보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
연구책임자 |
강민숙
|
참여연구자 |
황영
,
박영희
,
류지혜
,
김지나
,
김영
,
김양숙
,
정효지
,
신동미
,
유지영
,
정효지
,
김성아
,
김수빈
,
김지윤
,
김혜성
,
단예두
,
박경희
,
백현욱
,
신지애
,
안서은
,
양재복
,
정상원
,
하경호
,
함동우
,
민찬양
,
전신영
,
김지윤
,
신지희
,
심민주
,
손우정
,
김정수
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2018-02 |
과제시작연도 |
2017 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201800043567 |
과제고유번호 |
1395050515 |
사업명 |
FTA대응경쟁력향상기술개발 |
DB 구축일자 |
2019-05-18
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키워드 |
쌀 중심.심혈관계 질환.장내미생물.한식.임상시험.Rice based.cardiovascular disease.gut microbiota.Korean diet.randomized crossover clinical trial.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201800043567 |
초록
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- 한식, 일반서양식, 건강서양식이 심혈관계 질환 위험인자에 미치는 영향을 평가하기 위해 임상시험 (Randomized controlled crossover feeding study) 연구를 수행하여 최종적으로 54명의 대상자가 임상시험을 완료함.
- 한식, 건강서양식, 일반서양식의 섭취가 혈중 지질 및 혈당 대사지표에 미치는 효과를 평가한 결과, 한식은 건강서양식, 일반서양식과 비교할 때, 총 콜레스테롤 및 LDL 콜레스테롤을 유의하게 감소시키는 것으로 나타남. 한식, 건강서양식, 일반서 양식은 모두 혈중 중성지방 농
- 한식, 일반서양식, 건강서양식이 심혈관계 질환 위험인자에 미치는 영향을 평가하기 위해 임상시험 (Randomized controlled crossover feeding study) 연구를 수행하여 최종적으로 54명의 대상자가 임상시험을 완료함.
- 한식, 건강서양식, 일반서양식의 섭취가 혈중 지질 및 혈당 대사지표에 미치는 효과를 평가한 결과, 한식은 건강서양식, 일반서양식과 비교할 때, 총 콜레스테롤 및 LDL 콜레스테롤을 유의하게 감소시키는 것으로 나타남. 한식, 건강서양식, 일반서 양식은 모두 혈중 중성지방 농도를 감소시킨 반면, 혈당은 한식 섭취 후에만 유의하게 증가하였음.
- 한식, 건강서양식, 일반서양식의 섭취가 혈중 지질 및 혈당 대사지표에 미치는 효과를 평가한 결과, 한식은 건강서양식, 일반서양식과 비교할 때, 총 콜레스테롤 및 LDL 콜레스테롤을 유의하게 감소시키는 것으로 나타남. 한식, 건강서양식, 일반서 양식은 모두 혈중 중성지방 농도를 감소시킨 반면, 혈당은 한식 섭취 후에만 유의하게 증가하였음.
- 피험자들의 baseline 장내미생물 분석 결과 크게 3가지 타입으로 나뉘었고, 장내 미생물 타입은 한식, 건강서양식, 일반서양식을 섭취하였을 때, 다른 장내미생물 변화를 야기함. 특히 한식의 섭취는 건강서양식 및 일반서양식 섭취에 비해 Butyricimonas의 상대적인 분포가 유의적으로 줄어드는 결과를 보임.
(출처 : 보고서 요약서 3p)
Abstract
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Purpose&Contents
This study was performed to assess the effects of the Korean diet (KD) on cardiovascular risk factors in overweight and obese Korean adults compared with the typical American diet (TAD) and dietary guidelines for American (DGA).
Results
- The study design was a randomiz
Purpose&Contents
This study was performed to assess the effects of the Korean diet (KD) on cardiovascular risk factors in overweight and obese Korean adults compared with the typical American diet (TAD) and dietary guidelines for American (DGA).
Results
- The study design was a randomized crossover clinical trial, that the 61 subjects each consumed each the KD, DGA, and TAD for four weeks with different orders in six groups, separated by two weeks in between for wash-off. Finally, a total of 54 subjects completed the trial.
- The KD significantly reduced blood total cholesterol and low-density lipoprotein (LDL) cholesterol compared with both the DGA and TAD. All three diets significantly reduced blood triglyceride. Also, the KD solely increased fasting blood glucose.
- Establishment of basal gut microbiota profiles in Korean population. Characterization of specific microbiota profiles that are responsive to the each dietary pattern – KD, TAD and DGA.
Identification of the association between CHD risk factors, dietary pattern and microbiota profiles.
- Participants appeared to include the enterotype clusters of types Prevotella (Cluster 1), Bacteroides (Cluster 2), and Bacteroides/Prevotella (Cluster 3). Interestingly, the profiles of intestinal microorganism which are changed by diet intervention were significantly different according to each enterotype.
- We determined the changes in the intestinal microbiota after Korean diet intervention, most notably there was a significant decrease in the relative abundance of Butyricimonas.
- Contrary to the recommended western and general western type diet, the relative abundance of Bifidobacterium negatively correlated with LDL cholesterol level when the Korean diet was intake.
Expected Contribution
From this study, technically, we would be able to produce basic data and evidence for disease prevention and health promotion trough diet improvement. Socioeconomically, if the preventive effects of Korean diet on major chronic diseases are proven, the economic burden of diseases can be alleviated by encouraging consumption of Korean diet. Also, it will contribute to the food industry based on healthy Korean food and sequently make Korean food industry more globally competitive.
These findings may contribute to unraveling the complex interplay between microbiota and individual dietary habits in overweight and obese populations.
These findings may contribute to finding biomarkers that predict dietary patterns using certain intestinal microorganisms that have changed according to the meal intake.
(출처 : Summary 5p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국 문 요 약 문 ... 4
- Summary ... 5
- 목차 ... 6
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 7
- 제1절 연구개발 목적 ... 7
- 제2절 연구개발 필요성 ... 7
- 제3절 연구개발 범위 ... 9
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 11
- 제 1 절 국내 기술수준 및 시장현황 ... 11
- 제 2 절 국외 기술수준 및 시장현황 ... 12
- 제 3 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 13
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 135
- 제1절 : 목표대비 달성도 ... 135
- 제2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 137
- 제 5 장 연구 결과의 활용 계획 ... 138
- 제 6 장 연구 과정에서 수집한 해외 과학 기술 정보 ... 139
- 제 7 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 140
- 제 8 장 국가과학기술지식정보서비스에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 141
- 제 9 장 연구개발과제 수행에 따른 연구실 등의 안전조치 이행실적 ... 142
- 제 10 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 145
- 제 11 장 기타사항 ... 147
- 제 12 장 참고문헌 ... 148
- 끝페이지 ... 153
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