일반적으로 비만의 치료 및 예방을 위한 최선책은 그 발병의 원인적 측면에서 볼 때 식이조절과 에너지대사조절의 적절한 균형에 있다 하겠다. 식이제한은 식욕과 에너지 사용에 관련한 많은 호르몬들을 변화하게 하며, 이러한 기전을 이해하는 것은 비만의 발생과 치료에 중요하다. 본 연구는 이러한 기전을 이해하기 위해 실험동물(Rat)을 이용하여 1일, 2일 그리고 3일 동안의 일회성 단기적 절식과 4회와 7회의 24시간씩의 반복적 절식 및 재식이에 따른 혈액성분과 식욕조절 호르몬 그리고 아디포넥틴의 변화를 살펴보았다. 혈액성분 중 혈당과 혈중 ...
일반적으로 비만의 치료 및 예방을 위한 최선책은 그 발병의 원인적 측면에서 볼 때 식이조절과 에너지대사조절의 적절한 균형에 있다 하겠다. 식이제한은 식욕과 에너지 사용에 관련한 많은 호르몬들을 변화하게 하며, 이러한 기전을 이해하는 것은 비만의 발생과 치료에 중요하다. 본 연구는 이러한 기전을 이해하기 위해 실험동물(Rat)을 이용하여 1일, 2일 그리고 3일 동안의 일회성 단기적 절식과 4회와 7회의 24시간씩의 반복적 절식 및 재식이에 따른 혈액성분과 식욕조절 호르몬 그리고 아디포넥틴의 변화를 살펴보았다. 혈액성분 중 혈당과 혈중 중성지방의 경우 단기적 절식과 반복적 절식과 재식이에 의해 감소하였고, 혈중 콜레스테롤의 경우 단기절식에서는 절식 3일에서만 정상군에 비해 유의하게 낮게 나타났으며, 반복적 절식과 재식이군에서는 정상군 및 단기적 절식군들에 비해 유의하게 낮게 나타났다. 혈중 유리지방산의 경우 단기적 절식군 및 반복적 절식과 재식이군에서 모두 정상군에 비해 유의하게 높게 나타났으며, 4회의 반복적 절식과 재식이군에서 가장 낮은 수치를 보였다. 혈중 인슐린의 경우 단기적 절식군들에서 모두 정상군에 비해 유의하게 낮은 수치를 보여주었으며, 반복적 절식과 재식이군에서는 두군 모두 정상군과 단기적 절식군들에 비해 증가하였다. 혈중 그렐린의 경우 단기적 절식에 의해 증가하였고, 반복적 절식과 재식이 군에서도 정상군 및 단기적 절식군들에 비해 현저히 증가하였다. 한편, 혈중 렙틴의 경우 이와는 상반되게 단기적 절식군과 반복적 절식과 재식이군 모두 정상군에 비해 유의하게 감소하였다. 혈중 아디포넥틴은 단기적 절식에 따른 변화는 없었으나 반복적 절식과 재식이군에서 정상군 및 단기적 절식군들에 비해 유의하게 증가하는 것으로 나타났다. 혈중 아디포넥틴과 렙틴은 음의 상관관계를 혈중 아디포넥틴과 그렐린은 양의 상관관계를 나타내었다. 이상의 두 단계 실험과정을 통해 본 연구에서는 비만에 대한 기전적 이해를 돕는 과정이 될 수 있을 것이며 최근 많은 사람들이 비만 관리를 목적으로 행하고 있는 다이어트 프로그램에 대한 올바른 이해를 도울 수 있을 것이다. 나아가 비만관련 질환의 예방 및 치료방법을 제시하는 기초자료로 활용될 수 있을 것으로 사료된다.
