진공건조기를 이용하여 미나리 줄기의 건조속도를 측정하고,건조온도와 전처리 방 법을 달리한 후 그 효과를 비교 분석하였다.건조시간의 측정 결과 control시료에 비 해 blanching 시료가 가장 빨리 건조되고,1% potassium meta bisulphide(KMS)처 리한 시료가 대조군보다 늦게 건조되었다.건조속도는 건조온도가 높아질수록 증가하 고,blanching,control,1% KMS 순으로 높게 나타났다.건조 모델의 적합성을 검증 한 결과 control,blanching,1% KMS 시료 모두 Page모델식이 최적의 모델로 선택 되었다.Page모델식에 준하여 실제 값과 예측 값을 비교했을 경우 세 가지 전처리 방법 중에서 control시료가 가장 일치하였고,blanching,1% KMS 시료 순으로 나 타났다. ...
진공건조기를 이용하여 미나리 줄기의 건조속도를 측정하고,건조온도와 전처리 방 법을 달리한 후 그 효과를 비교 분석하였다.건조시간의 측정 결과 control시료에 비 해 blanching 시료가 가장 빨리 건조되고,1% potassium meta bisulphide(KMS)처 리한 시료가 대조군보다 늦게 건조되었다.건조속도는 건조온도가 높아질수록 증가하 고,blanching,control,1% KMS 순으로 높게 나타났다.건조 모델의 적합성을 검증 한 결과 control,blanching,1% KMS 시료 모두 Page모델식이 최적의 모델로 선택 되었다.Page모델식에 준하여 실제 값과 예측 값을 비교했을 경우 세 가지 전처리 방법 중에서 control시료가 가장 일치하였고,blanching,1% KMS 시료 순으로 나 타났다. 활성화 에너지는 control시료가 29.60 kJ/mol,blanching 시료가 39.06 kJ/mol 그리고 1% KMS 시료가 20.26kJ/mol으로 나타났다.L*-value는 건조온도와 건조시 간이 증가할수록 어두워졌고,a*-value는 1% KMS 용액에 담근 시료가 대체로 가장 높은 값을 보였다.그리고 b*-value는 control시료가 가장 크고,전처리를 한 시료 가 가장 낮게 나타났다. 건조방법을 달리하여 미나리분말을 제조하고 건조방법에 따른 미나리분말의 물리적 특성을 비교하였다.건조 미나리의 수분함량은 동결건조 미나리는 8.78%,진공건조 미 나리는 8.54%,열풍건조한 미나리가 9.83%로 나타났고,pH는 동결건조 미나리는 6.04, 진공건조 미나리는 5.86,열풍건조한 미나리가 5.16으로 나타났다.미나리분말의 색도 는 갈변현상의 영향을 받아 밝기와 황색도에 큰 변화가 있었다.높은 온도에서 건조 한 진공건조 분말과 열풍건조 분말의 CIE-L*값은 낮은 온도에서 동결건조 시킨 분말 에 비해 매우 낮게 나타났다. 갈변도는 고온처리과정이 없는 동결건조 분말이 가장 낮았으며,같은 고온에서 건 조시킨 진공건조 분말과 열풍건조 분말 간에는 풍속을 이용하여 건조한 열풍건조가 진공건조에 비해 더 높게 나타났다.주사전자현미경 촬영 결과 미나리분말의 입자크 기가 열풍건조>진공건조>동결건조 순으로 나타났고,급속 동결한 후 낮은 온도에서 수분을 승화시켜 건조하는 동결건조 양파분말의 공극률이 가장 크게 나타났다.