목장을 중심으로 원유를 생산하는 과정 중 위해요소를 분석하고 위해요소의 방지 대책을 연구하였다. 목장에서 원유생산 과정이라 함은 운동장이나 축사에서 젖소의 사육 관리에서부터 집유전 냉각기에 보존된 원유관리까지의 과정을 의미한다. 설문을 통하여 경기도내 180개 목장의 젖소 사육환경 및 착유 환경을 조사하여 원유생산 과정 중 위해요인을 분석하였다. 그리고 5개 우군을 선정하여 착유 과정 중 원유채취 및 착유자 손을 검사하여 작업 과정별 세균수의 변화를 분석하였다. 목장의 사육환경에서 소비자에게 안전한 우유를 공급하는데 있어서 가장 문제가 될 수 있는 위해요소로 유방염 등 착유우의 각종 질병이 65%, 밀집사양관리 또는 축사위생이 21.7%로 조사되었다. 조사한 목장 중 60%는 적절한 젖소의 두 당 평균소요 면적을 확보하지 못한 실정으로 젖소 몸체가 쉽게 분뇨에 오염이 될 수 있으며 이는 원유 생산에 위해요소로 작용할 수 있다. 목장의 협소는 젖소 건강에 영향을 주고 유방염 등 기타 질병에 감염될 기회가 많아지며, 젖소 몸체의 오염 상태는 위생원유 생산에 위해요소로 작용할 수 있다. 위생 원유생산에 가장 많은 피해를 주는 유방염은 여러 연구기관이나 대학교 및 낙농관련 학회에서 많은 방제 대책이 나오고 있다. 이 질병의 방제에서 가장 주요한 점은 낙농가가 얼마만큼 이러한 방제 프로그램을 이행하느냐에 있다. 착유 과정 중 가장 위해가 될 수 있는 요소로 착유기 36.7%,착유자의 위생상태가 36.1%, 기타 젖소의 청결 상태가 13.3%로 조사되었다. 따라서 착유전.후 착유기의 위생관리는 물론 착유자는 철저한 자기 자신의 청결도 위생우유 생산에 필요하다. 착유전 젖소의 유방세척 전과 후의 세균수의 실험 결과 착유기 장착 전에 젖소의 유방 청결과 유방의 세척이 원유에 유입 될 수 있는 위해요소를 감소시킨다는 것을 알 수 있다. 또한 착유 후 냉각기에 모인 원유의 세균수 증가는 착유기 및 ...
목장을 중심으로 원유를 생산하는 과정 중 위해요소를 분석하고 위해요소의 방지 대책을 연구하였다. 목장에서 원유생산 과정이라 함은 운동장이나 축사에서 젖소의 사육 관리에서부터 집유전 냉각기에 보존된 원유관리까지의 과정을 의미한다. 설문을 통하여 경기도내 180개 목장의 젖소 사육환경 및 착유 환경을 조사하여 원유생산 과정 중 위해요인을 분석하였다. 그리고 5개 우군을 선정하여 착유 과정 중 원유채취 및 착유자 손을 검사하여 작업 과정별 세균수의 변화를 분석하였다. 목장의 사육환경에서 소비자에게 안전한 우유를 공급하는데 있어서 가장 문제가 될 수 있는 위해요소로 유방염 등 착유우의 각종 질병이 65%, 밀집사양관리 또는 축사위생이 21.7%로 조사되었다. 조사한 목장 중 60%는 적절한 젖소의 두 당 평균소요 면적을 확보하지 못한 실정으로 젖소 몸체가 쉽게 분뇨에 오염이 될 수 있으며 이는 원유 생산에 위해요소로 작용할 수 있다. 목장의 협소는 젖소 건강에 영향을 주고 유방염 등 기타 질병에 감염될 기회가 많아지며, 젖소 몸체의 오염 상태는 위생원유 생산에 위해요소로 작용할 수 있다. 위생 원유생산에 가장 많은 피해를 주는 유방염은 여러 연구기관이나 대학교 및 낙농관련 학회에서 많은 방제 대책이 나오고 있다. 이 질병의 방제에서 가장 주요한 점은 낙농가가 얼마만큼 이러한 방제 프로그램을 이행하느냐에 있다. 착유 과정 중 가장 위해가 될 수 있는 요소로 착유기 36.7%,착유자의 위생상태가 36.1%, 기타 젖소의 청결 상태가 13.3%로 조사되었다. 따라서 착유전.후 착유기의 위생관리는 물론 착유자는 철저한 자기 자신의 청결도 위생우유 생산에 필요하다. 착유전 젖소의 유방세척 전과 후의 세균수의 실험 결과 착유기 장착 전에 젖소의 유방 청결과 유방의 세척이 원유에 유입 될 수 있는 위해요소를 감소시킨다는 것을 알 수 있다. 또한 착유 후 냉각기에 모인 원유의 세균수 증가는 착유기 및 파이프라인 등 착유 기구에 원유 오염 세균이 있을 가능성을 보여 주는 것으로 착유기 위생 관리가 위해요소 방지에 매우 중요한 부분임을 알게 해준다. 목장에서 원유의 마지막 위생관리 부분은 냉각기로 착유 직후 원유가 집유전까지 4℃ 온도가 되도록 유지시켜야 한다. 경기도내 조사 목장 중 73.3%의 목장에서 HACCP를 적용하는 유가공업체에 원유를 납유하는 있다. 그러나 조사 목장중 41.7%는 HACCP에 대하여 전혀 모르고 있었다. 진정한 의미의 HACCP란 우유가 처음 생산되는 목장에서부터 목장에 알맞은 위생프로그램을 거쳐 생산된 원유가 유가공 공장에 집유되어 가공, 포장된 후 소비자에게 섭취될 때이다. 따라서 HACCP와 같은 위생 프로그램이 목장에 적용되기 위해서는 우선 낙농인의 위생관리 인식이 높아져야 하며 낙농인과 이와 관련된 농업인에게 HACCP에 관한 홍보가 지속적으로 자세하게 이루져야 한다. 낙농가의 건강은 낙농가 자신뿐만 아니라 건강한 젖소 사육과 안전한 원유 공급 위하여 꼭 필요하다. 안전하고 위생적인 원유의 생산의 근본은 젖소의 건강과 낙농가의 건강일 것이다. 젖소에서 오는 질병 중 인수공통전염병이 있어 착유자는 항시 자신도 모르는 사이에 이들 질병에 감염 될 수 있고 오히려 건강한 젖소에 질병을 전파 할 수 있다. 낙농가에게 맞은 건강 검진 프로그램이 개발되어 정기적이고 적절한 건강 검진과 관리가 이루어져야 한다.
