침지수온과 침지부위가 절화 수국 품질과 수명에 미치는 영향을 구명하기 위하여 증류수, 수돗물과 온수 30, 40, 50℃에 수국 절화 줄기를 중간부위와 화목부위를 20초 동안 침지 후 각각 꽂아 처리하여 수국의 절화 수명에 미치는 영향을 조사하였다. 절화 수국은 50℃의 온수에 줄기를 화목부위까지 침지한 경우 절화수명 기간 11일로 대조구의 6.3일보다 약 1.8배의 절화수명 연장 효과가 있었으며, 또한 온수의 사용과 침지 부위는 수국 ‘Ebtal’ 의 화색을 안정시켰다. 절화수명이 길었던 온수 50℃ 처리에서 L값이 증가하여 밝은 화색을 나타내었으며 a, b값의 변화가 적었다. 온수의 사용은 수분흡수량과 생체중을 꾸준히 유지하여 절화의 위조와 화색의 변화를 지연시킴을 알 수 있었다. 또한 상업적으로 주로 이용되는 chrysal professional Ⅲ 0.5%와 이를 변형한 basal solution(Chrysal 0.3% + 8-hydroxy qunoline sulfate 200ppm + ...
침지수온과 침지부위가 절화 수국 품질과 수명에 미치는 영향을 구명하기 위하여 증류수, 수돗물과 온수 30, 40, 50℃에 수국 절화 줄기를 중간부위와 화목부위를 20초 동안 침지 후 각각 꽂아 처리하여 수국의 절화 수명에 미치는 영향을 조사하였다. 절화 수국은 50℃의 온수에 줄기를 화목부위까지 침지한 경우 절화수명 기간 11일로 대조구의 6.3일보다 약 1.8배의 절화수명 연장 효과가 있었으며, 또한 온수의 사용과 침지 부위는 수국 ‘Ebtal’ 의 화색을 안정시켰다. 절화수명이 길었던 온수 50℃ 처리에서 L값이 증가하여 밝은 화색을 나타내었으며 a, b값의 변화가 적었다. 온수의 사용은 수분흡수량과 생체중을 꾸준히 유지하여 절화의 위조와 화색의 변화를 지연시킴을 알 수 있었다. 또한 상업적으로 주로 이용되는 chrysal professional Ⅲ 0.5%와 이를 변형한 basal solution(Chrysal 0.3% + 8-hydroxy qunoline sulfate 200ppm + sucrose 2%), 절화의 수확 후 미생물 증식 억제 목적으로 이용되는 8-hydroxy qunoline sulfate 및 증류수의 pH를 3.0, 5.5, 7.5로 보정하여 절화 수명을 측정하였으며, 이외 silver nitrate, 탄소공급원인 sucrose 용액이 수국의 절화 수명에 미치는 영향을 조사하였다. 일부 절화류에서 보존액의 pH를 낮추어 수분 균형의 개선, 도관 폐쇄를 줄이고자 이용되어지는 ascrobic acid, nicotinic acid, salicylic acid를 100, 200, 400ppm으로 보정하여 수국 절화 수명을 조사하였으며, 절화 수국을 6-benzylamino purine과 gibberellin 5, 10, 50ppm에 침지와 분무 처리하여 절화수명에 미치는 영향을 조사하였다. pH의 변화에 따른 수국의 절화 수명을 조사한 결과 pH 3.0의 경우 무처리 8일, CH 0.5% 12일, BS 11일 이었으나, pH 5.5 처리에서는 무처리 7일, CH 0.5% 9일, BS 12일, pH 7.5처리는 무처리 5일, CH 0.5% 5일, BS 9일 등으로 pH가 증가함에 따라 수국 절화 수명은 감소됨을 확인하였으며, 보존용액의 종류에 따른 절화 수명은 CH 0.5% 12일, BS 16일로 대조구 5일에 비해 절화 수명이 2배이상 증가되었으나 HQS는 절화 수명 연장에 큰 효과가 없었으며 silver nitrate와 sucrose 단용 용액의 경우 전 처리구에서 대조구보다 절화 수명을 크게 단축하는 것으로 나타났다. 따라서 수국의 절화 수명 연장에 있어 보존용액의 pH가 낮을수록 절화수명은 증가하여 pH가 수국 절화 수명에 직접적인 영향을 줄 수 있음을 확인하였으며 보존용액으로는 CH 0.5%가 수국 절화 품질 및 수명연장에 효과적이라 사료된다. AB, NT, SI의 농도가 수국의 절화수명에 미치는 영향을 조사한 결과 NT 100ppm 11일, 200ppm 9일, AB 100ppm 6일, 200ppm 8일, 400ppm 7일을 나타내었다. 그러나 SI 처리에서는 절화수명 연장에 큰 효과가 없었다. BA 와 GA의 농도 및 처리방법이 절화수명에 미치는 영향을 조사한 결과 GA 분무처리 5ppm 11일, 10ppm 처리 12일, 50ppm 8일 등 대조구의 절화수명 5일에 비해 크게 증가되었으나 BA 분무처리에서는 절화수명 연장효과를 확인할 수 없었다. 또한 식물생장조절물질의 침지처리 방법은 BA와 GA 모두 절화 수명 연장에 큰 효과가 없었음을 확인하였다.
