본 연구는 고지방 식이로 유도된 비만 쥐와 유전적으로 비만한 쥐를 이용하여 카페인 첨가가 체중 및 체내 지질 대사에 어떤 영향을 미치는지를 확인하고자 하였다. 즉 비만 유발 후 카페인의 비만 치료 효과를 알아보기 위하여 4주령의 유전적으로 비만하지 않은 수컷 쥐(C57BL/6)를 3군으로 나누어 한 군은 일반식이(ST, Standard diet)를, 나머지 두 군은 고지방식이(지방 66%, 단백질 14%, 탄수화물 20%)를 4주간 섭취시켜 비만을 유도(...
본 연구는 고지방 식이로 유도된 비만 쥐와 유전적으로 비만한 쥐를 이용하여 카페인 첨가가 체중 및 체내 지질 대사에 어떤 영향을 미치는지를 확인하고자 하였다. 즉 비만 유발 후 카페인의 비만 치료 효과를 알아보기 위하여 4주령의 유전적으로 비만하지 않은 수컷 쥐(C57BL/6)를 3군으로 나누어 한 군은 일반식이(ST, Standard diet)를, 나머지 두 군은 고지방식이(지방 66%, 단백질 14%, 탄수화물 20%)를 4주간 섭취시켜 비만을 유도(DIO, Diet induced obese mice)한 후 고지방식이군(HF, High fat diet)과 고지방식이에 0.5%의 카페인을 첨가한 고지방식이카페인첨가군(HF+CF, High fat diet containing 0.5% caffeine)으로 나누어 5주간 사육하였다. 유전적으로 비만(OB, Genetically obese mice)한 수컷 쥐(ob/ob)는 비만유도 기간 없이 ST, HF 그리고 HF+CF로 나누어 5주간 사육하였다. 체중과 관련된 요인으로는 체중, 체중증가량, 식이섭취량, 뇌조직, 간조직, 부과환지방의 무게를 측정하였다. 그 결과 체중증가는 DIO군에서 세 군 모두 유의적으로 증가하였으나 DIO-HF(p<0.01)군보다 DIO-HF+CF(p<0.05)군이 79% 감소된 증가율을 보였다. OB군에서는 OB-HF+CF에서 고지방식이를 급여하였음에도 체중이 증가하지 않은 결과를
본 연구는 고지방 식이로 유도된 비만 쥐와 유전적으로 비만한 쥐를 이용하여 카페인 첨가가 체중 및 체내 지질 대사에 어떤 영향을 미치는지를 확인하고자 하였다. 즉 비만 유발 후 카페인의 비만 치료 효과를 알아보기 위하여 4주령의 유전적으로 비만하지 않은 수컷 쥐(C57BL/6)를 3군으로 나누어 한 군은 일반식이(ST, Standard diet)를, 나머지 두 군은 고지방식이(지방 66%, 단백질 14%, 탄수화물 20%)를 4주간 섭취시켜 비만을 유도(DIO, Diet induced obese mice)한 후 고지방식이군(HF, High fat diet)과 고지방식이에 0.5%의 카페인을 첨가한 고지방식이카페인첨가군(HF+CF, High fat diet containing 0.5% caffeine)으로 나누어 5주간 사육하였다. 유전적으로 비만(OB, Genetically obese mice)한 수컷 쥐(ob/ob)는 비만유도 기간 없이 ST, HF 그리고 HF+CF로 나누어 5주간 사육하였다. 체중과 관련된 요인으로는 체중, 체중증가량, 식이섭취량, 뇌조직, 간조직, 부과환지방의 무게를 측정하였다. 그 결과 체중증가는 DIO군에서 세 군 모두 유의적으로 증가하였으나 DIO-HF(p<0.01)군보다 DIO-HF+CF(p<0.05)군이 79% 감소된 증가율을 보였다. OB군에서는 OB-HF+CF에서 고지방식이를 급여하였음에도 체중이 증가하지 않은 결과를
We examined the effects of caffeine on the degree on fat accumulation of body weight, food intake, adipose tissue mass and acetyl CoA carboxylase (ACC), peroxisome proliferator-activated receptor PPAR gamma (PPAR-γ) gene in high fat diet induced obese mice (DIO) and genetically obese mice (OB). Afte...
We examined the effects of caffeine on the degree on fat accumulation of body weight, food intake, adipose tissue mass and acetyl CoA carboxylase (ACC), peroxisome proliferator-activated receptor PPAR gamma (PPAR-γ) gene in high fat diet induced obese mice (DIO) and genetically obese mice (OB). After feeding 66% high fat diet for 4 weeks, DIO animals were randomly assigned to three groups: the standard diet group (SD, n=10), high-fat diet group (HF, n=9) and high-fat diet group with 0.5% caffeine (HF+CF, n=9). Also, OB animals were randomly assigned to SD (n=8), HF (n=7) and HF+C (n=8). The body weight and food intake were significantly lower HF+CF than HF in both DIO and OB group (p<0.05). The liver weight and epididymal fat were significantly reduced DIO-HF+CF compared with DIO-HF (p<0.05). The TG and total cholesterol were significantly decreased HF+CF compared with HF in both DIO and OB group (p<0.05), LDL-cholesterol were significantly decreased DIO-HF+CF compared with DIO-HF (p<0.05). ACC and PPAR-γ in epididymal fat were reduced HF+CF compared with HF in both DIO and OB group. These results suggest that caffeine may be possibly effective against weight gain and fat accumulation by inhibition of fat absorption and activation of fat metabolism regardless of genetic factor. Moreover, it might be shown that caffeine were synergistic in anti-obesity activitie
We examined the effects of caffeine on the degree on fat accumulation of body weight, food intake, adipose tissue mass and acetyl CoA carboxylase (ACC), peroxisome proliferator-activated receptor PPAR gamma (PPAR-γ) gene in high fat diet induced obese mice (DIO) and genetically obese mice (OB). After feeding 66% high fat diet for 4 weeks, DIO animals were randomly assigned to three groups: the standard diet group (SD, n=10), high-fat diet group (HF, n=9) and high-fat diet group with 0.5% caffeine (HF+CF, n=9). Also, OB animals were randomly assigned to SD (n=8), HF (n=7) and HF+C (n=8). The body weight and food intake were significantly lower HF+CF than HF in both DIO and OB group (p<0.05). The liver weight and epididymal fat were significantly reduced DIO-HF+CF compared with DIO-HF (p<0.05). The TG and total cholesterol were significantly decreased HF+CF compared with HF in both DIO and OB group (p<0.05), LDL-cholesterol were significantly decreased DIO-HF+CF compared with DIO-HF (p<0.05). ACC and PPAR-γ in epididymal fat were reduced HF+CF compared with HF in both DIO and OB group. These results suggest that caffeine may be possibly effective against weight gain and fat accumulation by inhibition of fat absorption and activation of fat metabolism regardless of genetic factor. Moreover, it might be shown that caffeine were synergistic in anti-obesity activitie
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