목장을 중심으로 원유를 생산하는 과정 중 위해요소를 분석하고 위해요소의 방지 대책을 연구하였다. 목장에서 원유생산 과정이라 함은 운동장이나 축사에서 젖소의 사육 관리에서부터 집유전 냉각기에 보존된 원유관리까지의 과정을 의미한다. 설문을 통하여 경기도내 180개 목장의 젖소 사육환경 및 착유 환경을 조사하여 원유생산 과정 중 위해요인을 분석하였다. 그리고 5개 우군을 선정하여 착유 과정 중 원유채취 및 착유자 손을 검사하여 작업 과정별 세균수의 변화를 분석하였다. 목장의 사육환경에서 소비자에게 안전한 우유를 공급하는데 있어서 가장 문제가 될 수 있는 위해요소로 유방염 등 착유우의 각종 질병이 65%, 밀집사양관리 또는 축사위생이 21.7%로 조사되었다. 조사한 목장 중 60%는 적절한 젖소의 두 당 평균소요 면적을 확보하지 못한 실정으로 젖소 몸체가 쉽게 분뇨에 오염이 될 수 있으며 이는 원유 생산에 위해요소로 작용할 수 있다. 목장의 협소는 젖소 건강에 영향을 주고 유방염 등 기타 질병에 감염될 기회가 많아지며, 젖소 몸체의 오염 상태는 위생원유 생산에 위해요소로 작용할 수 있다. 위생 원유생산에 가장 많은 피해를 주는 유방염은 여러 연구기관이나 대학교 및 낙농관련 학회에서 많은 방제 대책이 나오고 있다. 이 질병의 방제에서 가장 주요한 점은 낙농가가 얼마만큼 이러한 방제 프로그램을 이행하느냐에 있다. 착유 과정 중 가장 위해가 될 수 있는 요소로 착유기 36.7%,착유자의 위생상태가 36.1%, 기타 젖소의 청결 상태가 13.3%로 조사되었다. 따라서 착유전.후 착유기의 위생관리는 물론 착유자는 철저한 자기 자신의 청결도 위생우유 생산에 필요하다. 착유전 젖소의 유방세척 전과 후의 세균수의 실험 결과 착유기 장착 전에 젖소의 유방 청결과 유방의 세척이 원유에 유입 될 수 있는 위해요소를 감소시킨다는 것을 알 수 있다. 또한 착유 후 냉각기에 모인 원유의 세균수 증가는 착유기 및 파이프라인 등 착유 기구에 원유 오염 세균이 있을 가능성을 보여 주는 것으로 착유기 위생 관리가 위해요소 방지에 매우 중요한 부분임을 알게 해준다. 목장에서 원유의 마지막 위생관리 부분은 냉각기로 착유 직후 원유가 집유전까지 4℃ 온도가 되도록 유지시켜야 한다. 경기도내 조사 목장 중 73.3%의 목장에서 HACCP를 적용하는 유가공업체에 원유를 납유하는 있다. 그러나 조사 목장중 41.7%는 HACCP에 대하여 전혀 모르고 있었다. 진정한 의미의 HACCP란 우유가 처음 생산되는 목장에서부터 목장에 알맞은 위생프로그램을 거쳐 생산된 원유가 유가공 공장에 집유되어 가공, 포장된 후 소비자에게 섭취될 때이다. 따라서 HACCP와 같은 위생 프로그램이 목장에 적용되기 위해서는 우선 낙농인의 위생관리 인식이 높아져야 하며 낙농인과 이와 관련된 농업인에게 HACCP에 관한 홍보가 지속적으로 자세하게 이루져야 한다. 낙농가의 건강은 낙농가 자신뿐만 아니라 건강한 젖소 사육과 안전한 원유 공급 위하여 꼭 필요하다. 안전하고 위생적인 원유의 생산의 근본은 젖소의 건강과 낙농가의 건강일 것이다. 젖소에서 오는 질병 중 인수공통전염병이 있어 착유자는 항시 자신도 모르는 사이에 이들 질병에 감염 될 수 있고 오히려 건강한 젖소에 질병을 전파 할 수 있다. 낙농가에게 맞은 건강 검진 프로그램이 개발되어 정기적이고 적절한 건강 검진과 관리가 이루어져야 한다.
Possible hazards on each process for raw milk production in dairy farms were analyzed measurements preventing those hazard were studied. Processes producing raw milk in a dairy farm include all processes of raw milk production in a dairy farm from practicing husbandry for dairy cattles in a cattle s...
Possible hazards on each process for raw milk production in dairy farms were analyzed measurements preventing those hazard were studied. Processes producing raw milk in a dairy farm include all processes of raw milk production in a dairy farm from practicing husbandry for dairy cattles in a cattle shed or field to preserving raw milk in a cooler before collecting milk collecting. From a questionnaire, environments of raising dairy cattles and milking of 180 dairy farms in Gyonggido were researched and analyzed hazards on the process of raw milk production were analyzed. Besides, 5 superior groups from those were selacted and a change of the number of bacteria in each process of milking after gathering all the raw milk from every process were analyed and the milker's hands were inspected. Survey said that hazards cause trouble from an environment of stock farm to a process of supplying fresh milk to customer are 65 percent of mastitis a kind of disease, 21.7 percent of narrow breeding management and sanitation. Uncleanliness of cattles have an Hazard on sanitary milk production because 60 percent of dairy farm does not have enough spase for each cattle. Narrow dairy farms do harm to cattle's health and cattles have more chance to suffer mastitis and other diseases. Many counter-measurements are being preseated by