마늘과 양파는 우리나라의 중요한 양념채소로서 전남, 경남 등 남부해안지역 밭작물의 근간으로 농가의 주소득 작목이다. 그러나 최근 마늘과 양파 주산지에서 연작재배에 의한 병해충 피해로 마늘 양파 품질과 수량이 감소하고 있는 실정이며, 후작목으로 콩과 참깨가 대부분 재배되었으나 최근에 이들 작목의 생산성과 수익성이 낮아 새로운 대체 작목이 요구되고 있다. 또한, WTO와 FTA 등 국제 통상질서 하에서 농산물 시장개방 확대는 마늘과 양파를 비롯한 저가의 채소와 과일 등 원예농산물 수입증가로 국내농가에 직·간접적인 피해가 우려된다. 이러한 대내외적 농업환경 변화에 마늘과 양파 재배농가의 경영 안정화를 위하여 마늘 양파 재배농가 및 주산지를 대상으로 ...
마늘과 양파는 우리나라의 중요한 양념채소로서 전남, 경남 등 남부해안지역 밭작물의 근간으로 농가의 주소득 작목이다. 그러나 최근 마늘과 양파 주산지에서 연작재배에 의한 병해충 피해로 마늘 양파 품질과 수량이 감소하고 있는 실정이며, 후작목으로 콩과 참깨가 대부분 재배되었으나 최근에 이들 작목의 생산성과 수익성이 낮아 새로운 대체 작목이 요구되고 있다. 또한, WTO와 FTA 등 국제 통상질서 하에서 농산물 시장개방 확대는 마늘과 양파를 비롯한 저가의 채소와 과일 등 원예농산물 수입증가로 국내농가에 직·간접적인 피해가 우려된다. 이러한 대내외적 농업환경 변화에 마늘과 양파 재배농가의 경영 안정화를 위하여 마늘 양파 재배농가 및 주산지를 대상으로 작부체계에 관한 실증 분석이 필요하다. 본 연구에서는 전남지역 마늘 양파 주산지의 작부체계 실태와 작부체계별 경영성과를 비교 분석하여 작부체계간 또는 농가간의 소득차이를 구명하였으며, 연작장해 경감을 위한 기술체계를 정립하고, 급변하는 외부 환경에 마늘 양파 재배농가가 선택할 수 있는 합리적인 작부체계 경영모형을 제시하였다. 본 연구에 이용된 1차 자료는 1999년부터 2001년도까지 전라남도 고흥군, 해남군, 무안군, 함평군, 신안군에서 기술수준이 비슷한 95개 표본농가를 선정하여 마늘 양파의 경영실태를 조사 분석한 자료이며, 2차 자료는 농림부, 통계청, 농촌진흥청, 전라남도농업기술원 등 유관기관에서 발행한 자료이다. 합리적인 작부체계 경영모형 설정은 사회과학 통계분석 팩키지인 SPSS 10.0을 이용하였다. 연구의 주요결과는 다음과 같이 요약할 수 있다. 1. 우리나라의 마늘과 양파 재배 농가는 2000년 현재 마늘 540천호, 양파 113천호로 전체농가수의 약 47%에 해당된다. 마늘 양파의 지역별 재배면적 비율(2001년)을 살펴보면 마늘의 경우 전남 46.2%, 경남 15.0%, 경북 11.8%를 차지하고 있으며, 양파는 전남 48.1%, 경남 20.1%, 경북 19.2%, 제주 4.7%를 점유하고 있다. 2. 마늘과 양파 주산지의 작부체계는 지역에 따라 매우 다양하게 분포하고 있었다. 조생종 양파는 10월 상∼중순에 정식하여 3월 하순에서 5월 중순까지 수확하며, 후작목은 대체로 4월 중순부터 5월 중순까지 콩, 밭벼, 참깨, 대파, 쪽파, 수박, 겨울배추, 엽연초 등이 파종 또는 정식 되었다. 중만생종 양파는 9월 하순에서 11월 상순 사이에 정식 한 후 5월 중순부터 6월 중순에 수확하며, 후작목은 5월 하순에서 6월 하순까지 콩, 겨울배추, 밭벼, 논벼, 참깨, 수박, 대파 등을 파종 또는 정식 하였다. 마늘은 대체로 9월 상∼하순에 파종하여 5월 하순부터 6월 상순에 수확되며, 후작목으로 콩, 참깨, 쪽파, 녹두, 엽연초 등을 5월 하순부터 6월 중순 사이에 파종하였다. 3. 마늘 양파재배농가의 토양관리 수준은 주산지 또는 농가간에도 상당한 차이가 있었다. 유기질 비료의 경우 지역에 따라 퇴비생산이 곤란하여 유기질 비료의 공급이 부족한 지역이 있는 반면 유기질 비료의 과다 시용으로 화학비료 못지않게 토양의 염류집적, 인산과 칼리가 축적된 지역이 있었다. 무기질 비료의 경우 대부분의 주산지와 농가가 표준 시비량에 비해 1.5∼2.5배 이상 과다하게 사용하고 있었다. 이는 멀칭재배에 따른 유기질 비료 시용의 곤란, 농가 경영주의 고령화와 자가퇴비 조제의 곤란으로 사용이 편리한 무기질 비료에 의존하고 있기 때문이었다. 특히 임차농의 경우는 단기에 많은 수량을 확보하기 위해 무기질비료를 다량으로 사용하고 있었으며 마늘 양파 전용비료 대신에 가격이 저렴한 수도용 비료를 사용함으로써 토양의 산성화와 염류집적을 촉진시켜 연작장해와 병해충 발생을 유발하게 하였다. 4. 마늘 양파 주산지에서 가장 문제가 되고 있는 병해는 흑색썩음균핵병으로 마늘의 경우 발생 필지율이 2000년 34.9%, 2001년 19.6%로 높으며 포장 발생 주율도 높았다. 양파의 경우도 발생 필지율이 30% 이상으로 매우 심각하였으며 대부분 농가가 정확한 원인을 파악하지 못해 적절한 방제약이나 대처 기술이 부족한 실정이었다. 토양전염이 되는 흑색썩음균핵병 방제에 대한 기술이 개발되지 않으면 향후에 마늘 양파의 안정 생산에 심각한 차질이 우려된다. 5. 마늘 양파의 비상품과 발생율은 작부체계와 시비량, 주·후작목 변경재배 등 경영기술과 밀접한 관련이 있는 것으로 나타났다. 비상품과 발생비율이 높은 작부체계는 조생종 양파의 경우 후작목으로 콩을 재배하는 경우이었고, 중만생종 양파는 후작목으로 콩, 대파, 수박을 재배하는 경우이며, 마늘은 후작목으로 콩, 쪽파, 수박을 재배하는 작부체계에서 비상품과 발생율이 높았다. 6. 연작장해 피해 경감을 위해 재배농가들은 주작목과 후작목 변경재배, 석회 시용, 유기물의 증시, 약제처리 ,유기농자재의 사용, 후작목 교체 등 다양한 기술들을 이용하고 있지만 체계화되지 못한 기술과 적절치 못한 자재사용 등으로 합리적인 연작피해를 경감하지 못하고 생산비만 증가시키는 문제를 안고 있었다. 7. 작부체계별 수익성은 후작목에 따라 큰 차이가 있는 것으로 나타났다. 조생종 양파 10a당 소득은 968천원이며 후작목 소득은 엽연초가 가장 높은 837천원이며, 겨울배추 832천원, 대파 821천원, 수박 705천원, 참깨 599천원, 밭벼 471천원, 쪽파 392천원이며 콩이 가장 낮은 159천원이었다. 중만생종 양파의 10a당 소득은 805천원이며, 후작목 소득은 수박 1,279천원, 논벼 728천원, 겨울배추 598천원, 콩 146천원 순으로 나타났다. 마늘의 10a당 소득은 947천원이고, 후작목 소득은 터널고추가 1,093천원으로 가장 높으며, 엽연초 893천원, 쪽파 739천원, 수박 721천원, 참깨 574천원, 밭벼 436천원, 호박 417천원, 녹두 246천원, 콩 157천원 순으로 나타났다. 8. 마늘과 양파의 주산지 농가 경영규모와 농업소득은 작부체계에 따라 상당한 차이가 있었다. 조생종 양파 주산지의 호당 경영규모는 1.77ha이며 농업소득은 평균 17,272천원이었다. 후작목으로 겨울배추를 재배하는 농가가 19,951천원으로 가장 높았으며, 콩을 재배하는 농가가 12,841천원으로 가장 낮았다. 중만생종 양파 재배농가의 호당 경영규모는 1.65ha이고 농업소득은 평균 16,302천원이며, 후작목으로 수박을 재배하는 농가의 소득이 26,610천원으로 가장 높고 참깨를 재배하는 농가가 11,946천원으로 가장 낮았다. 마늘 재배농가의 호당 경영규모는 1.64ha이며 농업소득은 평균 17,049천원 이었다. 후작목으로 수박을 재배하는 농가가 21,900천원으로 가장 높고, 밭벼를 재배하는 농가가 13,101천원으로 가장 낮게 나타났다. 9. 1997∼2001년까지의 물가상승을 고려한 실질가격과 경영비 수준에서 경영 규모 크기를 매개변수로 설정한 제약조건을 충족시키면서 농가가계비(18,458천원)를 충족할 수 있는 작부체계는 작부체계 유형으로 설정한 62개 가운데 18개 작부 체계가 채택되었으며, 도시근로자 소득수준(31,501천원)과 균형을 이루는 작부 체계는 8개 유형이었으며 이 가운데 마늘을 포함한 작부체계가 3개 유형, 조생종과 중만생종 양파를 포함한 작부체계가 각각 2개 유형, 상추를 포함한 작부체계가 1개 유형이다. 