시설재배에서 발생되는 잿빛 곰팡이병(Botrytis cinerea)에 대한 효과적인 생물농약 개발 및 그 방제 효과 Development of Fungicide for the Biological Control of Gray Mold Rot of Eggplant Caused by Botrytis cinerea in the Greenhouse and It's Effect원문보기
최근 김해시 한림면과 부산시 대저의 가지 재배하우스 내에서 가지의 잎 가장 자리가 갈변하여 오그라들고, 점무늬의 병반이 형성되어 잎 전체가 고사하며, 과실에서는 원형 또는 부정형의 병반이 나타나 병반부가 함몰되며, 진전되면 잿빛의 분생포자가 관찰되어 이를 분리 결과 Botrytis cinerea E12로 동정되었다. 분생포자 접종원의 효과적인 ...
최근 김해시 한림면과 부산시 대저의 가지 재배하우스 내에서 가지의 잎 가장 자리가 갈변하여 오그라들고, 점무늬의 병반이 형성되어 잎 전체가 고사하며, 과실에서는 원형 또는 부정형의 병반이 나타나 병반부가 함몰되며, 진전되면 잿빛의 분생포자가 관찰되어 이를 분리 결과 Botrytis cinerea E12로 동정되었다. 분생포자 접종원의 효과적인 포자의 부유액선발을 위하여 30%토마토 쥬스, PDB 및 살균수에 E12균주의 분생포자로 부유하여 접종실험을 한 결과 30%토마토 쥬스에서 제조한 포자 부유액에서 90%이상의 높은 발병율을 보였다. 또한 선발한 분생포자 부유액을 이용한 병원성 검정 결과, 자연 병반과 동일한 병징을 나타내었으며, 병반으로부터 동일한 병원균이 분리되었다. 본 병원균에 대한 길항세균을 선발하기 위해 가지 재배하우스내의 근권토양과 잎에서 세균을 분리하고 병원균과 대치배양을 통해 W1과 P99균주를 우수 길항균으로 선발하였으며, 이를 Bergey's manual과 API system으로 동정한 결과 W1균주는 Bacillus subtilis, P99균주는 Pseudomonas putida로 각각 동정되었다. 선발한 길항세균을 제제화하기 위하여 대량배양 배지로 비지 배지와 대두박 배지를 선발하고, 여기에 콩가루, 옥수수 전분, 찹쌀가루, 비지가루 등의 고분자 물질을 첨가하여 수화제 형태의 생물농약으로 제조하였다. 제조한 생물농약의 생육상내 방제효과를 하우스내 포트에서 검정한 결과 공시한 6제제중 제제간 유의성은 없으나 P. Putida P99균주로 제조한 P99S와 P99B제제의 방제가가 90.4%, 96.1%로서 가장 높았으며 다음은 B. subtilis W1균주로 제조한 BSB와 BSD로 80.8%, 83.0%로서 이프로 수화제의 72.6%보다 높았다. 또한 생물농약의 농도별 방제효과 검정에서는 300배로 희석하여도 이프로 수화제와 유사한 방제가를 나타내었다.
최근 김해시 한림면과 부산시 대저의 가지 재배하우스 내에서 가지의 잎 가장 자리가 갈변하여 오그라들고, 점무늬의 병반이 형성되어 잎 전체가 고사하며, 과실에서는 원형 또는 부정형의 병반이 나타나 병반부가 함몰되며, 진전되면 잿빛의 분생포자가 관찰되어 이를 분리 결과 Botrytis cinerea E12로 동정되었다. 분생포자 접종원의 효과적인 포자의 부유액선발을 위하여 30%토마토 쥬스, PDB 및 살균수에 E12균주의 분생포자로 부유하여 접종실험을 한 결과 30%토마토 쥬스에서 제조한 포자 부유액에서 90%이상의 높은 발병율을 보였다. 또한 선발한 분생포자 부유액을 이용한 병원성 검정 결과, 자연 병반과 동일한 병징을 나타내었으며, 병반으로부터 동일한 병원균이 분리되었다. 본 병원균에 대한 길항세균을 선발하기 위해 가지 재배하우스내의 근권토양과 잎에서 세균을 분리하고 병원균과 대치배양을 통해 W1과 P99균주를 우수 길항균으로 선발하였으며, 이를 Bergey's manual과 API system으로 동정한 결과 W1균주는 Bacillus subtilis, P99균주는 Pseudomonas putida로 각각 동정되었다. 선발한 길항세균을 제제화하기 위하여 대량배양 배지로 비지 배지와 대두박 배지를 선발하고, 여기에 콩가루, 옥수수 전분, 찹쌀가루, 비지가루 등의 고분자 물질을 첨가하여 수화제 형태의 생물농약으로 제조하였다. 제조한 생물농약의 생육상내 방제효과를 하우스내 포트에서 검정한 결과 공시한 6제제중 제제간 유의성은 없으나 P. Putida P99균주로 제조한 P99S와 P99B제제의 방제가가 90.4%, 96.1%로서 가장 높았으며 다음은 B. subtilis W1균주로 제조한 BSB와 BSD로 80.8%, 83.0%로서 이프로 수화제의 72.6%보다 높았다. 또한 생물농약의 농도별 방제효과 검정에서는 300배로 희석하여도 이프로 수화제와 유사한 방제가를 나타내었다.
