젖소에서 유성분 분석을 통한 영양과 번식상태 평가 및 우군 건강관리프로그램 개발 Development of health management program and evaluation of nutritional and reproductive status by milk component analysis in dairy cows원문보기
젖소에 우유 중 단백질 (MP;milk protein)과 요소태질소 (MUN;milk ureanitrogen)가 에너지와 단백질의 균형 상태를 평가할 수 있는 지침으로서 목장의 사료급여 체계에 널리 이용되고 있다. 본 연구에서는 생리적 요인 즉, 산차, 비유시기, 산유량, 체점수가 우유 중 지방, 단백질, 그리고 요소태질소 농도에 미치는 영향과 비유초기에 이들 유성분 수준과 번식 장애 및 제4위전위증과의 관련성을 조사하였다. 또한 본 연구에서는 이러한 연구 결과에 기초하여 유성분 분석을 통하여 우군의 영양상태를 평가하고 생산병과 같은 우군의 건강관리에 활용될 수 있는 프로그램을 개발하였다. 유성분 검사는 유성분의 화학적 결합의 차이에 따른 적외선의 통과 차이를 이용하여 측정하는 자동화장비로 측정하였으며, 연구 결과는 다음과 같다. 유지방 및 단백질 함량, 그리고 산유량은 비유일수, 산차, 유방염 감염 유무에 매우 큰 영향을 받았다. 산유량은 비유개시 후 31∼60일에 최고치를 이루었으며, 체점수는 이 시기에 가장 낮은 에너지 ...
젖소에 우유 중 단백질 (MP;milk protein)과 요소태질소 (MUN;milk ureanitrogen)가 에너지와 단백질의 균형 상태를 평가할 수 있는 지침으로서 목장의 사료급여 체계에 널리 이용되고 있다. 본 연구에서는 생리적 요인 즉, 산차, 비유시기, 산유량, 체점수가 우유 중 지방, 단백질, 그리고 요소태질소 농도에 미치는 영향과 비유초기에 이들 유성분 수준과 번식 장애 및 제4위전위증과의 관련성을 조사하였다. 또한 본 연구에서는 이러한 연구 결과에 기초하여 유성분 분석을 통하여 우군의 영양상태를 평가하고 생산병과 같은 우군의 건강관리에 활용될 수 있는 프로그램을 개발하였다. 유성분 검사는 유성분의 화학적 결합의 차이에 따른 적외선의 통과 차이를 이용하여 측정하는 자동화장비로 측정하였으며, 연구 결과는 다음과 같다. 유지방 및 단백질 함량, 그리고 산유량은 비유일수, 산차, 유방염 감염 유무에 매우 큰 영향을 받았다. 산유량은 비유개시 후 31∼60일에 최고치를 이루었으며, 체점수는 이 시기에 가장 낮은 에너지 불균형 상태를 나타내었다. 유지방과 단백질 함량은 초유 중에 최고치를 이룬 뒤 점차적으로 감소된 다음 비유개시 31∼60일에 최저치를 나타낸 뒤 점차적으로 증가되는 양상을 나타내었다. MUN은 분만 후 30일 이내에 가장 높은 농도를 나타낸 뒤 비유말기까지 점차적으로 감소하였다. 경기도 소재 대규모 목장에 분만 후 50∼150일 사이의 고능력우 351두를 대상으로 MP와 MUN 수준이 수태율에 미치는 영향을 조사하였다. 조사 대상우중 MUN 12.0∼17.9mg/㎗ 수준에서 높은 수태율 (48.9%)을 보였으며, 8.0mg/㎗ 이만 (10.0%)과 25.0mg/㎗이상 (15.4%)에서 낮은 수태율을 보였다. MP에 있어서는 3.0% 이만 또는 3.25% 이상의 수준에서 전체 평균 보다도 낮은 수태율을 나타내어 MUN 및 유단백질 농도와 수태율과는 매우 밀접한 관계가 있었다. 초음과 검사기를 이용하여 정기적인 번식검진을 수행하는 전라도 소재 7개 목장에 분만 후 1∼2월 이내의 착유우 503두를 대상으로 난소 및 자궁 상태에 따른 유성분 수준을 비교하였다. 우유 단백질 2.70% 이만의 낮은 수준에 자궁 및 난소 질환 발병 가능성이 높았으며, 유지방 4.50% 이상의 높은 수준에서 자궁내막염 및 자궁축농증, 그리고 난포낭종 발생률이 높게 나타났다. 