양파 분말의 복원력은 입자크기가 제일 작은 동결건조 분말이 가장 높았고,다음으로는 진 공건조,열풍건조 분말의 순으로 나타났다.용해도는 동결건조 분말이 다른 두 방법에 비해 높았으며,팽윤력은 열풍건조 분말이 가장 높았다.총당,환원당,유리당 함량은 온도의 영향을 적게 받은 동결건조 분말이 가장 높았으며,진공건조,열풍건조 순으로 나타났다. 온도에 따른 흡습특성을 살펴보면 동결건조한 시료가 가장 높은 흡습량을 보여주고 있으며,진공건조,열풍건조 순으로 나타났다.흡습모델과의 적합성은 Kuhn 모델이 가장 적용도가 높은 특성을 나타내고 있었다.평형에 도달하는 시간은 수분활성도에 따라 차이가 있었는데,0.75 이상의 높은 수분활성도에서는 평형에 도달하는 시간이 길어지고,0.53이하의 수분활성도에서는 비교적 빨리 평형에 도달하였다.그리고 온 도가 높아짐에 따라 평형에 도달하는 시간이 더 단축되었으며 낮은 온도보다는 높은 온도에서 초기 흡습이 빠른 것으로 나타났다.동결,진공,열풍 건조한 분말 모두에서 수분활성도의 증가에 따라 수분함량이 증가하는 경향을 보였으며 전형적인 S자형 (Sigmoid)등온흡습곡선 형태를 나타내었다. 물,에탄올,메탄올을 이용하여 추출한 미나리 추출액의 추출특성과 추출액의 항산 화성을 검토하였다.추출수율을 비교한 결과 물과 메탄올 추출액의 수율보다 에탄올 로 추출한 추출액의 수율이 가장 높은 결과를 나타내었다.전자공여능을 측정한 결과 에탄올 추출물이 28.69±1.46%, 물 추출물이 58.65±2.64%, 메탄올 추출물이 48.10±2.19%로 나타났다.에탄올 추출물의 항산화능이 가장 우수한 것으로 나타났 으며,메탄올 추출물은 에탄올 추출물보다 조금 낮았고,물 추출물의 항산화능은 가장 낮은 결과를 나타내었다. Reducing power를 측정한 결과 또한 앞의 결과와 유사하게 에탄올 추출물이 가장 높은 결과를 보여 항산화능이 우수한 것을 증명하였다.미나리 추출물의 농도가 높아 질수록 reducing power는 증가하였다.세 가지 추출방법에 따른 미나리 추출물의 reducingpower값은 물<메탄올<에탄올 순으로 높게 나타났고,총 페놀 함량을 측정 한 결과 물 추출물의 페놀 함량은 76.64±0.26 ㎍/mg, 에탄올 추출물은 139.46±0.26 ㎍/mg,메탄올 추출물은 94.16±0.30 ㎍/mg으로 나타났다.에탄올 추 출물의 함량이 가장 높고 다음으로는 메탄올,물 추출물 순으로 그 함량이 높게 나타 났다.플라보노이드 함량을 측정한 결과 물 추출한 미나리는 48.08±0.36 ㎍/mg,에 탄올 추출한 미나리는 105.17±0.72 ㎍/mg,메탄올 추출한 미나리는 53.29±0.36 ㎍ /mg로,물<메탄올<에탄올 순으로 그 함량이 높게 나타났다.비타민 C 함량을 측정한 결과 비타민 C 함량의 결과에 따르면 물 추출물의 비타민 C 함량이 57.0mg/100g 으로 가장 높게 나타났고,다음으로는 에탄올 추출물이 22.2mg/100g,메탄올 추출 물이 15.4mg/100g으로 나타났으며 본 연구 결과와 다른 경향을 나타내었다.
