Poly(I:C) 사용을 대신하여 높은 사육수 온도를 이용한 넙치에서의 VHSV 생백신 Live vaccine of viral hemorrhagic septicemia virus (VHSV) for olive flounder at fish rearing temperature of 21°C instead of Poly(I:C) administration원문보기
Poly(I:C) 면역법이란 Poly(I:C)를 투여 함으로서 어체를 비특이적 항바이러스 상태로 유도하고, 일시적 항바이러스 상태의 시간을 이용하여 살아있는 병독성 바이러스를 접종 함으로서 발병 또는 증상이 나타나지 않으면서도 바이러스 감염을 성립시켜 어체내에 감염시킨 병독성 바이러스에 대한 특이면역을 획득시키는 방법이다. 본 연구에서는 병독성의 viral hemorrhagic septicemia virus(VHSV)를 사용하여 넙치에서의 Po...
Poly(I:C) 면역법이란 Poly(I:C)를 투여 함으로서 어체를 비특이적 항바이러스 상태로 유도하고, 일시적 항바이러스 상태의 시간을 이용하여 살아있는 병독성 바이러스를 접종 함으로서 발병 또는 증상이 나타나지 않으면서도 바이러스 감염을 성립시켜 어체내에 감염시킨 병독성 바이러스에 대한 특이면역을 획득시키는 방법이다. 본 연구에서는 병독성의 viral hemorrhagic septicemia virus(VHSV)를 사용하여 넙치에서의 Poly(I:C)면역법 수립을 위한 최적수온을 검토하였다. 연구 결과, 넙치에서의 Poly(I:C)면역법 적용을 위한 최적수온은 약 17℃로 확인되었으며, Poly(I:C)면역법에 따른 방어효과는 사육수온을 상승시킴에 따라 감소하여 사육수온 25℃에서는 효과가 없음을 관찰할 수 있었다. 흥미롭게도 21℃와 25℃에서 사육한 어류는 Poly(I:C)를 투여하지 않았음에도 불구하고 VHSV 인위감염에 따른 폐사가 나타나지 않았다. 21℃실험구의 VHSV 인위감염에서 살아남은 모든 생존어는 VHSV의 재감염 실험에도 불구하고 전혀 폐사가 일어나지 않았다. 하지만, 25℃에서 처음 인위감염에서 살아남은 생존어(≥82.6%)는 VHSV의 재감염에 의해 모두 폐사되었다. 이러한 결과에서 21℃에서 사육한 넙치에 살아있는 VHSV 감염을 시키면 Poly(I:C)투여 없이도 강한 특이면역을 유도하는 것이 가능하다는 결론을 도출할 수 있었다.
Poly(I:C) 면역법이란 Poly(I:C)를 투여 함으로서 어체를 비특이적 항바이러스 상태로 유도하고, 일시적 항바이러스 상태의 시간을 이용하여 살아있는 병독성 바이러스를 접종 함으로서 발병 또는 증상이 나타나지 않으면서도 바이러스 감염을 성립시켜 어체내에 감염시킨 병독성 바이러스에 대한 특이면역을 획득시키는 방법이다. 본 연구에서는 병독성의 viral hemorrhagic septicemia virus(VHSV)를 사용하여 넙치에서의 Poly(I:C)면역법 수립을 위한 최적수온을 검토하였다. 연구 결과, 넙치에서의 Poly(I:C)면역법 적용을 위한 최적수온은 약 17℃로 확인되었으며, Poly(I:C)면역법에 따른 방어효과는 사육수온을 상승시킴에 따라 감소하여 사육수온 25℃에서는 효과가 없음을 관찰할 수 있었다. 흥미롭게도 21℃와 25℃에서 사육한 어류는 Poly(I:C)를 투여하지 않았음에도 불구하고 VHSV 인위감염에 따른 폐사가 나타나지 않았다. 21℃실험구의 VHSV 인위감염에서 살아남은 모든 생존어는 VHSV의 재감염 실험에도 불구하고 전혀 폐사가 일어나지 않았다. 하지만, 25℃에서 처음 인위감염에서 살아남은 생존어(≥82.6%)는 VHSV의 재감염에 의해 모두 폐사되었다. 이러한 결과에서 21℃에서 사육한 넙치에 살아있는 VHSV 감염을 시키면 Poly(I:C)투여 없이도 강한 특이면역을 유도하는 것이 가능하다는 결론을 도출할 수 있었다.
The process of “Poly(I:C) immunization” involves immunization of fish with a pathogenic live virus, followed by administration of Poly(I:C), which induces a transient, non-specific antiviral state. As a result, fish in an antiviral state survive the initial immunization with live virus. Moreover, th...
The process of “Poly(I:C) immunization” involves immunization of fish with a pathogenic live virus, followed by administration of Poly(I:C), which induces a transient, non-specific antiviral state. As a result, fish in an antiviral state survive the initial immunization with live virus. Moreover, these fish are able to mount a specific protective immune response against the injected pathogenic virus. In the present study, we investigated the optimum temperature for Poly(I:C) immunization of olive flounder Paralichthys olivaceus with live viral hemorrhagic septicemia virus (VHSV). It was revealed that the optimum temperature was around at 17°C for Poly(I:C) immunization in olive flounder. Furthermore, the protection efficacy of Poly(I:C) immunization was significantly decreased by elevation of fish rearing temperature, and no efficacy was observed at a fish rearing temperature of 25°C. Interestingly, no mortality by VHSV infection was observed in fish reared at 21°C and 25°C even when those fish were not administered Poly(I:C). All of the survivors from the first VHSV-challenge at 21°C were strongly protected from re-challenge with VHSV. However, almost all of the survivors (≥82.6%) from the first challenge at 25°C were lost by the second challenge with VHSV. It was thus concluded that by rearing fish at 21°C and challenging with live VHSV, it is possible to induce strong specific immunity in olive flounder without Poly(I:C) administration.
The process of “Poly(I:C) immunization” involves immunization of fish with a pathogenic live virus, followed by administration of Poly(I:C), which induces a transient, non-specific antiviral state. As a result, fish in an antiviral state survive the initial immunization with live virus. Moreover, these fish are able to mount a specific protective immune response against the injected pathogenic virus. In the present study, we investigated the optimum temperature for Poly(I:C) immunization of olive flounder Paralichthys olivaceus with live viral hemorrhagic septicemia virus (VHSV). It was revealed that the optimum temperature was around at 17°C for Poly(I:C) immunization in olive flounder. Furthermore, the protection efficacy of Poly(I:C) immunization was significantly decreased by elevation of fish rearing temperature, and no efficacy was observed at a fish rearing temperature of 25°C. Interestingly, no mortality by VHSV infection was observed in fish reared at 21°C and 25°C even when those fish were not administered Poly(I:C). All of the survivors from the first VHSV-challenge at 21°C were strongly protected from re-challenge with VHSV. However, almost all of the survivors (≥82.6%) from the first challenge at 25°C were lost by the second challenge with VHSV. It was thus concluded that by rearing fish at 21°C and challenging with live VHSV, it is possible to induce strong specific immunity in olive flounder without Poly(I:C) administration.
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