마늘과 양파가격이 현행보다 30% 하락할 경우(마늘 1,367원, 조생종양파 235.2원, 중만생종양파 184.8원/kg) 농가 가계비를 충족시킬 수 있는 소득수준의 작부체계는 7유형이었으며 이 가운데 마늘을 포함한 작부체계는 마늘+터널고추가 유일하게 포함되었고 양파를 포함한 작부체계 유형은 하나도 없었다. 따라서 가격이 30%이상 하락되면 새로운 대체 작부체계를 도입해야 할 것이다. 주작목인 마늘과 양파를 완전 대체 했을 때 대안으로 선택할 수 있는 소득극대화 작부체계 유형으로는, 2.0ha 이상의 대규모 농가에 적합한 작부체계는 봄상추+쪽파+가을상추, 봄상추+단옥수수+가을상추, 가을배추+노지고추, 겨울배추+노지고추, 겨울배추+참깨+봄감자, 겨울배추+고구마이었고, 0.9ha 정도의 중규모 농가에 적합한 작부체계는 가을배추+수박, 가을배추+봄무, 가을배추+봄감자, 겨울배추+수박, 겨울배추+고구마로 분석되었다. 이상의 분석에서 현재 당면하고 있는 마늘 양파 주산지의 문제점을 해결하기 위해 작부체계 개선이나 합리적인 작부체계의 개발이 시급함을 확인할 수 있었다. 국제화 시대에 격변하는 시대적 조류에 능동적으로 대처하고 지속적인 경영체 유지를 위해 제한된 자원을 가장 효율적으로 이용한 생산성 증대와 경영의 안정성을 확보하고 소득의 극대화를 창출할 수 있는 합리적인 작부체계의 결정이 중요하다.
마늘과 양파는 우리나라의 중요한 양념채소로서 전남, 경남 등 남부해안지역 밭작물의 근간으로 농가의 주소득 작목이다. 그러나 최근 마늘과 양파 주산지에서 연작재배에 의한 병해충 피해로 마늘 양파 품질과 수량이 감소하고 있는 실정이며, 후작목으로 콩과 참깨가 대부분 재배되었으나 최근에 이들 작목의 생산성과 수익성이 낮아 새로운 대체 작목이 요구되고 있다. 또한, WTO와 FTA 등 국제 통상질서 하에서 농산물 시장개방 확대는 마늘과 양파를 비롯한 저가의 채소와 과일 등 원예농산물 수입증가로 국내농가에 직·간접적인 피해가 우려된다. 이러한 대내외적 농업환경 변화에 마늘과 양파 재배농가의 경영 안정화를 위하여 마늘 양파 재배농가 및 주산지를 대상으로 작부체계에 관한 실증 분석이 필요하다. 본 연구에서는 전남지역 마늘 양파 주산지의 작부체계 실태와 작부체계별 경영성과를 비교 분석하여 작부체계간 또는 농가간의 소득차이를 구명하였으며, 연작장해 경감을 위한 기술체계를 정립하고, 급변하는 외부 환경에 마늘 양파 재배농가가 선택할 수 있는 합리적인 작부체계 경영모형을 제시하였다. 본 연구에 이용된 1차 자료는 1999년부터 2001년도까지 전라남도 고흥군, 해남군, 무안군, 함평군, 신안군에서 기술수준이 비슷한 95개 표본농가를 선정하여 마늘 양파의 경영실태를 조사 분석한 자료이며, 2차 자료는 농림부, 통계청, 농촌진흥청, 전라남도농업기술원 등 유관기관에서 발행한 자료이다. 합리적인 작부체계 경영모형 설정은 사회과학 통계분석 팩키지인 SPSS 10.0을 이용하였다. 연구의 주요결과는 다음과 같이 요약할 수 있다. 1. 우리나라의 마늘과 양파 재배 농가는 2000년 현재 마늘 540천호, 양파 113천호로 전체농가수의 약 47%에 해당된다. 마늘 양파의 지역별 재배면적 비율(2001년)을 살펴보면 마늘의 경우 전남 46.2%, 경남 15.0%, 경북 11.8%를 차지하고 있으며, 양파는 전남 48.1%, 경남 20.1%, 경북 19.2%, 제주 4.7%를 점유하고 있다. 2. 마늘과 양파 주산지의 작부체계는 지역에 따라 매우 다양하게 분포하고 있었다. 조생종 양파는 10월 상∼중순에 정식하여 3월 하순에서 5월 중순까지 수확하며, 후작목은 대체로 4월 중순부터 5월 중순까지 콩, 밭벼, 참깨, 대파, 쪽파, 수박, 겨울배추, 엽연초 등이 파종 또는 정식 되었다. 중만생종 양파는 9월 하순에서 11월 상순 사이에 정식 한 후 5월 중순부터 6월 중순에 수확하며, 후작목은 5월 하순에서 6월 하순까지 콩, 겨울배추, 밭벼, 논벼, 참깨, 수박, 대파 등을 파종 또는 정식 하였다. 마늘은 대체로 9월 상∼하순에 파종하여 5월 하순부터 6월 상순에 수확되며, 후작목으로 콩, 참깨, 쪽파, 녹두, 엽연초 등을 5월 하순부터 6월 중순 사이에 파종하였다. 3. 마늘 양파재배농가의 토양관리 수준은 주산지 또는 농가간에도 상당한 차이가 있었다. 유기질 비료의 경우 지역에 따라 퇴비생산이 곤란하여 유기질 비료의 공급이 부족한 지역이 있는 반면 유기질 비료의 과다 시용으로 화학비료 못지않게 토양의 염류집적, 인산과 칼리가 축적된 지역이 있었다. 무기질 비료의 경우 대부분의 주산지와 농가가 표준 시비량에 비해 1.5∼2.5배 이상 과다하게 사용하고 있었다. 이는 멀칭재배에 따른 유기질 비료 시용의 곤란, 농가 경영주의 고령화와 자가퇴비 조제의 곤란으로 사용이 편리한 무기질 비료에 의존하고 있기 때문이었다. 특히 임차농의 경우는 단기에 많은 수량을 확보하기 위해 무기질비료를 다량으로 사용하고 있었으며 마늘 양파 전용비료 대신에 가격이 저렴한 수도용 비료를 사용함으로써 토양의 산성화와 염류집적을 촉진시켜 연작장해와 병해충 발생을 유발하게 하였다. 4. 마늘 양파 주산지에서 가장 문제가 되고 있는 병해는 흑색썩음균핵병으로 마늘의 경우 발생 필지율이 2000년 34.9%, 2001년 19.6%로 높으며 포장 발생 주율도 높았다. 양파의 경우도 발생 필지율이 30% 이상으로 매우 심각하였으며 대부분 농가가 정확한 원인을 파악하지 못해 적절한 방제약이나 대처 기술이 부족한 실정이었다. 토양전염이 되는 흑색썩음균핵병 방제에 대한 기술이 개발되지 않으면 향후에 마늘 양파의 안정 생산에 심각한 차질이 우려된다. 5. 마늘 양파의 비상품과 발생율은 작부체계와 시비량, 주·후작목 변경재배 등 경영기술과 밀접한 관련이 있는 것으로 나타났다. 비상품과 발생비율이 높은 작부체계는 조생종 양파의 경우 후작목으로 콩을 재배하는 경우이었고, 중만생종 양파는 후작목으로 콩, 대파, 수박을 재배하는 경우이며, 마늘은 후작목으로 콩, 쪽파, 수박을 재배하는 작부체계에서 비상품과 발생율이 높았다. 6. 연작장해 피해 경감을 위해 재배농가들은 주작목과 후작목 변경재배, 석회 시용, 유기물의 증시, 약제처리 ,유기농자재의 사용, 후작목 교체 등 다양한 기술들을 이용하고 있지만 체계화되지 못한 기술과 적절치 못한 자재사용 등으로 합리적인 연작피해를 경감하지 못하고 생산비만 증가시키는 문제를 안고 있었다. 7. 작부체계별 수익성은 후작목에 따라 큰 차이가 있는 것으로 나타났다. 조생종 양파 10a당 소득은 968천원이며 후작목 소득은 엽연초가 가장 높은 837천원이며, 겨울배추 832천원, 대파 821천원, 수박 705천원, 참깨 599천원, 밭벼 471천원, 쪽파 392천원이며 콩이 가장 낮은 159천원이었다. 중만생종 양파의 10a당 소득은 805천원이며, 후작목 소득은 수박 1,279천원, 논벼 728천원, 겨울배추 598천원, 콩 146천원 순으로 나타났다. 마늘의 10a당 소득은 947천원이고, 후작목 소득은 터널고추가 1,093천원으로 가장 높으며, 엽연초 893천원, 쪽파 739천원, 수박 721천원, 참깨 574천원, 밭벼 436천원, 호박 417천원, 녹두 246천원, 콩 157천원 순으로 나타났다. 8. 마늘과 양파의 주산지 농가 경영규모와 농업소득은 작부체계에 따라 상당한 차이가 있었다. 조생종 양파 주산지의 호당 경영규모는 1.77ha이며 농업소득은 평균 17,272천원이었다. 후작목으로 겨울배추를 재배하는 농가가 19,951천원으로 가장 높았으며, 콩을 재배하는 농가가 12,841천원으로 가장 낮았다. 중만생종 양파 재배농가의 호당 경영규모는 1.65ha이고 농업소득은 평균 16,302천원이며, 후작목으로 수박을 재배하는 농가의 소득이 26,610천원으로 가장 높고 참깨를 재배하는 농가가 11,946천원으로 가장 낮았다. 마늘 재배농가의 호당 경영규모는 1.64ha이며 농업소득은 평균 17,049천원 이었다. 