Blended Essential Oil (CRINA)이 육계의 생산성과 영양소 이용률, 소장 내 미생물 균총 및 계육내 지방산 조성에 미치는 영향 Blended essential oil (CRINA)첨가가 육계의 생산성과 영양소 이용률, 계육내 지방산 조성, 소장 내 미생물 균총 및 혈액지질조성에 미치는 영향을 알아보기 위해 갓 부화한 1000수의 Ross병아리를 5처리 4반복, 반복 당 50수를 임의 배치하여 5주간 사양시험을 실시하였다. 시험사료는 대조구 사료(T1)와 Avilamycin 5ppm (전기사료) & Flavomycin 5ppm (육성기사료) 첨가사료(...
Blended Essential Oil (CRINA)이 육계의 생산성과 영양소 이용률, 소장 내 미생물 균총 및 계육내 지방산 조성에 미치는 영향 Blended essential oil (CRINA)첨가가 육계의 생산성과 영양소 이용률, 계육내 지방산 조성, 소장 내 미생물 균총 및 혈액지질조성에 미치는 영향을 알아보기 위해 갓 부화한 1000수의 Ross병아리를 5처리 4반복, 반복 당 50수를 임의 배치하여 5주간 사양시험을 실시하였다. 시험사료는 대조구 사료(T1)와 Avilamycin 5ppm (전기사료) & Flavomycin 5ppm (육성기사료) 첨가사료(T2), Avilamycin 5ppm (전기사료) & CRINA 50ppm (육성기사료) 첨가사료(T3), CRINA 50ppm (전기사료, 육성기사료)첨가사료(T4), CRINA 50ppm + Lactic acid 500ppm (전기사료, 육성기사료)첨가사료(T5)를 만들어 급여하였다. 증체율은 첨가구들(T2-T5)이 대조구에 비해 유의하게 높았으나 첨가구들 사이에는 유의한 차이가 없었다. 육성기(4-5주) 동안 CRINA 첨가구들 (T3,T4,T5)에서 사료요구율(F/G)이 유의하게 개선되었다. 사망률은 처리에 의해 유의한 영향을 받지 않았다. CRINA구(T4)는 항생제구(T2)에 비해 지방, 메치오닌, 메치오닌+시스틴의 이용율이 유의하게 높았다. 장내용물중의 미생물 균총중 E. coli 수는 항생제 &CRINA 50ppm구(T3)가 CRINA 50ppm구(T4)에 비해 유의하게 적었다. Cl. Perfringens 의수는 CRINA구(T4)에서 가장 적었으나 유의차는 없었다. 혈청 중성지방 수준은 CRINA + lactic acid구(T5)가 항생제구(T2) 보다 유의하게 낮았다. 혈청 콜레스테롤 수준은 항생제구(T2)와 CRINA + lactic acid구(T5)가 타처리구들 보다 유의하게 높았다. 혈청 HDL수준은 첨가구들이 대조구(T1)보다 유의하게 높았다. 혈청 IgG수준은 처리간에 유의한 차이가 없었다. 다리근육지방의 지방산조성은 처리에 따라 유의한 차이가 있었는데 palmitic acid(C16:0)와 stearic acid(C18:0) 함량은 대조구(T1)가 유의하게 높았다. 반면에 oleic acid(C18:1)의 함량은 대조구(T1)가 타처리구에 비해 유의하게 낮았다. Linolenic acid(C18:3)의 함량은 CRINA 50ppm + lactic acid 500ppm구(T5)가 항생제 & CRINA 50ppm구(T3) 보다 유의하게 높았다. 총 포화지방산의 함량은 대조구(T1)가 유의하게 높은 반면 총불포화지방산의 함량은 대조구(T1)가 유의하게 낮았다. 결론적으로 육계사료에 CRINA를 첨가하면 증체율이나 사료효율을 개선시켰다. 그러나 전기에 항생제를 쓰고 육성기에 CRINA를 쓰거나 CRINA와 젖산을 같이 사용시 추가적 또는 상승효과는 없었다. 생약제제(미라클)첨가가 이유 자돈의 성장률, 영양소 이용율, 분내 미생물균총 및 면역기능에 미치는 영향 자돈사료 내 생약제제(Miracle) 첨가가 생산성, 영양소 소화율, 분 내 미생물균총 그리고 혈액 성상에 대해 미치는 영향을 검정 하기 위해 총 5주간의 사양실험을 실시하였다. 