대학식당시설은 식당의 일반적인 기능을 가지며, 대학 내의 시설이라는 특수한 상황에 놓여있다. 대학 내 학생식당을 계획함에 있어서 두 가지 상반된 가치를 가지는 데, 운영자의 측에서는 정해진 공간에 많은 수를 수용하기 위해 빠른 순환을 원할 것이며, 이용자는 혼잡을 느끼지 않고 편리하고 시간을 절약할 수 있기를 원한다. 식당의 운영은 대학식당이용자의 주 욕구인 '거리나 가격' 면에서 다른 경쟁 상대가 없는 독과점적인 운영을 하고 있어, 자유 경쟁에서 보여지는 환경에 대한 개선의 노력이 보이지 않거나 혹은 더디게 보여지고 있다. 이에...
대학식당시설은 식당의 일반적인 기능을 가지며, 대학 내의 시설이라는 특수한 상황에 놓여있다. 대학 내 학생식당을 계획함에 있어서 두 가지 상반된 가치를 가지는 데, 운영자의 측에서는 정해진 공간에 많은 수를 수용하기 위해 빠른 순환을 원할 것이며, 이용자는 혼잡을 느끼지 않고 편리하고 시간을 절약할 수 있기를 원한다. 식당의 운영은 대학식당이용자의 주 욕구인 '거리나 가격' 면에서 다른 경쟁 상대가 없는 독과점적인 운영을 하고 있어, 자유 경쟁에서 보여지는 환경에 대한 개선의 노력이 보이지 않거나 혹은 더디게 보여지고 있다. 이에 본 연구에서는 이용자들의 행태와 환경이미지를 분석하여, 어떠한 요인에 의해 만족도는 지각되고, 내부공간요소는 이용자들에게 어떠한 영향을 미치는 가를 분석하여, 식당계획 시 이용자들의 욕구를 충족할 수 있도록 계획의 방향을 제시함에 그 목적이 있다. 대학식당시설은 학생들에게 선택의 여지가 적은 절대적인 시설이고, 학생들을 위한 복지시설이다. 그러한 중요성에 비추어 볼 때, 이용자들의 욕구인 '편리성'과 '시간절약'에 대응하는 시설이어야 한다. 더불어 대학 내 부족한 휴게공간을 보완해 주는 기능도 필요하다. 이를 위해서는 다음과 같은 계획이 이루어져야 한다. 규모계획에 있어서는 이용자수의 예측이 어렵고, 변동패턴도 두드러지는 바, 정량적인 규모를 산정하기는 어렵지만 가능한 범위 내에서 넓은 공간을 확보하는 것이 바람직하고, 계획의 포인트는 어떻게 유휴(遊休)시간을 줄여 공간의 효율을 높이느냐 이다. 동선계획은 내부 혼잡이나 정체를 제어하여 주어 일정한 속도를 유지하여야 한다. 이를 위해서 동선은 위계에 따라 주동선·종동선·횡동선으로 구분하고 식당홀의 외곽 1면이나 2면에 주동선을 두고, 홀을 가로지르는 종동선과 최소한의 횡동선이 명확하게 구분될 수 있도록 계획한다. 평면계획은 정방형 보다 장방형이 유리하다. 이는 식당이용자들이 창가를 선호하고 특히 창이 없는 벽 쪽은 기피하는 경향을 보이기 때문이고, 식사Cycle이 일정한 속도를 가지려면 충분한 양의 대기동선이 계획되어야 하기 때문이다. 또한 장방형평면은 규격화된 테이블에 분포의 폭을 줄여 시각적 혼잡을 완화할 수 있다. 식당주변의 공간활용은 두 측면에서 고려하여야 한다. 하나는 식사 전·후의 대기공간의 성격으로 식당이용자수를 이용자 스스로 조절할 수 있는 필터로써의 역할이고, 또 하나는 식사이외의 서비스를 제공하는 역할이다. 이러한 욕구에 대응하는 시설로써는 실내에는 매점 및 휴게실, 커피�� 약국, 컴퓨터실 등이 있고, 야외에는 벤취, 잔디밭, 파고라 등을 들 수 있다.
