본 연구는 집단급식업소의 위생관리 향상에 도움이 될 수 있도록 식품의약품안전청에서 2007년부터 2008년까지 실시한 HACCP적용업소 지정 및 사후관리 평가 결과를 분석하여 선행요건관리기준 중 부적합률이 높은 항목을 도출하고 이에 대한 개선조치 사례 제시 등을 포함한 개선방안을 도출하였다. 전체적으로 지정 및 사후관리 평가결과를 비교하면, 2007년도에 비해 2008년도에 건물·바닥·벽·천장, 작업장, 배수·배관, 채광 및 조명, 온도...
본 연구는 집단급식업소의 위생관리 향상에 도움이 될 수 있도록 식품의약품안전청에서 2007년부터 2008년까지 실시한 HACCP적용업소 지정 및 사후관리 평가 결과를 분석하여 선행요건관리기준 중 부적합률이 높은 항목을 도출하고 이에 대한 개선조치 사례 제시 등을 포함한 개선방안을 도출하였다. 전체적으로 지정 및 사후관리 평가결과를 비교하면, 2007년도에 비해 2008년도에 건물·바닥·벽·천장, 작업장, 배수·배관, 채광 및 조명, 온도·습도, 환기시설, 보관 관리, 검사 관리항목이 향상되었음을 알 수 있었다. 그러나, 탈의실·휴게실, 출입구, 방충·방서관리, 폐기물, 세척 또는 소독, 동선계획 및 공정간 오염방지 항목은 2007년도에 비해 2008년도에도 크게 개선되지 않았으며, 이는 집단급식소의 주변 시설 보수의 어려움과 현장 종사자에 대한 지속적인 교육 미흡이 주요 원인으로 사료된다. 마지막으로, 이 논문에서는 선행요건관리 중 부적합률이 높은 영업장 관리, 위생 관리, 제조·설비 관리, 보관·운송 관리 등에 대한 개선방안을 마련하여 영세업소가 ‘자주위생관리체계’의 구축·운영을 할 수 있도록 도움이 될 것으로 예상되며, 아울러, 향후 HACCP 관리기준 중 선행요건관리의 세부지침을 만드는데 도움이 될 것으로 사료된다.
본 연구는 집단급식업소의 위생관리 향상에 도움이 될 수 있도록 식품의약품안전청에서 2007년부터 2008년까지 실시한 HACCP적용업소 지정 및 사후관리 평가 결과를 분석하여 선행요건관리기준 중 부적합률이 높은 항목을 도출하고 이에 대한 개선조치 사례 제시 등을 포함한 개선방안을 도출하였다. 전체적으로 지정 및 사후관리 평가결과를 비교하면, 2007년도에 비해 2008년도에 건물·바닥·벽·천장, 작업장, 배수·배관, 채광 및 조명, 온도·습도, 환기시설, 보관 관리, 검사 관리항목이 향상되었음을 알 수 있었다. 그러나, 탈의실·휴게실, 출입구, 방충·방서관리, 폐기물, 세척 또는 소독, 동선계획 및 공정간 오염방지 항목은 2007년도에 비해 2008년도에도 크게 개선되지 않았으며, 이는 집단급식소의 주변 시설 보수의 어려움과 현장 종사자에 대한 지속적인 교육 미흡이 주요 원인으로 사료된다. 마지막으로, 이 논문에서는 선행요건관리 중 부적합률이 높은 영업장 관리, 위생 관리, 제조·설비 관리, 보관·운송 관리 등에 대한 개선방안을 마련하여 영세업소가 ‘자주위생관리체계’의 구축·운영을 할 수 있도록 도움이 될 것으로 예상되며, 아울러, 향후 HACCP 관리기준 중 선행요건관리의 세부지침을 만드는데 도움이 될 것으로 사료된다.
In this study, I made an helpful scheme to improve sanitary management in catering businesses, by analyzing HACCP implementation and circumstances evaluation conducted by KFDA from 2007 to 2008, which deduced plan and presented case to enhance sanitary requirements management standards incompatible ...
In this study, I made an helpful scheme to improve sanitary management in catering businesses, by analyzing HACCP implementation and circumstances evaluation conducted by KFDA from 2007 to 2008, which deduced plan and presented case to enhance sanitary requirements management standards incompatible with high entry rates. Overall, the designation, and after comparing the results, compared to 2007 to 2008 the bottom wall of the building ceiling, workshop, drainage piping, light and lighting, temperature, humidity, ventilation facilities, storage management, test management items I know that could be improved. However, the locker room lounge, entrance, pest control, waste, cleaning or disinfection, movement planning and pollution prevention in processing than in 2007 has not significantly improved in 2008. this reason is insufficient the facilities maintenance and education for field workers. Finally, this study is concluded by suggesting sanitation, manufacturing, facilities , storage and transportation management plan for small businesses to improve the hygiene management system. Also, it is hopeful by applying detailed HACCP standards in the future.
In this study, I made an helpful scheme to improve sanitary management in catering businesses, by analyzing HACCP implementation and circumstances evaluation conducted by KFDA from 2007 to 2008, which deduced plan and presented case to enhance sanitary requirements management standards incompatible with high entry rates. Overall, the designation, and after comparing the results, compared to 2007 to 2008 the bottom wall of the building ceiling, workshop, drainage piping, light and lighting, temperature, humidity, ventilation facilities, storage management, test management items I know that could be improved. However, the locker room lounge, entrance, pest control, waste, cleaning or disinfection, movement planning and pollution prevention in processing than in 2007 has not significantly improved in 2008. this reason is insufficient the facilities maintenance and education for field workers. Finally, this study is concluded by suggesting sanitation, manufacturing, facilities , storage and transportation management plan for small businesses to improve the hygiene management system. Also, it is hopeful by applying detailed HACCP standards in the future.
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