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Kafe 바로가기주관연구기관 | 호서대학교 Hoseo University |
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연구책임자 | 장희라 |
참여연구자 | 심재한 , 문준관 , 최훈 , 심우종 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2019-11 |
과제시작연도 | 2019 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202000029828 |
과제고유번호 | 1475011233 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2020-09-26 |
키워드 | 잔류농약.생산단계 잔류허용기준.반감기.감소상수.Pesticide residues.PHRL.Half-lives.Dissipation constant. |
국내에서 농약 사용으로 인한 농산물 중 잔류농약 기준초과 등의 위해성 관련 논란이 지속적으로 제기되고 있으며, 정부에서는 소비자에 대한 농산물의 안전성 확보를 위한 관리방안들이 강화하여 신뢰성 있는 안전관리체계 마련하여 농산물 생산단계부터의 사전 예방적 안전관리 및 유통 중에 잔류허용기준을 초과한 농산물의 부적합률을 최소화하기 위한 생산단계에서의 농약잔류량 감소추이로부터 생산단계 잔류허용기준(안)을 마련하고자 하였다.
본 연구에서 근대(8성분), 자두(14성분), 피망(5성분), 감귤(6성분), 브로콜리(8성분), 취나
국내에서 농약 사용으로 인한 농산물 중 잔류농약 기준초과 등의 위해성 관련 논란이 지속적으로 제기되고 있으며, 정부에서는 소비자에 대한 농산물의 안전성 확보를 위한 관리방안들이 강화하여 신뢰성 있는 안전관리체계 마련하여 농산물 생산단계부터의 사전 예방적 안전관리 및 유통 중에 잔류허용기준을 초과한 농산물의 부적합률을 최소화하기 위한 생산단계에서의 농약잔류량 감소추이로부터 생산단계 잔류허용기준(안)을 마련하고자 하였다.
본 연구에서 근대(8성분), 자두(14성분), 피망(5성분), 감귤(6성분), 브로콜리(8성분), 취나물(13성분), 쪽파(6성분), 딸기(10성분), 사과(16성분), 가지(8성분), 상추(6성분), 키위(7성분), 호박(8성분), 시금치(5성분), 양배추(4성분)를 대상으로 2개 시험포장(대표작물(쪽파, 상추, 시금치)은 3개 시험포장)에서 안전사용기준에 근거한 약제처리 후, 최종약제살포 후 수확일을 포함하여 7회 이상 시료채취하고 출하전 농산물 중 농약잔류량을 확인한 후, 감소추이로 부터 통계적 방법에 의한 95% 신뢰수준에서의 감소상수 및 생물학적 반감기를 산출하였다. 감소상수의 최소값을 적용하여 농산물 출하일에 농약 잔류허용기준(MRL)을 초과하지 않는 조건으로, 생산단계 농산물의 농약 잔류허용기준(안)을 제시하였다.
(출처 : 요약문 9p)
Use of pesticides plays an important role in efficiently cultivating agricultural products.
However, the level of pesticide residue in foods will be pose a safety concern to the consumer. As an concern to the food safety has been increased by the consumer, the management criteria of pesticides un
Use of pesticides plays an important role in efficiently cultivating agricultural products.
However, the level of pesticide residue in foods will be pose a safety concern to the consumer. As an concern to the food safety has been increased by the consumer, the management criteria of pesticides under cultivation stage by the government is needed to protect the distribution of crop product exceeding MRL on the market. The present study is conducted to establish the pre-harvest residue limits (PHRLs) of pesticides to reduce a detection above the maximum residue limit (MRL) for the agricultural products on the market. The residue studies of the Swiss Chards (8 pesticides), Plum (14 pesticides), Pepper (5 pesticides), Citrus (6 pesticides), Brocoli (8 pesticide), Chwinamul (13 pesticides), Shallot (6 pesticides), Strawberry (10 pesticides), Apple (16 pesticides), Eggplant (8 pesticides), Lettuce (6 pesticides), Kiwi (7 pesticides), Pumpkin (8 pesticide), Spinach (5 pesticides), Cabbage (4 pesticides) were conducted at two different fields. The dissipation constants and half-lives were calculated by the time-dependent residual patterns of pesticides after treatment with first order kinetics. Pre-harvest residue limits (PHRLs), the acceptable amount of pesticide residue in the agricultural product prior to harvest were proposed by using the calculated dissipation constants.
(출처 : Summary 11p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
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과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
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