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Kafe 바로가기아토피 피부염은 유전, 환경, 식품 등의 여러 요인에 의해 발생하며 영ㆍ유아와 소아에서의 발병률이 높고 현재 꾸준히 증가하는 추세로, 식품과의 연관성이 높아 영양관리가 필요한 질환이다. 본 연구는 2010년 7월부터 2010년 12월까지 중앙대학교 병원에서 중등도 아토피 피부염(20≤SCORAD index≤50)으로 진단받은 환아 62명(만 1세~13세)을 대상으로 식품 제한 여부 및 제한 식품 종류, 3개월 동안의 식품섭취빈도(Food Frequency Questionnaire, FFQ)를 조사하였으며, 질병관리본부의 ...
아토피 피부염은 유전, 환경, 식품 등의 여러 요인에 의해 발생하며 영ㆍ유아와 소아에서의 발병률이 높고 현재 꾸준히 증가하는 추세로, 식품과의 연관성이 높아 영양관리가 필요한 질환이다.
본 연구는 2010년 7월부터 2010년 12월까지 중앙대학교 병원에서 중등도 아토피 피부염(20≤SCORAD index≤50)으로 진단받은 환아 62명(만 1세~13세)을 대상으로 식품 제한 여부 및 제한 식품 종류, 3개월 동안의 식품섭취빈도(Food Frequency Questionnaire, FFQ)를 조사하였으며, 질병관리본부의 한국인 유전체 역학정보 영양조사도구(Genimic FFQ ver. 1.0)로 영양 섭취를 분석하여 아토피 피부염 환아의 전반적인 영양섭취 실태를 조사하였다.
아토피 피부염 환아의 평균 에너지 섭취율은 93.6%(KDRIs)로 에너지필요추정량에 조금 부족한 열량을 섭취하고 있었고, 각 영양소의 평균 섭취율은 필요량 대비 단백질(156.5%, 145.8%), 인(140.7%, 122.6%), 비타민 B1(116.8%, 102.17%), 비타민 B2(102.2%, 90.6%), 나이아신(97.9%, 86.6%), 엽산(111.2%, 113.8%), 비타민 C(138.8%, 146.31%)는 권장섭취량에 근접하게 섭취하거나 상회하는 수준이었고, 칼슘(75.3%, 68.6%), 철(78.6%, 69.0), 비타민 A(81.4%, 74.7%)의 섭취율은 권장 섭취량 대비 85% 미만으로 부족하게 섭취하는 것으로 나타났다.
조사대상자의 50.0%(31명)가 제한식이를 하고 있었고 제한식품은 총 27 가지로 갑각류(24.9%), 견과류(20.0%), 탄산음료(11.9%)의 순으로 제한이 이루어지고 있었다. 제한식품 개수에 따라 영양소의 섭취 비율(%KDRIs)을 비교한 결과 3가지 이상 식품을 제한하는 경우에 비타민 C의 섭취율이 유의하게 높았고(p<.05), 에너지, 단백질, 인, 아연, 비타민 B1, 비타민 B6, 엽산은 제한 식품의 개수가 많을수록 섭취율이 더 높게 나타나는 경향을 보였으나 유의적인 차이는 없었다. 식품 제한 유무에 따른 영양소의 섭취 비율(≥75%KDRIs, <75%KDRIs)을 비교한 결과 식품 제한군과 비제한군 간에 유의적인 차이는 없었다. 식품 비제한군의 SCORAD 점수는 평균 14.91 감소하였고(p<.05), 1개 이상 3개 미만 식품 제한군의 SCORAD 점수는 10.15 낮아져(p<.01) 통계적으로 유의한 차이로 감소되었다. 식품 3개 이상 제한군도 SCORAD 점수가 2.25 감소하였으나 유의적인 차이는 없었다. 식품을 3가지 이상 제한하는 경우 어육류군과 채소군의 섭취율은 낮고, 과일군의 섭취율은 비교적 높게 나타났으나 유의적인 관련성은 없었다. 열량영양소의 섭취 비율은 식품제한 개수에 관계없이 한국인 영양섭취기준 권장범위 내에서 적절한 비율의 에너지 섭취가 이루어졌다.
식이섭취 패턴을 살펴본 결과 곡류군의 섭취는 어육류군(p<.05), 과일군(p<.01), 우유 및 유제품군(p<.01)의 섭취와 음의 상관관계를 보였고, 채소군의 섭취는 에너지(p<.01), 과일군(p<.05)의 섭취와 음의 상관관계, 어육류군(p<.05)과는 양의 상관관계를 보였다. 과일군의 경우 곡류군(p<.01), 채소군(p<.05), 우유 및 유제품군(p<.05)의 섭취와 유의한 음의 상관관계를 보였다. 각 패턴별 주요 식품군의 섭취율에 따라 상위 25%와, 하위 25%의 두 그룹(≥Q3, Atopic dermatitis is occurred by various factors like heredity, environments, foods etc, has a high attack rate of infants and children, and steadily increasing recently, it is the disease to need nutrition care for its high correlation with foods.