후작목으로 수박을 재배하는 농가가 21,900천원으로 가장 높고, 밭벼를 재배하는 농가가 13,101천원으로 가장 낮게 나타났다. 9. 1997∼2001년까지의 물가상승을 고려한 실질가격과 경영비 수준에서 경영 규모 크기를 매개변수로 설정한 제약조건을 충족시키면서 농가가계비(18,458천원)를 충족할 수 있는 작부체계는 작부체계 유형으로 설정한 62개 가운데 18개 작부 체계가 채택되었으며, 도시근로자 소득수준(31,501천원)과 균형을 이루는 작부 체계는 8개 유형이었으며 이 가운데 마늘을 포함한 작부체계가 3개 유형, 조생종과 중만생종 양파를 포함한 작부체계가 각각 2개 유형, 상추를 포함한 작부체계가 1개 유형이다. 마늘과 양파가격이 현행보다 30% 하락할 경우(마늘 1,367원, 조생종양파 235.2원, 중만생종양파 184.8원/kg) 농가 가계비를 충족시킬 수 있는 소득수준의 작부체계는 7유형이었으며 이 가운데 마늘을 포함한 작부체계는 마늘+터널고추가 유일하게 포함되었고 양파를 포함한 작부체계 유형은 하나도 없었다. 따라서 가격이 30%이상 하락되면 새로운 대체 작부체계를 도입해야 할 것이다. 주작목인 마늘과 양파를 완전 대체 했을 때 대안으로 선택할 수 있는 소득극대화 작부체계 유형으로는, 2.0ha 이상의 대규모 농가에 적합한 작부체계는 봄상추+쪽파+가을상추, 봄상추+단옥수수+가을상추, 가을배추+노지고추, 겨울배추+노지고추, 겨울배추+참깨+봄감자, 겨울배추+고구마이었고, 0.9ha 정도의 중규모 농가에 적합한 작부체계는 가을배추+수박, 가을배추+봄무, 가을배추+봄감자, 겨울배추+수박, 겨울배추+고구마로 분석되었다. 이상의 분석에서 현재 당면하고 있는 마늘 양파 주산지의 문제점을 해결하기 위해 작부체계 개선이나 합리적인 작부체계의 개발이 시급함을 확인할 수 있었다. 국제화 시대에 격변하는 시대적 조류에 능동적으로 대처하고 지속적인 경영체 유지를 위해 제한된 자원을 가장 효율적으로 이용한 생산성 증대와 경영의 안정성을 확보하고 소득의 극대화를 창출할 수 있는 합리적인 작부체계의 결정이 중요하다.
Garlics and onions are most important condiment vegetables in the South Korea. These two vegetables constitute basic outdoor vegetables in the cropping fields of Southern coastal areas such as Jeolla-namdo and Kyongsang-nam do, and provide the major income source of the farm houses in these two prov...
Garlics and onions are most important condiment vegetables in the South Korea. These two vegetables constitute basic outdoor vegetables in the cropping fields of Southern coastal areas such as Jeolla-namdo and Kyongsang-nam do, and provide the major income source of the farm houses in these two provinces. But the quality and quantity of garlics and onions are decreasing because of the disease-insects damage caused by continuous cropping. New field crops are required for substitute in the farming fields where garlics and onions are mainly produced, because the productivity and profitability of beans and sesames which are being cultivated as major crops after garlics and onions turn out to be low in recent years. Under the international trade regulations such as WTO and FTA markets allowing an extension of imported agricultural products may also increase an import of agricultural products such as low-cost fruits and vegetables including garlics and onions. It is expected that this would cause direct or indirect damage to the domestic farm houses. Therefore, an analytic research on examining the cropping system s in the farm houses of main cropping fields of garlics and onions are necessary in order to procure the management stabilization of garlics and onions. This study has analyzed the cropping systems of garlics and onions which are produced by the main farm fields of Jeolla-namdo and their current conditions and management outcome in order to investigate income differences among the cropping systems as well as among farm houses. It will establish the technical system to reduce damage caused by continuous cropping. It will also suggest a management model of the cropping systems that farmers can choose. The first data is the survey data that analyzed management conditions of garlics and onions through 95 farm houses with similar technological levels on Goheung, Haenam, Muan, Hampyeong, and Sinan in Jeolla-namdo from years 1999 to 2001. The secondary data used in this study is the data that was published by the Ministry of & Forestry, the National Statistical Office, the Rural Development Administration, and related Offices such as Jeolla-namdo Agricultural Research and Extension Services. SPSS 10.0, a computerized social science statistical analysis program, was used to develop a desirable management model of the cropping systems in this study. The major results of this study are summarized in the following: 1. The farm houses of garlics and onions in the South Korea are about 47% among the entire farm houses, which are divided into 540,000 farm houses(garlics), 113,000 farm houses (onions) as of year 2000. A cultivated area ratio of garlics and onions in 2001 is as follows: For garlics Jeolla-nam do is 46.2%, Kyongsang-nam do 15.0%, Kyongsang-bukdo 11.8%, whereas for onions Jeolla-namdo is 48.1%, Kyongsang-namdo 20.1%, Kyongsang-bukdo 19.2%, and Cheju-do 4.7%. 