진공건조기를 이용하여 미나리 줄기의 건조속도를 측정하고,건조온도와 전처리 방 법을 달리한 후 그 효과를 비교 분석하였다.건조시간의 측정 결과 control시료에 비 해 blanching 시료가 가장 빨리 건조되고,1% potassium meta bisulphide(KMS)처 리한 시료가 대조군보다 늦게 건조되었다.건조속도는 건조온도가 높아질수록 증가하 고,blanching,control,1% KMS 순으로 높게 나타났다.건조 모델의 적합성을 검증 한 결과 control,blanching,1% KMS 시료 모두 Page모델식이 최적의 모델로 선택 되었다.Page모델식에 준하여 실제 값과 예측 값을 비교했을 경우 세 가지 전처리 방법 중에서 control시료가 가장 일치하였고,blanching,1% KMS 시료 순으로 나 타났다. 활성화 에너지는 control시료가 29.60 kJ/mol,blanching 시료가 39.06 kJ/mol 그리고 1% KMS 시료가 20.26kJ/mol으로 나타났다.L*-value는 건조온도와 건조시 간이 증가할수록 어두워졌고,a*-value는 1% KMS 용액에 담근 시료가 대체로 가장 높은 값을 보였다.그리고 b*-value는 control시료가 가장 크고,전처리를 한 시료 가 가장 낮게 나타났다. 건조방법을 달리하여 미나리분말을 제조하고 건조방법에 따른 미나리분말의 물리적 특성을 비교하였다.건조 미나리의 수분함량은 동결건조 미나리는 8.78%,진공건조 미 나리는 8.54%,열풍건조한 미나리가 9.83%로 나타났고,pH는 동결건조 미나리는 6.04, 진공건조 미나리는 5.86,열풍건조한 미나리가 5.16으로 나타났다.미나리분말의 색도 는 갈변현상의 영향을 받아 밝기와 황색도에 큰 변화가 있었다.높은 온도에서 건조 한 진공건조 분말과 열풍건조 분말의 CIE-L*값은 낮은 온도에서 동결건조 시킨 분말 에 비해 매우 낮게 나타났다. 갈변도는 고온처리과정이 없는 동결건조 분말이 가장 낮았으며,같은 고온에서 건 조시킨 진공건조 분말과 열풍건조 분말 간에는 풍속을 이용하여 건조한 열풍건조가 진공건조에 비해 더 높게 나타났다.주사전자현미경 촬영 결과 미나리분말의 입자크 기가 열풍건조>진공건조>동결건조 순으로 나타났고,급속 동결한 후 낮은 온도에서 수분을 승화시켜 건조하는 동결건조 양파분말의 공극률이 가장 크게 나타났다.양파 분말의 복원력은 입자크기가 제일 작은 동결건조 분말이 가장 높았고,다음으로는 진 공건조,열풍건조 분말의 순으로 나타났다.용해도는 동결건조 분말이 다른 두 방법에 비해 높았으며,팽윤력은 열풍건조 분말이 가장 높았다.총당,환원당,유리당 함량은 온도의 영향을 적게 받은 동결건조 분말이 가장 높았으며,진공건조,열풍건조 순으로 나타났다. 온도에 따른 흡습특성을 살펴보면 동결건조한 시료가 가장 높은 흡습량을 보여주고 있으며,진공건조,열풍건조 순으로 나타났다.흡습모델과의 적합성은 Kuhn 모델이 가장 적용도가 높은 특성을 나타내고 있었다.평형에 도달하는 시간은 수분활성도에 따라 차이가 있었는데,0.75 이상의 높은 수분활성도에서는 평형에 도달하는 시간이 길어지고,0.53이하의 수분활성도에서는 비교적 빨리 평형에 도달하였다.그리고 온 도가 높아짐에 따라 평형에 도달하는 시간이 더 단축되었으며 낮은 온도보다는 높은 온도에서 초기 흡습이 빠른 것으로 나타났다.동결,진공,열풍 건조한 분말 모두에서 수분활성도의 증가에 따라 수분함량이 증가하는 경향을 보였으며 전형적인 S자형 (Sigmoid)등온흡습곡선 형태를 나타내었다. 물,에탄올,메탄올을 이용하여 추출한 미나리 추출액의 추출특성과 추출액의 항산 화성을 검토하였다.추출수율을 비교한 결과 물과 메탄올 추출액의 수율보다 에탄올 로 추출한 추출액의 수율이 가장 높은 결과를 나타내었다.전자공여능을 측정한 결과 에탄올 추출물이 28.69±1.46%, 물 추출물이 58.65±2.64%, 메탄올 추출물이 48.10±2.19%로 나타났다.에탄올 추출물의 항산화능이 가장 우수한 것으로 나타났 으며,메탄올 추출물은 에탄올 추출물보다 조금 낮았고,물 추출물의 항산화능은 가장 낮은 결과를 나타내었다. Reducing power를 측정한 결과 또한 앞의 결과와 유사하게 에탄올 추출물이 가장 높은 결과를 보여 항산화능이 우수한 것을 증명하였다.미나리 추출물의 농도가 높아 질수록 reducing power는 증가하였다.세 가지 추출방법에 따른 미나리 추출물의 reducingpower값은 물<메탄올<에탄올 순으로 높게 나타났고,총 페놀 함량을 측정 한 결과 물 추출물의 페놀 함량은 76.64±0.26 ㎍/mg, 에탄올 추출물은 139.46±0.26 ㎍/mg,메탄올 추출물은 94.16±0.30 ㎍/mg으로 나타났다.에탄올 추 출물의 함량이 가장 높고 다음으로는 메탄올,물 추출물 순으로 그 함량이 높게 나타 났다.플라보노이드 함량을 측정한 결과 물 추출한 미나리는 48.08±0.36 ㎍/mg,에 탄올 추출한 미나리는 105.17±0.72 ㎍/mg,메탄올 추출한 미나리는 53.29±0.36 ㎍ /mg로,물<메탄올<에탄올 순으로 그 함량이 높게 나타났다.비타민 C 함량을 측정한 결과 비타민 C 함량의 결과에 따르면 물 추출물의 비타민 C 함량이 57.0mg/100g 으로 가장 높게 나타났고,다음으로는 에탄올 추출물이 22.2mg/100g,메탄올 추출 물이 15.4mg/100g으로 나타났으며 본 연구 결과와 다른 경향을 나타내었다.
In this study, drying kinetics of Dropwort (Oenanthe javanica D.C.) trunk were examined in a laboratory scale vacuum dryer. The samples were dried at 50, 60 and 70℃ air temperature with control, blanching and 1% potassium metabisulphide (KMS) solution as pre-treatments. The moisture content decrease...
