최근 수질의 악화에 따른 상수원에서의 곰팡이 냄새발생은 수질관리에 많은 문제가 되고 있다. 호소에서의 이취미의 발생은 대부분 수중미생물에 의한 것으로 곰팡이 냄새의 원인생물인 방선균을 저수지에서 분리, 배양하여 여기서 생성하는 냄새원인물질을 확인, 정량하고 곰팡이 냄새 유발 방선균의 성장조건을 조사하여 방선균에 의한 이취미 유발 정도 등을 알아보는데 본 연구의 목적이 있다. 동복호와 덕남저수지에서 분리한 방선균은 모두 27개로 이중 6개의 菌株...
최근 수질의 악화에 따른 상수원에서의 곰팡이 냄새발생은 수질관리에 많은 문제가 되고 있다. 호소에서의 이취미의 발생은 대부분 수중미생물에 의한 것으로 곰팡이 냄새의 원인생물인 방선균을 저수지에서 분리, 배양하여 여기서 생성하는 냄새원인물질을 확인, 정량하고 곰팡이 냄새 유발 방선균의 성장조건을 조사하여 방선균에 의한 이취미 유발 정도 등을 알아보는데 본 연구의 목적이 있다. 동복호와 덕남저수지에서 분리한 방선균은 모두 27개로 이중 6개의 菌株에서 곰팡이 냄새를 확인했다. 상수원인 동복호 원수에 곰팡이 냄새를 유발하는 방선균을 배양한 결과, 방선균의 생장 및 냄새강도가 매우 낮았으나, 여기에 탄소, 인, 질소분을 첨가한 배양액에서는 뚜렷한 균의 증식과 강한 냄새를 발생하였다. 방선균에 의한 곰팡이냄새의 원인물질은 2-MIB와 Geosmin인 것으로 확인되었으며, 6개의 균주 모두에서 두가지 물질이 다 검출되었다. 이때 냄새물질의 농도는 DBL-2 배양액에서 2-MIB가 최고 3,823.7 ng/ℓ로, Geosmin의 농도는 최고 4,729 ng/ℓ로 측정되었으며, BS배지에서는 2-MIB가 85,755.4 ng/ℓ, Geosmin은 366 ng/ℓ로 검출되어 방선균에 의한 곰팡이냄새의 유발정도가 매우 높은 것으로 조사되었다. 방선균은 30∼40℃에서 잘 생장하며 pH는 7∼9의 약알카리성에서 잘 자라는 것으로 조사되었다. 뿐만아니라 C, N, P등의 영양염이 방선균의 증식과 냄새유발에 필요한 것으로 밝혀졌으며 탄소나 질소 인 등의 농도에 비례하여 균체량도 증가하는 양상을 나타냈다.
최근 수질의 악화에 따른 상수원에서의 곰팡이 냄새발생은 수질관리에 많은 문제가 되고 있다. 호소에서의 이취미의 발생은 대부분 수중미생물에 의한 것으로 곰팡이 냄새의 원인생물인 방선균을 저수지에서 분리, 배양하여 여기서 생성하는 냄새원인물질을 확인, 정량하고 곰팡이 냄새 유발 방선균의 성장조건을 조사하여 방선균에 의한 이취미 유발 정도 등을 알아보는데 본 연구의 목적이 있다. 동복호와 덕남저수지에서 분리한 방선균은 모두 27개로 이중 6개의 菌株에서 곰팡이 냄새를 확인했다. 상수원인 동복호 원수에 곰팡이 냄새를 유발하는 방선균을 배양한 결과, 방선균의 생장 및 냄새강도가 매우 낮았으나, 여기에 탄소, 인, 질소분을 첨가한 배양액에서는 뚜렷한 균의 증식과 강한 냄새를 발생하였다. 방선균에 의한 곰팡이냄새의 원인물질은 2-MIB와 Geosmin인 것으로 확인되었으며, 6개의 균주 모두에서 두가지 물질이 다 검출되었다. 이때 냄새물질의 농도는 DBL-2 배양액에서 2-MIB가 최고 3,823.7 ng/ℓ로, Geosmin의 농도는 최고 4,729 ng/ℓ로 측정되었으며, BS배지에서는 2-MIB가 85,755.4 ng/ℓ, Geosmin은 366 ng/ℓ로 검출되어 방선균에 의한 곰팡이냄새의 유발정도가 매우 높은 것으로 조사되었다. 방선균은 30∼40℃에서 잘 생장하며 pH는 7∼9의 약알카리성에서 잘 자라는 것으로 조사되었다. 뿐만아니라 C, N, P등의 영양염이 방선균의 증식과 냄새유발에 필요한 것으로 밝혀졌으며 탄소나 질소 인 등의 농도에 비례하여 균체량도 증가하는 양상을 나타냈다.
Nowadays, the musty smell originated from water pollution in raw water has arisen so many problems in water management. This study was carried out to investigate the growth conditions of actinomycetes inducing the odor, the degree of the odor produced, and the habitual environment in Dongbok and Duk...
Nowadays, the musty smell originated from water pollution in raw water has arisen so many problems in water management. This study was carried out to investigate the growth conditions of actinomycetes inducing the odor, the degree of the odor produced, and the habitual environment in Dongbok and Duknam reservoir. Among 27 strains of Actinomycetes, 6 strains were used to induce the musty smell. The substances causing the musty odor were Geosmin and 2-MIB. They can induce the odor from strains in individual or combination. Using water service in Dongbok and Duknam reservoir, were the cultivate Actinomycetes inducing the odor of the growth and thresholds is very low. When carbon, phosphorous and nitrogen were added into the raw water to make cultivating solution, the growth of Actinomycetes was observed and caused. The substance causing the musty odor was confirmed to be Geosmin and 2-MIB. The highest concentrations of 2-MIB and Geosmin were 3,823.7ng/ℓ and 4,729ng/ℓ respectively in a culture solution of DBL-2. The maximum concentrations of 2-MIB and Geosmin were 85,755.4ng/ℓ and 366ng/ℓ respectively in a culture solution of BS medium. As the results the musty order caused Actinamycetes was significantly high. Actinomycetes were well grown on the condition of pH 7∼9, weak alkaline state, and temperature 30∼40℃. Furthermore, the nutrient containing C, N and P was necessary on the multiplication of Actinomycetes and the induction of the odor.
Nowadays, the musty smell originated from water pollution in raw water has arisen so many problems in water management. This study was carried out to investigate the growth conditions of actinomycetes inducing the odor, the degree of the odor produced, and the habitual environment in Dongbok and Duknam reservoir. Among 27 strains of Actinomycetes, 6 strains were used to induce the musty smell. The substances causing the musty odor were Geosmin and 2-MIB. They can induce the odor from strains in individual or combination. Using water service in Dongbok and Duknam reservoir, were the cultivate Actinomycetes inducing the odor of the growth and thresholds is very low. When carbon, phosphorous and nitrogen were added into the raw water to make cultivating solution, the growth of Actinomycetes was observed and caused. The substance causing the musty odor was confirmed to be Geosmin and 2-MIB. The highest concentrations of 2-MIB and Geosmin were 3,823.7ng/ℓ and 4,729ng/ℓ respectively in a culture solution of DBL-2. The maximum concentrations of 2-MIB and Geosmin were 85,755.4ng/ℓ and 366ng/ℓ respectively in a culture solution of BS medium. As the results the musty order caused Actinamycetes was significantly high. Actinomycetes were well grown on the condition of pH 7∼9, weak alkaline state, and temperature 30∼40℃. Furthermore, the nutrient containing C, N and P was necessary on the multiplication of Actinomycetes and the induction of the odor.
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