영양관리프로그램이 항암화학요법 환자의 신체적 불편감 및 영양상태에 미치는 효과 (An) Effect of Nutrition Management Program on the Physical Discomfort and Nutritional Status of the Patients under Chemotherapy원문보기
암은 인간의 건강과 생명을 위협하는 가장 중요한 질병중의 하나로 현재 우리나라 신규 암환자수가 계속 증가추세에 있으며 암으로 인한 사망은 우리나라 질병으로 인한 사망원인 중 1위를 차지하고 있어 이와 관련된 암환자 간호의 중요성이 크게 부각되고 있다. 암 치료법의 하나인 항암화학요법은 인체내에서 성장과 분열이 왕성한 세포를 표적으로 하고 있어 암세포뿐 아니라 정상세포까지 손상을 주어 음식물의 소화, 흡수에 영향하며 특히 오심 구토, 식욕부진, 구강내괴사 등의 독성 효과를 나타냄으로써 음식섭취와 영양흡수에 심각한 장애 및 영양불량 상태를 초래한다. 본 연구는 항암화학요법을 받는 암환자의 신체적 불편감을 완화시키고 영양상태를 호전시키기 위한 영양관리프로그램을 개발하여 그 효과를 검정하기 위한 비동등성 대조군 전후 반복처치 유사실험 설계(non-equivalent control group pre-post repeated ...
암은 인간의 건강과 생명을 위협하는 가장 중요한 질병중의 하나로 현재 우리나라 신규 암환자수가 계속 증가추세에 있으며 암으로 인한 사망은 우리나라 질병으로 인한 사망원인 중 1위를 차지하고 있어 이와 관련된 암환자 간호의 중요성이 크게 부각되고 있다. 암 치료법의 하나인 항암화학요법은 인체내에서 성장과 분열이 왕성한 세포를 표적으로 하고 있어 암세포뿐 아니라 정상세포까지 손상을 주어 음식물의 소화, 흡수에 영향하며 특히 오심 구토, 식욕부진, 구강내괴사 등의 독성 효과를 나타냄으로써 음식섭취와 영양흡수에 심각한 장애 및 영양불량 상태를 초래한다. 본 연구는 항암화학요법을 받는 암환자의 신체적 불편감을 완화시키고 영양상태를 호전시키기 위한 영양관리프로그램을 개발하여 그 효과를 검정하기 위한 비동등성 대조군 전후 반복처치 유사실험 설계(non-equivalent control group pre-post repeated design)로 수행되었다. 본 연구에서 사용된 영양관리프로그램은 항암화학요법 암환자에 대한 지속적인 영양교육과 개별 선호식이 제공, 연구자에 의한 영양상담과 점검을 포함한 영양지지로 구성된 4주 프로그램으로, 총 2회 8주 실시한 간호중재 프로그램이다. 연구기간은 2002년 11월부터 2003년 8월까지였으며, 연구대상은 서울시 소재 1개 대학병원에서 항암화학요법을 받기 위해 입원한 암환자 중 cisplatin항암제를 기본으로 복합항암화학요법을 받는 암환자를 중심으로 실험군 15명, 대조군 15명, 총 30명을 대상으로 하였다. 연구도구는 Grant(1987)가 개발하여 김정순(1999)이 사용한 도구를 본 연구자가 수정, 보완한 식욕부진 측정도구와 Rhodes 등(1984)이 개발하여 신계영(1986)이 사용한 도구를 본 연구자가 수정, 보완한 오심구토 측정도구, 본 연구자에 의해 작성된 24시간 식이섭취조사지, 류성미(1998)가 사용한 도구를 본 연구자가 수정, 보완하여 사용한 식이섭취 측정도구 등이다. 수집된 자료는 SAS program을 이용하여 기술통계, Chi-square, Repeated Measure ANOVA로 분석하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 가설 1: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 칼로리 섭취량이 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=7.68, P=0.0098). 가설 2: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 식이섭취 정도가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=12.66, P=0.0014). 가설 3: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 단백질 섭취량이 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=8.37, P=0.0073). 가설 4: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 지방 섭취량이 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=9.56, P=0.0045). 가설 5: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 탄수화물 섭취량이 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=5.28, P=0.0293). 가설 6: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 식욕부진 정도가 감소할 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=9.14, P=0.0053). 가설 7: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 오심·구토 정도가 감소할 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.46, P=0.5046). 그러나 사전조사 후 항암화학요법 14일(F=4.28, P=0.0478)과 사후조사 후 항암화학요법 7일(F=6.71, P=0.0151)의 오심·구토 정도는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다. 