대학식당시설은 식당의 일반적인 기능을 가지며, 대학 내의 시설이라는 특수한 상황에 놓여있다. 대학 내 학생식당을 계획함에 있어서 두 가지 상반된 가치를 가지는 데, 운영자의 측에서는 정해진 공간에 많은 수를 수용하기 위해 빠른 순환을 원할 것이며, 이용자는 혼잡을 느끼지 않고 편리하고 시간을 절약할 수 있기를 원한다. 식당의 운영은 대학식당이용자의 주 욕구인 '거리나 가격' 면에서 다른 경쟁 상대가 없는 독과점적인 운영을 하고 있어, 자유 경쟁에서 보여지는 환경에 대한 개선의 노력이 보이지 않거나 혹은 더디게 보여지고 있다. 이에 본 연구에서는 이용자들의 행태와 환경이미지를 분석하여, 어떠한 요인에 의해 만족도는 지각되고, 내부공간요소는 이용자들에게 어떠한 영향을 미치는 가를 분석하여, 식당계획 시 이용자들의 욕구를 충족할 수 있도록 계획의 방향을 제시함에 그 목적이 있다. 대학식당시설은 학생들에게 선택의 여지가 적은 절대적인 시설이고, 학생들을 위한 복지시설이다. 그러한 중요성에 비추어 볼 때, 이용자들의 욕구인 '편리성'과 '시간절약'에 대응하는 시설이어야 한다. 더불어 대학 내 부족한 휴게공간을 보완해 주는 기능도 필요하다. 이를 위해서는 다음과 같은 계획이 이루어져야 한다. 규모계획에 있어서는 이용자수의 예측이 어렵고, 변동패턴도 두드러지는 바, 정량적인 규모를 산정하기는 어렵지만 가능한 범위 내에서 넓은 공간을 확보하는 것이 바람직하고, 계획의 포인트는 어떻게 유휴(遊休)시간을 줄여 공간의 효율을 높이느냐 이다. 동선계획은 내부 혼잡이나 정체를 제어하여 주어 일정한 속도를 유지하여야 한다. 이를 위해서 동선은 위계에 따라 주동선·종동선·횡동선으로 구분하고 식당홀의 외곽 1면이나 2면에 주동선을 두고, 홀을 가로지르는 종동선과 최소한의 횡동선이 명확하게 구분될 수 있도록 계획한다. 평면계획은 정방형 보다 장방형이 유리하다. 이는 식당이용자들이 창가를 선호하고 특히 창이 없는 벽 쪽은 기피하는 경향을 보이기 때문이고, 식사Cycle이 일정한 속도를 가지려면 충분한 양의 대기동선이 계획되어야 하기 때문이다. 또한 장방형평면은 규격화된 테이블에 분포의 폭을 줄여 시각적 혼잡을 완화할 수 있다. 식당주변의 공간활용은 두 측면에서 고려하여야 한다. 하나는 식사 전·후의 대기공간의 성격으로 식당이용자수를 이용자 스스로 조절할 수 있는 필터로써의 역할이고, 또 하나는 식사이외의 서비스를 제공하는 역할이다. 이러한 욕구에 대응하는 시설로써는 실내에는 매점 및 휴게실, 커피�� 약국, 컴퓨터실 등이 있고, 야외에는 벤취, 잔디밭, 파고라 등을 들 수 있다.
Dining facilities having basic function and under special situation in Campus as an university facility. To plan students cafeteria un university, there are two contrary value. Manager want accomodate many students, users want save time and feel more comfortable. Managing of dining facility are mono...