따라서 난포낭종, 난소기능부전, 자궁내막염, 자궁축농증 과 같은 번식장애 발병 가능성이 지방을 단백질로 나눈 값이 1.30 이상일 때 높게 나타났다. 고능력우 위주로 TMR (total mixed ration) 사육을 하는 경기도 소재 대규모 목장에서 분만 후 첫 번째 우유검정시 (분만 후 35일 이내)의 유성분 수준과 제4위전위증과의 관련성을 조사하기 위하여 제4위전위증 발병우 45두와 정상우 90두를 대상으로 유성분 수준을 비교하였다. 유지방 5.0% 이상과 단백질 3.0% 이하의 수준에서 체4위전위증 발병 가능성이 높았으며, 유지방을 유단백질로 나눈 값이 1.50 이상 일 때 정상우 (25.6%)에 비하여 제4위전위증 발병우 (73.4%)가 높은 위험율을 나타내었다. MUN 수준에 있어서도 12.0mg/㎗ 미만일 때나 25mg/㎗ 이상일 때 정상우에 비하여 제4위전위증 발생율이 상대적으로 높게 나타났다. 착유우의 에너지 및 단백질 균형 상태를 평가하기 위하여 개체유 및 집합유 MP와 MUN을 측정하였다. 1999년 1월부터 2001년 12월까지 전국 4,856 목장, 132,636두 조사 대상우의 평균 MP와 MUN 수준은 각각 3.30±0.35%와 16.0±5.2mg/㎗였다. 계절별 MUN 수준은 외기 온도가 높은 하절기에는 가장 높았으며, 동절기에 가장 낮았다. MP의 경우에 있어서는 MUN과 반대의 경향을 나타내었다. 국내 젖소의 사료내 에너지 및 단백질 균형상태를 평가하기 위하여 에너지 불균형 (negative energy balance) 상태를 고려하여 비유단계별로 잠정적인 권장 기준치를 설정하였다. 즉, 에너지 수준을 나타내는 MP의 경우에 있어서는 비유초기 2.90∼3.29%, 비유중기 3,10∼3.49%, 비유말기 3.30∼3.69%를 각각 적정 권장 기준으로 설정하였다. 또한 단백질 수준을 나타내는 MUN의 경우에는 비유 전기간 동안 동일 하게 12∼18mg/㎗를 적정 권장 기준으로 설정하여 전체적으로 9가지 유형으로 구분한 후 비유단계별 젖소의 영양상태를 평가하였다. 그 결과 비유초기, 중기, 말기의 에너지 및 단백질 적정 상태는 각긱 26.8%, 25.8%, 22.2%로 나타났다. 또한, 조사 대상 목장의 11.6%가 MUN 적정기준 이하인 12mg/㎗를 나타내었으며, 23.9%가 MUN 적정기준 이상인 18mg/㎗를 나타내어 전체의 44.5%가 단백질 과부족 상태로 평가되었으며, MP 권장기준에 적합하지 않은 3.1% 이하와 3.3% 이상이 각각 26.0%와 24.0%로 조사되어 전체 목장의 50% 정도가 에너지 과부족 상태로 평가되었다. 이와 같이 국내의 많은 목장의 젖소의 에너지 및 단백질 균형 상태에 있어 부적절한 것으로 조사되어 사료내 에너지 및 단백질의 균형적인 공급의 필요성이 제시되었다. 이러한 연구내용을 기초로 하여 유성분 분석을 통한 영양상태를 평가하고, 우군의 건강 관리를 위한 프로그램을 개발하였다. 개발된 프로그램의 흐름도는 목장사양관리에 대한 점검, 개체 집합유 채취, 유성분 분석, 검사결과의 프로그램으로의 자료 변환, 프로그램에서 다양한 분석을 자료 입력과 출력이다. 분석과 관련된 프로그램의 주요 내용으로는 비유일수별 산유량 예측 곡선, 체세포 분포 현황, 우유 중 지방과 단백질 측정에 의한 젖소의 에너지 상태 평가, 그리고, 우유 중 딘백질과 MUN 분석을 통한 젖소의 에너지 및 단백질 균형 상태 평가 부분이다. 이상의 결과를 종합하여 볼 때 우유 중 지방, 단백질, MUN, 및 체세포수 검사 등의 우유검사 결과를 활용하여 개발한 프로그램이 목장에 적용된다면 균형 잡힌 단백질과 에너지 공급을 위한 사료급여 상태를 모니터링하여 지속적으로 관리한다면 영양성에 기인한 대사성 질병 및 번식장애, 그리고 유방염 관리에 기여할 수 있을 것으로 사료된다.