가설 8: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 체중이 증가할 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.25, P=0.6186). 가설 9: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 상완삼두근 피부두겹두께가 증가할 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.57, P=0.4558). 가설 10: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 상완둘레가 증가할 것이다."는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.00, P=0.9468). 가설 11: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 상완근육둘레가 증가할 것이다."는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.98, P=0.3319). 가설 12: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 헤모글로빈 수치가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=5.17, P=0.0309). 가설 13: "영양관리 프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리 프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 알부민 수치가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.02, P=0.8862). 가설 14: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 트렌스페린 수치가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.00, P=0.9778). 가설 15: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 총림프구 수치가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.23, P=0.6340). 가설 16: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 프리알부민 수치가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=2.44, P=0.1293). 그러나 사후조사에서 프리알부민 수치는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=6.88, P=0.0139). 이상의 연구결과를 종합해 보면, 본 연구에서 사용된 영양관리프로그램은 항암화학요법 환자의 식욕부진을 경감시키고 식이 섭취에 대한 자신감 증진 및 행동변화에 기여하며 식이섭취상태를 개선하여 영양상태를 호전시키는데 효과적인 간호중재 프로그램임이 확인되었다. 따라서 본 영양관리프로그램을 항암화학요법으로 인한 신체적인 불편감과 음식섭취 저하를 호소하는 항암화학요법 환자의 간호중재로 활용된다면 암환자의 영양 및 삶의 질 향상에 기여하리라 사료된다.
암은 인간의 건강과 생명을 위협하는 가장 중요한 질병중의 하나로 현재 우리나라 신규 암환자수가 계속 증가추세에 있으며 암으로 인한 사망은 우리나라 질병으로 인한 사망원인 중 1위를 차지하고 있어 이와 관련된 암환자 간호의 중요성이 크게 부각되고 있다. 암 치료법의 하나인 항암화학요법은 인체내에서 성장과 분열이 왕성한 세포를 표적으로 하고 있어 암세포뿐 아니라 정상세포까지 손상을 주어 음식물의 소화, 흡수에 영향하며 특히 오심 구토, 식욕부진, 구강내괴사 등의 독성 효과를 나타냄으로써 음식섭취와 영양흡수에 심각한 장애 및 영양불량 상태를 초래한다. 본 연구는 항암화학요법을 받는 암환자의 신체적 불편감을 완화시키고 영양상태를 호전시키기 위한 영양관리프로그램을 개발하여 그 효과를 검정하기 위한 비동등성 대조군 전후 반복처치 유사실험 설계(non-equivalent control group pre-post repeated design)로 수행되었다. 본 연구에서 사용된 영양관리프로그램은 항암화학요법 암환자에 대한 지속적인 영양교육과 개별 선호식이 제공, 연구자에 의한 영양상담과 점검을 포함한 영양지지로 구성된 4주 프로그램으로, 총 2회 8주 실시한 간호중재 프로그램이다. 연구기간은 2002년 11월부터 2003년 8월까지였으며, 연구대상은 서울시 소재 1개 대학병원에서 항암화학요법을 받기 위해 입원한 암환자 중 cisplatin항암제를 기본으로 복합항암화학요법을 받는 암환자를 중심으로 실험군 15명, 대조군 15명, 총 30명을 대상으로 하였다. 연구도구는 Grant(1987)가 개발하여 김정순(1999)이 사용한 도구를 본 연구자가 수정, 보완한 식욕부진 측정도구와 Rhodes 등(1984)이 개발하여 신계영(1986)이 사용한 도구를 본 연구자가 수정, 보완한 오심구토 측정도구, 본 연구자에 의해 작성된 24시간 식이섭취조사지, 류성미(1998)가 사용한 도구를 본 연구자가 수정, 보완하여 사용한 식이섭취 측정도구 등이다. 수집된 자료는 SAS program을 이용하여 기술통계, Chi-square, Repeated Measure ANOVA로 분석하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 가설 1: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 칼로리 섭취량이 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=7.68, P=0.0098). 