이 연구는 개꼬시래기의 재생력을 이용한 재배와 완전재배 방법을 확립하기 위하여, 장흥 연안 회진 및 우산어장에서 2003년 2월부터 2005년 12월까지 시험양식을 하였다.
재생력을 이용한 개꼬시래기의 재배시험 시 뛰어난 성장률을 나타내어, 엽장의 경우, 10 ㎝ 엽편은 122.56±52.77 ㎝로 12배, 20 ㎝엽편은 193.30±69.90 ㎝로 10배, 30 ㎝엽편은 231.20±69.91 ㎝로 7.7배의 성장률을 나타내었으며, 습중량의 경우, 10 ㎝엽편은 0.07 g에서 12.13±7.92 g으로 173배, 20 ㎝엽편은 0.15 g에서 29.74±15.05 g으로 198배, 30 ㎝엽편은 0.24 g에서 33.07±26.25 g으로 138배 증가하였다. 따라서 20 ㎝이상의 엽편을 친승줄에 끼워 양식하는 것이 유리할 것으로 조사되었다.
개꼬시래기의 성숙은 1~5월까지의 평균수온이 낮은 기간에는 10%미만 이였으나, 7월 26.7%, 8월 33.3%를 나타내었다.
인공채묘를 하기 위하여, 음건된 모조를 해수에 담근 30분 후부터 수색이 붉은색으로 변하면서 ...
이 연구는 개꼬시래기의 재생력을 이용한 재배와 완전재배 방법을 확립하기 위하여, 장흥 연안 회진 및 우산어장에서 2003년 2월부터 2005년 12월까지 시험양식을 하였다.
재생력을 이용한 개꼬시래기의 재배시험 시 뛰어난 성장률을 나타내어, 엽장의 경우, 10 ㎝ 엽편은 122.56±52.77 ㎝로 12배, 20 ㎝엽편은 193.30±69.90 ㎝로 10배, 30 ㎝엽편은 231.20±69.91 ㎝로 7.7배의 성장률을 나타내었으며, 습중량의 경우, 10 ㎝엽편은 0.07 g에서 12.13±7.92 g으로 173배, 20 ㎝엽편은 0.15 g에서 29.74±15.05 g으로 198배, 30 ㎝엽편은 0.24 g에서 33.07±26.25 g으로 138배 증가하였다. 따라서 20 ㎝이상의 엽편을 친승줄에 끼워 양식하는 것이 유리할 것으로 조사되었다.
개꼬시래기의 성숙은 1~5월까지의 평균수온이 낮은 기간에는 10%미만 이였으나, 7월 26.7%, 8월 33.3%를 나타내었다.
인공채묘를 하기 위하여, 음건된 모조를 해수에 담근 30분 후부터 수색이 붉은색으로 변하면서 포자가 방출되기 시작하여, 1시간 후 현미경 1시야 당(100×) 3~8개체, 2시간 후 10~23개체가 확인되었다. 이들 과포자는 방출 즉시 기질에 부착하였고, 부착과 함께 수직, 수평분열이 일어나고 약 1주일후에는 반상형의 구조가 형성되었다. 종묘배양 70일째에 대부분의 개체에서 직립체가 관찰되었다.
양성시험 결과, 최대생장은 회진어장에서 203일째에 엽장 268.10±109.53 ㎝, 습중량 63.65±28.67 g, 가지수 80.80±41.54 개, 주가지 엽폭 2.46±0.34 ㎜, 부가지 엽폭 1.33±0.29 ㎜이었고, 우산어장에서 241일째에 엽장 236.60±63.37 ㎝, 습중량 71.32±32.34 g, 가지수 86.93±41.63 개, 주가지 엽폭 2.46±0.36 ㎜, 부가지 엽폭 1.25±0.33 ㎜이었다.
얻어진 자료들을 이용하여 성장의 패턴을 알기 위한 상자도표분석, 두형질간의 상관정도를 나타내기 위한 형질간 상관분석, 다차원적인 변수들의 단순화와 상관되어있는 반응 변수들 간의 구조를 알기 위해 주성분 분석을 하였다.
