본 연구에서는 생약 식물의 추출물을 이용하여 합성방부제를 대처 할 수 있는 천연방부제로의 개발 가능성을 연구하였다.
생약 식물은 상백피, 오미자, 황금을 선정하였고, 추출 용매는 상백피는 70% ethanol로, 오미자와 황금은 95% ethanol로 선정하였고, 실험균주는 세균류에는 Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, 효모류에는 ...
본 연구에서는 생약 식물의 추출물을 이용하여 합성방부제를 대처 할 수 있는 천연방부제로의 개발 가능성을 연구하였다.
생약 식물은 상백피, 오미자, 황금을 선정하였고, 추출 용매는 상백피는 70% ethanol로, 오미자와 황금은 95% ethanol로 선정하였고, 실험균주는 세균류에는 Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, 효모류에는 Candida albicans, 곰팡이류에는 Aspergillus niger를 선정하였고, 항균효과를 보기 위하여 broth culture와 화장품 방부력 시험을 하였다.
우선 broth culture를 이용한 시험을 통하여서 생약 식물 추출물의 농도와 혼합물질의 비율농도를 선정하였다. 단일 물질과 혼합 물질의 농도를 0.5%로 정하였고, 혼합 물질의 비율은 상백피 0.2% + 오미자 0.1% + 황금 0.2%로 선정을 하였다. 이를 기준으로 방부제를 첨가하지 않은 control과 화학방부제 paraben류 중 methyl paraben과 propyl praben이 0.3% 첨가된 positive control, 단일 생약 추출물이 각각 0.5% 첨가된 3가지 실험군, 혼합 생약 추출물 0.5% 첨가된 1가지 실험군을 가지고 화장품 방부력 시험을 하였다. 그 결과 단일물질 0.5% 첨가된 화장품은 positive control과 유사한 방부활성을 나타냈고, 혼합물질 0.5% 첨가된 화장품은 positive control보다 높은 방부활성을 보였다.
결과적으로 상백피, 오미자, 황금 추출물이 화장품에서 합성방부제와 비슷한 방부활성을 가지고 있는 것을 확인하였고, 추출물의 혼합사용에 의한 상승효과도 확인할 수 있었다. 이로 인해, 상백피, 오미자, 황금 생약 혼합 추출물이 화장품에 사용되는 합성방부제를 효과적으로 대체할 수 있는 천연방부제로서의 역할을 할 수 있을 것으로 사료된다.
본 연구에서는 생약 식물의 추출물을 이용하여 합성방부제를 대처 할 수 있는 천연방부제로의 개발 가능성을 연구하였다.
생약 식물은 상백피, 오미자, 황금을 선정하였고, 추출 용매는 상백피는 70% ethanol로, 오미자와 황금은 95% ethanol로 선정하였고, 실험균주는 세균류에는 Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, 효모류에는 Candida albicans, 곰팡이류에는 Aspergillus niger를 선정하였고, 항균효과를 보기 위하여 broth culture와 화장품 방부력 시험을 하였다.
우선 broth culture를 이용한 시험을 통하여서 생약 식물 추출물의 농도와 혼합물질의 비율농도를 선정하였다. 단일 물질과 혼합 물질의 농도를 0.5%로 정하였고, 혼합 물질의 비율은 상백피 0.2% + 오미자 0.1% + 황금 0.2%로 선정을 하였다. 이를 기준으로 방부제를 첨가하지 않은 control과 화학방부제 paraben류 중 methyl paraben과 propyl praben이 0.3% 첨가된 positive control, 단일 생약 추출물이 각각 0.5% 첨가된 3가지 실험군, 혼합 생약 추출물 0.5% 첨가된 1가지 실험군을 가지고 화장품 방부력 시험을 하였다. 그 결과 단일물질 0.5% 첨가된 화장품은 positive control과 유사한 방부활성을 나타냈고, 혼합물질 0.5% 첨가된 화장품은 positive control보다 높은 방부활성을 보였다.
결과적으로 상백피, 오미자, 황금 추출물이 화장품에서 합성방부제와 비슷한 방부활성을 가지고 있는 것을 확인하였고, 추출물의 혼합사용에 의한 상승효과도 확인할 수 있었다. 이로 인해, 상백피, 오미자, 황금 생약 혼합 추출물이 화장품에 사용되는 합성방부제를 효과적으로 대체할 수 있는 천연방부제로서의 역할을 할 수 있을 것으로 사료된다.
In this study, various herbal extracts were tested to replace the chemical preservatives in cosmetics. As the herbal plants, the root of Morus alba Bark, Schisandra chinensis and Scutellaria baicalensis were chosen. Morus alba Bark was extracted using 70% ethanol and Schisandra chinensis and Scutell...
In this study, various herbal extracts were tested to replace the chemical preservatives in cosmetics. As the herbal plants, the root of Morus alba Bark, Schisandra chinensis and Scutellaria baicalensis were chosen. Morus alba Bark was extracted using 70% ethanol and Schisandra chinensis and Scutellaria baicalensis were extracted with 95% ethanol. The microorganisms used in the anti-microbial tests were Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus used for bacteria, Candida albicans used for yeast, and Aspergillus niger used for mold. The anti-microbial effect was carried out using broth culture method and preservative effect in cosmetics was tested using a formulation containing the same kinds of microorganisms.
In the first step, the concentration of herbal plant extracts alone or mixture of them was determined through the broth culture method. The concentration of single or mixture of extracts was set to 0.5%, and the mixture chosen as Morus alba Bark 0.2% + Schisandra chinensis 0.1% + Scutellaria baicalensis 0.2%. In the second step, preservative activity of herbal extracts in cosmetics was carried out on the basis of the above experiments. According to the results, cosmetics containing 0.5% of a single extract showed a similar antibacterial activity to that of the cosmetics containing methyl- and propyl-paraben, while the cosmetics containing 0.5% of mixture showed much higher antibacterial activity than that of the cosmetics containing parabens. From these results, we concluded that the herbal extracts can be replaced to the conventional chemical preservatives, if a proper concentration of extract is chosen.
In this study, various herbal extracts were tested to replace the chemical preservatives in cosmetics. As the herbal plants, the root of Morus alba Bark, Schisandra chinensis and Scutellaria baicalensis were chosen. Morus alba Bark was extracted using 70% ethanol and Schisandra chinensis and Scutellaria baicalensis were extracted with 95% ethanol. The microorganisms used in the anti-microbial tests were Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus used for bacteria, Candida albicans used for yeast, and Aspergillus niger used for mold. The anti-microbial effect was carried out using broth culture method and preservative effect in cosmetics was tested using a formulation containing the same kinds of microorganisms.
In the first step, the concentration of herbal plant extracts alone or mixture of them was determined through the broth culture method. The concentration of single or mixture of extracts was set to 0.5%, and the mixture chosen as Morus alba Bark 0.2% + Schisandra chinensis 0.1% + Scutellaria baicalensis 0.2%. In the second step, preservative activity of herbal extracts in cosmetics was carried out on the basis of the above experiments. According to the results, cosmetics containing 0.5% of a single extract showed a similar antibacterial activity to that of the cosmetics containing methyl- and propyl-paraben, while the cosmetics containing 0.5% of mixture showed much higher antibacterial activity than that of the cosmetics containing parabens. From these results, we concluded that the herbal extracts can be replaced to the conventional chemical preservatives, if a proper concentration of extract is chosen.
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