우리나라 강원도 경포 연안에서 한천분해효소 mbrc-1을 분리하고 marine 2216 배지에서 키웠다. 분리한 한천분해효소는 16S rDNA 분석 결과 Flammeovirga sp. mbrc-1로 명명하였다. 최적의 pH는 7.0이며, 최적온도는 45℃이다. 최대의 활성은 pH7.0과 45℃에서 923 units/l의 활성을 띄었고, 45℃에서 2시간동안 반응을 시켰을 때 90%의 열안정성이 있었다. 한천분해효소는 55℃에서 72%의 효소활성을 보였으며, 내열성을 가지는 한천분해효소는 아닌 것으로 나타났다. 한천분해효소활성을 보이는 단백질을 분석하여 42 kDa, 51 kDa의 분자량을 확인 하였으며, 한천분해효소 활성을 보이는 클론을 분석하기 위하여 그 유전자를 ...
우리나라 강원도 경포 연안에서 한천분해효소 mbrc-1을 분리하고 marine 2216 배지에서 키웠다. 분리한 한천분해효소는 16S rDNA 분석 결과 Flammeovirga sp. mbrc-1로 명명하였다. 최적의 pH는 7.0이며, 최적온도는 45℃이다. 최대의 활성은 pH7.0과 45℃에서 923 units/l의 활성을 띄었고, 45℃에서 2시간동안 반응을 시켰을 때 90%의 열안정성이 있었다. 한천분해효소는 55℃에서 72%의 효소활성을 보였으며, 내열성을 가지는 한천분해효소는 아닌 것으로 나타났다. 한천분해효소활성을 보이는 단백질을 분석하여 42 kDa, 51 kDa의 분자량을 확인 하였으며, 한천분해효소 활성을 보이는 클론을 분석하기 위하여 그 유전자를 염기서열로 분석하였다. 산가수분해의 수율은 neoagarohexaose (18.5%), neoagarotetraose (38%) and neoagarobiose (43.5%)를 띄어 이 한천분해효소는 β-agarase 임을 알 수 있었다. 게다가 분리한 β-agarase의 neoagarotetrase와 neoagarobiose는 미백효과에 사용할 수 있다.
우리나라 강원도 경포 연안에서 한천분해효소 mbrc-1을 분리하고 marine 2216 배지에서 키웠다. 분리한 한천분해효소는 16S rDNA 분석 결과 Flammeovirga sp. mbrc-1로 명명하였다. 최적의 pH는 7.0이며, 최적온도는 45℃이다. 최대의 활성은 pH7.0과 45℃에서 923 units/l의 활성을 띄었고, 45℃에서 2시간동안 반응을 시켰을 때 90%의 열안정성이 있었다. 한천분해효소는 55℃에서 72%의 효소활성을 보였으며, 내열성을 가지는 한천분해효소는 아닌 것으로 나타났다. 한천분해효소활성을 보이는 단백질을 분석하여 42 kDa, 51 kDa의 분자량을 확인 하였으며, 한천분해효소 활성을 보이는 클론을 분석하기 위하여 그 유전자를 염기서열로 분석하였다. 산가수분해의 수율은 neoagarohexaose (18.5%), neoagarotetraose (38%) and neoagarobiose (43.5%)를 띄어 이 한천분해효소는 β-agarase 임을 알 수 있었다. 게다가 분리한 β-agarase의 neoagarotetrase와 neoagarobiose는 미백효과에 사용할 수 있다.
A novel agar-degrading bacterium mbrc-1 was isolated from seashore Gang-Won province of Korea, and cultured in marine broth 2216 media. Isolated bacterium agarase was named as Flammeovirga sp. mbrc-1 based on the 16S rDNA sequenced. The optimum pH and temperature of the its agarase was 7.0 and 45℃, ...
A novel agar-degrading bacterium mbrc-1 was isolated from seashore Gang-Won province of Korea, and cultured in marine broth 2216 media. Isolated bacterium agarase was named as Flammeovirga sp. mbrc-1 based on the 16S rDNA sequenced. The optimum pH and temperature of the its agarase was 7.0 and 45℃, respectively. Maximum activity was 923 units/l at pH 7.0 and 45℃, and sustained more than 90% activity even after exposed to 45℃ for 2 hours. The enzyme hydrolyzed agarose to yield neoagarohexaose (18.5%), neoagarotetraose (38%) and neoagarobiose (43.5%), indicating that the enzyme is β-agarase. Thus, isolated bacterium and its β-agarase would be useful for the industrial production of neoagarotetrase and neoagarobiose having whitening effect.
A novel agar-degrading bacterium mbrc-1 was isolated from seashore Gang-Won province of Korea, and cultured in marine broth 2216 media. Isolated bacterium agarase was named as Flammeovirga sp. mbrc-1 based on the 16S rDNA sequenced. The optimum pH and temperature of the its agarase was 7.0 and 45℃, respectively. Maximum activity was 923 units/l at pH 7.0 and 45℃, and sustained more than 90% activity even after exposed to 45℃ for 2 hours. The enzyme hydrolyzed agarose to yield neoagarohexaose (18.5%), neoagarotetraose (38%) and neoagarobiose (43.5%), indicating that the enzyme is β-agarase. Thus, isolated bacterium and its β-agarase would be useful for the industrial production of neoagarotetrase and neoagarobiose having whitening effect.
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