다.
○ 식품포장 소재 중 대표적인 합성수지제(PVC, PE, PP, PS, PET, PA), 종이제, 고무제, 금속제를 대상재질로 하여 이행물질을 선정하고, 이행시험 조건 등을 조사하였으며, Pack Size type and association table (PASTA)”을 작성하여 차후 한국형 이행물질 모델개발을 위한 근거자료를 확보하였다. 또한 재질별 이행물질군의 수학적 이행모델 검토 및 소프트웨어를 활용한 이행물질의 농도를 산출하였다.
○ 식품용 기구 및 용기·포장의 사용실태 조사를 위하여, 가공식품의 포장재질, 조리 및 주방용품, 편의식품 및 패스트푸드의 재질정보를 수집하였으며, 조사표와 조사체계를 개발하였다. 지역/성/연령층을 고려한 전국 16개 지역 512명을 대상으로 하루 동안 섭취한 식품에 대하여 식품의 구입→준비→조리→섭취 全 단계에 걸쳐 기구 및 용기·포장 접촉 여부를 조사하였다.
○ 우리 국민은 1일 평균 3회 정도의 포장된 가공식품을 섭취하였으며, 가장 많이 사용하는 기구 및 용기는 컵, 수저, 접시였다. 종이재에 주로 접촉하는 식품은 치킨/피자 등 배달음식 > 커피/주스 등 음료 > 패스트 푸드 순이었으며, PET에는 탄산음료류 > 우유 및 발효유류 등의 음료류가 가장 많았다.
○ 기구 및 용기·포장의 사용실태로부터 식품별 재질 접촉 빈도와 접촉율을 계산하여, 식품용 기구 및 용기·포장의 안전성 평가에 필요한 식품접촉계수와 식품유형분배계수를 산출하였다.
○ 산출된 식품접촉계수와 식품유형분배계수, 각 재질별 이행물질의 농도값과 국민건강영양조사의 개인별 식품섭취량 자료와 연계하여 이행물질 노출량을 산출하는 한국형 식품용 기구 및 용기포장 이행물질 안전성 평가 모델을 개발하였으며, 이 모델을 통해 노출량 평가 결과와 국내외 선행 연구결과와의 비교·검토를 통해 한국형 모델의 타당성을 검토하였다.
○ 본 연구에서 개발된 개인별 사용실태에 근거한 식품소비계수 및 식품유형별 분배계수 산출을 통해 확률적 추정이 가능한 노출 평가 시나리오는 기구 및 용기·포장에 의한 이행물질 노출 평가 및 안전관리를 위한 기초자료로 활용할 수 있을 것으로 기대한다.
(출처 : 국문 요약문 10p)
○ The purpose of this was to develop the probability safety evaluation model for migrant from utensils and food packaging materials that reflects Korean food culture and consumption behavior by gender and age group
○ We collected and analyzed information on packaging materials such as PVC, P
○ The purpose of this was to develop the probability safety evaluation model for migrant from utensils and food packaging materials that reflects Korean food culture and consumption behavior by gender and age group
○ We collected and analyzed information on packaging materials such as PVC, PE, PP, PS, PET, PA, paper, rubber, and metal for safety evaluation. And we developed the PASTA table to obtain the data for the development of evaluationmodelformigrant. We also examined the mathematical implementation model of the migrants and calculated the concentration of migration of substances in food packaging materials to foods using software.
○ In order to investigate the use status of utensils, and food packaging, we developed of packaging materials DB of the processed foods, convenience foods and fast foods, and questionnaires of use of utensils, containers and packaging for food.
○ We have conducted a National Packaging Usage Survey for 500 persons in 16 regions and collected use of contact materials (packaging, utensils, containers) from purchase to consumption (purchase → preparation → cooking → eating)
○ Major packaging material were PE > PP > PET > glass > aluminum > PS. The mean of food frequency of packaged processed food was 3 times a day, and the most used utensils and containers were cup, spoon/chapstick and dishes. Foods that mainly come into contact with paper materials were chicken / pizza delivery food> coffee / juice drinks> fast food, and drinks, milk and beverages with PET materials.
○ The food consumption factor and food type partition coefficient were calculated by from the ratio of weight of food contacting a specific packaging materials.
○ We developed a Korean safety assessment model for ormigrantfromutensilsandfoodpackagingmaterials in conformity with the food consumption factor, food type distribution factor, concentration of migration of substances in food packaging materials, individual food intake data from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey. And the validity of the Korean model was examined.
○ The results of this study can be provide a basis data for the assessment and risk management of exposure to migration of substances in food packaging materials.
(출처 : Summary 12p)
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