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Kafe 바로가기주관연구기관 | 강릉원주대학교 |
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연구책임자 | 신일식 |
참여연구자 | 김영목 , 김희연 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2018-11 |
과제시작연도 | 2018 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO201900003413 |
과제고유번호 | 1475010400 |
사업명 | 축수산안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2019-07-13 |
키워드 | 단순가공.수산물.위해요소.모니터링.안전관리.Simple processing.Fishery products.Hazards.Monitoring.Safety control. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201900003413 |
□ 연구 내용
1. 단순가공 수산물의 미생물학적·이화학적 위해요소 모니터링
1) 단순가공 수산물 시료 선정 및 조사
2) 미생물학적 위해요소 조사 결과
① 1차년도 : 마른 김 일반세균수, 대장균 수준으로 검출
냉동 굴, 봉지 굴, 자숙 굴 가공공장에서 S. aureus 검출
냉동 굴, 봉지 굴 노로바이러스 양성 검출
② 2차년도 : 어류, 연체류 가공공장에서 S. aureus 검출
③ 3차년도 : 마른 새우 일반세균수 검출
3) 이화학적 위해요소 조사 결과
① 2
□ 연구 내용
1. 단순가공 수산물의 미생물학적·이화학적 위해요소 모니터링
1) 단순가공 수산물 시료 선정 및 조사
2) 미생물학적 위해요소 조사 결과
① 1차년도 : 마른 김 일반세균수, 대장균 수준으로 검출
냉동 굴, 봉지 굴, 자숙 굴 가공공장에서 S. aureus 검출
냉동 굴, 봉지 굴 노로바이러스 양성 검출
② 2차년도 : 어류, 연체류 가공공장에서 S. aureus 검출
③ 3차년도 : 마른 새우 일반세균수 검출
3) 이화학적 위해요소 조사 결과
① 2차년도 : 과메기 산가, 과산화물가 검출
② 3차년도 : 이화학적 위해요소 문제 시료 없음
2. 단순가공 수산물의 안전관리 개선 방안 마련
1) 단순가공수산물 위생관리 공통 가이드라인 제시
2) 마른 김 위생관리 가이드라인 및 홍보물 제작 및 생산 업체 배포
3) 과메기 위생관리 가이드라인 및 홍보물 제작 및 생산 업체 배포
4) 단순가공수산물 위해요소 저감화 방안 제시
5) 식품위생법 제36조에 농수산물 단순처리업(가칭) 신설 제시
6) 식품공전 총칙에 단순가공수산물에 대한 정의 신설(안) 제시
7) 과메기 제품에서 산가 및 과산화물가 저감화를 위한 안전관리 방안 제시
8) 젓갈(멸치액젓) 제품에서 히스타민 저감화를 대한 안전관리 방안 제시
9) 단순처리 농수산물 생산업체 현장지도
10) 단순가공 수산물 가공 업체 종사자 위생교육
□ 기대성과 및 활용방안
1. 기대성과
• 다소비 단순가공 수산물에 대한 안전관리 방안을 마련하여 수산식품의 안전성 제고 및 국민건강 향상
• 국내 수산물의 안전성 제고로 국제교역 활성화에 따른 수산업 성장
2. 활용방안
• 단순가공 수산물의 위해요소 모니터링 조사·분석을 통한 위해요소 저감화 및 안전관리 방안을 제시하고자 함
• 수산물에 대한 안전관리 사각지대인 국내산 및 수입산 단순가공수산물의 안전성 확보를 위한 정책반영 기초자료로 활용하고자 함
(출처 : 국문 요약문 7p)
□ Results of Study
1. Monitoring of microbiological and physico-chemical in simple processing seafood
1) Sample selection and tested in simple processing seafood
2) Results of microbiological monitoring in simple processing seafood
① 1st year : Detection at the level of vi
□ Results of Study
1. Monitoring of microbiological and physico-chemical in simple processing seafood
1) Sample selection and tested in simple processing seafood
2) Results of microbiological monitoring in simple processing seafood
① 1st year : Detection at the level of viable cell count in dried laver detection at the level of S. aureus in frozen oyster, raw oyster and boiled oyster Positive detection of norovirus in frozen oyster and raw oyster
② 2nd year : Detection at the level of S .aureus in fish and mollusks manufacturing process
③ 3rd year : Detection at the level of viable cell countin dried shrimp
3) Results of physico-chemical monitoring in simple processing seafood
① 2nd year : Exceed the standard of acid value and peroxide value in half-dried Herring
② 3rd year : Below the standard of physico-chemical in all samples
2. Prepare plans at improving safety management of simple processing seafood
1) Provide common guidelines for simple processing and seafood hygiene management
2) Produce guideline and promotional material (plan) of dried laver hygiene management
3) Produce guideline and promotional material (plan) of semi-arid herring hygiene management
4) Propose measures to reduce the risk of simple processed marine products
5) Propose for the establishment of simple processing in agricultural products and marine products Article 36 of the Food Sanitation Act
6) Propose for new definition of simple processed marine products in General rules on Food Code
7) Propose safety management measure for reduction of acid value and peroxide value in half-dried Herring product
8) Propose safety management measure for reducing histamine in pickled fish (anchovy sauce)
9) Instruct simple-processing agricultural and marine producers in field
10) Simple processing marine products industry employee hygiene education
(출처 : SUMMARY 10p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
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총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
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