경북지역의 생산자농가(개인) 저온저장고는 설치 규모가 10평에서 15평형이 대부분차지 하고 있으며 주저장품은 사과였다. 냉동기 형태별 이용실태는 직접냉매를 이용하는 방식을 가장 많이 사용하고 있어 저장품의 냉해, 저장실내의 수분저하, 전기제상으로 인한 저장실내의 급격한 온도상승, 전기소모의 과다 등 여러 가지 문제점을 안고 있으며, 생산자단체(농협, 영농법인 등)에서는 간접냉매 방식을 채택하여 초기투자비의 과다, 전문기술자의 부족, 저온용가습기 설치로 인한 화재의 위험성 등을 갖고 운용하고 있다. 기술적 개선 대안으로 기존 냉동사이클의 냉매의 증발온도를 -12℃에서 -2℃로 하여 분석한 결과 증발온도가 -2℃인 경우 저장품의 냉해 피해가 없고 제상이 필요치 않으므로 급격한 온도변화 및 소요 동력을 줄일 수 있었다. 또한 냉동 시 소요 동력이 25% 감소하였다. 증발압력조정변(...
경북지역의 생산자농가(개인) 저온저장고는 설치 규모가 10평에서 15평형이 대부분차지 하고 있으며 주저장품은 사과였다. 냉동기 형태별 이용실태는 직접냉매를 이용하는 방식을 가장 많이 사용하고 있어 저장품의 냉해, 저장실내의 수분저하, 전기제상으로 인한 저장실내의 급격한 온도상승, 전기소모의 과다 등 여러 가지 문제점을 안고 있으며, 생산자단체(농협, 영농법인 등)에서는 간접냉매 방식을 채택하여 초기투자비의 과다, 전문기술자의 부족, 저온용가습기 설치로 인한 화재의 위험성 등을 갖고 운용하고 있다. 기술적 개선 대안으로 기존 냉동사이클의 냉매의 증발온도를 -12℃에서 -2℃로 하여 분석한 결과 증발온도가 -2℃인 경우 저장품의 냉해 피해가 없고 제상이 필요치 않으므로 급격한 온도변화 및 소요 동력을 줄일 수 있었다. 또한 냉동 시 소요 동력이 25% 감소하였다. 증발압력조정변(EPR)을 사용하는 경우 증발온도는 다소 낮으나 기존 유닛트 쿨러를 교체 없이 사용할 수 있으며 냉동기의 소요 동력을 13% 줄일 수 있었다. 기존 저온저장고의 문제점을 요약하면 다음과 같다. 첫째, 저장품의 냉해발생의 우려가 크다. 둘째, 저온저장고내의 습도유지가 어렵다. 셋째, 적상으로 인한 전력 소모가 많다. 넷째, 저온용가습기 사용으로 인한 화재의 위험성이 있다. 다섯째, 제상수로 인한 창고내의 오염이 존재한다. 여섯째, 농촌지역의 고령화로 인하여 사용방법이 어렵다. 등 여러 가지가 있다. 증발온도와 증발압력을 변화시켜 저장품의 냉해를 방지하고 습도유지 등 기존저온저장고의 문제점을 해결될 것으로 판단되며 새로운 저장기술이 R&D지원에 의해 개발된다면 각 농가의 엄청난 경제적 손실을 줄일 수 있으며 신선농산물의 신선도유지 및 농민의 심적 안정에 큰 기여를 할 것으로 판단된다.
