해외에 수출로 큰 호평을 받고 있는 국내 단감이 Modified Atmosphere(MA)저장 중 일명 ‘초크과’라 불리는 과육갈변과(Flesh browning fruit)에 의해 상품성이 크게 저하되고 있다. 따라서 본 연구는 저장 중 상품성 저하의 가장 큰 요인인 과육갈변과의 다양한 발생 요인분석과 이를 감소시킬 수 있는 방안 모색, 기능성 미네랄의 효과적인 유기화 연구 등 단감의 품질을 향상시킬 수 있는 방안을 모색해보고자 본 연구를 수행하였다. 재료 및 방법은 나주 등 5개 지역의 2002년~2004년도 기상을 과육갈변과의 기상과 관련된 요인 분석과 품종별, 재배포장 조건별, 저장조건 등 다양한 발생요인에 대해 분석하였다. 과육갈변과의 발생을 경감시키는 재배적 방법으로서 2003년 8월 15일부터 한달간격으로 칼슘제를 3회 살포하였으며 수확후 처리별 과실의 저장 후 과육갈변과 발생과 칼슘제 처리과의 세포 구조학적 처리효과를 구명하였다, 기능성 미네랄의 유기화는 ...
해외에 수출로 큰 호평을 받고 있는 국내 단감이 Modified Atmosphere(MA)저장 중 일명 ‘초크과’라 불리는 과육갈변과(Flesh browning fruit)에 의해 상품성이 크게 저하되고 있다. 따라서 본 연구는 저장 중 상품성 저하의 가장 큰 요인인 과육갈변과의 다양한 발생 요인분석과 이를 감소시킬 수 있는 방안 모색, 기능성 미네랄의 효과적인 유기화 연구 등 단감의 품질을 향상시킬 수 있는 방안을 모색해보고자 본 연구를 수행하였다. 재료 및 방법은 나주 등 5개 지역의 2002년~2004년도 기상을 과육갈변과의 기상과 관련된 요인 분석과 품종별, 재배포장 조건별, 저장조건 등 다양한 발생요인에 대해 분석하였다. 과육갈변과의 발생을 경감시키는 재배적 방법으로서 2003년 8월 15일부터 한달간격으로 칼슘제를 3회 살포하였으며 수확후 처리별 과실의 저장 후 과육갈변과 발생과 칼슘제 처리과의 세포 구조학적 처리효과를 구명하였다, 기능성 미네랄의 유기화는 게르마늄을 Enerzied water(EW)에 침지 후 감압처리를 하였다. 본 실험 결과 과육 갈변과 와 기상과의 상관은 4-10월의 생육기간의 강우량보다는 일조시간이 높은 상관을 나타내었으며 연차 간 발생차이가 심함을 알 수 있었다. ‘부유’단감의 과육갈변 현상은 PE필름 두께 0.06mm 와 과정부의 높은 칼슘함량이 과육갈변과실을 줄이는데 효과가 높은 것으로 판단되었다. 품종간 과피의 두께는 ‘부유’가 26㎛로‘차랑’19㎛보다 7㎛가 더 두껍고 과피층 수가 더 많으며 2차 큐티클층의 발달은 차랑이 더 우수하였는데 이로 인해 외표피와 아표피의 일부 세포가 ‘부유’에서 노화가 빨리 진행되어 과육갈변과가 발생되는 것으로 판단되었다. 물성 측정 결과는 부유가 Chewiness‘차랑’보다 더 높아 약간의 유의성을 나타내었으며, 과육갈변과 발생은 대안단감>상서조생>부유 순이며‘차랑’과‘로-19’는 발생이 되지 않았다. 과실과 수체에 칼슘함량 증대로 과육 갈변과 발생을 줄이기 위하여 생육 중 수용성 칼슘제를 처리한 결과 염화칼슘 엽면 살포구가 다른 처리보다 칼슘의 흡수량도 높았고 경도 증대로 저장성도 향상되었다. Transmission Electron Micorscope (TEM)에 의한 세포 구조의 변화 관찰도 칼슘제 처리 시 과실조직을 구성하는 세포들의 노화와 괴사를 지연시켜 주는 역할을 한 것으로 추정되어 이로 인해 과육갈변과 발생을 억제하는 효과를 가져 오는 것으로 판단되었다. 염화칼슘의 흡수 확인을 위해 스트론티움 침적 처리로 확인한 결과 2가 칼슘(Ca2+)이 흡수 유기화 됨을 확인 하였으며, 수용성 칼슘제나 게르마늄이나 모두 수돗물보다는 Enerzied water(EW)가, 무챔버 보다는 진공챔버 처리가 훨씬 많은 량이 흡수 유기화 됨을 확인하였다.
