인삼 투여가 혈중 지방, 당대사 인슐린 저항성 및 뇌혈류에 미치는 영향 The Effect of Blood Lipid Level, Glucose, Insulin Resistance and Brain Blood Flow after Treated with Ginseng원문보기
연구목적:
인삼은 당의 이용과정의 주요 효소들의 활성을 증가시키고, 당의 생성과정의 주요 효소 활성을 감소시킴으로써 혈당 강하 작용을 하고 혈중 콜레스테롤의 흡수를 억제하고, 생체 내 지방 대사를 촉진하여 혈중 지방을 개선시키는 기능성 식품으로 생각되어져 왔다.
이번 연구는 동맥 경화도의 여러 가지 위험 인자에 좋은 효과를 갖는 다종 인삼분말과 홍삼엑기스가 뇌혈관에 긍정적인 변화를 일으키는지 보고자 여러 장점이 있는 경두개 ...
연구목적:
인삼은 당의 이용과정의 주요 효소들의 활성을 증가시키고, 당의 생성과정의 주요 효소 활성을 감소시킴으로써 혈당 강하 작용을 하고 혈중 콜레스테롤의 흡수를 억제하고, 생체 내 지방 대사를 촉진하여 혈중 지방을 개선시키는 기능성 식품으로 생각되어져 왔다.
이번 연구는 동맥 경화도의 여러 가지 위험 인자에 좋은 효과를 갖는 다종 인삼분말과 홍삼엑기스가 뇌혈관에 긍정적인 변화를 일으키는지 보고자 여러 장점이 있는 경두개 초음파검사를 이용하였고 그동안 연구 대상에서 홍삼에 비해 소외되었던 서양삼과 백삼의 비교분석도 하였으며 홍삼 엑기스와 분말의 제형에 따른 효능 차이도 확인하고자 한다.
대상 및 방법:
2007년 2월 1일부터 2007년 6월 30일까지 서울 소재 연구 지원자중 1) 나이: 남자 40세 이상, 여자 50세 이상 2) 허리 둘레: 남자 36인치 이상, 여자 32인치 이상 3) 혈압: 130/85~140/90mm Hg 4) 공복 시 혈당: 100~126mg/dL 5) 가족 중에 당뇨병이 있는 사람 6) 운동이 부족한 사람으로 총 254명의 연구 지원자를 대상으로 무작위 추출하여 98명을 모집하였다. 이중 엑기스 투여군은 1일 2회 200mg씩 총 400mg을 12주간 복용시키고 분말 투여군은 1일 3회 400mg씩 총 1200mg을 12주간 복용시킨 후 신체검사, 일반혈액검사, 특수혈액검사, 경두개 초음파검사를 실시(2차)하여 투약 전(1차)과 비교하였다.
결과:
지방의 변화에서 모든 군에서 전반적으로 total cholesterol 감소, triglyceride의 감소, LDL의 감소, HDL의 증가를 보였고 당대사 인슐린의 변화에서는 홍삼분말에서 혈당이 감소하는 경향을 보이고 모든 군에서 insulin을 증가시키는 경향을 보였으며 홍삼엑기스에서 뇌혈류의 개선이 보였다.
결론:
인삼은 혈중 지방과 당대사 인슐린 저항성에 좋은 영향을 미치고 뇌혈류를 개선시키고 이러한 뇌혈류의 개선 효과는 홍삼이 서양삼과 백삼보다 뛰어나다. 홍삼의 제형에 따라서도 뇌혈류 개선효과는 다르며 홍삼 엑기스가 홍삼 분말보다 더 뇌혈류를 개선시키는 것으로 나타났다.
연구목적:
인삼은 당의 이용과정의 주요 효소들의 활성을 증가시키고, 당의 생성과정의 주요 효소 활성을 감소시킴으로써 혈당 강하 작용을 하고 혈중 콜레스테롤의 흡수를 억제하고, 생체 내 지방 대사를 촉진하여 혈중 지방을 개선시키는 기능성 식품으로 생각되어져 왔다.
이번 연구는 동맥 경화도의 여러 가지 위험 인자에 좋은 효과를 갖는 다종 인삼분말과 홍삼엑기스가 뇌혈관에 긍정적인 변화를 일으키는지 보고자 여러 장점이 있는 경두개 초음파검사를 이용하였고 그동안 연구 대상에서 홍삼에 비해 소외되었던 서양삼과 백삼의 비교분석도 하였으며 홍삼 엑기스와 분말의 제형에 따른 효능 차이도 확인하고자 한다.
대상 및 방법:
2007년 2월 1일부터 2007년 6월 30일까지 서울 소재 연구 지원자중 1) 나이: 남자 40세 이상, 여자 50세 이상 2) 허리 둘레: 남자 36인치 이상, 여자 32인치 이상 3) 혈압: 130/85~140/90mm Hg 4) 공복 시 혈당: 100~126mg/dL 5) 가족 중에 당뇨병이 있는 사람 6) 운동이 부족한 사람으로 총 254명의 연구 지원자를 대상으로 무작위 추출하여 98명을 모집하였다. 이중 엑기스 투여군은 1일 2회 200mg씩 총 400mg을 12주간 복용시키고 분말 투여군은 1일 3회 400mg씩 총 1200mg을 12주간 복용시킨 후 신체검사, 일반혈액검사, 특수혈액검사, 경두개 초음파검사를 실시(2차)하여 투약 전(1차)과 비교하였다.