침지수온과 침지부위가 절화 수국 품질과 수명에 미치는 영향을 구명하기 위하여 증류수, 수돗물과 온수 30, 40, 50℃에 수국 절화 줄기를 중간부위와 화목부위를 20초 동안 침지 후 각각 꽂아 처리하여 수국의 절화 수명에 미치는 영향을 조사하였다. 절화 수국은 50℃의 온수에 줄기를 화목부위까지 침지한 경우 절화수명 기간 11일로 대조구의 6.3일보다 약 1.8배의 절화수명 연장 효과가 있었으며, 또한 온수의 사용과 침지 부위는 수국 ‘Ebtal’ 의 화색을 안정시켰다. 절화수명이 길었던 온수 50℃ 처리에서 L값이 증가하여 밝은 화색을 나타내었으며 a, b값의 변화가 적었다. 온수의 사용은 수분흡수량과 생체중을 꾸준히 유지하여 절화의 위조와 화색의 변화를 지연시킴을 알 수 있었다. 또한 상업적으로 주로 이용되는 chrysal professional Ⅲ 0.5%와 이를 변형한 basal solution(Chrysal 0.3% + 8-hydroxy qunoline sulfate 200ppm + sucrose 2%), 절화의 수확 후 미생물 증식 억제 목적으로 이용되는 8-hydroxy qunoline sulfate 및 증류수의 pH를 3.0, 5.5, 7.5로 보정하여 절화 수명을 측정하였으며, 이외 silver nitrate, 탄소공급원인 sucrose 용액이 수국의 절화 수명에 미치는 영향을 조사하였다. 일부 절화류에서 보존액의 pH를 낮추어 수분 균형의 개선, 도관 폐쇄를 줄이고자 이용되어지는 ascrobic acid, nicotinic acid, salicylic acid를 100, 200, 400ppm으로 보정하여 수국 절화 수명을 조사하였으며, 절화 수국을 6-benzylamino purine과 gibberellin 5, 10, 50ppm에 침지와 분무 처리하여 절화수명에 미치는 영향을 조사하였다. pH의 변화에 따른 수국의 절화 수명을 조사한 결과 pH 3.0의 경우 무처리 8일, CH 0.5% 12일, BS 11일 이었으나, pH 5.5 처리에서는 무처리 7일, CH 0.5% 9일, BS 12일, pH 7.5처리는 무처리 5일, CH 0.5% 5일, BS 9일 등으로 pH가 증가함에 따라 수국 절화 수명은 감소됨을 확인하였으며, 보존용액의 종류에 따른 절화 수명은 CH 0.5% 12일, BS 16일로 대조구 5일에 비해 절화 수명이 2배이상 증가되었으나 HQS는 절화 수명 연장에 큰 효과가 없었으며 silver nitrate와 sucrose 단용 용액의 경우 전 처리구에서 대조구보다 절화 수명을 크게 단축하는 것으로 나타났다. 따라서 수국의 절화 수명 연장에 있어 보존용액의 pH가 낮을수록 절화수명은 증가하여 pH가 수국 절화 수명에 직접적인 영향을 줄 수 있음을 확인하였으며 보존용액으로는 CH 0.5%가 수국 절화 품질 및 수명연장에 효과적이라 사료된다. AB, NT, SI의 농도가 수국의 절화수명에 미치는 영향을 조사한 결과 NT 100ppm 11일, 200ppm 9일, AB 100ppm 6일, 200ppm 8일, 400ppm 7일을 나타내었다. 그러나 SI 처리에서는 절화수명 연장에 큰 효과가 없었다. BA 와 GA의 농도 및 처리방법이 절화수명에 미치는 영향을 조사한 결과 GA 분무처리 5ppm 11일, 10ppm 처리 12일, 50ppm 8일 등 대조구의 절화수명 5일에 비해 크게 증가되었으나 BA 분무처리에서는 절화수명 연장효과를 확인할 수 없었다. 또한 식물생장조절물질의 침지처리 방법은 BA와 GA 모두 절화 수명 연장에 큰 효과가 없었음을 확인하였다.