개꼬시래기의 일반성분은 수분 87.21%, 조단백질 4.83%, 지방 1.07%, 회분 2.79% 와 탄수화물 4.10% 이었다.
구성 아미노산 함량은 4,176.06 ㎎/100g 으로, Aspartic acid 1,134.69 ㎎/100g, Glutamic acid 913.02 ㎎/100g, Alanine 331.23 ㎎/100g 순으로 높았다.
유리 아미노산 함량은 945.94 ㎎/100g으로, Taurine 240.37 ㎎/100g, Alanine 166.57 ㎎/100g, Glutamic acid 89.23 ㎎/100g 순이었다.
지방산 구성비는 포화지방산 : 일가 불포화지방산 : 고도 불포화지방산의 비율이 14.54% : 25.06% : 60.40% 이었으며 포화지방산과 불포화지방산의 비율은 14:75로 불포화지방산이 높았다.
주요 무기질은 K은 6,307.0 ㎎/100g, Na은 1,043.37 ㎎/100g, Mg은 229.10 ㎎/100g 순이었다.
개꼬시래기의 재생력을 이용한 양식에 이어 인공종묘생산에 의한 완전양식도 세계에서 처음으로 성공하였다.
이 연구는 개꼬시래기의 재생력을 이용한 재배와 완전재배 방법을 확립하기 위하여, 장흥 연안 회진 및 우산어장에서 2003년 2월부터 2005년 12월까지 시험양식을 하였다.
재생력을 이용한 개꼬시래기의 재배시험 시 뛰어난 성장률을 나타내어, 엽장의 경우, 10 ㎝ 엽편은 122.56±52.77 ㎝로 12배, 20 ㎝엽편은 193.30±69.90 ㎝로 10배, 30 ㎝엽편은 231.20±69.91 ㎝로 7.7배의 성장률을 나타내었으며, 습중량의 경우, 10 ㎝엽편은 0.07 g에서 12.13±7.92 g으로 173배, 20 ㎝엽편은 0.15 g에서 29.74±15.05 g으로 198배, 30 ㎝엽편은 0.24 g에서 33.07±26.25 g으로 138배 증가하였다. 따라서 20 ㎝이상의 엽편을 친승줄에 끼워 양식하는 것이 유리할 것으로 조사되었다.
개꼬시래기의 성숙은 1~5월까지의 평균수온이 낮은 기간에는 10%미만 이였으나, 7월 26.7%, 8월 33.3%를 나타내었다.
인공채묘를 하기 위하여, 음건된 모조를 해수에 담근 30분 후부터 수색이 붉은색으로 변하면서 포자가 방출되기 시작하여, 1시간 후 현미경 1시야 당(100×) 3~8개체, 2시간 후 10~23개체가 확인되었다. 이들 과포자는 방출 즉시 기질에 부착하였고, 부착과 함께 수직, 수평분열이 일어나고 약 1주일후에는 반상형의 구조가 형성되었다. 종묘배양 70일째에 대부분의 개체에서 직립체가 관찰되었다.
양성시험 결과, 최대생장은 회진어장에서 203일째에 엽장 268.10±109.53 ㎝, 습중량 63.65±28.67 g, 가지수 80.80±41.54 개, 주가지 엽폭 2.46±0.34 ㎜, 부가지 엽폭 1.33±0.29 ㎜이었고, 우산어장에서 241일째에 엽장 236.60±63.37 ㎝, 습중량 71.32±32.34 g, 가지수 86.93±41.63 개, 주가지 엽폭 2.46±0.36 ㎜, 부가지 엽폭 1.25±0.33 ㎜이었다.
얻어진 자료들을 이용하여 성장의 패턴을 알기 위한 상자도표분석, 두형질간의 상관정도를 나타내기 위한 형질간 상관분석, 다차원적인 변수들의 단순화와 상관되어있는 반응 변수들 간의 구조를 알기 위해 주성분 분석을 하였다.
