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Kafe 바로가기주관연구기관 | 제주대학교 Cheju National University |
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연구책임자 | 조문제 |
참여연구자 | 노섬 , 이배진 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2018-07 |
과제시작연도 | 2017 |
주관부처 | 해양수산부 Ministry of Oceans and Fisheries |
등록번호 | TRKO201800043752 |
과제고유번호 | 1525007037 |
사업명 | 수산식품산업기술개발 |
DB 구축일자 | 2019-06-01 |
키워드 | 가공기술.건강기능성식품 소재.해마 응용제품.고부가가치.H. abdominalis.manufacturing technique.product-specific functional food.H.. abdominalis manufacturing product.high value added. |
•예전부터 한방소재로 활용되어 왔던 해마의 약리효능은 강정 작용이외에 간 보호, 고혈압 억제, 항균활11성 등을 가지고 있다 고 보고됨.
•또한 해마에는 glutamic acid, aspartic acid, glycine, proline,alanine 등 17가지 아미노산과 칼슘, 인, 나트륨, 칼륨, 마그네슘, 철, 스트론튬, 규소 등 19가지 무기원소 및 스테아르산, 콜레스테롤 등을 함유하고 있음도 보고됨.
•본 연구과제에서는 제주도에서 양식되는 국내유일 일반식품으로 등재된 식용해마인 Hipocamppus abdomi
•예전부터 한방소재로 활용되어 왔던 해마의 약리효능은 강정 작용이외에 간 보호, 고혈압 억제, 항균활11성 등을 가지고 있다 고 보고됨.
•또한 해마에는 glutamic acid, aspartic acid, glycine, proline,alanine 등 17가지 아미노산과 칼슘, 인, 나트륨, 칼륨, 마그네슘, 철, 스트론튬, 규소 등 19가지 무기원소 및 스테아르산, 콜레스테롤 등을 함유하고 있음도 보고됨.
•본 연구과제에서는 제주도에서 양식되는 국내유일 일반식품으로 등재된 식용해마인 Hipocamppus abdominalis를 이용하여
○ 기능성 식품소재로서 해마원료의 가공 기술 개발
- 대량 추출 공정 개발 완료 : 수분 10% 이하 건조가공품 및 미립자 분말화
○ 해마의 유효성분 추출 및 효능 검증
- 식용 해마 H. abdominalis 유래 유용성분의 추출 최적화 조건 확립
- 해마 유래 유용성분의 in vitro /in vivo 기능성 평가 검증 완료 (간기능 개선, 근력강화, 남성갱년기 개선)
○ 해마 응용제형 개발
○ 해마의 활성 지표성분 확인, 유효성분 대량추출 기술 개발
○ 해마의 기능적 효능에 대한 임상시험(간이임상시험) 완료
▶ 제주산 양식해마를 이용한 기능성 식품 소재로서의 가능성을 확인하여 천연소재의 고부가 가치 소재로 개발함.
(출처 : 보고서 요약서 3p)
Purpose & Contents
○Development of high price-functional food source from H. abdominalis, using the high throughput food processing technology (Less than 10% moisture and particulate powdered dry foods source)
⦁Development of controled quality food using breeded seahorse and create new product
Purpose & Contents
○Development of high price-functional food source from H. abdominalis, using the high throughput food processing technology (Less than 10% moisture and particulate powdered dry foods source)
⦁Development of controled quality food using breeded seahorse and create new products with clean image of Jeju and controlled food safety
⦁Show new vision for Sea food industry by making products utilizing brand-powered food source from domestic and international food materials.
⦁Increase international competitive edge on high priced functional food.
⦁Mass production of dried seahorse may devaluate aquacultured seahorse products, it is critical to control supply by develop various processing techneques.
○Developement of functional health food from H. abdominalis by the proof of bioactivities and human trials.
⦁Identify the active ingredients and standardization for extraction and purification methods
⦁Elucidation of action mechanism of active ingredient from seahorse
⦁Contribution on the policy of developing marine–origin resources, improvement of technology and expension of study perimeter
⦁Development of seahorse products for export.
The manufacturing process of dry-sea horse will be used for exporting product.
○This research is accomplishing for manufacturing process technology for exploring dry-H. abdominalis and developing new function for healthy functional food products. We develop the best safe manufacturing process of H. abdominalis for chinese and australia. We profile marker compounds and prove their safety and functional mechanism for developing the new function and health functional food with the dry-H. abdominalis. We also analyzing the difference between the test-H. abdominalis and valuable grade dry-H. abdominalis for developing the manufacturing food by analyzing the physicochemical properties.
○ Development of the H. abdominalis as a functional food ingredient
○ The each active ingredient was separated from the whole extracts of H. abdominalis and the research of active constituent and investigation physiological activities of H. abdominalis processed functional food and its quality
○ Development of application functional foods from H. abdominalis to export : dry- H. abdominalis, dry-H. abdominalis powder
○ H. abdominalis bioactivities and components analysis, development of large scale extraction techniques of active ingredient.
○ Development of functional materials for health functional foods and nutraceuticals related to liver protection, muscle strengthening and Improvement of sperm motility etc.
○ Clinical tests on functional effects of H. abdominalis extracts for the prevention and treatment of liver, blood circulation and metabolism disease and Investigation of their action mechanism.
Results
In this study SCI papers and non-SCI journals, patents, technology transfer, will present the results of a scientific presentation.
Expected Contribution
○ Introduce new processing technology using hippocampus, which has been used as a healthy food and supplement drug in oriental medicine for a long time, and develope edible hippocampus cultivated in Jeju Island as a high value material.
○ Production of functional material candidate of H. abdominalis cultured in Jeju Island and analysis of the efficacy and mechanism of action of activeingredients of candidate substances from H. abdominalis will help to improve the value of the functional food products using hippocampus.
○ In addition to basal technology and evaluation technology, it is also possible to develop optical technology for mass-production in an actual commercialization stage, and to acquire product standardization technology that can approach the domestic and overseas market.
(출처 : SUMMARY 5p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
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연구목표(Goal) : | - |
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