In order to investigate the effects of warm water and dipping method on the vase life quality of hydrangea cut flowers, they were dipped up to the middle and upper stem for 20 seconds in distilled water, tap water and warm water at 30, 40 and 50℃, respectively. The hydrangea cut flowers dipped up to...
In order to investigate the effects of warm water and dipping method on the vase life quality of hydrangea cut flowers, they were dipped up to the middle and upper stem for 20 seconds in distilled water, tap water and warm water at 30, 40 and 50℃, respectively. The hydrangea cut flowers dipped up to the upper stem in warm water at 50℃ showed the prolonging effect on the vase life by 11 days. It was 1.8 times longer than that of the control 6.3 days. The use of dipping stems in warm water stabilized also the flower color of the hydrangea ‘Ebtal’ Especially, dipping up to the upper stem in warm water at 50℃, resulted in a bright flower color with an increase of the L value; while there were little changes in the a and b values. It was found that the use of warm water delayed the wilt and color deterioration of cut flowers by steadily maintaining water absorption and biomass. For the same purpose, vase life traits of cut flower were measured involving chrysal professional Ⅲ 0.5% solution, BS solution, 8-Hydroxy qunoline, and distilled water. Their pHs were also adjusted to 3.0, 5.5 and 7.5, respectively. The effects of silver nitrate and sucrose solution, which is a carbon source, on the vase life of hydrangea cut flower were also investigated. In addition, the vase life of hydrangea cut flower was measured with the adjustment of the concentration of ascrobic acid, nicotinic acid and salicylic acid. they were used to improve water balance and to reduce the closing of vessels by lowering the pH of preservative solution with 100, 200 and 400 ppm, respectively. Further, the effects of plant growth regulators, 6-benzylamino purine and gibberellins, on the vase life of hydrangea cut flowers were also investigated involving the dipping in or spraying with the regulators at the concentration of 5, 10 and 50 ppm, respectively. The vase life of hydrangea cut flower with different pHs of non-treated water, chrysal professional 0.5% solution and BS solution showed 8, 12 and 11 days at pH 3.0; 7, 9 and 12 days at pH 5.5; and 5.5 and 9 days at pH 7.5, respectively. It seems that low pH could improve the vase life of hydrangea cut flower. The average vase life of cut flower with non-treated water, chrysal 0.5% solution and BS solution without additional pH adjustment resulted in 5, 12 and 16 days. Despite of the longest vase life, BS solution accompanied tip-burn of the flowers. Treatment with 8-hydroxy quinolin had no big effect on the prolonging of the vase life of cut flower. Whereas silver nitrate-only and sucrose-only solutions showed shortening the vase life of the pretreatment group, compared to the control group. As a result, pH seems to play a pivotal role on the vase life of hydrangea cut flower. Moreover, we conclude that chrysal professional Ⅲ 0.5% is an effective preservative solution for the quality and vase life of hydrangea cut flower. As for the effects of the organic acids on the vase life of hydrangea cut flower, nicotinic acid allowed 11 and 9 days of vase life at 100 and 200 ppm, respectively. Ascrobic acid allowed 6, 8 and 7 days of vase life at 100, 200 and 400 ppm, respectively. However, salicylic acid showed rather negative effect on the vase life of cut flower. As for the effects of the growth regulator on the vase life of cut flower, spray treatment with gibberellin allowed 11, 12 and 8 days of vase life at 5, 10 and 50 ppm, respectively, prolonging the vase life compared to the control group, 5 days. Spray treatment with 6-benzylamino purine had prolonging effect. Dipping method using plant growth regulator had no positive effect on prolonging the vase life in both cases of 6-benzylamino purine and gibberellin.
