로즈마리는 예로부터 식품의 향신료, 방부제 등으로 활용되어 왔으며 항산화, 항박테리아, 항균 및 항암 등의 효능이 있는 것으로 보고되어 있다. 본 연구에서는 로즈마리의 항산화 효능을 알아보고 로즈마리와 여러 식물 추출물의 그 효능을 비교하여 식품뿐만 아니라 피부관리 시 활용할 수 있는 가능성을 검토하였다. 로즈마리의 대표적인 성분으로는 카르노솔, 카르노스산, 로즈마린산 및 1,8-시네올, 겐과닌 등이 있다. 이들은 ...
로즈마리는 예로부터 식품의 향신료, 방부제 등으로 활용되어 왔으며 항산화, 항박테리아, 항균 및 항암 등의 효능이 있는 것으로 보고되어 있다. 본 연구에서는 로즈마리의 항산화 효능을 알아보고 로즈마리와 여러 식물 추출물의 그 효능을 비교하여 식품뿐만 아니라 피부관리 시 활용할 수 있는 가능성을 검토하였다. 로즈마리의 대표적인 성분으로는 카르노솔, 카르노스산, 로즈마린산 및 1,8-시네올, 겐과닌 등이 있다. 이들은 활성산소로 인한 지질과산화의 생성을 억제하고 카탈라아제, 글루타티온 퍼옥시다아제, 슈퍼옥사이드 디스뮤타아제 등의 효소를 활성화시키는 항산화 작용을 나타냈다. 로즈마리 항산화 효능은 육류와 소시지의 산화로 인한 이취 형성을 강하게 억제하였고, 색깔 변화를 늦추었으며, 세균의 성장을 억제하였다. 또한 식용 대두유 및 산화되기 쉬운 견과류의 산화반응에 대해서도 항산화 효과가 우수하였다. 이외에도 항균, 항스트레스, 항노화 및 항암 등의 효능이 있었고, 갱년기 증상 완화, 탈모, 비듬 및 뇌졸중, 퇴행성 신경질환, 동맥 경화 등의 예방과 치료에 효과가 있었다. 로즈마리와 여러 식물 추출물의 항산화효능을 비교하였을 때 로즈마리는 타임과 니겔라사티바보다 항산화 활성이 강하였고, 육두구와는 비슷한 효능을 나타내었다. 또한 세이보리는 빛의 노출에 의해서 산화가 촉진되지만 로즈마리는 빛의 영향을 받지 않았다. 로즈마리와 오레가노는 단독으로 처리하는 것보다 카테킨이나 아스코르브산과 같은 항산화제를 함께 처리할 경우 그 효능이 향상되었다. 로즈마리의 효능은 그동안 사용되어 온 여러 식물 추출물의 항산화 효능과의 비교에서 우수한 것을 알 수 있었다. 최근 로즈마리는 피부관리 제품으로 일부 활용되고 있는데 모발 제품, 바디 제품 및 천연 화장품 등 다양하게 활용되고 있다. 그러나 로즈마리의 효능을 높이기 위해 용량을 부적합하게 늘리고, 블랜딩 시 발생하는 문제점들을 주의해야 한다. 결론적으로 로즈마리는 항산화 효능, 항균 작용, 진피의 콜라겐 및 엘라스틴의 생합성을 활성화시키는 효능이 있다. 그러므로 로즈마리는 향에 대한 과민성 문제나 적용 시점 그리고 블랜딩에 관한 문제점을 고려한다면 피부관리에 적용할 수 있을 것이다.
로즈마리는 예로부터 식품의 향신료, 방부제 등으로 활용되어 왔으며 항산화, 항박테리아, 항균 및 항암 등의 효능이 있는 것으로 보고되어 있다. 본 연구에서는 로즈마리의 항산화 효능을 알아보고 로즈마리와 여러 식물 추출물의 그 효능을 비교하여 식품뿐만 아니라 피부관리 시 활용할 수 있는 가능성을 검토하였다. 로즈마리의 대표적인 성분으로는 카르노솔, 카르노스산, 로즈마린산 및 1,8-시네올, 겐과닌 등이 있다. 이들은 활성산소로 인한 지질과산화의 생성을 억제하고 카탈라아제, 글루타티온 퍼옥시다아제, 슈퍼옥사이드 디스뮤타아제 등의 효소를 활성화시키는 항산화 작용을 나타냈다. 로즈마리 항산화 효능은 육류와 소시지의 산화로 인한 이취 형성을 강하게 억제하였고, 색깔 변화를 늦추었으며, 세균의 성장을 억제하였다. 또한 식용 대두유 및 산화되기 쉬운 견과류의 산화반응에 대해서도 항산화 효과가 우수하였다. 이외에도 항균, 항스트레스, 항노화 및 항암 등의 효능이 있었고, 갱년기 증상 완화, 탈모, 비듬 및 뇌졸중, 퇴행성 신경질환, 동맥 경화 등의 예방과 치료에 효과가 있었다. 로즈마리와 여러 식물 추출물의 항산화효능을 비교하였을 때 로즈마리는 타임과 니겔라사티바보다 항산화 활성이 강하였고, 육두구와는 비슷한 효능을 나타내었다. 또한 세이보리는 빛의 노출에 의해서 산화가 촉진되지만 로즈마리는 빛의 영향을 받지 않았다. 로즈마리와 오레가노는 단독으로 처리하는 것보다 카테킨이나 아스코르브산과 같은 항산화제를 함께 처리할 경우 그 효능이 향상되었다. 로즈마리의 효능은 그동안 사용되어 온 여러 식물 추출물의 항산화 효능과의 비교에서 우수한 것을 알 수 있었다. 최근 로즈마리는 피부관리 제품으로 일부 활용되고 있는데 모발 제품, 바디 제품 및 천연 화장품 등 다양하게 활용되고 있다. 그러나 로즈마리의 효능을 높이기 위해 용량을 부적합하게 늘리고, 블랜딩 시 발생하는 문제점들을 주의해야 한다. 결론적으로 로즈마리는 항산화 효능, 항균 작용, 진피의 콜라겐 및 엘라스틴의 생합성을 활성화시키는 효능이 있다. 그러므로 로즈마리는 향에 대한 과민성 문제나 적용 시점 그리고 블랜딩에 관한 문제점을 고려한다면 피부관리에 적용할 수 있을 것이다.