In this study, drying kinetics of Dropwort (Oenanthe javanica D.C.) trunk were examined in a laboratory scale vacuum dryer. The samples were dried at 50, 60 and 70℃ air temperature with control, blanching and 1% potassium metabisulphide (KMS) solution as pre-treatments. The moisture content decreased continually with drying time at a given drying air temperature. The increase in drying air temperature resulted in a decrease in drying time. The drying time required to reach final moisture content for the water dropwort was 300, 480, and 960 min when samples were dried at 70, 60, and 50℃, respectively. Nine thin-layer drying models (Newton, Page, Modified Page, Henderson and Pabis, Logarithmic, Two term, Two-term exponential, Approximation of diffusion and Modified Henderson and Pabis) were fitted to the moisture ratio data. Among the drying models investigated, the Page model satisfactorily described the drying behaviour of dropwort trunk. The tEMC values for the samples indicate that they decreased exponentially with increase in drying time. Interestingly, the inverse of time to reach the equilibrium moisture content (1/tEMC) indicated linear temperature dependency described by the Arrhenius type equation. The activation energy value calculated based on 1/tEMC was 53.70, 59.57, and 44.40 kJ/mol for the control, blanched, and 1% KMS treated, respectively. At the beginning of drying process, drying rate was very high, and drying rate continued to decrease as moisture content approached to equilibrium moisture content. It is apparent that drying rate decreases continuously with decreasing moisture content or increasing drying time. Physicochemical properties of water dropwort stem powder as influenced by different drying methods (freeze drying, vacuum drying, and hot-air drying) were investigated. Hot-air dried water dropwort stem showed the higher moisture content and the lower value of pH than those of the other drying methods. Hot-air dried sample also showed the lower L*-value and higher a*- value. There were significant differences in total sugar, reducing sugar, galactose, and glucose content (p<0.05) depending on the drying methods, these sugar content of freeze dried sample were higher than those of hot-air and vacuum dried samples. Samples prepared by hot-air drying showed a significantly higher Maillard reaction value as compared with those prepared by freeze and vacuum drying (p<0.05). Moisture sorption isotherms represent the equilibrium relationship between water activity and moisture content of foods at constant pressure and temperature. A sound knowledge of the relationship between moisture content and equilibrium relative humidity is essential in the formulation of foods and in their storage stability. Water dropwort (Oenanthe javanica D.C.) was dehydrated with three different drying methods: freeze-drying, vacuum, and conventional hot-air drying to a moisture content of about 9-10%. The effect of the drying method on the water sorption properties of dehydrated products was evaluated at 25℃. Freeze-dried sample adsorbed more water vapor than vacuum and hot-air dried products, which had a higher sorption capacity than vacuum- and conventional-dried product. The sorption isotherms were in agreement with the reported shape for high sugar foodstuffs. Four different equations proposed in the literature (Khun, Oswin, Iglesias-Chirife, and Smith) were used to fit the sorption data. The Khun model gave the best fit to the experimental data.