젖소에 우유 중 단백질 (MP;milk protein)과 요소태질소 (MUN;milk urea nitrogen)가 에너지와 단백질의 균형 상태를 평가할 수 있는 지침으로서 목장의 사료급여 체계에 널리 이용되고 있다. 본 연구에서는 생리적 요인 즉, 산차, 비유시기, 산유량, 체점수가 우유 중 지방, 단백질, 그리고 요소태질소 농도에 미치는 영향과 비유초기에 이들 유성분 수준과 번식 장애 및 제4위전위증과의 관련성을 조사하였다. 또한 본 연구에서는 이러한 연구 결과에 기초하여 유성분 분석을 통하여 우군의 영양상태를 평가하고 생산병과 같은 우군의 건강관리에 활용될 수 있는 프로그램을 개발하였다. 유성분 검사는 유성분의 화학적 결합의 차이에 따른 적외선의 통과 차이를 이용하여 측정하는 자동화장비로 측정하였으며, 연구 결과는 다음과 같다. 유지방 및 단백질 함량, 그리고 산유량은 비유일수, 산차, 유방염 감염 유무에 매우 큰 영향을 받았다. 산유량은 비유개시 후 31∼60일에 최고치를 이루었으며, 체점수는 이 시기에 가장 낮은 에너지 불균형 상태를 나타내었다. 유지방과 단백질 함량은 초유 중에 최고치를 이룬 뒤 점차적으로 감소된 다음 비유개시 31∼60일에 최저치를 나타낸 뒤 점차적으로 증가되는 양상을 나타내었다. MUN은 분만 후 30일 이내에 가장 높은 농도를 나타낸 뒤 비유말기까지 점차적으로 감소하였다. 경기도 소재 대규모 목장에 분만 후 50∼150일 사이의 고능력우 351두를 대상으로 MP와 MUN 수준이 수태율에 미치는 영향을 조사하였다. 조사 대상우중 MUN 12.0∼17.9mg/㎗ 수준에서 높은 수태율 (48.9%)을 보였으며, 8.0mg/㎗ 이만 (10.0%)과 25.0mg/㎗이상 (15.4%)에서 낮은 수태율을 보였다. MP에 있어서는 3.0% 이만 또는 3.25% 이상의 수준에서 전체 평균 보다도 낮은 수태율을 나타내어 MUN 및 유단백질 농도와 수태율과는 매우 밀접한 관계가 있었다. 초음과 검사기를 이용하여 정기적인 번식검진을 수행하는 전라도 소재 7개 목장에 분만 후 1∼2월 이내의 착유우 503두를 대상으로 난소 및 자궁 상태에 따른 유성분 수준을 비교하였다. 우유 단백질 2.70% 이만의 낮은 수준에 자궁 및 난소 질환 발병 가능성이 높았으며, 유지방 4.50% 이상의 높은 수준에서 자궁내막염 및 자궁축농증, 그리고 난포낭종 발생률이 높게 나타났다. 따라서 난포낭종, 난소기능부전, 자궁내막염, 자궁축농증 과 같은 번식장애 발병 가능성이 지방을 단백질로 나눈 값이 1.30 이상일 때 높게 나타났다. 고능력우 위주로 TMR (total mixed ration) 사육을 하는 경기도 소재 대규모 목장에서 분만 후 첫 번째 우유검정시 (분만 후 35일 이내)의 유성분 수준과 제4위전위증과의 관련성을 조사하기 위하여 제4위전위증 발병우 45두와 정상우 90두를 대상으로 유성분 수준을 비교하였다. 유지방 5.0% 이상과 단백질 3.0% 이하의 수준에서 체4위전위증 발병 가능성이 높았으며, 유지방을 유단백질로 나눈 값이 1.50 이상 일 때 정상우 (25.6%)에 비하여 제4위전위증 발병우 (73.4%)가 높은 위험율을 나타내었다. MUN 수준에 있어서도 12.0mg/㎗ 미만일 때나 25mg/㎗ 이상일 때 정상우에 비하여 제4위전위증 발생율이 상대적으로 높게 나타났다. 착유우의 에너지 및 단백질 균형 상태를 평가하기 위하여 개체유 및 집합유 MP와 MUN을 측정하였다. 