48두의 3원 교잡종(Y×L×D) 이유자돈(평균 개시 체중 7.84㎏±0.17, 28일령)을 4처리 4반복, 반복 당 3두씩 배치하였고, 처리구들은 대조구(T1), CTC 100ppm(T2), Miracle 0.15%(T3) 그리고 CTC 100ppm + Miracle 0.15%(T4)로 하였다. 생약제제 첨가(T3)구에서 증체량, 사료 섭취 및 사료 효율을 개선하는 경향이 있었지만, 처리구간 유의적 차이는 없었다. 영양소 소화율은 처리구들 간에 유의적 차이가 있었는데(P<0.05), T3 급여구에서 건물, 조단백질, NFE, P 그리고 아미노산 소화율이 가장 낮게 나타났다. 혈청 내 콜레스테롤 수준은 T3 처리구에서 가장 낮았는데 항생제 처리구(T2)보다 유의하게(P<0.05)낮았고 타처리구들에 비해서는 낮았지만 유의차는 없었다. T3처리구는 Triglyceride와 HDL 수준에서도 다른 처리구들 보다 낮았으나 유의적 차이는 없었다. 혈청 IgG의 수준은 T4에서 가장 높았으며(P<0.05) 다음으로 T1, T2 그리고 T3 순이었다. 혈청 내 AST 수준은 T1에서 가장 낮았다. 혈청 총 단백질, Albumin 그리고 ALT의 수준은 처리구간 유의적 차이는 없었다. 분 내 Lactobacillus, Cl. perfringens 그리고 E. coli의수 CFU는 처리구들 간에 차이는 없었으나 3주와 5주에서 T2 (CTC 100ppm) 처리구의 Cl. perfringens가 낮은 경향이 있었다. 결론적으로 생약제제 Miracle 은 이유자돈의 생산성에는 유의한 영향을 미치지 못하였으며 소화율, 혈청 IgG 및 콜레스테롤 수준은 낮추고 AST 수준은 높였다. 항생제(CTC)와 생약제제 Miracle 의 혼합 사용은 단일 사용에 비교해서 상승 효과가 없었다.
Blended Essential Oil (CRINA)이 육계의 생산성과 영양소 이용률, 소장 내 미생물 균총 및 계육내 지방산 조성에 미치는 영향 Blended essential oil (CRINA)첨가가 육계의 생산성과 영양소 이용률, 계육내 지방산 조성, 소장 내 미생물 균총 및 혈액지질조성에 미치는 영향을 알아보기 위해 갓 부화한 1000수의 Ross병아리를 5처리 4반복, 반복 당 50수를 임의 배치하여 5주간 사양시험을 실시하였다. 시험사료는 대조구 사료(T1)와 Avilamycin 5ppm (전기사료) & Flavomycin 5ppm (육성기사료) 첨가사료(T2), Avilamycin 5ppm (전기사료) & CRINA 50ppm (육성기사료) 첨가사료(T3), CRINA 50ppm (전기사료, 육성기사료)첨가사료(T4), CRINA 50ppm + Lactic acid 500ppm (전기사료, 육성기사료)첨가사료(T5)를 만들어 급여하였다. 증체율은 첨가구들(T2-T5)이 대조구에 비해 유의하게 높았으나 첨가구들 사이에는 유의한 차이가 없었다. 육성기(4-5주) 동안 CRINA 첨가구들 (T3,T4,T5)에서 사료요구율(F/G)이 유의하게 개선되었다. 사망률은 처리에 의해 유의한 영향을 받지 않았다. CRINA구(T4)는 항생제구(T2)에 비해 지방, 메치오닌, 메치오닌+시스틴의 이용율이 유의하게 높았다. 장내용물중의 미생물 균총중 E. coli 수는 항생제 &CRINA 50ppm구(T3)가 CRINA 50ppm구(T4)에 비해 유의하게 적었다. Cl. Perfringens 의수는 CRINA구(T4)에서 가장 적었으나 유의차는 없었다. 혈청 중성지방 수준은 CRINA + lactic acid구(T5)가 항생제구(T2) 보다 유의하게 낮았다. 혈청 콜레스테롤 수준은 항생제구(T2)와 CRINA + lactic acid구(T5)가 타처리구들 보다 유의하게 높았다. 