Botrytis cinerea El2 was isolated from the leaves, flowers and fruits of eggplant at greenhouse in Halrim, Kimhae and Dejeo, Pusan. The leaves infected with the pathogen were appeared initially brown-color, small gray spots on the edge, and finally fall down. The fruit were appeared the symptoms wit...
Botrytis cinerea El2 was isolated from the leaves, flowers and fruits of eggplant at greenhouse in Halrim, Kimhae and Dejeo, Pusan. The leaves infected with the pathogen were appeared initially brown-color, small gray spots on the edge, and finally fall down. The fruit were appeared the symptoms with circular or irregular shapes, followed sunken. As became progressed the symptom, the conidia with gray color formed on the surface. To determine the pathogenicity of B. cinerea El2 against the eggplant, the cinidia were suspended with 30% tomato juice, PDB and sterile water, respectively. The result showed that the conidial suspension prepared with 30% tomato juice was highly effective to pathogenicity as above 90%. Moreover, the symptoms caused by inoculum was the same as those of wild-type pathogen. To select the antagonistic bacteria against B. cinerea, isolates were screened from the eggplant leaves and rhizosphere soil in the greenhouse culturing with the eggplant. The WI and F99 isolates were selected by the inhibition of mycelial growth of B. cinerea El2 in vitro test. These isolates, W1 and P99, were identified as Bacillus subtilis and Pseudomonas putida, respectively, by the Bergey's manual and API systems. For the formulation of the antagonistic bacteria, the media for the mass production were prepared with biji or soy meal. B. subtilis W1 or P. putida P99 was mass-cultured in biji or soy meal media and then soy flour, corn starch, polish rich and biji flour as high molecular substrates were added. This mixtures were dried, grinded and formulated as biopesticides of wettable powder type. To assess the control effect of biopesticides against the infection of B. cinerea, six types of formulations were assayed at the pot culturing with eggplant in the greenhouse. The results showed that no significantly different each formulation, the control values of P99S or P99B with p. putida P99 were the highest as 90.4%, 96.1% and then BSB or BSD with B. subtilis W1 were more effective with approximately 80.8%, 83.0% than that of chemical pesticide, Ipro W.P. with 72.6% demonstrating that the antagonistic bacteria screened in this study was highly effective as biological agent against B. cinerea.
Botrytis cinerea El2 was isolated from the leaves, flowers and fruits of eggplant at greenhouse in Halrim, Kimhae and Dejeo, Pusan. The leaves infected with the pathogen were appeared initially brown-color, small gray spots on the edge, and finally fall down. The fruit were appeared the symptoms with circular or irregular shapes, followed sunken. As became progressed the symptom, the conidia with gray color formed on the surface. To determine the pathogenicity of B. cinerea El2 against the eggplant, the cinidia were suspended with 30% tomato juice, PDB and sterile water, respectively. The result showed that the conidial suspension prepared with 30% tomato juice was highly effective to pathogenicity as above 90%. Moreover, the symptoms caused by inoculum was the same as those of wild-type pathogen. To select the antagonistic bacteria against B. cinerea, isolates were screened from the eggplant leaves and rhizosphere soil in the greenhouse culturing with the eggplant. The WI and F99 isolates were selected by the inhibition of mycelial growth of B. cinerea El2 in vitro test. These isolates, W1 and P99, were identified as Bacillus subtilis and Pseudomonas putida, respectively, by the Bergey's manual and API systems. For the formulation of the antagonistic bacteria, the media for the mass production were prepared with biji or soy meal. B. subtilis W1 or P. putida P99 was mass-cultured in biji or soy meal media and then soy flour, corn starch, polish rich and biji flour as high molecular substrates were added. This mixtures were dried, grinded and formulated as biopesticides of wettable powder type. To assess the control effect of biopesticides against the infection of B. cinerea, six types of formulations were assayed at the pot culturing with eggplant in the greenhouse. The results showed that no significantly different each formulation, the control values of P99S or P99B with p. putida P99 were the highest as 90.4%, 96.1% and then BSB or BSD with B. subtilis W1 were more effective with approximately 80.8%, 83.0% than that of chemical pesticide, Ipro W.P. with 72.6% demonstrating that the antagonistic bacteria screened in this study was highly effective as biological agent against B. cinerea.
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