1999년 1월부터 2001년 12월까지 전국 4,856 목장, 132,636두 조사 대상우의 평균 MP와 MUN 수준은 각각 3.30±0.35%와 16.0±5.2mg/㎗였다. 계절별 MUN 수준은 외기 온도가 높은 하절기에는 가장 높았으며, 동절기에 가장 낮았다. MP의 경우에 있어서는 MUN과 반대의 경향을 나타내었다. 국내 젖소의 사료내 에너지 및 단백질 균형상태를 평가하기 위하여 에너지 불균형 (negative energy balance) 상태를 고려하여 비유단계별로 잠정적인 권장 기준치를 설정하였다. 즉, 에너지 수준을 나타내는 MP의 경우에 있어서는 비유초기 2.90∼3.29%, 비유중기 3,10∼3.49%, 비유말기 3.30∼3.69%를 각각 적정 권장 기준으로 설정하였다. 또한 단백질 수준을 나타내는 MUN의 경우에는 비유 전기간 동안 동일 하게 12∼18mg/㎗를 적정 권장 기준으로 설정하여 전체적으로 9가지 유형으로 구분한 후 비유단계별 젖소의 영양상태를 평가하였다. 그 결과 비유초기, 중기, 말기의 에너지 및 단백질 적정 상태는 각긱 26.8%, 25.8%, 22.2%로 나타났다. 또한, 조사 대상 목장의 11.6%가 MUN 적정기준 이하인 12mg/㎗를 나타내었으며, 23.9%가 MUN 적정기준 이상인 18mg/㎗를 나타내어 전체의 44.5%가 단백질 과부족 상태로 평가되었으며, MP 권장기준에 적합하지 않은 3.1% 이하와 3.3% 이상이 각각 26.0%와 24.0%로 조사되어 전체 목장의 50% 정도가 에너지 과부족 상태로 평가되었다. 이와 같이 국내의 많은 목장의 젖소의 에너지 및 단백질 균형 상태에 있어 부적절한 것으로 조사되어 사료내 에너지 및 단백질의 균형적인 공급의 필요성이 제시되었다. 이러한 연구내용을 기초로 하여 유성분 분석을 통한 영양상태를 평가하고, 우군의 건강 관리를 위한 프로그램을 개발하였다. 개발된 프로그램의 흐름도는 목장사양관리에 대한 점검, 개체 집합유 채취, 유성분 분석, 검사결과의 프로그램으로의 자료 변환, 프로그램에서 다양한 분석을 자료 입력과 출력이다. 분석과 관련된 프로그램의 주요 내용으로는 비유일수별 산유량 예측 곡선, 체세포 분포 현황, 우유 중 지방과 단백질 측정에 의한 젖소의 에너지 상태 평가, 그리고, 우유 중 딘백질과 MUN 분석을 통한 젖소의 에너지 및 단백질 균형 상태 평가 부분이다. 이상의 결과를 종합하여 볼 때 우유 중 지방, 단백질, MUN, 및 체세포수 검사 등의 우유검사 결과를 활용하여 개발한 프로그램이 목장에 적용된다면 균형 잡힌 단백질과 에너지 공급을 위한 사료급여 상태를 모니터링하여 지속적으로 관리한다면 영양성에 기인한 대사성 질병 및 번식장애, 그리고 유방염 관리에 기여할 수 있을 것으로 사료된다.
Milk urea nitrogen (MUN) and milk protein (MP) may be increasingly used as indicators of the protein-energy balance and actual farm feeding practices. The purpose of this study was to investigate the influence of physiological conditions including parity, stage of lactation, milk yields, body condit...