혈청 HDL수준은 첨가구들이 대조구(T1)보다 유의하게 높았다. 혈청 IgG수준은 처리간에 유의한 차이가 없었다. 다리근육지방의 지방산조성은 처리에 따라 유의한 차이가 있었는데 palmitic acid(C16:0)와 stearic acid(C18:0) 함량은 대조구(T1)가 유의하게 높았다. 반면에 oleic acid(C18:1)의 함량은 대조구(T1)가 타처리구에 비해 유의하게 낮았다. Linolenic acid(C18:3)의 함량은 CRINA 50ppm + lactic acid 500ppm구(T5)가 항생제 & CRINA 50ppm구(T3) 보다 유의하게 높았다. 총 포화지방산의 함량은 대조구(T1)가 유의하게 높은 반면 총불포화지방산의 함량은 대조구(T1)가 유의하게 낮았다. 결론적으로 육계사료에 CRINA를 첨가하면 증체율이나 사료효율을 개선시켰다. 그러나 전기에 항생제를 쓰고 육성기에 CRINA를 쓰거나 CRINA와 젖산을 같이 사용시 추가적 또는 상승효과는 없었다. 생약제제(미라클)첨가가 이유 자돈의 성장률, 영양소 이용율, 분내 미생물균총 및 면역기능에 미치는 영향 자돈사료 내 생약제제(Miracle) 첨가가 생산성, 영양소 소화율, 분 내 미생물균총 그리고 혈액 성상에 대해 미치는 영향을 검정 하기 위해 총 5주간의 사양실험을 실시하였다. 48두의 3원 교잡종(Y×L×D) 이유자돈(평균 개시 체중 7.84㎏±0.17, 28일령)을 4처리 4반복, 반복 당 3두씩 배치하였고, 처리구들은 대조구(T1), CTC 100ppm(T2), Miracle 0.15%(T3) 그리고 CTC 100ppm + Miracle 0.15%(T4)로 하였다. 생약제제 첨가(T3)구에서 증체량, 사료 섭취 및 사료 효율을 개선하는 경향이 있었지만, 처리구간 유의적 차이는 없었다. 영양소 소화율은 처리구들 간에 유의적 차이가 있었는데(P<0.05), T3 급여구에서 건물, 조단백질, NFE, P 그리고 아미노산 소화율이 가장 낮게 나타났다. 혈청 내 콜레스테롤 수준은 T3 처리구에서 가장 낮았는데 항생제 처리구(T2)보다 유의하게(P<0.05)낮았고 타처리구들에 비해서는 낮았지만 유의차는 없었다. T3처리구는 Triglyceride와 HDL 수준에서도 다른 처리구들 보다 낮았으나 유의적 차이는 없었다. 혈청 IgG의 수준은 T4에서 가장 높았으며(P<0.05) 다음으로 T1, T2 그리고 T3 순이었다. 혈청 내 AST 수준은 T1에서 가장 낮았다. 혈청 총 단백질, Albumin 그리고 ALT의 수준은 처리구간 유의적 차이는 없었다. 분 내 Lactobacillus, Cl. perfringens 그리고 E. coli의수 CFU는 처리구들 간에 차이는 없었으나 3주와 5주에서 T2 (CTC 100ppm) 처리구의 Cl. perfringens가 낮은 경향이 있었다. 결론적으로 생약제제 Miracle 은 이유자돈의 생산성에는 유의한 영향을 미치지 못하였으며 소화율, 혈청 IgG 및 콜레스테롤 수준은 낮추고 AST 수준은 높였다. 항생제(CTC)와 생약제제 Miracle 의 혼합 사용은 단일 사용에 비교해서 상승 효과가 없었다.
Effects of Blended Essential Oil (CRINA) on the Performance, Nutrient Digestibility, Small Intestinal Microflora and Fatty Acid composition of meat in Broiler Chickens An experiment was conducted to investigate the effects of supplementary Blended essential oil (CRINA) on the performance, nutrie...