결과:
지방의 변화에서 모든 군에서 전반적으로 total cholesterol 감소, triglyceride의 감소, LDL의 감소, HDL의 증가를 보였고 당대사 인슐린의 변화에서는 홍삼분말에서 혈당이 감소하는 경향을 보이고 모든 군에서 insulin을 증가시키는 경향을 보였으며 홍삼엑기스에서 뇌혈류의 개선이 보였다.
결론:
인삼은 혈중 지방과 당대사 인슐린 저항성에 좋은 영향을 미치고 뇌혈류를 개선시키고 이러한 뇌혈류의 개선 효과는 홍삼이 서양삼과 백삼보다 뛰어나다. 홍삼의 제형에 따라서도 뇌혈류 개선효과는 다르며 홍삼 엑기스가 홍삼 분말보다 더 뇌혈류를 개선시키는 것으로 나타났다.
Objective:
Ginseng has been known as a functional food which increases enzymatic activities vital to utilize a sugar and improves blood lipid level through facilitation of lipid metabolism.
We designed this study to observe the advantageous changes in the brain vessels, after treated with several ki...
Objective:
Ginseng has been known as a functional food which increases enzymatic activities vital to utilize a sugar and improves blood lipid level through facilitation of lipid metabolism.
We designed this study to observe the advantageous changes in the brain vessels, after treated with several kinds of ginseng powder which is known as having a positive effect to atherosclerosis and with red ginseng extract, respectively. To do so, we used transcranial doppler(TCD). In addition, we compared and analyzed the efficacies of west ginseng and white ginseng.
Material and Method:
We sampled 98 people randomly among 254 volunteers in Seoul from February 1, 2007 to June 30, 2007 and who met the requirements of the below. 1) Age: Male with older than 40 years, Female with older than 50 years. 2) Waist circumference: Male with more than 36 inches, Female with more than 32 inches. 3) Blood pressure: from 130/85 to 140/90 mmHg. 4) Fasting blood sugar: from 100㎎/㎗ to 126㎎/㎗. 5) Someone who have family members having diabetes. 6) Someone who are not doing exercise. They were received the extract 200㎎, twice a day (total of 400㎎ a day) for 12 weeks and the powder 400㎎, three times a day (total of 1200㎎ a day) for 12 weeks. After 12 weeks both groups were received complete physical examination, a blood test, a special blood test, TCD. And compared the results of before and after the test.
Result:
In every group, total cholesterol, triglyceride, and LDL cholesterol was decreased, and HDL cholesterol was increased. And in all groups, in glucose metabolism and insulin level changes, and blood sugar was decreased and the insulin level was increased. This study to observe the advantageous changes in the brain vessels, after treated with red ginseng extract
Conclusion:
Ginseng has positive effect to blood lipid level and improves insulin resistance and the brain blood circulation. The red ginseng has higher potency to the brain blood circulation than the west ginseng and white ginseng and among the different product form of the red ginseng, the red ginseng extract form is preferred to the powder form.
Objective:
Ginseng has been known as a functional food which increases enzymatic activities vital to utilize a sugar and improves blood lipid level through facilitation of lipid metabolism.
We designed this study to observe the advantageous changes in the brain vessels, after treated with several kinds of ginseng powder which is known as having a positive effect to atherosclerosis and with red ginseng extract, respectively. To do so, we used transcranial doppler(TCD). In addition, we compared and analyzed the efficacies of west ginseng and white ginseng.
Material and Method:
We sampled 98 people randomly among 254 volunteers in Seoul from February 1, 2007 to June 30, 2007 and who met the requirements of the below. 1) Age: Male with older than 40 years, Female with older than 50 years. 2) Waist circumference: Male with more than 36 inches, Female with more than 32 inches. 3) Blood pressure: from 130/85 to 140/90 mmHg. 4) Fasting blood sugar: from 100㎎/㎗ to 126㎎/㎗. 5) Someone who have family members having diabetes. 6) Someone who are not doing exercise. They were received the extract 200㎎, twice a day (total of 400㎎ a day) for 12 weeks and the powder 400㎎, three times a day (total of 1200㎎ a day) for 12 weeks. After 12 weeks both groups were received complete physical examination, a blood test, a special blood test, TCD. And compared the results of before and after the test.
Result:
In every group, total cholesterol, triglyceride, and LDL cholesterol was decreased, and HDL cholesterol was increased. And in all groups, in glucose metabolism and insulin level changes, and blood sugar was decreased and the insulin level was increased. This study to observe the advantageous changes in the brain vessels, after treated with red ginseng extract
Conclusion:
Ginseng has positive effect to blood lipid level and improves insulin resistance and the brain blood circulation. The red ginseng has higher potency to the brain blood circulation than the west ginseng and white ginseng and among the different product form of the red ginseng, the red ginseng extract form is preferred to the powder form.
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