Milk urea nitrogen (MUN) and milk protein (MP) may be increasingly used as indicators of the protein-energy balance and actual farm feeding practices. The purpose of this study was to investigate the influence of physiological conditions including parity, stage of lactation, milk yields, body condition score on milk components, and to compare the relationships among milk fat, protein and MUN and reproductive and metabolic disorders in early lactation Holstein cows. Also, on the basis of these results, we developed the software program to help the gross diagnosis of protein-energy balance and feeding management practice and for the prediction about the risk possibility of productive disease by evaluating milk components from individual cow in dairy herd. Milk components were determined using automated infrared procedures. The results obtained from this studies were as follows. Milk yield and milk composition were strongly influenced by stage of lactation, parity and condition of mastitis in cows. After initiation of lactation, milk yield was peaked at approximately 31∼60 days in milk for each parity and reached negative balance of energy status. Milk fat and protein contents were the highest initially and trended to decrease until about 31 to 60 day in lactation, and increased thereafter. MUN concentration was increased during the first 30 days of lactation and decreased until the end of lactation. Total of 351 artificial insemination for 150 Holstein cows in a large dairy herd with high yielding Holstein cows were used to examine the relationship between MUN and milk protein content and conception rate. The conception rate was lower in the cows in which the level of MUN was lower than 8.0 mg/㎗ (10.0%) or higher than 25.0 mg/㎗ (15.4%) relative to the cows in MUN content of 12.0∼7.9 mg/㎗ (48.9%) at the time of insemination. Also, lower milk protein (3.25%) were associated with a lower conception rates. The relationship between level of milk composition and conditions of ovary and uterus was analyzed for periodical examinahon of reproductive status with ultrasonography in early lactating cows between 30 and 60 days in milk at seven farms. The reproductive disorder relative to normal cows had higher risk in the cows that the level of protein was lower than 2.70%. Also, the higher milk fat than 4.50% were associated with higher risks in the uterine disease and follicular cysts. Therefore, the cows with the fat to protein ratio of > 1.30 had higher risks for reproductive disorder such as cystic ovarian diseases, inactive overies and endometritis. Milk data from the first test within 35 days in milk and forty-five displaced abomasum (DA) cases were compared to those from 90 healthy cows of a high milk-producing herd. Higher odds of DA diagnosis were found with higher 5.0% milk fat, lower 3.0% milk protein. Therefore, cows with fat to protein ratio of > 1.50 had higher risks for DA (73.4%) in contrast to healthy cows (25.6%). Also, incidence rates of DA was higher in the cows which the level of MUN was lower than 12.0 mg/㎗ or higher than 25.0 mg/㎗ relative to optimal level of MUN. Also, this study was investigated the MUN and MP concentrations of individual cows and bulk tank milk to evaluate the dietary protein-energy balance from lactating Holstein cows. Mean MUN and MP concentrations in the milk samples obtained from 132,636 cows of 4,856 herd during Jan, 1999 to Dec. 2001 were 16.2±5.2 mg/㎗ and 3.30±0.35%, respectively. The highest values were found during summer and lowest valued during winter in MUN. But, the average contents of MP were the highest during winter and the lowest during summer. In order to evaluate protein-energy balance for feeding, we set the level of recommended MP range of 2.90∼3.29% in early lactation considering a negative energy balance. The recommended level of MP in mid-lactation and late lactation were set as 3.10∼3.49%, and 3.30∼3.69%, respectively. Recommended MUN range of 12∼18 mg/dl was determined through the whole lactation period. Individual cows milk were analyzed by the 9 types based on this levels of MP and MUN in this study. Among the total cows investigated, 26.8%, 25.8%, and 22.2% have shown the recommended criteria of MP and MUN values, respectively. Also, of total herds surveyed, 11.6% had MUN values lower than 12.0 mg/dl and 32.9% had values higher than 18.0 mg/dl and 44.5% of total herd have not met with the recommended criteria of MP values in bulk tank milk. In case of MP, out of the total herd surveyed, 26.0% had MP values lower than 3.10% and 24.0% had values higher than 3.30% and 50.0% had MP values outside the recommended interval (3.1∼3.3%). This study has indicates that many dairy farms are under improper feeding management practice of the dietary protein-energy balance. This study was developed the program of software analyzes to help for evaluating the protein-energy balance of cow on the basis of these results. The principal flow charts for using this program was to check on herd management, sampling the composite milk, measurement the milk compositions, conversion of data from milking equipment to program, input and analysis for data in program and report. The program is compatible with window 95/98 system. The major analytical elements of this program were presented as;the profile of herd lactation curve analysis of the test-day milk production level, the distribution of somatic cell count, the milk fat to protein ratio to evaluate body energy balance , and the interpretation of dietary protein-energy balance by milk protein and MUN contents for individual cow. The developed program in this study would be useful for the monitoring tool of protein-energy nutritional balance and feeding management practice, and also as a effective management for nutritional and reproductive disorders, and mastitis at the farm level.