가설 2: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 식이섭취 정도가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=12.66, P=0.0014). 가설 3: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 단백질 섭취량이 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=8.37, P=0.0073). 가설 4: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 지방 섭취량이 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=9.56, P=0.0045). 가설 5: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 탄수화물 섭취량이 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=5.28, P=0.0293). 가설 6: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 식욕부진 정도가 감소할 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=9.14, P=0.0053). 가설 7: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 오심·구토 정도가 감소할 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.46, P=0.5046). 그러나 사전조사 후 항암화학요법 14일(F=4.28, P=0.0478)과 사후조사 후 항암화학요법 7일(F=6.71, P=0.0151)의 오심·구토 정도는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다. 가설 8: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 체중이 증가할 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.25, P=0.6186). 가설 9: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 상완삼두근 피부두겹두께가 증가할 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.57, P=0.4558). 가설 10: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 상완둘레가 증가할 것이다."는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.00, P=0.9468). 가설 11: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 상완근육둘레가 증가할 것이다."는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.98, P=0.3319). 가설 12: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 헤모글로빈 수치가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=5.17, P=0.0309). 가설 13: "영양관리 프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리 프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 알부민 수치가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.02, P=0.8862). 가설 14: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 트렌스페린 수치가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.00, P=0.9778). 가설 15: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 총림프구 수치가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=0.23, P=0.6340). 가설 16: "영양관리프로그램을 제공받은 항암화학요법 환자는 영양관리프로그램을 제공받지 않은 항암화학요법 환자보다 프리알부민 수치가 높을 것이다"는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보이지 않았다(F=2.44, P=0.1293). 그러나 사후조사에서 프리알부민 수치는 통계적으로 실험군과 대조군 두 집단간에 유의한 차이를 보였다(F=6.88, P=0.0139). 이상의 연구결과를 종합해 보면, 본 연구에서 사용된 영양관리프로그램은 항암화학요법 환자의 식욕부진을 경감시키고 식이 섭취에 대한 자신감 증진 및 행동변화에 기여하며 식이섭취상태를 개선하여 영양상태를 호전시키는데 효과적인 간호중재 프로그램임이 확인되었다. 따라서 본 영양관리프로그램을 항암화학요법으로 인한 신체적인 불편감과 음식섭취 저하를 호소하는 항암화학요법 환자의 간호중재로 활용된다면 암환자의 영양 및 삶의 질 향상에 기여하리라 사료된다.
Cancer is one of the most threatening diseases to the human health and life, and the number of cancer patients is on increase in our country. Death rate by cancer has outranked the other causes of death, therefore the importance of nursing for cancer patients has been brought into relief. Since chem...