2. The cropping system in the major farm fields of garlics and onions varies, depending upon where they are produced. An early maturing variety onion was planted from early October to mid October, harvested from mid May to mid June, while second crops which consisted of beans, upland rice, sesames, large green onions, shallots, watermelons, and winter Chinese cabbages were planted from mid April to mid May. On the other hand, middle and late maturing onions were planted from late September to early November, harvested from late March to mid May, and second crops which consisted of beans, winter Chinese cabbages, upland rice, low land rice, sesames, watermelons, and large green onions were planted from late May to late June. Garlics were sown from early September to late September, harvested from late March to early May, and second crops which consisted of beans, sesames, shallots, green beans, leaf tobaccos, etc. were sown from late May to mid June. 3. the soil management of garlics and onions farm houses varied considerably, depending upon the farmhouses. For organic fertilizers, there were farm fields where the supply of organic fertilizers were lacking in. There were also farm fields where soils were accumulated with salts, potassium, and phosphoric acid because of excessive use of organic fertilizers. For inorganic matter fertilizers, most farm fields and farm houses used 1.5 to 2.5 times more than an average amount of fertilizers. This was the result of using convenient inorganic fertilizers because of the application difficulty of organic fertilizers in mulching cultivation, the farmhouse owner's old age, and the difficulty of home grown production of fertilizers. In particular, the lease farms used the vast quantity of inorganic matter fertilizers for massive production of crops during a short period of time. Moreover, the farmers' using of inexpensive rice fertilizers instead of garlics and onions fertilizers resulted in acidification of soils and salt accumulation, and damage caused by continuous cropping and disease insect. 4. The most serious soil disease in the main farm fields of garlics and onions was the White Rot. For garlics the occurrence rate of the White Rot was 34.9% in year 2000 and 19.6% in year 2001. For onions the occurrence rate of the White Rot was very serious, yielding in more than 30%. The other problem was that many farmers did not know the correct cause for the disease and the suitable control method or skills to get rid of the White Rot. If the counter measure or skills to get rid of the White Rot were not developed, it seems that a serious problem in the stability production of garlics and onions would result. 5. The occurrence rate of defective goods in garlics and onions was closely related to the farm management and skills such as the cropping system, the amount of applied fertilizers and alterative cultivation of first to second crop, etc.. The occurrence rate of defective goods was high in the cropping system of early maturing variety onions plus beans and middle and late maturing onions plus beans or large green onions or watermelons, and garlics plus beans or shallots or watermelons. 