본 연구는 외식업체에 적용 가능한 활동기준원가 모델을 탐색하여 실제 현장에 적용해 보고자 계획되었으며 활동기준원가 모델을 통해 산정된 원가를 이용하여 메뉴별 새로운 가격을 결정하고 그에 따른 가격탄력성 및 가격민감성을 측정한 후 이를 토대로 메뉴운영전략을 제시하였다.탐색된 활동기준원가 모델을 적용하기 위하여 서울소재 A 패밀리 레스토랑의 메뉴관련자료를 수집하고 가격탄력성 및 가격민감성 측정을 위한 설문지를 작성하여 총 250부를 배포하고 이 중 139부(이용율56%)를 분석에 사용하였다.연구 결과 활동기준원가 모델을 적용한 결과와 전통적인 원가계산 방식의 결과가 유의적으로 차이가 있는 것으로 나타났으며 활동기준원가를 토대로 제시된 가격을 이용하여 가격탄력성 및 가격민감성을 측정한 결과 가격상승에 따른 수요 변화가 탄력적인 것으로 나타났다. 세부 결과는 다음과 같다.첫째, BBQ Pork Rib Full Slab와 Assorted Seafood Platte의 활동기준원가간의 ...
본 연구는 외식업체에 적용 가능한 활동기준원가 모델을 탐색하여 실제 현장에 적용해 보고자 계획되었으며 활동기준원가 모델을 통해 산정된 원가를 이용하여 메뉴별 새로운 가격을 결정하고 그에 따른 가격탄력성 및 가격민감성을 측정한 후 이를 토대로 메뉴운영전략을 제시하였다.탐색된 활동기준원가 모델을 적용하기 위하여 서울소재 A 패밀리 레스토랑의 메뉴관련자료를 수집하고 가격탄력성 및 가격민감성 측정을 위한 설문지를 작성하여 총 250부를 배포하고 이 중 139부(이용율56%)를 분석에 사용하였다.연구 결과 활동기준원가 모델을 적용한 결과와 전통적인 원가계산 방식의 결과가 유의적으로 차이가 있는 것으로 나타났으며 활동기준원가를 토대로 제시된 가격을 이용하여 가격탄력성 및 가격민감성을 측정한 결과 가격상승에 따른 수요 변화가 탄력적인 것으로 나타났다. 세부 결과는 다음과 같다.첫째, BBQ Pork Rib Full Slab와 Assorted Seafood Platte의 활동기준원가간의 원가차이는 2,191원으로 재료비간의 차이가 600원에 불과한 것에 비교해 상당한 차이가 있는 것으로 나타났다. 이것은 전통적인 원가방식에서는 재료비만을 계산하여 재료비간의 차이가 나지 않는 것으로 나타나지만 활동기준원가는 활동을 근거로 소모된 자원을 계산하기 때문에 생기는 결과로 사료된다.둘째, 가격인상을 하였을 경우 고객의 가격탄력성과 가격민감성을 측정하였는데 가격변동에 따른 수요변화가 모든 항목에 있어서 81% (2.70)이상으로 매우 탄력적으로 나타났다. 가격민감성 측정을 위해 선정된 3개 메뉴의 고가한계선은 30,000원으로 동일하였고 Beef Tenderloin Steak가 무관심형성비율과 가격의식긴장 범위로 비교하였을 때 가장 가격에 민감하며 Maple Teriyaki Chicken이 가격에 덜 민감한 것으로 나타났다.셋째, 전통적 원가계산의 개념에서 A사의 6개 메뉴의 평균 원가는 27% 수준이었으나 활동기준원가를 적용한 결과 판매가 대비 원가비가 평균 40%에 이르렀다. 따라서 기대이익의 크기가 약 10%정도 차이가 나는 것으로 나타났다.넷째, 선정된 메뉴의 가격결정은 활동기준원가와 가격탄력성 및 가격민감성을 고려하여 Beef Tenderloin Steak(기존 가격 28,000원)는 현행가격을 유지하고 Beef Sirloin Steak(기존 가격 25,000원)는 27,000원으로 상향 조정하며 Maple Teriyaki Chicken(기존 가격 25,000원)은 21,000원으로 하향 조정하였다.이상의 결과를 종합해 볼 때, 외식업계의 활동기준원가의 적용은 원가계산방식 관점이나 프로세스의 관점에서 기존의 전통적인 원가방식, 즉 재료비만으로 계산하는 원가방식의 한계를 벗어날 수 있으며 배분되지 않는 간접비를 최대한 반영할 수 있다. 또한 활동기준원가를 산출하는 과정에서 활동에 대한 분석을 병행하게 됨으로써 효과적인 원가관리도 가능하다. 더불어 이러한 원가를 기본으로 하여 적절한 메뉴가격 결정을 유도할 수 있으며 메뉴가격 결정시 고객들의 메뉴가격 변화에 따른 수요변화 및 민감성을 고려하여 진행하는 것이 중요하다 하겠다
