식중독을 일으키는 노로바이러스, A형 간염바이러스, E형 간염바이러스와 같은 식중독 바이러스는 분변에 오염된 물이나 식품을 통해 전파된다. 본 연구의 목적은 한국에서 채취된 패류(굴, 바지락, 홍합)에서 식중독 바이러스를 Realtime RT-PCR 과 Nested RT-PCR를 이용하여 검출하는 것이다. 패류에서 분리된 중장선으로부터 바이러스를 ...
식중독을 일으키는 노로바이러스, A형 간염바이러스, E형 간염바이러스와 같은 식중독 바이러스는 분변에 오염된 물이나 식품을 통해 전파된다. 본 연구의 목적은 한국에서 채취된 패류(굴, 바지락, 홍합)에서 식중독 바이러스를 Realtime RT-PCR 과 Nested RT-PCR를 이용하여 검출하는 것이다. 패류에서 분리된 중장선으로부터 바이러스를 탈리, 농축하였으며 RNA를 추출하였다. 추출 된 RNA는 Realtime RT-PCR을 이용하여 노로바이러스 와 E형 간염바이러스를 검출하였고 nested RT-PCR를 이용하여 A형 간염바이러스를 검출하였다. 그 결과, 총 92개의 패류 중에서 노로바이러스 GII가 64.1%로 노로바이러스 GI, A형 간염바이러스, E형 간염바이러스보다 가장 높은 비율로 검출되었다. 노로바이러스 GI은 14.1%, A형 간염바이러스는 13%, E형 간염바이러스는 5.4%로써 각각 검출되었다. 그러나 계절적, 지역적 요인과 패류 내 식중독바이러스의 검출은 어떠한 상관관계도 보이지 않았다. 본 연구를 통한 패류 내 식중독바이러스의 검출빈도 조사는 식품안전관리를 위한 자료로 확보 될 수 있을 것이고, 바이러스 기초연구의 자료로써 사용될 수 있을 것이다.
식중독을 일으키는 노로바이러스, A형 간염바이러스, E형 간염바이러스와 같은 식중독 바이러스는 분변에 오염된 물이나 식품을 통해 전파된다. 본 연구의 목적은 한국에서 채취된 패류(굴, 바지락, 홍합)에서 식중독 바이러스를 Realtime RT-PCR 과 Nested RT-PCR를 이용하여 검출하는 것이다. 패류에서 분리된 중장선으로부터 바이러스를 탈리, 농축하였으며 RNA를 추출하였다. 추출 된 RNA는 Realtime RT-PCR을 이용하여 노로바이러스 와 E형 간염바이러스를 검출하였고 nested RT-PCR를 이용하여 A형 간염바이러스를 검출하였다. 그 결과, 총 92개의 패류 중에서 노로바이러스 GII가 64.1%로 노로바이러스 GI, A형 간염바이러스, E형 간염바이러스보다 가장 높은 비율로 검출되었다. 노로바이러스 GI은 14.1%, A형 간염바이러스는 13%, E형 간염바이러스는 5.4%로써 각각 검출되었다. 그러나 계절적, 지역적 요인과 패류 내 식중독바이러스의 검출은 어떠한 상관관계도 보이지 않았다. 본 연구를 통한 패류 내 식중독바이러스의 검출빈도 조사는 식품안전관리를 위한 자료로 확보 될 수 있을 것이고, 바이러스 기초연구의 자료로써 사용될 수 있을 것이다.
Food-borne viruses such as noroviruses (NoVs), hepatitis A virus (HAV), and hepatitis E (HEV) virus causing food borne disease are transmitted through water and food contaminated with stool. The purpose of this study was to detect food-borne viruses in shellfish collected in South Korea using realti...
Food-borne viruses such as noroviruses (NoVs), hepatitis A virus (HAV), and hepatitis E (HEV) virus causing food borne disease are transmitted through water and food contaminated with stool. The purpose of this study was to detect food-borne viruses in shellfish collected in South Korea using realtime RT-PCR and nested RT-PCR. Viral particle extracted from the stomach and the digestive diverticula of shellfishes (Oyster, Manila clam, and mussel) was eluted and concentrated. And then, viral RNA was extracted. Nested RT-PCR was used to detect HAV and realtime RT-PCR was used to detect NoVs and HEV from shellfish. As a result, NoV GII was mostly detected than NoV GI, HAV and HEV in shellfishes. NoV GII was highly detected in 64.1% of every 92, followed by NoV I, HAV, and HEV with 14.1%, 13%, and 5.4% respectively. No significant differences for virus detection rate were observed in the regional and seasonal trend on shellfish. In conclusion, investigation of types of viruses in shellfish could provide basic information for food safety research and other basic researches related to virus.
Food-borne viruses such as noroviruses (NoVs), hepatitis A virus (HAV), and hepatitis E (HEV) virus causing food borne disease are transmitted through water and food contaminated with stool. The purpose of this study was to detect food-borne viruses in shellfish collected in South Korea using realtime RT-PCR and nested RT-PCR. Viral particle extracted from the stomach and the digestive diverticula of shellfishes (Oyster, Manila clam, and mussel) was eluted and concentrated. And then, viral RNA was extracted. Nested RT-PCR was used to detect HAV and realtime RT-PCR was used to detect NoVs and HEV from shellfish. As a result, NoV GII was mostly detected than NoV GI, HAV and HEV in shellfishes. NoV GII was highly detected in 64.1% of every 92, followed by NoV I, HAV, and HEV with 14.1%, 13%, and 5.4% respectively. No significant differences for virus detection rate were observed in the regional and seasonal trend on shellfish. In conclusion, investigation of types of viruses in shellfish could provide basic information for food safety research and other basic researches related to virus.
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