6. Although the farm houses change cultivation of first to second crops, apply lime and organic matters, use agricultural chemicals processing, and use organic agricultural instruments, etc., in order to reduce crop damage caused by continuous cropping, production skills that are not systematized and faulty materials used would not reduce damage by continuous cropping, but would nothing but to increase production cost. 7. The profitability of the cropping systems was different, depending upon what second crop is produced. The farm houses' income of early maturing variety onions per l0a was 968,000 won, that of leaf tobaccos as a second crop highest, and that of beans was lowest. The farm houses' income of leaf tobaccos, winter Chinese cabbages, large green onions, watermelons, sesames, upland rice, shallots, and beans were 837,000 won, 832,000 won, 821,000 won, 705,000 won, 599,000 won, 471,000 won, 392,000won, and 159,000 won, respectively. The farm houses' income of middle and late maturing onions per l0a is 805,000 won and that of watermelons as a second crop 1,279,000 won, that of low land rice as a second crop 728,000 won, winter Chinese cabbages as a second crop 598,000 won, beans 146,000 won. The farm houses' income of garlics per l0a was 947,000 won, tunnel red peppers as a second crop was highest, and beans was lowest. The farm houses' income of tunnel red peppers as a second crop was 1,093,000 won, leaf tobacco 893,000 won, shallot 739,000 won, watermelon 721,000 won, sesames 574,000 won, up land rice 436,000 won, pumpkins 417,000 won, green beans 246,000 won, and beans 157,000 won. 8. There were big differences in levels of agricultural income and a farm size of the main farming fields of garlics and onions in accordance with their cropping systems. A farm size of early maturing onions was 1.77ha and its agricultural income was 17,272,000 won on the average. The income of winter Chinese cabbage as a second crop was highest (19,951,000 won) and that of beans was lowest (12,841,000 won). A farm size for middle and late maturing onions was 1.65ha and its agricultural income was 16,302,000 won on the average. The income of watermelon as a second crop was highest (26,610,000 won) and that of sesame was lowest (11,946,000 won). A farm size for garlics was 1.64ha and its agricultural income was 17,049,000 won on the average. The income of watermelon as a second crop was highest (21,900,000 won) and that of upland rice was low est (13,101,000 won). 9. The number of the cropping systems that could meet the expenses (18,458,000 won) of farm houses turned out to be 18 among 62 types of the cropping system, taking into account the selling price and management cost during year 1997 to 2001. The number of the cropping systems that accomplished the farm houses' income level (31,501,000 won) which amounted to that of city workers was 8 types that included 3 types of garlics, 4 types of onions, and 1 type of lettuce. There were 7 types of the cropping system which could meet the farm houses' expenses in case when the prices of garlics and onions fall down 30% than the current price (1,367 won/kg for garlics, 235.2 won/kg for early maturing onions, 184.8 won/kg for middle and late maturing onions). Included in them was only one cropping system of garlics plus tunnel red peppers. But there was no cropping system which included onions. Therefore, a new cropping system should be developed in order to tackle the situation w here the price falls down 30% more than the current price. When farmers were to substitute garlics and onions as main crops entirely with another crops, an alternative cropping system type that should be suitable for large size farm houses more than 2.0ha would be: spring lettuce+shallot+fall lettuce, spring lettuce+sweet corn+fall lettuce, fall chinese cabbage+red pepper, winter chinese cabbage+sesame+spring potato, and chinese cabbage+spring potato. The alternative cropping systems that would be suitable for a 0.9ha farm size would be : fall chinese cabbage+watermelon, fall chinese cabbage+spring radish, fall chinese cabbage+spring potato, fall chinese cabbage+watermelon, fall Chinese cabbage+sweet potato. This study made sure that improvement and reasonable development of the cropping systems are more than ever needed to solve the economic problems of the main farm fields which produce