Monascus 발효로부터 생산되는 색소와 대사산물에 대한 분석방법을 확립하고, 국내에서 유통되고 있는 Monascus 발효식품을 수집하여 이들 방법을 적용하여 색소와 기타 대사산물의 함량을 분석하였다. Monascus 색소함량은 고성능 박층크로마토그라프 (HPTLC)로 확인하였으며, elution 용매는 chloroform : methanol : formic acid = 9 : 1 : 0.1일 때 최적이었다. Monascus 발효의 또 다른 대사산물인 lovastatin과 citrinin의 함량은 액체크로마토그라프 (...
Monascus 발효로부터 생산되는 색소와 대사산물에 대한 분석방법을 확립하고, 국내에서 유통되고 있는 Monascus 발효식품을 수집하여 이들 방법을 적용하여 색소와 기타 대사산물의 함량을 분석하였다. Monascus 색소함량은 고성능 박층크로마토그라프 (HPTLC)로 확인하였으며, elution 용매는 chloroform : methanol : formic acid = 9 : 1 : 0.1일 때 최적이었다. Monascus 발효의 또 다른 대사산물인 lovastatin과 citrinin의 함량은 액체크로마토그라프 (HPLC)를 이용하여 분석하였으며, lovastatin의 경우 용매로 acetonitrile : water = 60 : 40 조건에서 elution 시켰으며 UV- detector로 분석하였다. Citrinin의 경우 용매로 0.08 M phosphoric acid : acetonitrile : isopropanol = 55 : 35 : 10을 사용하였으며 fluorescence detector로 분석하였다. 식품 중의 Monascus 색소의 추출수율은 용매로 methanol을 사용할 때 가장 높았다. 시중에 유통되고 있는 Monascus 건강 보조식품의 적색소 함량은 0∼5.06 mg/g, 오렌지색소의 경우 0∼3.06 mg/g, 황색소는 0∼6.98 mg/g을 나타내었다. 건강보조식품의 lovastatin 함량은 0.01∼1.11 ㎍/g, citrinin 함량은 0∼0.052 ㎍/g을 각각 나타내었다. 분석방법으로 색소의 경우는 HPTLC, lovastatin과 citrinin은 HPLC을 이용하는 것이 편리한 것으로 판단되었다.
Monascus 발효로부터 생산되는 색소와 대사산물에 대한 분석방법을 확립하고, 국내에서 유통되고 있는 Monascus 발효식품을 수집하여 이들 방법을 적용하여 색소와 기타 대사산물의 함량을 분석하였다. Monascus 색소함량은 고성능 박층크로마토그라프 (HPTLC)로 확인하였으며, elution 용매는 chloroform : methanol : formic acid = 9 : 1 : 0.1일 때 최적이었다. Monascus 발효의 또 다른 대사산물인 lovastatin과 citrinin의 함량은 액체크로마토그라프 (HPLC)를 이용하여 분석하였으며, lovastatin의 경우 용매로 acetonitrile : water = 60 : 40 조건에서 elution 시켰으며 UV- detector로 분석하였다. Citrinin의 경우 용매로 0.08 M phosphoric acid : acetonitrile : isopropanol = 55 : 35 : 10을 사용하였으며 fluorescence detector로 분석하였다. 식품 중의 Monascus 색소의 추출수율은 용매로 methanol을 사용할 때 가장 높았다. 시중에 유통되고 있는 Monascus 건강 보조식품의 적색소 함량은 0∼5.06 mg/g, 오렌지색소의 경우 0∼3.06 mg/g, 황색소는 0∼6.98 mg/g을 나타내었다. 건강보조식품의 lovastatin 함량은 0.01∼1.11 ㎍/g, citrinin 함량은 0∼0.052 ㎍/g을 각각 나타내었다. 분석방법으로 색소의 경우는 HPTLC, lovastatin과 citrinin은 HPLC을 이용하는 것이 편리한 것으로 판단되었다.
In this study, methods analyzing the pigments and other metabolites in Monascus fermentation foods were investigated. Commercial health foods in forms of rices, barleys, capsules and noodles were used as samples. The contents of Monascus pigments were measured by HPTLC. The optimum elution solution ...
In this study, methods analyzing the pigments and other metabolites in Monascus fermentation foods were investigated. Commercial health foods in forms of rices, barleys, capsules and noodles were used as samples. The contents of Monascus pigments were measured by HPTLC. The optimum elution solution consisted of chloroform/methanol/formic acid (9:1:0.1). Lovastatin and citrinin were analyzed by HPLC. For measurement of lovastatin a mixture of acetonitrile/water (60:40) was used as an eluent with a UV-detector. For citrinin 0.08 M phosphoric acid/acetonitrile/isopropanol (55:35:10) were used as eluents. The contents of Monascus pigments in the commercial health foods were measured: reds were 0∼5.06 mg/g, oranges were 0∼3.06 mg/g, and yellows were 0 ∼6.98 mg/g. The contents of lovastatin were in a range of 0.01∼1.11 ㎍ /g, whereas the contents of citrinin were 0∼0.052 ㎍/g. In conclusion, HPLC was effective for the measurement of lovastatin and citrinin, whereas HPTLC was suitable for analysis of Monascus pigments.
In this study, methods analyzing the pigments and other metabolites in Monascus fermentation foods were investigated. Commercial health foods in forms of rices, barleys, capsules and noodles were used as samples. The contents of Monascus pigments were measured by HPTLC. The optimum elution solution consisted of chloroform/methanol/formic acid (9:1:0.1). Lovastatin and citrinin were analyzed by HPLC. For measurement of lovastatin a mixture of acetonitrile/water (60:40) was used as an eluent with a UV-detector. For citrinin 0.08 M phosphoric acid/acetonitrile/isopropanol (55:35:10) were used as eluents. The contents of Monascus pigments in the commercial health foods were measured: reds were 0∼5.06 mg/g, oranges were 0∼3.06 mg/g, and yellows were 0 ∼6.98 mg/g. The contents of lovastatin were in a range of 0.01∼1.11 ㎍ /g, whereas the contents of citrinin were 0∼0.052 ㎍/g. In conclusion, HPLC was effective for the measurement of lovastatin and citrinin, whereas HPTLC was suitable for analysis of Monascus pigments.
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