Dining facilities having basic function and under special situation in Campus as an university facility. To plan students cafeteria un university, there are two contrary value. Manager want accomodate many students, users want save time and feel more comfortable. Managing of dining facility are monopolized. They don't try to change poor dining environment. The purpose of this study is analysis user's behaviors and environmental image to give how to plan dining facilities by check about what factor make user's satisfaction and how inferior effect dining people. The scope of this study classify functional planning, internal spatial planning and managing plan. Functional planning and internal spatial planning are considered in early planning. Once, after construction are finished, changing is very difficult, but managing planning has flexibility. So on this study analysis mainly about functional planning and internal spatial planning. Students can't choose dining place, but that is campus welfare facility. Considering importance of that, dining facilities are determined to according to user's desire of convenience and time saving. And this facility will be compliment of resting places in campus. For this purpose, planning are made by this. As we know, on functional planning, dining facilities are central planning in University Master planning and must consider inferior and surrounding places and instrument. Scale of dining facility must accommodate many students. That will be served in spare place and rest room. Circulation planning must have comfortable eating cycle and managing system, and planned by characteristic of circulation. Spare space in dining places is planned by characteristic of circulation. The most importance of part of this place layout is to lessen disorder and crowded. For this purpose planner design circulation system more easier and recognizes. Planner layout furniture concentrated and scattered by character of circulation. Planner must design place for staying and looking around. Internal environmental planning will be planned to avoid crowding and change boring place and also consider ventilation. Dining tables are determined and grouped by internal spatial characteristic windows, wall ornament, plant will lessen optical confusion and these must set suitably. Ventilation is another big problem in planning being facility. There must be ventilation instrument around kitchen hall and entrance, managing planning part are easily recognized by user's and consist of menu, cleaning condition, air conditioning quality of service. Menu planning are essential. manager must have diversal menu programming, cleaning of kitchen and table are maintained carefully. The more importance factor in air conditioning planning is location not medial temperature.
Dining facilities having basic function and under special situation in Campus as an university facility. To plan students cafeteria un university, there are two contrary value. Manager want accomodate many students, users want save time and feel more comfortable. Managing of dining facility are monopolized. They don't try to change poor dining environment. The purpose of this study is analysis user's behaviors and environmental image to give how to plan dining facilities by check about what factor make user's satisfaction and how inferior effect dining people. The scope of this study classify functional planning, internal spatial planning and managing plan. Functional planning and internal spatial planning are considered in early planning. Once, after construction are finished, changing is very difficult, but managing planning has flexibility. So on this study analysis mainly about functional planning and internal spatial planning. Students can't choose dining place, but that is campus welfare facility. Considering importance of that, dining facilities are determined to according to user's desire of convenience and time saving. And this facility will be compliment of resting places in campus. For this purpose, planning are made by this. As we know, on functional planning, dining facilities are central planning in University Master planning and must consider inferior and surrounding places and instrument. Scale of dining facility must accommodate many students. That will be served in spare place and rest room. Circulation planning must have comfortable eating cycle and managing system, and planned by characteristic of circulation. Spare space in dining places is planned by characteristic of circulation. The most importance of part of this place layout is to lessen disorder and crowded. For this purpose planner design circulation system more easier and recognizes. Planner layout furniture concentrated and scattered by character of circulation. Planner must design place for staying and looking around. Internal environmental planning will be planned to avoid crowding and change boring place and also consider ventilation. Dining tables are determined and grouped by internal spatial characteristic windows, wall ornament, plant will lessen optical confusion and these must set suitably. Ventilation is another big problem in planning being facility. There must be ventilation instrument around kitchen hall and entrance, managing planning part are easily recognized by user's and consist of menu, cleaning condition, air conditioning quality of service. Menu planning are essential. manager must have diversal menu programming, cleaning of kitchen and table are maintained carefully. The more importance factor in air conditioning planning is location not medial temperature.
주제어
#대학식당 이용자특성 계획방안
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