Cancer is one of the most threatening diseases to the human health and life, and the number of cancer patients is on increase in our country. Death rate by cancer has outranked the other causes of death, therefore the importance of nursing for cancer patients has been brought into relief. Since chemotherapy as one of the medical treatments for cancer targets on the cells of which the growth and division are vigorous inside the human body, the remedy damages not only cancer cells but also normal cells. This aspect of the therapy affects the patients' digestion and absorption of food, and especially exhibits the virulent affections like nausea, vomiting, anorexia, mucositis inside oral cavity, etc., which brings about the serious impediment to the patients' dietary ingestion and nutrition absorption in addition to malnutrition. This research was carried out by means of non-equivalent control group pre-post repeated design in order to examine the effect of nutrition management program which was developed for mitigating the physical discomfort and improving the nutritional status of the patients under chemotherapy. The nutrition management program used in this research was four week program which was nursing intervention program implemented 2 times in total for the period of 8 weeks. The program consisted of continuous nutritional education for the patients under chemotherapy and nutritional support for the patients including the provision of individually preferred diet and the researchers' counsel and checking on the patients nutritional status. The research was conducted from November, 2002 through August, 2003. The subjects of the research comprised an experimental group of 15 cancer patients and a control group of 15 cancer patients under complex chemotherapy on the basis of cisplatin, who were selected among the cancer patients admitted into a university hospital. The tools used for this research were the anorexia measurement tool which was developed by Grant(1987), used by Kim, Jung Soon, revised and supplemented by the researcher, the nausea and vomiting measurement tool which was developed by Rhodes, etc., used by Shin, Gye Young, revised and supplemented by the researcher, the 24 hour dietary ingestion survey developed by the researcher, and the dietary ingestion measurement tool which was used by Ryu, Sung Mee, revised and supplemented by the researcher. The collected data was analysed into descriptive statistics, chi-square, repeated measure ANOVA by SAS program. The results of this research are as follows. 1. "The caloric intake by the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that by the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=7.68, P=0.0098). 2. "The dietary ingestion by the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that by the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=12.66, P=0.0014). 3. "The protein intake by the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that by the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=8.37, P=0.0073). 4. "The fat intake by the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that by the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=9.56, P=0.0045). 5. "The carbohydrate intake by the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that by the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups (F=5.28, P=0.0293). 6. "The anorexia of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be less than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=9.14, P=0.0053). 7. "The nausea and vomiting of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be less than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.46, P=0.5046). However, on the 14th day of chemotherapy after a preliminary examination(F=4.28, P=0.0478) and on the 7th day of chemotherapy after a post examination(F=6.71, P=0.0151), a statistically significant difference in nausea and vomiting was exhibited between two groups. 8. "The weight of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may increase more than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.25, P=0.6186). 9. "The thickness of the patients' skinfold triceps under chemotherapy who are provided with nutrition management program may increase more than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.57, P=0.4558). 10. "The circumference of the midarm of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may increase more than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.00, P=0.9468). 11. "The circumference of the midarm muscle of the patients under chemo- therapy who are provided with nutrition management program may increase more than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.98, P=0.3319). 12. "The value of hemoglobin of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=5.17, P=0.0309). 13. "The value of albumin of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.02, P=0.8862). 14. "The value of transferrin of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that of the patients chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.00, P=0.9778). 15. "The value of total lymphocytes of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.23, P=0.6340). 16. "The value of pre-albumin of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=2.44, P=0.1293). However, the post examination exhibited a statistically significant difference in the value of pre-albumin between the experimental group and the control group(F=6.88, P=0.0139). In conclusion, the nutrition management program used in this research was confirmed to be an effective nursing intervention program for reducing anorexia of the patients under anti-cancer chemical treatment, for increasing the patients' self confidence in dietary ingestion, for contributing to the patients' behavioral change, and also for improving the patients' nutritional status by improving their dietary ingestion conditions. Therefore it is considered that if this nutrition management program is utilized as a nursing intervention for the patients under chemotherapy who experience the physical discomfort and the decline of dietary ingestion due to intervention, it will contribute to the cancer patients' nutritional status and to the improvement of their life quality.
