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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국보건산업진흥원 Korea Health Industry Development Institute |
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연구책임자 | 김용수 |
참여연구자 | 윤소정 , 하상도 , 최창순 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2018-11 |
과제시작연도 | 2018 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO201900003435 |
과제고유번호 | 1475010555 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2019-07-13 |
키워드 | 기구등의 살균소독제.식품접촉표면.유효성 평가.안전관리.항바이러스제.Disinfectants and Sanitizers.Food-contact surface.Efficacy evaluation.Safety management.Antiviral agent. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201900003435 |
최근 살충제 계란 등 화학물질의 식품 이행에 따른 안전문제가 사회적 관심사로 등장하면서, 살균소독제 등 화학제제의 안전성에 대한 중요성이 부각되고 있는 실정이다. 특히, 식품과 접촉하는 기구·표면에 사용되는 살균소독제는 사용한 후에 잔류된 살균소독제가 식품으로 이행될 수도 있고, 사용된 살균소독제의 효과를 현장에서 바로 확인할 수 없기 때문에 식품안전 측면에서 중요하게 관리되고 있다. 뿐만 아니라, 식품산업 현장에서 살균·소독을 목적으로 사용되는 다양한 종류의 화학제품들이 미생물로 인한 위해를 최소화하기 위하여 점차 늘어나고 있다.
최근 살충제 계란 등 화학물질의 식품 이행에 따른 안전문제가 사회적 관심사로 등장하면서, 살균소독제 등 화학제제의 안전성에 대한 중요성이 부각되고 있는 실정이다. 특히, 식품과 접촉하는 기구·표면에 사용되는 살균소독제는 사용한 후에 잔류된 살균소독제가 식품으로 이행될 수도 있고, 사용된 살균소독제의 효과를 현장에서 바로 확인할 수 없기 때문에 식품안전 측면에서 중요하게 관리되고 있다. 뿐만 아니라, 식품산업 현장에서 살균·소독을 목적으로 사용되는 다양한 종류의 화학제품들이 미생물로 인한 위해를 최소화하기 위하여 점차 늘어나고 있다.
따라서 본 연구는 기구등의 살균소독제 사용 평가방법 개선을 위한 기반연구의 일환으로 알코올계, 염소계, 과산화물계, 4급암모늄계 등 유효성분의 안전관리와 유효성 평가를 중심으로 수행하였으며, 식품안전 전문가로 구축된 자문위원회를 운영하여 도출된 주요 연구결과들을 공유하고 주무부서의 의견을 반영하는 등 신뢰성 향상을 중심으로 진행하였다.
본 연구과제의 수행결과는 다음과 같다.
○ 미국, 유럽, 캐나다 등 국외 기구등의 살균소독제의 연구동향 및 관리현황을 조사하여 향후 국내 안전관리 방향을 모색하였다.
○ 올바른 기구등의 살균소독제 사용뿐만 아니라 식품안전 확보를 위한 제도와 인식 개선을 위한 자료 개발을 위해 국내 식품업체 종사자를 대상으로 기구등의 살균소독제 및 제조장치 생성 살균소독제 사용 실태조사를 실시하였다. 또한, 전문가 자문을 통하여 종합적으로 분석하고 효율적인 안전관리 개선방안을 제시하였다.
○ 기구등의 살균소독제 선행 연구결과를 반영하여 올바른 사용을 위한 홍보자료를 개발하였다. 식품산업체 현장에 직접 적용하여 효과를 검증한 결과 홍보자료 배포 전과 비교하였을 때 기구등의 살균소독제를 올바른 용도로 사용하고 있는 식품산업체의 비율이 12.1%(17‘), 5.80%(18’) 증가하는 효과적인 결과를 얻을 수 있었다.
○ 기구등의 살균소독제(에탄올, 차아염소산나트륨, 이염화이소시아뉼산나트륨, 구연산, 젖산, 이산화염소, 요오드, 과산화초산, 과산화수소, 염화알킬(C12-C18)벤질디메틸암모늄, 염화-N-데실-N,N-디메틸-1-데칸아미늄, 폴리(헥사메틸렌비구아니드)하이드로클로라이드)와 제조장치 생성 살균소독제(차아염소산수) 및 시판제품의 유효성을 재검증하여 기구등의 살균소독제 권장 사용농도 개선을 위한 기초자료를 도출하였다.
본 연구의 결과들은 향후 기구등의 살균소독제의 올바른 사용을 위한 홍보자료로써, 또한 사용 평가방법 개선을 위한 기초자료로써 식품안전 확보에 기여할 것으로 사료된다.
(출처 : 요약문 6p)
As safety issues concerning chemical substances transferred to food such as the case of “pesticide eggs” are recently on the rise as a social concern, the safety of chemical preparations including sanitizers and disinfectants is taking on growing significance. In particular, residues of sanitizers a
As safety issues concerning chemical substances transferred to food such as the case of “pesticide eggs” are recently on the rise as a social concern, the safety of chemical preparations including sanitizers and disinfectants is taking on growing significance. In particular, residues of sanitizers and disinfectants, which are applied to food contact surfaces, carry the risk of being transferred to food and their effects cannot be immediately identified, which necessitate meticulous management in food safety. Moreover, in the food industry, the use of various kinds of chemicals is increasing in order to minimize microbial hazards through sterilization and disinfection.
Therefore, as part of the basic research to improve the evaluation methods for the use of food-contact-surface sanitizers and disinfectants, this study focused on the safety management and effectiveness evaluation of active ingredients in sanitizers and disinfectants including alcohols, chlorines, hydrogen peroxides, and quaternary ammonium compounds, and substances produced through mechanical devices such as hypochlorous acid and chlorine dioxide, as well as commercial products. It also sought to enhance its reliability by operating an advisory committee composed of food safety experts to share research findings and reflecting the opinions of competent authorities.
The results of this study project are as follows:
○ This study investigated overseas research trends in relation to food-contact-surface sanitizers and disinfectants and their management conditions in the U.S., Europe and Canada, and explored safety management methods in Korea.
○ This study conducted a survey of domestic food industry employees on the use of food-contact-surface sanitizers and disinfectants and the ones produced through manufacturing devices not only for the correct use of food-contact-surface sanitizers and disinfectants but also in order to develop data to ensure food safety system and improve its awareness. It also provided comprehensive analyses through expert consultation and suggested improvements to ensure efficient safety management.
○ This study reflected preliminary research findings on food-contact-surface sanitizers and disinfectants and developed promotional materials for their correct use. Such materials were distributed across the food industry, and efficacy reviews showed that the ratio of food companies properly using food-contact-surface sanitizers and disinfectants increased to 12.1%(17’) and 5.80%(18’), compared to before the distribution of the promotional materials.
○ This study re-verified the efficacy of food-contact-surface sanitizers and disinfectants (Ethanol, Sodium hypochlorite, Sodium dichloroisocyanurate, Citric acid, Lactic acid, Chlorine dioxide, Iodine, Peroxyacetic acid, Hydrogen peroxide, n-Alkyl(C12-C18)benzyldimethylammonium chloride, N-Decyl-N,N-dimethyl-1-decanaminium chloride, Poly(hexamethylenebiguanide) hydrochloride), sanitizers and disinfectants produced through manufacturing devices(Hypochlorous acid), and commercial products, and extracted the base data to improve the recommended usage concentration of food-contact-surface sanitizers and disinfectants.
The findings of this study are expected to contribute to ensuring food safety as a promotional material for the correct use of food-contact-surface sanitizers and disinfectants and as basic data for improving usage evaluation methods.
(출처 : Summary 9p)
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