경북지역의 생산자농가(개인) 저온저장고는 설치 규모가 10평에서 15평형이 대부분차지 하고 있으며 주저장품은 사과였다. 냉동기 형태별 이용실태는 직접냉매를 이용하는 방식을 가장 많이 사용하고 있어 저장품의 냉해, 저장실내의 수분저하, 전기제상으로 인한 저장실내의 급격한 온도상승, 전기소모의 과다 등 여러 가지 문제점을 안고 있으며, 생산자단체(농협, 영농법인 등)에서는 간접냉매 방식을 채택하여 초기투자비의 과다, 전문기술자의 부족, 저온용가습기 설치로 인한 화재의 위험성 등을 갖고 운용하고 있다. 기술적 개선 대안으로 기존 냉동사이클의 냉매의 증발온도를 -12℃에서 -2℃로 하여 분석한 결과 증발온도가 -2℃인 경우 저장품의 냉해 피해가 없고 제상이 필요치 않으므로 급격한 온도변화 및 소요 동력을 줄일 수 있었다. 또한 냉동 시 소요 동력이 25% 감소하였다. 증발압력조정변(EPR)을 사용하는 경우 증발온도는 다소 낮으나 기존 유닛트 쿨러를 교체 없이 사용할 수 있으며 냉동기의 소요 동력을 13% 줄일 수 있었다. 기존 저온저장고의 문제점을 요약하면 다음과 같다. 첫째, 저장품의 냉해발생의 우려가 크다. 둘째, 저온저장고내의 습도유지가 어렵다. 셋째, 적상으로 인한 전력 소모가 많다. 넷째, 저온용가습기 사용으로 인한 화재의 위험성이 있다. 다섯째, 제상수로 인한 창고내의 오염이 존재한다. 여섯째, 농촌지역의 고령화로 인하여 사용방법이 어렵다. 등 여러 가지가 있다. 증발온도와 증발압력을 변화시켜 저장품의 냉해를 방지하고 습도유지 등 기존저온저장고의 문제점을 해결될 것으로 판단되며 새로운 저장기술이 R&D지원에 의해 개발된다면 각 농가의 엄청난 경제적 손실을 줄일 수 있으며 신선농산물의 신선도유지 및 농민의 심적 안정에 큰 기여를 할 것으로 판단된다.
In this study, it is going to focus on the instances and problems of current usage of low-temperature storage situation around Kyungpook Province; also work on the technical solutions solving the troubles with analysing the economical efficiency, to improve the capability of low-temperature storage....
In this study, it is going to focus on the instances and problems of current usage of low-temperature storage situation around Kyungpook Province; also work on the technical solutions solving the troubles with analysing the economical efficiency, to improve the capability of low-temperature storage. According to the stability of humidity in the storage under 81%, the freshness becomes problem due to the issues of congealing and desiccation of products. For stabilizing the humidity, offering space for huge amount of water could not keep insanitation so that the stability of agricultural products would not be ensured at the same time. Then the producing community have to face a economical loss and make up a countermeasure as quickly as possible. The problems of low-temperature storage are shortened as follows: First, issues on cold-weather damaging the products. Second, difficulties of stabilizing the humidity in the storage. Third, over consuming on electrical machinery. Fourth, fire fatalness of using humidifier in cold environment. Fifth, pollution of using water repetitively. Sixth, difficulties for using the machines as advanced aged in countryside. and etc. To cause the changes of evaporative temperature and pressure for avoiding cold-weather damaging and stabilizing the humidity so that the problems would be under controled as it is mentioned in this paper. As new storage technology offering by R&D being developed, the loss on economy will be minimized and the stability of products will be ensured, so as farmers will be disburdened over the problems.
In this study, it is going to focus on the instances and problems of current usage of low-temperature storage situation around Kyungpook Province; also work on the technical solutions solving the troubles with analysing the economical efficiency, to improve the capability of low-temperature storage. According to the stability of humidity in the storage under 81%, the freshness becomes problem due to the issues of congealing and desiccation of products. For stabilizing the humidity, offering space for huge amount of water could not keep insanitation so that the stability of agricultural products would not be ensured at the same time. Then the producing community have to face a economical loss and make up a countermeasure as quickly as possible. The problems of low-temperature storage are shortened as follows: First, issues on cold-weather damaging the products. Second, difficulties of stabilizing the humidity in the storage. Third, over consuming on electrical machinery. Fourth, fire fatalness of using humidifier in cold environment. Fifth, pollution of using water repetitively. Sixth, difficulties for using the machines as advanced aged in countryside. and etc. To cause the changes of evaporative temperature and pressure for avoiding cold-weather damaging and stabilizing the humidity so that the problems would be under controled as it is mentioned in this paper. As new storage technology offering by R&D being developed, the loss on economy will be minimized and the stability of products will be ensured, so as farmers will be disburdened over the problems.
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