일반적으로 비만의 치료 및 예방을 위한 최선책은 그 발병의 원인적 측면에서 볼 때 식이조절과 에너지대사조절의 적절한 균형에 있다 하겠다. 식이제한은 식욕과 에너지 사용에 관련한 많은 호르몬들을 변화하게 하며, 이러한 기전을 이해하는 것은 비만의 발생과 치료에 중요하다. 본 연구는 이러한 기전을 이해하기 위해 실험동물(Rat)을 이용하여 1일, 2일 그리고 3일 동안의 일회성 단기적 절식과 4회와 7회의 24시간씩의 반복적 절식 및 재식이에 따른 혈액성분과 식욕조절 호르몬 그리고 아디포넥틴의 변화를 살펴보았다. 혈액성분 중 혈당과 혈중 중성지방의 경우 단기적 절식과 반복적 절식과 재식이에 의해 감소하였고, 혈중 콜레스테롤의 경우 단기절식에서는 절식 3일에서만 정상군에 비해 유의하게 낮게 나타났으며, 반복적 절식과 재식이군에서는 정상군 및 단기적 절식군들에 비해 유의하게 낮게 나타났다. 혈중 유리지방산의 경우 단기적 절식군 및 반복적 절식과 재식이군에서 모두 정상군에 비해 유의하게 높게 나타났으며, 4회의 반복적 절식과 재식이군에서 가장 낮은 수치를 보였다. 혈중 인슐린의 경우 단기적 절식군들에서 모두 정상군에 비해 유의하게 낮은 수치를 보여주었으며, 반복적 절식과 재식이군에서는 두군 모두 정상군과 단기적 절식군들에 비해 증가하였다. 혈중 그렐린의 경우 단기적 절식에 의해 증가하였고, 반복적 절식과 재식이 군에서도 정상군 및 단기적 절식군들에 비해 현저히 증가하였다. 한편, 혈중 렙틴의 경우 이와는 상반되게 단기적 절식군과 반복적 절식과 재식이군 모두 정상군에 비해 유의하게 감소하였다. 혈중 아디포넥틴은 단기적 절식에 따른 변화는 없었으나 반복적 절식과 재식이군에서 정상군 및 단기적 절식군들에 비해 유의하게 증가하는 것으로 나타났다. 혈중 아디포넥틴과 렙틴은 음의 상관관계를 혈중 아디포넥틴과 그렐린은 양의 상관관계를 나타내었다. 이상의 두 단계 실험과정을 통해 본 연구에서는 비만에 대한 기전적 이해를 돕는 과정이 될 수 있을 것이며 최근 많은 사람들이 비만 관리를 목적으로 행하고 있는 다이어트 프로그램에 대한 올바른 이해를 도울 수 있을 것이다. 나아가 비만관련 질환의 예방 및 치료방법을 제시하는 기초자료로 활용될 수 있을 것으로 사료된다.
Food restriction results in significant changes of various hormones related to appetite and energy expenditure. This study was performed to elucidate the effects of short term food restriction and repeated fasting and refeeding in rats. For short term food restriction, food was not allowed for 24, 4...
Food restriction results in significant changes of various hormones related to appetite and energy expenditure. This study was performed to elucidate the effects of short term food restriction and repeated fasting and refeeding in rats. For short term food restriction, food was not allowed for 24, 48 and 72 hours. When fasting for 24 hours and refeeding for 24 hours were considered as one cycle, 4 and 7 cycles of fasting and refeeding were carried out for this study. After these food control, rats were sacrificed and blood was collected for the analysis of blood chemicals and hormones. Blood glucose, triglyceride and total cholesterol decreased in all fasting groups compared to control group. Free fatty acid of all fasting groups was higher than control, and was lowest in 4 cycles of fasting and refeeding group. Blood insulin of short term food restriction was lower than control. However, fasting and refeeding increased blood insulin compared to control and short term food restriction. Among appetite control hormones, blood ghrelin was significantly increased by short term food restriction, However, blood ghrelin of repeated fasting and refeeding was significantly lower than control and short term food restriction. To the contrary, blood leptin was significantly decreased in short term food restriction group and 4 cycles of fasting and refeeding and increased in 7 cycles of fasting and refeeding. Adiponectin renowned as metabolically important hormone in blood of short term food restriction showed no significant changes. However, blood adiponectin was significantly increased by fasting and refeeding cycles. The blood adiponectin and blood leptin showed positive correlation efficiency (R2=0.469) when all samples were analysed together. In summary, this experiment showed dynamic changes according to food restriction and fasting and refeeding cycle. The response of short term food restriction was deepened by the time, and the effect of fasting and refeeding was different from simple food restriction. These results would be used useful data for further study.
Food restriction results in significant changes of various hormones related to appetite and energy expenditure. This study was performed to elucidate the effects of short term food restriction and repeated fasting and refeeding in rats. For short term food restriction, food was not allowed for 24, 48 and 72 hours. When fasting for 24 hours and refeeding for 24 hours were considered as one cycle, 4 and 7 cycles of fasting and refeeding were carried out for this study. After these food control, rats were sacrificed and blood was collected for the analysis of blood chemicals and hormones. Blood glucose, triglyceride and total cholesterol decreased in all fasting groups compared to control group. Free fatty acid of all fasting groups was higher than control, and was lowest in 4 cycles of fasting and refeeding group. Blood insulin of short term food restriction was lower than control. However, fasting and refeeding increased blood insulin compared to control and short term food restriction. Among appetite control hormones, blood ghrelin was significantly increased by short term food restriction, However, blood ghrelin of repeated fasting and refeeding was significantly lower than control and short term food restriction. To the contrary, blood leptin was significantly decreased in short term food restriction group and 4 cycles of fasting and refeeding and increased in 7 cycles of fasting and refeeding. Adiponectin renowned as metabolically important hormone in blood of short term food restriction showed no significant changes. However, blood adiponectin was significantly increased by fasting and refeeding cycles. The blood adiponectin and blood leptin showed positive correlation efficiency (R2=0.469) when all samples were analysed together. In summary, this experiment showed dynamic changes according to food restriction and fasting and refeeding cycle. The response of short term food restriction was deepened by the time, and the effect of fasting and refeeding was different from simple food restriction. These results would be used useful data for further study.
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