본 연구는 아토피 피부염에 있어서 식이요법의 중요성을 인식하고 과학적 문헌을 통하여 식품이 아토피 피부염에 미치는 영향에 대해 알아보고 이에 따라 올바른 식이요법이 무엇인지에 대해 고찰하였다. 식품과 아토피 피부염의 관계에 대해서는 많은 혼란과 논란이 있긴 하지만 식품이 아토피 피부염에 있어서 습진 등 증상을 악화시키는 요인으로 작용하기도 하므로 식품으로 인해 아토피 피부염이 발생하였거나 증상이 악화될 경우 식이조절이 필요하다. 계란, 우유, 대두 등은 유 ․ 소아에 있어 아토피 피부염을 일으키는 주요 원인으로 알려져 있는데, 아토피 피부염이 식품 항원에 의해 발병되었을 경우 원인이 되는 식품을 식단에서 제거하는 것이 치료의 원칙이다. 그러나, 영양적으로 균형된 제거식의 시행에는 여러 어려움이 따르므로 영양전문가의 역할이 중요하다 할 수 있다. 또한, ...
본 연구는 아토피 피부염에 있어서 식이요법의 중요성을 인식하고 과학적 문헌을 통하여 식품이 아토피 피부염에 미치는 영향에 대해 알아보고 이에 따라 올바른 식이요법이 무엇인지에 대해 고찰하였다. 식품과 아토피 피부염의 관계에 대해서는 많은 혼란과 논란이 있긴 하지만 식품이 아토피 피부염에 있어서 습진 등 증상을 악화시키는 요인으로 작용하기도 하므로 식품으로 인해 아토피 피부염이 발생하였거나 증상이 악화될 경우 식이조절이 필요하다. 계란, 우유, 대두 등은 유 ․ 소아에 있어 아토피 피부염을 일으키는 주요 원인으로 알려져 있는데, 아토피 피부염이 식품 항원에 의해 발병되었을 경우 원인이 되는 식품을 식단에서 제거하는 것이 치료의 원칙이다. 그러나, 영양적으로 균형된 제거식의 시행에는 여러 어려움이 따르므로 영양전문가의 역할이 중요하다 할 수 있다. 또한, 비타민 C, 비타민 E를 비롯한 항산화 영양소나 어유에 다량 함유된 ω-3 지방산의 경우 아토피 피부염 위험을 낮출 수 있다고 보고되고 있으나 이의 무분별한 섭취는 오히려 증상을 악화시킬 수 있으므로 올바른 섭취에 대한 지도가 필요하다. 그러나 아토피 피부염 환자의 경우 잘못된 영양상식으로 인해 영양불량 상태에 있는 경우가 많으며 특히, 아토피 피부염 발병율이 높은 영 ․ 유아 및 성장기 아동의 경우 영양불균형으로 인해 또 다른 영양장애를 겪을 위험이 높다. 또한, 식이요법의 정보가 대부분 상업적 목적을 가진 이들에 의한 경우가 많고, 영양전문가에 의한 영양교육이 부재에 가깝다보니 잘못된 식이요법을 하는 경우가 많다. 그러므로, 영양전문가를 통한 식이요법의 교육이 이루어져야 할 것이며, 보다 효율적인 영양교육을 위해 교육방법에 대한 연구가 진행되어야 할 것이다.