Rosemary has been used as a spice of food, an antiseptic and cosmetics and it has been reported to have anti-bacterial, anti-fungal, anticancer and antioxidant activity. This study investigated the antioxidant activity of rosemary and examined the possibility of using rosemary for skin-care products...
Rosemary has been used as a spice of food, an antiseptic and cosmetics and it has been reported to have anti-bacterial, anti-fungal, anticancer and antioxidant activity. This study investigated the antioxidant activity of rosemary and examined the possibility of using rosemary for skin-care products as well as foods by comparing antioxidant activity of rosemary with those of other plants. The main compounds from rosemary are carnosol, carnosic acid, rosemarinic acid, 1,8-cineole and genkwanin etc. These compounds inhibited the formation of reactive oxygen and induced antioxidant enzymes such as catalase, glutathione peroxidase and superoxide dismutase etc. Rosemary strongly inhibited off-odour formed by oxidation of meat and sausages, delayed discolouration of them and inhibited microbial growth. Also, rosemary showed an excellent antioxidant effect to oxidation reaction of soybean oil and nuts. Moreover rosemary had an effects of anti-fungal, anti-stress, anti-aging and anticancer etc, and it prevented and alleviated climacteric symptoms, neurodegenerative disorders, atherosclerosis, etc. Compared with antioxidant effect of rosemary and those of other plant antioxidant effect of rosemary was stronger than those of thyme or sage. And antioxidant effect of rosemary was similar to those of other plants. When rosemary or oregano was treated with antioxidants such as catechin or ascorbic acid together, the antioxidant effect of rosemary or oregano was enhanced rather than they were treated alone. An antioxidant activity of rosemary is as effective as those of several plant extracts used as antioxidants. Recently, rosemary was partly used as a component in some commercial products such as hair product, body product and natural cosmetics etc. However, we should pay attention to the problems caused by high dose of rosemary and by unsuitable carrier oils. In conclusion, rosemary has an antioxidant activity, antifungal activity, and biosynthetic activity of dermal collagen and elastin. Therefore rosemary could be used as a skincare materials when the problems of the hypersensitivity to a fragrance, of application time and of blending were taken into account.
Rosemary has been used as a spice of food, an antiseptic and cosmetics and it has been reported to have anti-bacterial, anti-fungal, anticancer and antioxidant activity. This study investigated the antioxidant activity of rosemary and examined the possibility of using rosemary for skin-care products as well as foods by comparing antioxidant activity of rosemary with those of other plants. The main compounds from rosemary are carnosol, carnosic acid, rosemarinic acid, 1,8-cineole and genkwanin etc. These compounds inhibited the formation of reactive oxygen and induced antioxidant enzymes such as catalase, glutathione peroxidase and superoxide dismutase etc. Rosemary strongly inhibited off-odour formed by oxidation of meat and sausages, delayed discolouration of them and inhibited microbial growth. Also, rosemary showed an excellent antioxidant effect to oxidation reaction of soybean oil and nuts. Moreover rosemary had an effects of anti-fungal, anti-stress, anti-aging and anticancer etc, and it prevented and alleviated climacteric symptoms, neurodegenerative disorders, atherosclerosis, etc. Compared with antioxidant effect of rosemary and those of other plant antioxidant effect of rosemary was stronger than those of thyme or sage. And antioxidant effect of rosemary was similar to those of other plants. When rosemary or oregano was treated with antioxidants such as catechin or ascorbic acid together, the antioxidant effect of rosemary or oregano was enhanced rather than they were treated alone. An antioxidant activity of rosemary is as effective as those of several plant extracts used as antioxidants. Recently, rosemary was partly used as a component in some commercial products such as hair product, body product and natural cosmetics etc. However, we should pay attention to the problems caused by high dose of rosemary and by unsuitable carrier oils. In conclusion, rosemary has an antioxidant activity, antifungal activity, and biosynthetic activity of dermal collagen and elastin. Therefore rosemary could be used as a skincare materials when the problems of the hypersensitivity to a fragrance, of application time and of blending were taken into account.
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