In order to investigate the effects of warm water and dipping method on the vase life quality of hydrangea cut flowers, they were dipped up to the middle and upper stem for 20 seconds in distilled water, tap water and warm water at 30, 40 and 50℃, respectively. The hydrangea cut flowers dipped up to the upper stem in warm water at 50℃ showed the prolonging effect on the vase life by 11 days. It was 1.8 times longer than that of the control 6.3 days. The use of dipping stems in warm water stabilized also the flower color of the hydrangea ‘Ebtal’ Especially, dipping up to the upper stem in warm water at 50℃, resulted in a bright flower color with an increase of the L value; while there were little changes in the a and b values. It was found that the use of warm water delayed the wilt and color deterioration of cut flowers by steadily maintaining water absorption and biomass. For the same purpose, vase life traits of cut flower were measured involving chrysal professional Ⅲ 0.5% solution, BS solution, 8-Hydroxy qunoline, and distilled water. Their pHs were also adjusted to 3.0, 5.5 and 7.5, respectively. The effects of silver nitrate and sucrose solution, which is a carbon source, on the vase life of hydrangea cut flower were also investigated. In addition, the vase life of hydrangea cut flower was measured with the adjustment of the concentration of ascrobic acid, nicotinic acid and salicylic acid. they were used to improve water balance and to reduce the closing of vessels by lowering the pH of preservative solution with 100, 200 and 400 ppm, respectively. Further, the effects of plant growth regulators, 6-benzylamino purine and gibberellins, on the vase life of hydrangea cut flowers were also investigated involving the dipping in or spraying with the regulators at the concentration of 5, 10 and 50 ppm, respectively. The vase life of hydrangea cut flower with different pHs of non-treated water, chrysal professional 0.5% solution and BS solution showed 8, 12 and 11 days at pH 3.0; 7, 9 and 12 days at pH 5.5; and 5.5 and 9 days at pH 7.5, respectively. It seems that low pH could improve the vase life of hydrangea cut flower. The average vase life of cut flower with non-treated water, chrysal 0.5% solution and BS solution without additional pH adjustment resulted in 5, 12 and 16 days. Despite of the longest vase life, BS solution accompanied tip-burn of the flowers. Treatment with 8-hydroxy quinolin had no big effect on the prolonging of the vase life of cut flower. Whereas silver nitrate-only and sucrose-only solutions showed shortening the vase life of the pretreatment group, compared to the control group. As a result, pH seems to play a pivotal role on the vase life of hydrangea cut flower. Moreover, we conclude that chrysal professional Ⅲ 0.5% is an effective preservative solution for the quality and vase life of hydrangea cut flower. As for the effects of the organic acids on the vase life of hydrangea cut flower, nicotinic acid allowed 11 and 9 days of vase life at 100 and 200 ppm, respectively. Ascrobic acid allowed 6, 8 and 7 days of vase life at 100, 200 and 400 ppm, respectively. However, salicylic acid showed rather negative effect on the vase life of cut flower. As for the effects of the growth regulator on the vase life of cut flower, spray treatment with gibberellin allowed 11, 12 and 8 days of vase life at 5, 10 and 50 ppm, respectively, prolonging the vase life compared to the control group, 5 days. Spray treatment with 6-benzylamino purine had prolonging effect. Dipping method using plant growth regulator had no positive effect on prolonging the vase life in both cases of 6-benzylamino purine and gibberellin.
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