개꼬시래기의 일반성분은 수분 87.21%, 조단백질 4.83%, 지방 1.07%, 회분 2.79% 와 탄수화물 4.10% 이었다.
구성 아미노산 함량은 4,176.06 ㎎/100g 으로, Aspartic acid 1,134.69 ㎎/100g, Glutamic acid 913.02 ㎎/100g, Alanine 331.23 ㎎/100g 순으로 높았다.
유리 아미노산 함량은 945.94 ㎎/100g으로, Taurine 240.37 ㎎/100g, Alanine 166.57 ㎎/100g, Glutamic acid 89.23 ㎎/100g 순이었다.
지방산 구성비는 포화지방산 : 일가 불포화지방산 : 고도 불포화지방산의 비율이 14.54% : 25.06% : 60.40% 이었으며 포화지방산과 불포화지방산의 비율은 14:75로 불포화지방산이 높았다.
주요 무기질은 K은 6,307.0 ㎎/100g, Na은 1,043.37 ㎎/100g, Mg은 229.10 ㎎/100g 순이었다.
개꼬시래기의 재생력을 이용한 양식에 이어 인공종묘생산에 의한 완전양식도 세계에서 처음으로 성공하였다.
To establish the cultivation of Gracilaria chorda by vegetative regeneration using blade cuttings and whole life-cycle management by artificial seeding, the experimental cultivations were conducted in the Hoijin and Usan aquafarm, Jangheung, Jeollanamdo, from February 2003 December 2005.
The resul...
To establish the cultivation of Gracilaria chorda by vegetative regeneration using blade cuttings and whole life-cycle management by artificial seeding, the experimental cultivations were conducted in the Hoijin and Usan aquafarm, Jangheung, Jeollanamdo, from February 2003 December 2005.
The results of experimental cultivation of G. chorda by vegetative regeneration showed high growth. The blade length of the 10, 20 and 30 ㎝ cuttings increased 12-fold to 122.56±52.77 ㎝, 7-fold to 193.30±69.90 ㎝, and 7.7-fold to 231.20±69.91 ㎝, the wet weight increased 173-fold from 0.07 g to 12.13±7.92 g, 198-fold from 0.15 g to 29.74±15.05 g, and 138-fold from 0.24 g to 33.07±26.25 g, respectively. So, the cuttings of 20 ㎝ and over were recommended for practical cultivation.
The maturation of G. chorda was less than 10% when the mean water temperature was low from January to May, but that was 26.7% in July and 33.3% in August.
For artificial seeding, mother blades dried in the shadow were put into seawater, and 30 minutes after carpospores were released and then the color of seawater became red. One hour after, 3-8 carpospores were observed under a field of view(100×) of a light microscope, and two hours after 10-23 individuals were observed. These carpospores were attached on substrates soon after release. Attached carpospores were divided into vertical and horizontal in a moment. About 1 week after, discal type-individuals formed. On 70 days after seeds culture, erect individuals were observed from most discal ones.
The results of experimental cultivation of G. chorda by artificial seeding showed that the maximum blade length, wet weight, the number of branches, blade width of main branch and blade width of lateral branch of G. chorda in the Hoijin aquafarm were 268.10±109.53 ㎝, 63.65±28.67 g, 80.80±41.54 pieces, 2.46±0.34 ㎜, 1.33±0.29 ㎜ on 203 days after cultivation, and those in the Usan aquafarm were 236.60±63.37 ㎝, 71.32±32.34 g, 86.93±41.63 pieces, 2.46±0.36 ㎜ and 1.25±0.33 ㎜ on 241 days after cultivation.
Using the measurements of environmental conditions and character states, box plots for displaying the growth patterns, scattor plots and regression and correlation coefficient for determining the strength of relationships between traits, and principal components for variable reduction and scaling were analyzed.