해외에 수출로 큰 호평을 받고 있는 국내 단감이 Modified Atmosphere(MA)저장 중 일명 ‘초크과’라 불리는 과육갈변과(Flesh browning fruit)에 의해 상품성이 크게 저하되고 있다. 따라서 본 연구는 저장 중 상품성 저하의 가장 큰 요인인 과육갈변과의 다양한 발생 요인분석과 이를 감소시킬 수 있는 방안 모색, 기능성 미네랄의 효과적인 유기화 연구 등 단감의 품질을 향상시킬 수 있는 방안을 모색해보고자 본 연구를 수행하였다. 재료 및 방법은 나주 등 5개 지역의 2002년~2004년도 기상을 과육갈변과의 기상과 관련된 요인 분석과 품종별, 재배포장 조건별, 저장조건 등 다양한 발생요인에 대해 분석하였다. 과육갈변과의 발생을 경감시키는 재배적 방법으로서 2003년 8월 15일부터 한달간격으로 칼슘제를 3회 살포하였으며 수확후 처리별 과실의 저장 후 과육갈변과 발생과 칼슘제 처리과의 세포 구조학적 처리효과를 구명하였다, 기능성 미네랄의 유기화는 게르마늄을 Enerzied water(EW)에 침지 후 감압처리를 하였다. 본 실험 결과 과육 갈변과 와 기상과의 상관은 4-10월의 생육기간의 강우량보다는 일조시간이 높은 상관을 나타내었으며 연차 간 발생차이가 심함을 알 수 있었다. ‘부유’단감의 과육갈변 현상은 PE필름 두께 0.06mm 와 과정부의 높은 칼슘함량이 과육갈변과실을 줄이는데 효과가 높은 것으로 판단되었다. 품종간 과피의 두께는 ‘부유’가 26㎛로‘차랑’19㎛보다 7㎛가 더 두껍고 과피층 수가 더 많으며 2차 큐티클층의 발달은 차랑이 더 우수하였는데 이로 인해 외표피와 아표피의 일부 세포가 ‘부유’에서 노화가 빨리 진행되어 과육갈변과가 발생되는 것으로 판단되었다. 물성 측정 결과는 부유가 Chewiness‘차랑’보다 더 높아 약간의 유의성을 나타내었으며, 과육갈변과 발생은 대안단감>상서조생>부유 순이며‘차랑’과‘로-19’는 발생이 되지 않았다. 과실과 수체에 칼슘함량 증대로 과육 갈변과 발생을 줄이기 위하여 생육 중 수용성 칼슘제를 처리한 결과 염화칼슘 엽면 살포구가 다른 처리보다 칼슘의 흡수량도 높았고 경도 증대로 저장성도 향상되었다. Transmission Electron Micorscope (TEM)에 의한 세포 구조의 변화 관찰도 칼슘제 처리 시 과실조직을 구성하는 세포들의 노화와 괴사를 지연시켜 주는 역할을 한 것으로 추정되어 이로 인해 과육갈변과 발생을 억제하는 효과를 가져 오는 것으로 판단되었다. 염화칼슘의 흡수 확인을 위해 스트론티움 침적 처리로 확인한 결과 2가 칼슘(Ca2+)이 흡수 유기화 됨을 확인 하였으며, 수용성 칼슘제나 게르마늄이나 모두 수돗물보다는 Enerzied water(EW)가, 무챔버 보다는 진공챔버 처리가 훨씬 많은 량이 흡수 유기화 됨을 확인하였다.
Sweet persimmon is export product to Eastern Asia and America lose the quality in southern part of Korea. Due to flesh browning fruit known 'chalk fruit' during modified atmosphere storage the growershas been facing a difficult to solve the problem. Therefore, this study was conducted to investigate...
