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[OA논문] 식용 덖음 꽃차 추출물의 총 폴리페놀, 플라보노이드 함량 및 항산화 활성
Contents of Total Polyphenol and Flavonoid, and Anti-oxidant Activities of Edible Pan-firing Flowers Tea Extracts 원문보기

농업생명과학연구, , v.58 no.6 2024년, pp.189 - 197  

신승미 (경상국립대학교) ,  송민채 (경상국립대학교) ,  김현영 (경상국립대학교 식품영양학과, 경상국립대학교 식품과학과) ,  김지현 (경상국립대학교) ,  서원택 (경상국립대학교)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

산화적 스트레스는 활성산소의 과도한 생성으로 인해 발생하며, 이는 만성퇴행성질환의 원인으로 알려져 있다. 본 연구에서는 식용 덖음 꽃차 8종 추출물의 폴리페놀 및 플라보노이드 함량, radical 소거 활성 측정을 통해 이들의 항산화 활성을 확인하고자 하였다. 8종의 식용 꽃차 에탄올 추출물 중에서 생강나무(Lindera obtusiloba, LO), 산수유(Cornus officinalis, CO) 및 카모마일(Matrecaria chamomilla) 꽃차 추출물의 총 폴리페놀 함량은 각각 20.21, 13.39, 12.39 mg...

Abstract

Oxidative stress is caused by over production of free radicals, resulting in various degenerative diseases. In the present study, we investigated antioxidant activities of eight edible flowers tea extract. The total polyphenol contents of ethanol extracts from Lindera obtusiloba (LO), Cornus officinalis (CO), and Matricaria chamomilla flowers were 20.21, 13.39, and 12.39 mg gallic acid equivalent/g, respectively. The total flavonoid content was highest in extracts from LO, CO, and Prunus mume flowers, in that order. In addition, ethanol extracts of eight flower species dose-dependently decreased 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS ) radical scavenging activities at doses of 10, 25, 50, and 100 μg/mL. In particular, extractsof LO and CO flower teas showed the strongest DPPH radical scavenging activity than other flowers. The LO, CO, and Magnoliakobus at a concentration of 100 μg/mL exhibited ABTS radical scavenging activity of more than 70%. Therefore, these results indicatedthat edible flowers tea has free radical scavenging activities and contained polyphenols and flavonoids. In conclusion, we suggest that edible flower teas, in particular CO and LO, could be useful materials for antioxidants.

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