research institutions, universities and learned societies that prevention of the breeding an extermination of mammitis. the most important point of a prevention against the disease is that how much this kind of control programs are practiced by dairy farmer. By the investigation, the typical hazards during the process of milking are milking machines(36.7%), sanitary conditions of milker(36.1%) and sanitary conditions of dairy cattles(13.3%). As the result of the bacteriological examination in number about the time of breast washing, we learned that cleaning and washing breast of cattles before setting the milking machine decrease the hazards that can flow in the raw milk. Maintenance of milking machines is a very important point against hazard because increasing bacteria gathered in cooler after milking shows that appliances such as milking machines and pipelines can be polluted with bacteria. The last sanitary management of raw milk is a cooler that must be kept 4℃ between first milking to last milking. 73.3% of dairy farms which were located and investigated in Gyonggido supplies raw milk for the milk processing industries that apply HACCP. However, 41.7% of examined dairy farms had no concept about HACCP. HACCP truely means that raw milk should be put under a sanitary program to good use delivered, processed and packed in the milk processing industries before the customers ingest it. Therefore, in order to apply a sanitary program such as HACCP to a dairy farm, dairy farmers have to raise the recognition of sanitary management in the first place and then publicity activities about HACCP must be accomplished in detail and continuously to dairy farmers or agriculturists who related to it. It is required that a good condition of dairy farmer's health for not only himself but healthy cattle breeding and safe raw milk supply. The foundation of safe and sanitary raw milk must be health of a dairy farmer. By reason of man and animal's common disease(zoonoses) are existing among the diseases of cattle, there are quite possibilities that a dairy farmer is infected with a virus and it might infect a health cattle in spite of himself. A proper health examination program must be developed for a dairy farmer and be practiced regularly.
Possible hazards on each process for raw milk production in dairy farms were analyzed measurements preventing those hazard were studied. Processes producing raw milk in a dairy farm include all processes of raw milk production in a dairy farm from practicing husbandry for dairy cattles in a cattle shed or field to preserving raw milk in a cooler before collecting milk collecting. From a questionnaire, environments of raising dairy cattles and milking of 180 dairy farms in Gyonggido were researched and analyzed hazards on the process of raw milk production were analyzed. Besides, 5 superior groups from those were selacted and a change of the number of bacteria in each process of milking