Sweet persimmon is export product to Eastern Asia and America lose the quality in southern part of Korea. Due to flesh browning fruit known 'chalk fruit' during modified atmosphere storage the growershas been facing a difficult to solve the problem. Therefore, this study was conducted to investigate various factors on occurring flesh browning fruit, which is one of the largest problemsduring storage, the reduction methods of that problem, and measures such as chelating functional minerals for improving fruit quality sweet persimmon. Analysis of weather condition in five counties included Naju was performed from 2002 to 2004. Various factors such as varieties, orchard conditions, and storage conditions causing flesh browning fruit were analyzed. As one of cultivation measures to reduce flesh browning fruit, calcium formulae was treated with foliar application at monthly interval before preharvesting. The occurrence rate of flesh browning fruit and micro-structure cells in the fruit during storage were investigatedin. Inorganic germanium was treated with sub-atmospheric pressure for chelating functional minerals. Correlation between weather and the rate of flesh browning fruit was shown in sunshine duration more than in rainfall from April to October, and appeared significantly differences in different year. Occurrence of flesh browning fruit in 'Fuyu' persimmon was reduced high calcium content at fruit apex. Calcium could reduce the occurrence rate of flesh browning fruit by retarding aging and death of fruit cells. In different thicknesses of polyethylene film pack 0.06mm was proper to store fruit. In 'Fuyu' sweet persimmon the occurrence rate of flesh browning fruit was higher than in 'Jiro' because cell wall and fruit skin thickness was bigger in 'Fuyu' than in 'Jiro'. According to varieties, 'Daean Dangam' and 'Uenish wase' was measured higher rate of fleshing browning fruit than 'Fuyu', whereas 'Jiro' and 'Ro-19‘ were not occurred atall. As a result of physical property, Chewiness was significantly higher in 'Fuyu' than in 'Jiro'. With foliar application of calcium chloride on tree absorption of calcium was increased into tree and fruits, and hardness of fruit was increased. Consequently storage property of fruit was improved. Absorption of Calcium chloride into persimmon fruit was verified by strontium soaking treatment, as a result, bivalent calcium (Ca2+) was absorbed and chelated. Absorption and chelation ratio of calcium formulae and inorganic germanium were increased with energized water and in normal chamber condition than with tap water and in vacuum chamber.
Sweet persimmon is export product to Eastern Asia and America lose the quality in southern part of Korea. Due to flesh browning fruit known 'chalk fruit' during modified atmosphere storage the growershas been facing a difficult to solve the problem. Therefore, this study was conducted to investigate various factors on occurring flesh browning fruit, which is one of the largest problemsduring storage, the reduction methods of that problem, and measures such as chelating functional minerals for improving fruit quality sweet persimmon. Analysis of weather condition in five counties included Naju was performed from 2002 to 2004. Various factors such as varieties, orchard conditions, and storage conditions causing flesh browning fruit were analyzed. As one of cultivation measures to reduce flesh browning fruit, calcium formulae was treated with foliar application at monthly interval before preharvesting. The occurrence rate of flesh browning fruit and micro-structure cells in the fruit during storage were investigatedin. Inorganic germanium was treated with sub-atmospheric pressure for chelating functional minerals. Correlation between weather and the rate of flesh browning fruit was shown in sunshine duration more than in rainfall from April to October, and appeared significantly differences in different year. Occurrence of flesh browning fruit in 'Fuyu' persimmon was reduced high calcium content at fruit apex. Calcium could reduce the occurrence rate of flesh browning fruit by retarding aging and death of fruit cells. In different thicknesses of polyethylene film pack 0.06mm was proper to store fruit. In 'Fuyu' sweet persimmon the occurrence rate of flesh browning fruit was higher than in 'Jiro' because cell wall and fruit skin thickness was bigger in 'Fuyu' than in 'Jiro'. According to varieties, 'Daean Dangam' and 'Uenish wase' was measured higher rate of fleshing browning fruit than 'Fuyu', whereas 'Jiro' and 'Ro-19‘ were not occurred atall. As a result of physical property, Chewiness was significantly higher in 'Fuyu' than in 'Jiro'. With foliar application of calcium chloride on tree absorption of calcium was increased into tree and fruits, and hardness of fruit was increased. Consequently storage property of fruit was improved. Absorption of Calcium chloride into persimmon fruit was verified by strontium soaking treatment, as a result, bivalent calcium (Ca2+) was absorbed and chelated. Absorption and chelation ratio of calcium formulae and inorganic germanium were increased with energized water and in normal chamber condition than with tap water and in vacuum chamber.
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