본 연구는 외식업체에 적용 가능한 활동기준원가 모델을 탐색하여 실제 현장에 적용해 보고자 계획되었으며 활동기준원가 모델을 통해 산정된 원가를 이용하여 메뉴별 새로운 가격을 결정하고 그에 따른 가격탄력성 및 가격민감성을 측정한 후 이를 토대로 메뉴운영전략을 제시하였다.탐색된 활동기준원가 모델을 적용하기 위하여 서울소재 A 패밀리 레스토랑의 메뉴관련자료를 수집하고 가격탄력성 및 가격민감성 측정을 위한 설문지를 작성하여 총 250부를 배포하고 이 중 139부(이용율56%)를 분석에 사용하였다.연구 결과 활동기준원가 모델을 적용한 결과와 전통적인 원가계산 방식의 결과가 유의적으로 차이가 있는 것으로 나타났으며 활동기준원가를 토대로 제시된 가격을 이용하여 가격탄력성 및 가격민감성을 측정한 결과 가격상승에 따른 수요 변화가 탄력적인 것으로 나타났다. 세부 결과는 다음과 같다.첫째, BBQ Pork Rib Full Slab와 Assorted Seafood Platte의 활동기준원가간의 원가차이는 2,191원으로 재료비간의 차이가 600원에 불과한 것에 비교해 상당한 차이가 있는 것으로 나타났다. 이것은 전통적인 원가방식에서는 재료비만을 계산하여 재료비간의 차이가 나지 않는 것으로 나타나지만 활동기준원가는 활동을 근거로 소모된 자원을 계산하기 때문에 생기는 결과로 사료된다.둘째, 가격인상을 하였을 경우 고객의 가격탄력성과 가격민감성을 측정하였는데 가격변동에 따른 수요변화가 모든 항목에 있어서 81% (2.70)이상으로 매우 탄력적으로 나타났다. 가격민감성 측정을 위해 선정된 3개 메뉴의 고가한계선은 30,000원으로 동일하였고 Beef Tenderloin Steak가 무관심형성비율과 가격의식긴장 범위로 비교하였을 때 가장 가격에 민감하며 Maple Teriyaki Chicken이 가격에 덜 민감한 것으로 나타났다.셋째, 전통적 원가계산의 개념에서 A사의 6개 메뉴의 평균 원가는 27% 수준이었으나 활동기준원가를 적용한 결과 판매가 대비 원가비가 평균 40%에 이르렀다. 따라서 기대이익의 크기가 약 10%정도 차이가 나는 것으로 나타났다.넷째, 선정된 메뉴의 가격결정은 활동기준원가와 가격탄력성 및 가격민감성을 고려하여 Beef Tenderloin Steak(기존 가격 28,000원)는 현행가격을 유지하고 Beef Sirloin Steak(기존 가격 25,000원)는 27,000원으로 상향 조정하며 Maple Teriyaki Chicken(기존 가격 25,000원)은 21,000원으로 하향 조정하였다.이상의 결과를 종합해 볼 때, 외식업계의 활동기준원가의 적용은 원가계산방식 관점이나 프로세스의 관점에서 기존의 전통적인 원가방식, 즉 재료비만으로 계산하는 원가방식의 한계를 벗어날 수 있으며 배분되지 않는 간접비를 최대한 반영할 수 있다. 또한 활동기준원가를 산출하는 과정에서 활동에 대한 분석을 병행하게 됨으로써 효과적인 원가관리도 가능하다. 더불어 이러한 원가를 기본으로 하여 적절한 메뉴가격 결정을 유도할 수 있으며 메뉴가격 결정시 고객들의 메뉴가격 변화에 따른 수요변화 및 민감성을 고려하여 진행하는 것이 중요하다 하겠다
The purposes of this study were to: (a) test an activity-based costing model which is applicable to a real restaurant setting, (b) analyze price elasticity and price sensitivity after determining new menu prices based on the activity-based costing results, and (c) suggest menu pricing strategy.All t...