after gathering all the raw milk from every process were analyed and the milker's hands were inspected. Survey said that hazards cause trouble from an environment of stock farm to a process of supplying fresh milk to customer are 65 percent of mastitis a kind of disease, 21.7 percent of narrow breeding management and sanitation. Uncleanliness of cattles have an Hazard on sanitary milk production because 60 percent of dairy farm does not have enough spase for each cattle. Narrow dairy farms do harm to cattle's health and cattles have more chance to suffer mastitis and other diseases. Many counter-measurements are being preseated by research institutions, universities and learned societies that prevention of the breeding an extermination of mammitis. the most important point of a prevention against the disease is that how much this kind of control programs are practiced by dairy farmer. By the investigation, the typical hazards during the process of milking are milking machines(36.7%), sanitary conditions of milker(36.1%) and sanitary conditions of dairy cattles(13.3%). As the result of the bacteriological examination in number about the time of breast washing, we learned that cleaning and washing breast of cattles before setting the milking machine decrease the hazards that can flow in the raw milk. Maintenance of milking machines is a very important point against hazard because increasing bacteria gathered in cooler after milking shows that appliances such as milking machines and pipelines can be polluted with bacteria. The last sanitary management of raw milk is a cooler that must be kept 4℃ between first milking to last milking. 73.3% of dairy farms which were located and investigated in Gyonggido supplies raw milk for the milk processing industries that apply HACCP. However, 41.7% of examined dairy farms had no concept about HACCP. HACCP truely means that raw milk should be put under a sanitary program to good use delivered, processed and packed in the milk processing industries before the customers ingest it. Therefore, in order to apply a sanitary program such as HACCP to a dairy farm, dairy farmers have to raise the recognition of sanitary management in the first place and then publicity activities about HACCP must be accomplished in detail and continuously to dairy farmers or agriculturists who related to it. It is required that a good condition of dairy farmer's health for not only himself but healthy cattle breeding and safe raw milk supply. The foundation of safe and sanitary raw milk must be health of a dairy farmer. By reason of man and animal's common disease(zoonoses) are existing among the diseases of cattle, there are quite possibilities that a dairy farmer is infected with a virus and it might infect a health cattle in spite of himself. A proper health examination program must be developed for a dairy farmer and be practiced regularly.
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