garlics and onions. The study subsequently asserted that it is important to develop the reasonable cropping systems in order for the farm houses not only to cope with the situations that are changing rapidly in the recent trends of internationalization and localization, but also to make farm houses financially sustainable. The study concluded that achieving the above two goals can only enable the farmers to increase productivity of garlics and onions through utilizing limited resources in the most effective way and to secure the stability of their management of farming, ultimately leading to their maximized income level.
Garlics and onions are most important condiment vegetables in the South Korea. These two vegetables constitute basic outdoor vegetables in the cropping fields of Southern coastal areas such as Jeolla-namdo and Kyongsang-nam do, and provide the major income source of the farm houses in these two provinces. But the quality and quantity of garlics and onions are decreasing because of the disease-insects damage caused by continuous cropping. New field crops are required for substitute in the farming fields where garlics and onions are mainly produced, because the productivity and profitability of beans and sesames which are being cultivated as major crops after garlics and onions turn out to be low in recent years. Under the international trade regulations such as WTO and FTA markets allowing an extension of imported agricultural products may also increase an import of agricultural products such as low-cost fruits and vegetables including garlics and onions. It is expected that this would cause direct or indirect damage to the domestic farm houses. Therefore, an analytic research on examining the cropping system s in the farm houses of main cropping fields of garlics and onions are necessary in order to procure the management stabilization of garlics and onions. This study has analyzed the cropping systems of garlics and onions which are produced by the main farm fields of Jeolla-namdo and their current conditions and management outcome in order to investigate income differences among the cropping systems as well as among farm houses. It will establish the technical system to reduce damage caused by continuous cropping. It will also suggest a management model of the cropping systems that farmers can choose. The first data is the survey data that analyzed management conditions of garlics and onions through 95 farm houses with similar technological levels on Goheung, Haenam, Muan, Hampyeong, and Sinan in Jeolla-namdo from years 1999 to 2001. The secondary data used in this study is the data that was published by the Ministry of & Forestry, the National Statistical Office, the Rural Development Administration, and related Offices such as Jeolla-namdo Agricultural Research and Extension Services. SPSS 10.0, a computerized social science statistical analysis program, was used to develop a desirable management model of the cropping systems in this study. The major results of this study are summarized in the following: 1. The farm houses of garlics and onions in the South Korea are about 47% among the entire farm houses, which are divided into 540,000 farm houses(garlics), 113,000 farm houses (onions) as of year 2000. A cultivated area ratio of garlics and onions in 2001 is as follows: For garlics Jeolla-nam do is 46.2%, Kyongsang-nam do 15.0%, Kyongsang-bukdo 11.8%, whereas for onions Jeolla-namdo is 48.1%, Kyongsang-namdo 20.1%, Kyongsang-bukdo 19.2%, and Cheju-do 4.7%. 