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Kafe 바로가기주관연구기관 | 국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
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연구책임자 | 여수환 |
참여연구자 | 백성열 , 최한석 , 강지은 , 최송이 , 김소영 , 문지영 , 최다혜 , 김주연 , 박희동 , 강창석 , 최규택 , 이새벽 , 차경민 , 정효성 , 위현정 , 김다혜 , 여수빈 , 반다코스마스 , 이재연 , 박정은 , 장영은 , 김재민 , 윤한홍 , 윤언정 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2019-02 |
과제시작연도 | 2018 |
주관부처 | 농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 | TRKO201900016012 |
과제고유번호 | 1395054897 |
사업명 | 농업첨단핵심기술개발사업(R&D) |
DB 구축일자 | 2019-10-19 |
키워드 | 종균.막걸리.와인.대량생산.실용화.Starter.Makgeolli.Wine.Mass production.Practical application. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201900016012 |
국내 종균산업은 주류용 효모, 빵효모 및 유산균 제제를 중심으로 초기단계이며 대부분 수입에 의존하고 있다.
나고야 의정서 발효 및 시행(2018.8.18.)에 따른 로열티 문제를 해결하기 위해, 수입 대체용 토착 발효 미생물자원의 다양성 확보와 종균제조기술의 국산화가 무엇보다도 시급한 실정이다. 본 연구에서는 막걸리용 곰팡이 종균과 고향미 생성 토착 와인 효모의 선발 및 자원 풀 구축을 통한 자원화 및 종균제조기술 확립으로 막걸리 및 와인의 품질 고급화 및 표준화에 기여함으로서 수입 종균을 대체할 수 있는 원천기반 기술을 국산
국내 종균산업은 주류용 효모, 빵효모 및 유산균 제제를 중심으로 초기단계이며 대부분 수입에 의존하고 있다.
나고야 의정서 발효 및 시행(2018.8.18.)에 따른 로열티 문제를 해결하기 위해, 수입 대체용 토착 발효 미생물자원의 다양성 확보와 종균제조기술의 국산화가 무엇보다도 시급한 실정이다. 본 연구에서는 막걸리용 곰팡이 종균과 고향미 생성 토착 와인 효모의 선발 및 자원 풀 구축을 통한 자원화 및 종균제조기술 확립으로 막걸리 및 와인의 품질 고급화 및 표준화에 기여함으로서 수입 종균을 대체할 수 있는 원천기반 기술을 국산화시켰다. 이들 곰팡이 및 효모 종균을 이용한 산업용 대량생산 기술 및 산업화기반기술 개발로 막걸리(곰팡이) 및 와인용(효모) 맞춤형 국산 종균의 상용화가 가능하게 되었다. 개발 종균(곰팡이 및 효모)을 이용한 농산업체 현장적용을 통한 실용화기술을 확립하였으며 종균제조업체와 소규모 양조장에 기술이전을 통한 국내 주류산업 활성화에도 크게 기여 할 것으로 여겨진다.
(출처 : 요약서 3p)
Purpose&Contents
■ Purpose of research and development
: Establishment of fundamental technology for industrialization through development of the excellent fermentation microorganism starters and their practical application
■ Research development contents
○ Selection of indigenous fe
Purpose&Contents
■ Purpose of research and development
: Establishment of fundamental technology for industrialization through development of the excellent fermentation microorganism starters and their practical application
■ Research development contents
○ Selection of indigenous fermentation mold having excellent starch degradability and development of starter production technology
- Selection of indigenous fermentation mold having excellent starch degradability
- Development of production technology of fermentation mold starter and fermented agents
- Development of field application technology of small scale distillery using mold starter
○ Selection of indigenous fermentation yeasts producing high level of flavor for local wines and development of starter production technology
- Selection of indigenous fermentation yeasts producing high level of flavor
- Development of optimized production technology of excellent fermentation yeast starters
- Mass production of prototype yeast starters and investigation of field application
○ Development of mass production technology of indigenous fermentation starters for industry
- Development of optimized medium scale production technology of Makgeolli mold starters
- Development of optimized medium scale production technology of wine yeast starters
- Development of optimized drying process and production technology for starters
Results
■ Localization of indigenous mold starter having excellent starter degradability for Makgeolli and development of practical use technology
- Resources of excellent mold : Selection of 9 molds having starch degradability without aflatoxin production
- Starter manufacturing technology : Liquid (saccharification ability of IF18-2, 4-10 fold↑), Solid (2 types of optimized excipient, 1% conc.)
- Development of grain materials using A. oryzae : IF18-2(Rice), IF20-25(Barley)
- Characteristics of fermentation starters : Suitable for standard (bacteria 101 ↓, spores 109↑)
- Field application and practical use : 2 distilleries (Yong-In, Non-San), 2 starters, Makgeolli (rice, barley)
■ Development of Korean excellent wine starters for local wines and field application
- Resources of excellent wine yeast : Selection of 6 yeasts having high environmental tolerances and producing high level of flavor
- Starter manufacturing technology : Optimization of protectant and rehydration conditions (Survival rate max. 112%↑)
- Improving starter storability technology : 2 types of antioxidants (5 mM vitamin-C, 5 mM glutathione)
- Field application of yeast starters : 100 L medium scale fermentation, improvement of persimmon wine flavor(ester contents, 2-6 fold↑)
■ Mass production of indigenous fermentation mold and yeast starters and development of industrialization technology
- Development of mass production technology of mold starters : Spores 20×106/g↑, comparison with commercial starter (spores 15%↑)
- Development of optimal culturing technology for yeast starters : Fed batch fermentation
- Development of optimal protectant for starters : protectant for improving distribution safety and storability (lactose+dextrose)
- Development of optimal drying system for starters : cold air drying
Expected Contribution
■ Application plans
- Localization of starter manufacturing technology → Securement of intellectual property rights and improvement of Makgeolli and Wine qualities
- Technology transfer of starter manufacturing technology for Makgeolli and Wine production : Customized starter products launch
- Supply of developed starter products to agricultural industry → Development of new high quality of Makgeolli and Wine products
- Promotion of developed starter products and technical consulting → Increase of national attention to Korean fermentation starter
■ Expected effects
- Effect of imported starter substitution and foreign currency cost reduction by the development of the fundamental technology for manufacturing indigenous fermentation microorganism starters
- Commercialization of Korean starters by the development of indigenous fermentation starter mass production and industrialization technologies
- Vitalization of liquor industry by the practical application of developed starter and high quality local special alcohol products
- Establishment of Korean starter sovereignty and improvement of competitiveness in exports by securing fermentation microorganism and manufacturing starter products
(출처 : Summary 5p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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