This study investigated frequency of food intake f... Atopic dermatitis is occurred by various factors like heredity, environments, foods etc, has a high attack rate of infants and children, and steadily increasing recently, it is the disease to need nutrition care for its high correlation with foods.
This study investigated frequency of food intake for three months, kinds of restricted foods, and about foods restriction of 62 children (ages of one to thirteen) who were diagnosed as moderate atopic dermatitis at J Hospital from July 2010 to December 2010, and investigated the actual state of general taking nutrition of children with atopic dermatitis by analyzing taking nutrition with nutrition research tools for Korean dielectric mechanism of KCDCP (Korea Center for Disease Control and Prevention).
Average taking energy rate of children with atopic dermatitis was 93.6 % (KDRIs), they were taking a short of calories than required energy. Average taking rate of each nutrient is as following: compare to requirement, protein (156.5%, 145.8%), phosphorus (140.7%, 122.6%), vitamin B1 (116.8%, 102.17%), vitamin B2 (102.2%, 90.6%), niacin (97.9%, 86.6%), folic acid (111.2%, 113.8%), and vitamin C (138.8%, 146.31%) are similar or exceeding to recommendable intake, and it was appeared that calcium (75.3%, 68.6%), iron (78.6%, 69.0), and vitamin A (81.4%, 74.7%) were less intake under 85% in contrast to recommendable intake.
50.0 % (31 children) of the subjects were following restricted diet, it was restricted in order of crustacean (24.9%), nut products (20.0%), and carbonated drink (11.9%). As a result of comparison nutrients’ taking rate (%KDRIs) according to the number of restricted foods, in case of more than three restricted foods, taking rate of vitamin C was high significantly (p<.05), and in case of energy, protein, phosphorus, zinc, vitamin B1, vitamin B6 and folic acid showed the tendency that the more the number of restricted foods, the higher taking rate, but there was no significance difference. As a result of comparison nutrients’ taking rate (≥75%KDRIs, <75%KDRIs) according to foods restriction and no restriction, there was no significance difference between the group of foods restriction and the group of no restriction. The SCORAD score of the group of no foods restriction was decreased average 14.91 (p<.05), and the SCORAD score of the group of foods restriction was decreased 10.15 (p<.01), so it was decreased with significance difference. The SCORAD score of group of more than three restricted foods decreased 2.25, but it had no significance difference. In case of more than three restricted foods, it was appeared that taking rate of the group of fish and meat and the group of vegetable were low, and the taking rate of the group of fruit was comparatively high, but there was no significance relationship. About the taking rate of calorie nutrients, the appropriate proportion of energy intake was done in the recommended range of Korean standard for taking nutrition regardless the number of restricted foods.
Pattern of diet intake was investigated of three cases as following: (Case 1); in case that the group of grain has negative correlation with intake of the group of fish and meat (p<.05), the group of fruit (p<.01), the group of dairy products (p<.01), (Case 2); in case that the group of vegetable has negative correlation with intake of energy (p<.01), the group of fruit (p<.05), and (Case 3); in case that the group of fruit has negative correlation with the group of grain (p<.01), the group of vegetable (p<.05), and the group of dairy products (p<.05). SCORAD score was decreased significantly as following: the group of grain (p<.01, Case 1) and the group of vegetable (p<.05, Case 2) were in the group of low rank 75% of taking rate, the group of fruit (Case 3) was in every group of high rank 25% (p<.01) and low rank 75% (p<.05) of taking rate.
The relationship between each nutrient that children with atopic dermatitis and SCORAD score was inexplicable. The relation between the group of foods and SCORAD score, it was appeared that in case of the group of grain(p<.05) and the group of fish and meat (p<.01), SCORAD score was decreased significantly in the group of low rank 25% ( *원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. Copyright KISTI. All Rights Reserved.
Abstract
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주제어
학위논문 정보
저자
임현진
학위수여기관
명지대학교 대학원
학위구분
국내석사
학과
식품영양학과
발행연도
2011
총페이지
vi, 59 p.
키워드
atopic dermatitis,
nutrient intake,
dietary intake patterns,
SCORAD
언어
kor
원문 URL
http://www.riss.kr/link?id=T12528171&outLink=K
정보원
한국교육학술정보원
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