The content of moisture, crude protein, fat, ash and carbohydrate of G. chorda was 87.21, 4.83, 1.07, 2.79 and 4.10%. The total content of constitutive amino acids of G. chorda was 4,176.06 ㎎/100g ; among the acids the content of aspartic acid, glutamic acid and alanine was 1,134.69, 913.02 and 331.23 ㎎/100g. The total content of free amino acids of G. chorda was 945.94 ㎎/100g ; among the acids the content of taurine, alanine and glutamic acid was 240.37, 166.57 and 89.23 ㎎/100g. The ratio of saturated fatty acids, monoenes and polyenes was 14.54, 25.06 and 60.40%, and the ratio of saturated and unsaturated fatty acids was 14 and 75% : the content of unsaturated ones was high.
The content of potassium, sodium and magnesium among the minerals was 6,307.00, 1043.37 and 229.10 ㎎/100g.
Following the vegetative regeneration cultivation, the whole life-cycle management cultivation of G. chorda was successful for the first time in all the world.
To establish the cultivation of Gracilaria chorda by vegetative regeneration using blade cuttings and whole life-cycle management by artificial seeding, the experimental cultivations were conducted in the Hoijin and Usan aquafarm, Jangheung, Jeollanamdo, from February 2003 December 2005.
The results of experimental cultivation of G. chorda by vegetative regeneration showed high growth. The blade length of the 10, 20 and 30 ㎝ cuttings increased 12-fold to 122.56±52.77 ㎝, 7-fold to 193.30±69.90 ㎝, and 7.7-fold to 231.20±69.91 ㎝, the wet weight increased 173-fold from 0.07 g to 12.13±7.92 g, 198-fold from 0.15 g to 29.74±15.05 g, and 138-fold from 0.24 g to 33.07±26.25 g, respectively. So, the cuttings of 20 ㎝ and over were recommended for practical cultivation.
The maturation of G. chorda was less than 10% when the mean water temperature was low from January to May, but that was 26.7% in July and 33.3% in August.
For artificial seeding, mother blades dried in the shadow were put into seawater, and 30 minutes after carpospores were released and then the color of seawater became red. One hour after, 3-8 carpospores were observed under a field of view(100×) of a light microscope, and two hours after 10-23 individuals were observed. These carpospores were attached on substrates soon after release. Attached carpospores were divided into vertical and horizontal in a moment. About 1 week after, discal type-individuals formed. On 70 days after seeds culture, erect individuals were observed from most discal ones.
The results of experimental cultivation of G. chorda by artificial seeding showed that the maximum blade length, wet weight, the number of branches, blade width of main branch and blade width of lateral branch of G. chorda in the Hoijin aquafarm were 268.10±109.53 ㎝, 63.65±28.67 g, 80.80±41.54 pieces, 2.46±0.34 ㎜, 1.33±0.29 ㎜ on 203 days after cultivation, and those in the Usan aquafarm were 236.60±63.37 ㎝, 71.32±32.34 g, 86.93±41.63 pieces, 2.46±0.36 ㎜ and 1.25±0.33 ㎜ on 241 days after cultivation.
Using the measurements of environmental conditions and character states, box plots for displaying the growth patterns, scattor plots and regression and correlation coefficient for determining the strength of relationships between traits, and principal components for variable reduction and scaling were analyzed.
The content of moisture, crude protein, fat, ash and carbohydrate of G. chorda was 87.21, 4.83, 1.07, 2.79 and 4.10%. The total content of constitutive amino acids of G. chorda was 4,176.06 ㎎/100g ; among the acids the content of aspartic acid, glutamic acid and alanine was 1,134.69, 913.02 and 331.23 ㎎/100g. The total content of free amino acids of G. chorda was 945.94 ㎎/100g ; among the acids the content of taurine, alanine and glutamic acid was 240.37, 166.57 and 89.23 ㎎/100g. The ratio of saturated fatty acids, monoenes and polyenes was 14.54, 25.06 and 60.40%, and the ratio of saturated and unsaturated fatty acids was 14 and 75% : the content of unsaturated ones was high.
The content of potassium, sodium and magnesium among the minerals was 6,307.00, 1043.37 and 229.10 ㎎/100g.
Following the vegetative regeneration cultivation, the whole life-cycle management cultivation of G. chorda was successful for the first time in all the world.
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