2. The cropping system in the major farm fields of garlics and onions varies, depending upon where they are produced. An early maturing variety onion was planted from early October to mid October, harvested from mid May to mid June, while second crops which consisted of beans, upland rice, sesames, large green onions, shallots, watermelons, and winter Chinese cabbages were planted from mid April to mid May. On the other hand, middle and late maturing onions were planted from late September to early November, harvested from late March to mid May, and second crops which consisted of beans, winter Chinese cabbages, upland rice, low land rice, sesames, watermelons, and large green onions were planted from late May to late June. Garlics were sown from early September to late September, harvested from late March to early May, and second crops which consisted of beans, sesames, shallots, green beans, leaf tobaccos, etc. were sown from late May to mid June. 3. the soil management of garlics and onions farm houses varied considerably, depending upon the farmhouses. For organic fertilizers, there were farm fields where the supply of organic fertilizers were lacking in. There were also farm fields where soils were accumulated with salts, potassium, and phosphoric acid because of excessive use of organic fertilizers. For inorganic matter fertilizers, most farm fields and farm houses used 1.5 to 2.5 times more than an average amount of fertilizers. This was the result of using convenient inorganic fertilizers because of the application difficulty of organic fertilizers in mulching cultivation, the farmhouse owner's old age, and the difficulty of home grown production of fertilizers. In particular, the lease farms used the vast quantity of inorganic matter fertilizers for massive production of crops during a short period of time. Moreover, the farmers' using of inexpensive rice fertilizers instead of garlics and onions fertilizers resulted in acidification of soils and salt accumulation, and damage caused by continuous cropping and disease insect. 4. The most serious soil disease in the main farm fields of garlics and onions was the White Rot. For garlics the occurrence rate of the White Rot was 34.9% in year 2000 and 19.6% in year 2001. For onions the occurrence rate of the White Rot was very serious, yielding in more than 30%. The other problem was that many farmers did not know the correct cause for the disease and the suitable control method or skills to get rid of the White Rot. If the counter measure or skills to get rid of the White Rot were not developed, it seems that a serious problem in the stability production of garlics and onions would result. 5. The occurrence rate of defective goods in garlics and onions was closely related to the farm management and skills such as the cropping system, the amount of applied fertilizers and alterative cultivation of first to second crop, etc.. The occurrence rate of defective goods was high in the cropping system of early maturing variety onions plus beans and middle and late maturing onions plus beans or large green onions or watermelons, and garlics plus beans or shallots or watermelons. 6. Although the farm houses change cultivation of first to second crops, apply lime and organic matters, use agricultural chemicals processing, and use organic agricultural instruments, etc., in order to reduce crop damage caused by continuous cropping, production skills that are not systematized and faulty materials used would not reduce damage by continuous cropping, but would nothing but to increase production cost. 7. The profitability of the cropping systems was different, depending upon what second crop is produced. The farm houses' income of early maturing variety onions per l0a was 968,000 won, that of leaf tobaccos as a second crop highest, and that of beans was lowest. The farm houses' income of leaf tobaccos, winter Chinese cabbages, large green onions, watermelons, sesames, upland rice, shallots, and beans were 837,000 won, 832,000 won, 821,000 won, 705,000 won, 599,000 won, 471,000 won, 392,000won, and 159,000 won, respectively. The farm houses' income of middle and late maturing onions per l0a is 805,000 won and that of watermelons as a second crop 1,279,000 won, that of low land rice as a second crop 