Milk urea nitrogen (MUN) and milk protein (MP) may be increasingly used as indicators of the protein-energy balance and actual farm feeding practices. The purpose of this study was to investigate the influence of physiological conditions including parity, stage of lactation, milk yields, body condition score on milk components, and to compare the relationships among milk fat, protein and MUN and reproductive and metabolic disorders in early lactation Holstein cows. Also, on the basis of these results, we developed the software program to help the gross diagnosis of protein-energy balance and feeding management practice and for the prediction about the risk possibility of productive disease by evaluating milk components from individual cow in dairy herd. Milk components were determined using automated infrared procedures. The results obtained from this studies were as follows. Milk yield and milk composition were strongly influenced by stage of lactation, parity and condition of mastitis in cows. After initiation of lactation, milk yield was peaked at approximately 31∼60 days in milk for each parity and reached negative balance of energy status. Milk fat and protein contents were the highest initially and trended to decrease until about 31 to 60 day in lactation, and increased thereafter. MUN concentration was increased during the first 30 days of lactation and decreased until the end of lactation. Total of 351 artificial insemination for 150 Holstein cows in a large dairy herd with high yielding Holstein cows were used to examine the relationship between MUN and milk protein content and conception rate. The conception rate was lower in the cows in which the level of MUN was lower than 8.0 mg/㎗ (10.0%) or higher than 25.0 mg/㎗ (15.4%) relative to the cows in MUN content of 12.0∼7.9 mg/㎗ (48.9%) at the time of insemination. Also, lower milk protein (3.25%) were associated with a lower conception rates. The relationship between level of milk composition and conditions of ovary and uterus was analyzed for periodical examinahon of reproductive status with ultrasonography in early lactating cows between 30 and 60 days in milk at seven farms. The reproductive disorder relative to normal cows had higher risk in the cows that the level of protein was lower than 2.70%. Also, the higher milk fat than 4.50% were associated with higher risks in the uterine disease and follicular cysts. Therefore, the cows with the fat to protein ratio of > 1.30 had higher risks for reproductive disorder such as cystic ovarian diseases, inactive overies and endometritis. Milk data from the first test within 35 days in milk and forty-five displaced abomasum (DA) cases were compared to those from 90 healthy cows of a high milk-producing herd. Higher odds of DA diagnosis were found with higher 5.0% milk fat, lower 3.0% milk protein. Therefore, cows with fat to protein ratio of > 1.50 had higher risks for DA (73.4%) in contrast to healthy cows (25.6%). Also, incidence rates of DA was higher in the cows which the level of MUN was lower than 12.0 mg/㎗ or higher than 25.0 mg/㎗ relative to optimal level of MUN. Also, this study was investigated the MUN and MP concentrations of individual cows and bulk tank milk to evaluate the dietary protein-energy balance from lactating Holstein cows. Mean MUN and MP concentrations in the milk samples obtained from 132,636 cows of 4,856 herd during Jan, 1999 to Dec. 2001 were 16.2±5.2 mg/㎗ and 3.30±0.35%, respectively. The highest values were found during summer and lowest valued during winter in MUN. But, the average contents of MP were the highest during winter and the lowest during summer. In order to evaluate protein-energy balance for feeding, we set the level of recommended MP range of 2.90∼3.29% in early lactation considering a negative energy balance. The recommended level of MP in mid-lactation and late lactation were set as 3.10∼3.49%, and 3.30∼3.69%, respectively. Recommended MUN range of 12∼18 mg/dl was determined through the whole lactation period. Individual cows milk were analyzed by the 9 types based on this levels of MP and MUN in this study. Among the total cows investigated, 26.8%, 25.8%, and 22.2% have shown the recommended criteria of MP and MUN values, respectively. Also, of total herds surveyed, 11.6% had MUN values lower than 12.0 mg/dl and 32.9% had values higher than 18.0 mg/dl and 44.5% of total herd have not met with the recommended criteria of MP values in bulk tank milk. In case of MP, out of the total herd surveyed, 26.0% had MP values lower than 3.10% and 24.0% had values higher than 3.30% and 50.0% had MP values outside the recommended interval (3.1∼3.3%). This study has indicates that many dairy farms are under improper feeding management practice of the dietary protein-energy balance. This study was developed the program of software analyzes to help for evaluating the protein-energy balance of cow on the basis of these results. The principal flow charts for using this program was to check on herd management, sampling the composite milk, measurement the milk compositions, conversion of data from milking equipment to program, input and analysis for data in program and report. The program is compatible with window 95/98 system. The major analytical elements of this program were presented as;the profile of herd lactation curve analysis of the test-day milk production level, the distribution of somatic cell count, the milk fat to protein ratio to evaluate body energy balance , and the interpretation of dietary protein-energy balance by milk protein and MUN contents for individual cow. The developed program in this study would be useful for the monitoring tool of protein-energy nutritional balance and feeding management practice, and also as a effective management for nutritional and reproductive disorders, and mastitis at the farm level.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.