Cancer is one of the most threatening diseases to the human health and life, and the number of cancer patients is on increase in our country. Death rate by cancer has outranked the other causes of death, therefore the importance of nursing for cancer patients has been brought into relief. Since chemotherapy as one of the medical treatments for cancer targets on the cells of which the growth and division are vigorous inside the human body, the remedy damages not only cancer cells but also normal cells. This aspect of the therapy affects the patients' digestion and absorption of food, and especially exhibits the virulent affections like nausea, vomiting, anorexia, mucositis inside oral cavity, etc., which brings about the serious impediment to the patients' dietary ingestion and nutrition absorption in addition to malnutrition. This research was carried out by means of non-equivalent control group pre-post repeated design in order to examine the effect of nutrition management program which was developed for mitigating the physical discomfort and improving the nutritional status of the patients under chemotherapy. The nutrition management program used in this research was four week program which was nursing intervention program implemented 2 times in total for the period of 8 weeks. The program consisted of continuous nutritional education for the patients under chemotherapy and nutritional support for the patients including the provision of individually preferred diet and the researchers' counsel and checking on the patients nutritional status. The research was conducted from November, 2002 through August, 2003. The subjects of the research comprised an experimental group of 15 cancer patients and a control group of 15 cancer patients under complex chemotherapy on the basis of cisplatin, who were selected among the cancer patients admitted into a university hospital. The tools used for this research were the anorexia measurement tool which was developed by Grant(1987), used by Kim, Jung Soon, revised and supplemented by the researcher, the nausea and vomiting measurement tool which was developed by Rhodes, etc., used by Shin, Gye Young, revised and supplemented by the researcher, the 24 hour dietary ingestion survey developed by the researcher, and the dietary ingestion measurement tool which was used by Ryu, Sung Mee, revised and supplemented by the researcher. The collected data was analysed into descriptive statistics, chi-square, repeated measure ANOVA by SAS program. The results of this research are as follows. 1. "The caloric intake by the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that by the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=7.68, P=0.0098). 2. "The dietary ingestion by the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that by the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=12.66, P=0.0014). 3. "The protein intake by the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that by the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=8.37, P=0.0073). 4. "The fat intake by the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that by the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=9.56, P=0.0045). 5. "The carbohydrate intake by the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that by the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups (F=5.28, P=0.0293). 6. "The anorexia of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be less than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=9.14, P=0.0053). 7. "The nausea and vomiting of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be less than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.46, P=0.5046). However, on the 14th day of chemotherapy after a preliminary examination(F=4.28, P=0.0478) and on the 7th day of chemotherapy after a post examination(F=6.71, P=0.0151), a statistically significant difference in nausea and vomiting was exhibited between two groups. 8. "The weight of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may increase more than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.25, P=0.6186). 9. "The thickness of the patients' skinfold triceps under chemotherapy who are provided with nutrition management program may increase more than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.57, P=0.4558). 10. "The circumference of the midarm of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may increase more than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.00, P=0.9468). 11. "The circumference of the midarm muscle of the patients under chemo- therapy who are provided with nutrition management program may increase more than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.98, P=0.3319). 12. "The value of hemoglobin of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", exhibited a statistically significant difference between two groups(F=5.17, P=0.0309). 13. "The value of albumin of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.02, P=0.8862). 14. "The value of transferrin of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that of the patients chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.00, P=0.9778). 15. "The value of total lymphocytes of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=0.23, P=0.6340). 16. "The value of pre-albumin of the patients under chemotherapy who are provided with nutrition management program may be higher than that of the patients under chemotherapy who are not provided with nutrition management program", did not exhibit a statistically significant difference between two groups(F=2.44, P=0.1293). However, the post examination exhibited a statistically significant difference in the value of pre-albumin between the experimental group and the control group(F=6.88, P=0.0139). In conclusion, the nutrition management program used in this research was confirmed to be an effective nursing intervention program for reducing anorexia of the patients under anti-cancer chemical treatment, for increasing the patients' self confidence in dietary ingestion, for contributing to the patients' behavioral change, and also for improving the patients' nutritional status by improving their dietary ingestion conditions. Therefore it is considered that if this nutrition management program is utilized as a nursing intervention for the patients under chemotherapy who experience the physical discomfort and the decline of dietary ingestion due to intervention, it will contribute to the cancer patients' nutritional status and to the improvement of their life quality.
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