본 연구는 아토피 피부염에 있어서 식이요법의 중요성을 인식하고 과학적 문헌을 통하여 식품이 아토피 피부염에 미치는 영향에 대해 알아보고 이에 따라 올바른 식이요법이 무엇인지에 대해 고찰하였다. 식품과 아토피 피부염의 관계에 대해서는 많은 혼란과 논란이 있긴 하지만 식품이 아토피 피부염에 있어서 습진 등 증상을 악화시키는 요인으로 작용하기도 하므로 식품으로 인해 아토피 피부염이 발생하였거나 증상이 악화될 경우 식이조절이 필요하다. 계란, 우유, 대두 등은 유 ․ 소아에 있어 아토피 피부염을 일으키는 주요 원인으로 알려져 있는데, 아토피 피부염이 식품 항원에 의해 발병되었을 경우 원인이 되는 식품을 식단에서 제거하는 것이 치료의 원칙이다. 그러나, 영양적으로 균형된 제거식의 시행에는 여러 어려움이 따르므로 영양전문가의 역할이 중요하다 할 수 있다. 또한, 비타민 C, 비타민 E를 비롯한 항산화 영양소나 어유에 다량 함유된 ω-3 지방산의 경우 아토피 피부염 위험을 낮출 수 있다고 보고되고 있으나 이의 무분별한 섭취는 오히려 증상을 악화시킬 수 있으므로 올바른 섭취에 대한 지도가 필요하다. 그러나 아토피 피부염 환자의 경우 잘못된 영양상식으로 인해 영양불량 상태에 있는 경우가 많으며 특히, 아토피 피부염 발병율이 높은 영 ․ 유아 및 성장기 아동의 경우 영양불균형으로 인해 또 다른 영양장애를 겪을 위험이 높다. 또한, 식이요법의 정보가 대부분 상업적 목적을 가진 이들에 의한 경우가 많고, 영양전문가에 의한 영양교육이 부재에 가깝다보니 잘못된 식이요법을 하는 경우가 많다. 그러므로, 영양전문가를 통한 식이요법의 교육이 이루어져야 할 것이며, 보다 효율적인 영양교육을 위해 교육방법에 대한 연구가 진행되어야 할 것이다.
This study cognized importance of dietary treatment of atopic dermatitis to examine effects of the food on the disease by scientific literature and to find out correct dietary treatment. The relation between the food and atopic dermatitis had a lot of confusions and debates: The food may worsen ecze...
This study cognized importance of dietary treatment of atopic dermatitis to examine effects of the food on the disease by scientific literature and to find out correct dietary treatment. The relation between the food and atopic dermatitis had a lot of confusions and debates: The food may worsen eczema and other symptoms to create atopic dermatitis so that dietary control is required at either the disease or worse symptom. The egg, the milk and the soybean, etc are known to create atopic dermatitis of children and infants: When atopic dermatitis is found to be created by food antigen, the food creating the disease should be principally excluded from a menu. However, the dietary treatment having balanced nutritions is difficult to make use of it, so that nutrition experts can play important roles. And, not only antioxidant nutrients including vitamin C and vitamin E, etc but also ω-3 fatty acid of fish oil has been reported to lower risks of atopic dermatitis: However, their reckless taking may worsen symptoms to require education on correct taking. The atopic dermatitis patients often suffer from bad nutrition because wrong nutrition knowledge: In particular, infants and children who are much likely to suffer from atopic dermatitis may have high risks of another nutrition disorder because of unbalanced nutrition. And, dietary treatment information was often made not by nutrition experts but by the ones who had commercial purposes to do wrong dietary treatment frequently. Therefore, nutrition experts are demanded to educate dietary treatment, and research on effective nutrition education is required.
This study cognized importance of dietary treatment of atopic dermatitis to examine effects of the food on the disease by scientific literature and to find out correct dietary treatment. The relation between the food and atopic dermatitis had a lot of confusions and debates: The food may worsen eczema and other symptoms to create atopic dermatitis so that dietary control is required at either the disease or worse symptom. The egg, the milk and the soybean, etc are known to create atopic dermatitis of children and infants: When atopic dermatitis is found to be created by food antigen, the food creating the disease should be principally excluded from a menu. However, the dietary treatment having balanced nutritions is difficult to make use of it, so that nutrition experts can play important roles. And, not only antioxidant nutrients including vitamin C and vitamin E, etc but also ω-3 fatty acid of fish oil has been reported to lower risks of atopic dermatitis: However, their reckless taking may worsen symptoms to require education on correct taking. The atopic dermatitis patients often suffer from bad nutrition because wrong nutrition knowledge: In particular, infants and children who are much likely to suffer from atopic dermatitis may have high risks of another nutrition disorder because of unbalanced nutrition. And, dietary treatment information was often made not by nutrition experts but by the ones who had commercial purposes to do wrong dietary treatment frequently. Therefore, nutrition experts are demanded to educate dietary treatment, and research on effective nutrition education is required.
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