Effects of Blended Essential Oil (CRINA) on the Performance, Nutrient Digestibility, Small Intestinal Microflora and Fatty Acid composition of meat in Broiler Chickens An experiment was conducted to investigate the effects of supplementary Blended essential oil (CRINA) on the performance, nutrient availability, fatty acid composition of leg muscle, small intestinal microflora and blood parameters in broiler chickens. One thousand unsexed day-old broiler chickens were assigned to five treatments : control (T1), 5ppm avilamycin (starter diet) & 5ppm flavomycin(grower diet) T2, 5ppm avilamycin (starter diet) & 50ppm CRINA (grower diet) T3, 50ppm CRINA(starter diet & grower diet) T4, 50ppm CRINA , 50ppm CRINA+ 500ppm lactic acid (starter diet & grower diet)T5. Each treatment had four replications of 50 birds each. Growth performance was significantly improved by dietary supplements (T2-T5). There were no significant differences among treatment T2, T3, T4 and T5. Feed intake was not significantly different among treatments. Dietary supplementation of CRINA(T3, T4, T5) resulted in significant (p<0.05) improvement in feed/gain (F/G) during later stage (4-5weeks). The birds fed CRINA supplemented diet (T4) showed significantly (p<0.05) higher availability of crude fat, methionine and methionine + cystine than those fed antibiotics supplemented diet (T2). Mortality was not significantly affected by treatments. The colony forming unit (CFU) of E.coli in small intestinal content was significantly lower in antibiotics & CRINA(T3) compared to CRINA treatment (T4) (P<0.05). CFU of Cl. perfringens was low in CRINA(T4) but not significant by different from others. Serum triglyceride level of birds fed CRINA+ lactic acid diet (T5) was significantly lower(p<0.05) than those fed antibiotics supplemented diet (T2). Cholesterol level of the birds fed antibiotics (T2) or CRINA + lactic acid supplemented diet (T5) was significantly higher (p<0.05) than that of others. HDL level of birds fed control diet was significantly lower (p<0.05) than that of others. The levels of serum IgG were not significantly different among treatments. Major fatty acids composition of leg muscle fat was significantly influenced by treatments. Control group showed significantly higher palmitic acid (C16:0) and steraric acid (C18:0) content than other treatments (p<0.05). Content of oleic acid (C18:1), however, was significantly lower in the control than others treatments. Content of linolenic acid (C18:3) was significantly higher in CRINA + lactic acid (T5) than antibiotics & CRINA (T3) treatments. Total saturated fatty acids content was higher and total unsaturated fatty acids were lower in the leg muscle fat of the control than that of other treatments. It is concluded that CRINA supplementation improved growth rate and F/G ratio in broilers. The combination of CRINA with either antibiotics or lactic acid did not show any additive or synergistic effects. Effects of Herbal Product (Miracle) on the Performance, Nutrient Digestibility, fecal Microflora and Immunoresponse in Weanling Pigs An experiment was conducted to investigate the effects of a supplementary herbal product(Miracle) on the performance, nutrient digestibility, fecal microflora and blood parameters in pigs. Forty eight cross bred(Y×L×D)weanling pigs (average initial body weight 7.84kg±0.17, 28d old) were used in 35d feeding trial. Pigs were allotted to 16 raised floor cages(W 35.5cm × L 45cm × H 55cm). Each treatment had four replications of 3 pigs each. Treatments were: control (T1), CTC 100ppm (T2), Miracle 0.15% (T3) and CTC 100ppm + Miracle 0.15% (T4). The herbal product supplementation(T3) tended to improve the weight gain, feed intake, feed/gain but there were no significant differences among treatments. Nutrient digestibility was significantly(P<0.05) affected by dietary treatments. The pigs fed T3 diet showed lowest digestibility of DM, crude protein, NFE, P, and amino acids among treatments. Serum cholesterol level of pigs fed T3 diet was lowest and significantly(P<0.05) lower than those fed antibiotic supplemented diet(T2). Triglyceride and HDL level of the pigs fed T3 diet were also lower than those of others but the differences were not significant. The level of serum IgG was significantly(P<0.05) different among treatments. The level of serum IgG was highest in T4, followed by T1, T2 and T3. Serum AST(Aspartate aminotransferase) level of the control(T1) was lower than other treatments. Levels of serum total protein, albumin and ALT(Alanine aminotransferase) were not significantly different among treatments. The colony forming units (CFU) of Lactobacillus, Cl. perfringens and E.coli in feaces were not significant different among treatments but those of Cl. perfringens of T2 (CTC 100ppm) showed the lowest count at both 3rd and 5th wk. It is concluded that herbal product Miracle does not significantly affect growth performance of weanling pigs but it influenced the digestibility, serum IgG, cholesterol and AST level. The combination of the herbal product Miracle with antibiotic(CTC) showed no additive or synergistic effects.
