이 연구는 항산화제로 알려진 carotenoids 중의 하나인 lycopene의 항산화 기능을 알아보기 위한 반응 속도론적 연구이다. Acetic acid 용매에서 lycopene과 m-CPBA (m-chloroperoxybenzoic acid)의 반응을 UV/Vis spectrophotomer를 사용하여 관찰함으로써 lycopene과 m-CPBA 반응의 반응 속도론적 연구를 수행하였다. Lycopene과 m-CPBA의 몰수의 비 1:20, 1:30, 1:40에 대하여 반응 온도를 40 ℃, 50 ℃, 60 ℃로 변화시키면서 반응 속도를 측정하였다. 연구 결과에 따르면, ...
이 연구는 항산화제로 알려진 carotenoids 중의 하나인 lycopene의 항산화 기능을 알아보기 위한 반응 속도론적 연구이다. Acetic acid 용매에서 lycopene과 m-CPBA (m-chloroperoxybenzoic acid)의 반응을 UV/Vis spectrophotomer를 사용하여 관찰함으로써 lycopene과 m-CPBA 반응의 반응 속도론적 연구를 수행하였다. Lycopene과 m-CPBA의 몰수의 비 1:20, 1:30, 1:40에 대하여 반응 온도를 40 ℃, 50 ℃, 60 ℃로 변화시키면서 반응 속도를 측정하였다. 연구 결과에 따르면, 유사일차반응에서 반응 온도가 10 ℃ 증가할 때 반응속도상수는 1.70~1.87배로 증가하였다. 이 반응의 활성화 에너지는 11.98~12.28 kcal/mol 사이의 값을 가지고 있었다. 이 반응의 활성화 에너지가 작은 값을 가지므로 lycopene이 활성산소와 쉽게 반응을 할 수 있는 항산화 기능을 가지고 있다는 것을 말해 주는 것이다. 그리고 이 반응의 활성화 엔트로피는 -0.034~-0.037 kcal/mol∙K, 활성화 엔탈피는 11.317~11.661 kcal/mol∙K, 그리고 활성화 깁스에너지는 22.517~23.083 kcal/mol∙K 사이의 값을 가진다.
이 연구는 항산화제로 알려진 carotenoids 중의 하나인 lycopene의 항산화 기능을 알아보기 위한 반응 속도론적 연구이다. Acetic acid 용매에서 lycopene과 m-CPBA (m-chloroperoxybenzoic acid)의 반응을 UV/Vis spectrophotomer를 사용하여 관찰함으로써 lycopene과 m-CPBA 반응의 반응 속도론적 연구를 수행하였다. Lycopene과 m-CPBA의 몰수의 비 1:20, 1:30, 1:40에 대하여 반응 온도를 40 ℃, 50 ℃, 60 ℃로 변화시키면서 반응 속도를 측정하였다. 연구 결과에 따르면, 유사일차반응에서 반응 온도가 10 ℃ 증가할 때 반응속도상수는 1.70~1.87배로 증가하였다. 이 반응의 활성화 에너지는 11.98~12.28 kcal/mol 사이의 값을 가지고 있었다. 이 반응의 활성화 에너지가 작은 값을 가지므로 lycopene이 활성산소와 쉽게 반응을 할 수 있는 항산화 기능을 가지고 있다는 것을 말해 주는 것이다. 그리고 이 반응의 활성화 엔트로피는 -0.034~-0.037 kcal/mol∙K, 활성화 엔탈피는 11.317~11.661 kcal/mol∙K, 그리고 활성화 깁스에너지는 22.517~23.083 kcal/mol∙K 사이의 값을 가진다.
The purpose of this study was to investigate the antioxidative reactivity of lycopene by chemical kinetics study. The reaction of lycopene with m -chloroperoxybenzoic acid ( m-CPBA) in acetic acid has been performed using UV/Vis spectrophotometer. At the mole ratio of lycopene to m-CPBA, 1:20, 1:30,...
The purpose of this study was to investigate the antioxidative reactivity of lycopene by chemical kinetics study. The reaction of lycopene with m -chloroperoxybenzoic acid ( m-CPBA) in acetic acid has been performed using UV/Vis spectrophotometer. At the mole ratio of lycopene to m-CPBA, 1:20, 1:30, 1:40, the reaction rates were measured by changing the reaction temperature 40 ℃, 50 ℃, 60 ℃, respectively. According to experimental data, pseudo first order reaction rates was increased 1.70~1.87 times when temperature was increased by 10 ℃. The activation energy of the reactions was 11.98~12.28 kcal/mol. It was found that the lycopene had the antioxidative reactivity function as the activation energy was very low value. The activation entropies was -0.034~-0.037 kcal/mol·K, the activation enthalpy was 11.317~11.661 kcal/mol·K, and activation Gibbs free energy was 22.517~23.083 kcal/mol·K.
The purpose of this study was to investigate the antioxidative reactivity of lycopene by chemical kinetics study. The reaction of lycopene with m -chloroperoxybenzoic acid ( m-CPBA) in acetic acid has been performed using UV/Vis spectrophotometer. At the mole ratio of lycopene to m-CPBA, 1:20, 1:30, 1:40, the reaction rates were measured by changing the reaction temperature 40 ℃, 50 ℃, 60 ℃, respectively. According to experimental data, pseudo first order reaction rates was increased 1.70~1.87 times when temperature was increased by 10 ℃. The activation energy of the reactions was 11.98~12.28 kcal/mol. It was found that the lycopene had the antioxidative reactivity function as the activation energy was very low value. The activation entropies was -0.034~-0.037 kcal/mol·K, the activation enthalpy was 11.317~11.661 kcal/mol·K, and activation Gibbs free energy was 22.517~23.083 kcal/mol·K.
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