728,000 won, winter Chinese cabbages as a second crop 598,000 won, beans 146,000 won. The farm houses' income of garlics per l0a was 947,000 won, tunnel red peppers as a second crop was highest, and beans was lowest. The farm houses' income of tunnel red peppers as a second crop was 1,093,000 won, leaf tobacco 893,000 won, shallot 739,000 won, watermelon 721,000 won, sesames 574,000 won, up land rice 436,000 won, pumpkins 417,000 won, green beans 246,000 won, and beans 157,000 won. 8. There were big differences in levels of agricultural income and a farm size of the main farming fields of garlics and onions in accordance with their cropping systems. A farm size of early maturing onions was 1.77ha and its agricultural income was 17,272,000 won on the average. The income of winter Chinese cabbage as a second crop was highest (19,951,000 won) and that of beans was lowest (12,841,000 won). A farm size for middle and late maturing onions was 1.65ha and its agricultural income was 16,302,000 won on the average. The income of watermelon as a second crop was highest (26,610,000 won) and that of sesame was lowest (11,946,000 won). A farm size for garlics was 1.64ha and its agricultural income was 17,049,000 won on the average. The income of watermelon as a second crop was highest (21,900,000 won) and that of upland rice was low est (13,101,000 won). 9. The number of the cropping systems that could meet the expenses (18,458,000 won) of farm houses turned out to be 18 among 62 types of the cropping system, taking into account the selling price and management cost during year 1997 to 2001. The number of the cropping systems that accomplished the farm houses' income level (31,501,000 won) which amounted to that of city workers was 8 types that included 3 types of garlics, 4 types of onions, and 1 type of lettuce. There were 7 types of the cropping system which could meet the farm houses' expenses in case when the prices of garlics and onions fall down 30% than the current price (1,367 won/kg for garlics, 235.2 won/kg for early maturing onions, 184.8 won/kg for middle and late maturing onions). Included in them was only one cropping system of garlics plus tunnel red peppers. But there was no cropping system which included onions. Therefore, a new cropping system should be developed in order to tackle the situation w here the price falls down 30% more than the current price. When farmers were to substitute garlics and onions as main crops entirely with another crops, an alternative cropping system type that should be suitable for large size farm houses more than 2.0ha would be: spring lettuce+shallot+fall lettuce, spring lettuce+sweet corn+fall lettuce, fall chinese cabbage+red pepper, winter chinese cabbage+sesame+spring potato, and chinese cabbage+spring potato. The alternative cropping systems that would be suitable for a 0.9ha farm size would be : fall chinese cabbage+watermelon, fall chinese cabbage+spring radish, fall chinese cabbage+spring potato, fall chinese cabbage+watermelon, fall Chinese cabbage+sweet potato. This study made sure that improvement and reasonable development of the cropping systems are more than ever needed to solve the economic problems of the main farm fields which produce garlics and onions. The study subsequently asserted that it is important to develop the reasonable cropping systems in order for the farm houses not only to cope with the situations that are changing rapidly in the recent trends of internationalization and localization, but also to make farm houses financially sustainable. The study concluded that achieving the above two goals can only enable the farmers to increase productivity of garlics and onions through utilizing limited resources in the most effective way and to secure the stability of their management of farming, ultimately leading to their maximized income level.
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