In this study, drying kinetics of Dropwort (Oenanthe javanica D.C.) trunk were examined in a laboratory scale vacuum dryer. The samples were dried at 50, 60 and 70℃ air temperature with control, blanching and 1% potassium metabisulphide (KMS) solution as pre-treatments. The moisture content decreased continually with drying time at a given drying air temperature. The increase in drying air temperature resulted in a decrease in drying time. The drying time required to reach final moisture content for the water dropwort was 300, 480, and 960 min when samples were dried at 70, 60, and 50℃, respectively. Nine thin-layer drying models (Newton, Page, Modified Page, Henderson and Pabis, Logarithmic, Two term, Two-term exponential, Approximation of diffusion and Modified Henderson and Pabis) were fitted to the moisture ratio data. Among the drying models investigated, the Page model satisfactorily described the drying behaviour of dropwort trunk. The tEMC values for the samples indicate that they decreased exponentially with increase in drying time. Interestingly, the inverse of time to reach the equilibrium moisture content (1/tEMC) indicated linear temperature dependency described by the Arrhenius type equation. The activation energy value calculated based on 1/tEMC was 53.70, 59.57, and 44.40 kJ/mol for the control, blanched, and 1% KMS treated, respectively. At the beginning of drying process, drying rate was very high, and drying rate continued to decrease as moisture content approached to equilibrium moisture content. It is apparent that drying rate decreases continuously with decreasing moisture content or increasing drying time. Physicochemical properties of water dropwort stem powder as influenced by different drying methods (freeze drying, vacuum drying, and hot-air drying) were investigated. Hot-air dried water dropwort stem showed the higher moisture content and the lower value of pH than those of the other drying methods. Hot-air dried sample also showed the lower L*-value and higher a*- value. There were significant differences in total sugar, reducing sugar, galactose, and glucose content (p<0.05) depending on the drying methods, these sugar content of freeze dried sample were higher than those of hot-air and vacuum dried samples. Samples prepared by hot-air drying showed a significantly higher Maillard reaction value as compared with those prepared by freeze and vacuum drying (p<0.05). Moisture sorption isotherms represent the equilibrium relationship between water activity and moisture content of foods at constant pressure and temperature. A sound knowledge of the relationship between moisture content and equilibrium relative humidity is essential in the formulation of foods and in their storage stability. Water dropwort (Oenanthe javanica D.C.) was dehydrated with three different drying methods: freeze-drying, vacuum, and conventional hot-air drying to a moisture content of about 9-10%. The effect of the drying method on the water sorption properties of dehydrated products was evaluated at 25℃. Freeze-dried sample adsorbed more water vapor than vacuum and hot-air dried products, which had a higher sorption capacity than vacuum- and conventional-dried product. The sorption isotherms were in agreement with the reported shape for high sugar foodstuffs. Four different equations proposed in the literature (Khun, Oswin, Iglesias-Chirife, and Smith) were used to fit the sorption data. The Khun model gave the best fit to the experimental data.
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