Effects of Blended Essential Oil (CRINA) on the Performance, Nutrient Digestibility, Small Intestinal Microflora and Fatty Acid composition of meat in Broiler Chickens An experiment was conducted to investigate the effects of supplementary Blended essential oil (CRINA) on the performance, nutrient availability, fatty acid composition of leg muscle, small intestinal microflora and blood parameters in broiler chickens. One thousand unsexed day-old broiler chickens were assigned to five treatments : control (T1), 5ppm avilamycin (starter diet) & 5ppm flavomycin(grower diet) T2, 5ppm avilamycin (starter diet) & 50ppm CRINA (grower diet) T3, 50ppm CRINA(starter diet & grower diet) T4, 50ppm CRINA , 50ppm CRINA+ 500ppm lactic acid (starter diet & grower diet)T5. Each treatment had four replications of 50 birds each. Growth performance was significantly improved by dietary supplements (T2-T5). There were no significant differences among treatment T2, T3, T4 and T5. Feed intake was not significantly different among treatments. Dietary supplementation of CRINA(T3, T4, T5) resulted in significant (p<0.05) improvement in feed/gain (F/G) during later stage (4-5weeks). The birds fed CRINA supplemented diet (T4) showed significantly (p<0.05) higher availability of crude fat, methionine and methionine + cystine than those fed antibiotics supplemented diet (T2). Mortality was not significantly affected by treatments. The colony forming unit (CFU) of E.coli in small intestinal content was significantly lower in antibiotics & CRINA(T3) compared to CRINA treatment (T4) (P<0.05). CFU of Cl. perfringens was low in CRINA(T4) but not significant by different from others. Serum triglyceride level of birds fed CRINA+ lactic acid diet (T5) was significantly lower(p<0.05) than those fed antibiotics supplemented diet (T2). Cholesterol level of the birds fed antibiotics (T2) or CRINA + lactic acid supplemented diet (T5) was significantly higher (p<0.05) than that of others. HDL level of birds fed control diet was significantly lower (p<0.05) than that of others. The levels of serum IgG were not significantly different among treatments. Major fatty acids composition of leg muscle fat was significantly influenced by treatments. Control group showed significantly higher palmitic acid (C16:0) and steraric acid (C18:0) content than other treatments (p<0.05). Content of oleic acid (C18:1), however, was significantly lower in the control than others treatments. Content of linolenic acid (C18:3) was significantly higher in CRINA + lactic acid (T5) than antibiotics & CRINA (T3) treatments. Total saturated fatty acids content was higher and total unsaturated fatty acids were lower in the leg muscle fat of the control than that of other treatments. It is concluded that CRINA supplementation improved growth rate and F/G ratio in broilers. The combination of CRINA with either antibiotics or lactic acid did not show any additive or synergistic effects. Effects of Herbal Product (Miracle) on the Performance, Nutrient Digestibility, fecal Microflora and Immunoresponse in Weanling Pigs An experiment was conducted to investigate the effects of a supplementary herbal product(Miracle) on the performance, nutrient digestibility, fecal microflora and blood parameters in pigs. Forty eight cross bred(Y×L×D)weanling pigs (average initial body weight 7.84kg±0.17, 28d old) were used in 35d feeding trial. Pigs were allotted to 16 raised floor cages(W 35.5cm × L 45cm × H 55cm). Each treatment had four replications of 3 pigs each. Treatments were: control (T1), CTC 100ppm (T2), Miracle 0.15% (T3) and CTC 100ppm + Miracle 0.15% (T4). The herbal product supplementation(T3) tended to improve the weight gain, feed intake, feed/gain but there were no significant differences among treatments. Nutrient digestibility was significantly(P<0.05) affected by dietary treatments. The pigs fed T3 diet showed lowest digestibility of DM, crude protein, NFE, P, and amino acids among treatments. Serum cholesterol level of pigs fed T3 diet was lowest and significantly(P<0.05) lower than those fed antibiotic supplemented diet(T2). Triglyceride and HDL level of the pigs fed T3 diet were also lower than those of others but the differences were not significant. The level of serum IgG was significantly(P<0.05) different among treatments. The level of serum IgG was highest in T4, followed by T1, T2 and T3. Serum AST(Aspartate aminotransferase) level of the control(T1) was lower than other treatments. Levels of serum total protein, albumin and ALT(Alanine aminotransferase) were not significantly different among treatments. The colony forming units (CFU) of Lactobacillus, Cl. perfringens and E.coli in feaces were not significant different among treatments but those of Cl. perfringens of T2 (CTC 100ppm) showed the lowest count at both 3rd and 5th wk. It is concluded that herbal product Miracle does not significantly affect growth performance of weanling pigs but it influenced the digestibility, serum IgG, cholesterol and AST level. The combination of the herbal product Miracle with antibiotic(CTC) showed no additive or synergistic effects.
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