The purposes of this study were to: (a) test an activity-based costing model which is applicable to a real restaurant setting, (b) analyze price elasticity and price sensitivity after determining new menu prices based on the activity-based costing results, and (c) suggest menu pricing strategy.All the information related to menu was collected in order to test the activity-based costing model in XYZ salad buffet restaurant in Seoul and questionnaires developed for the study were distributed to 250 customers visited the restaurant at random. A total of 139 questionnaires were used for analysis (56%).The results of the study showed that there was no similarity between traditional costing and activity-based costing and both of price elasticity and sensitivity were high in responding to the newly suggested price. The details were as follows;First, when comparing activity-based costing with traditional costing applied to BBQ Pork Rib and Assorted Seafood Platter, there were difference of 2,191 won in activity-based costing and 600 won in traditional costing. The reason seems that traditional costs are calculated by taking only food costs into consideration, whereas activity-based costs are calculated by estimating resources used based on activity.Second, Beef Tenderloin Steak, Beef Sirloin Steak and Maple Teriyaki Chicken were selected to measure price sensitivity and price elasticity. As 30% mark-up on the current price was applied based on activity-based costing results, average price sensitivity of the menu above was 2.70, with no significant differences at all tested cases. The points of marginal expensiveness of three menu items were 30,000 won equally and this result indicates that the new price should not exceed 30,000 won.Third, average food cost of six entr?es using traditional costing was 27%, but average activity-based cost was 40%. Therefore, there was 10% difference between actual margin volume and expected margin volume.Forth, new menu prices were determined considering the results of activity-based costing, price elasticity and sensitivity. The Beef tenderloin steak (28,000 won) remained current price and the price of beef sirloin steak (25,000 won) was increased to 27,000 won. Finally, Maple Teriyaki Chicken (25,000 won) was decreased to 21,000 won.Overall, applying activity-based costing to restaurant industry would be a milestone in terms of a cost view and a process view. Especially, the limits of traditional costing that takes only food costs into account could be overcome by distributing overhead cost to the menu items. Furthermore, activity-based costing would not only provide a chance to reduce cost in process of analyzing the activities but also provide the more accurate cost information for menu pricing. The more effective way of deciding menu price is that customer? response to the price change must be measured simultaneously.
The purposes of this study were to: (a) test an activity-based costing model which is applicable to a real restaurant setting, (b) analyze price elasticity and price sensitivity after determining new menu prices based on the activity-based costing results, and (c) suggest menu pricing strategy.All the information related to menu was collected in order to test the activity-based costing model in XYZ salad buffet restaurant in Seoul and questionnaires developed for the study were distributed to 250 customers visited the restaurant at random. A total of 139 questionnaires were used for analysis (56%).The results of the study showed that there was no similarity between traditional costing and activity-based costing and both of price elasticity and sensitivity were high in responding to the newly suggested price. The details were as follows;First, when comparing activity-based costing with traditional costing applied to BBQ Pork Rib and Assorted Seafood Platter, there were difference of 2,191 won in activity-based costing and 600 won in traditional costing. The reason seems that traditional costs are calculated by taking only food costs into consideration, whereas activity-based costs are calculated by estimating resources used based on activity.Second, Beef Tenderloin Steak, Beef Sirloin Steak and Maple Teriyaki Chicken were selected to measure price sensitivity and price elasticity. As 30% mark-up on the current price was applied based on activity-based costing results, average price sensitivity of the menu above was 2.70, with no significant differences at all tested cases. The points of marginal expensiveness of three menu items were 30,000 won equally and this result indicates that the new price should not exceed 30,000 won.Third, average food cost of six entr?es using traditional costing was 27%, but average activity-based cost was 40%. Therefore, there was 10% difference between actual margin volume and expected margin volume.Forth, new menu prices were determined considering the results of activity-based costing, price elasticity and sensitivity. The Beef tenderloin steak (28,000 won) remained current price and the price of beef sirloin steak (25,000 won) was increased to 27,000 won. Finally, Maple Teriyaki Chicken (25,000 won) was decreased to 21,000 won.Overall, applying activity-based costing to restaurant industry would be a milestone in terms of a cost view and a process view. Especially, the limits of traditional costing that takes only food costs into account could be overcome by distributing overhead cost to the menu items. Furthermore, activity-based costing would not only provide a chance to reduce cost in process of analyzing the activities but also provide the more accurate cost information for menu pricing. The more effective way of deciding menu price is that customer? response to the price change must be measured simultaneously.
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