[학위논문]Phellinus baumii로 발효시킨 인삼과 하수오 추출물의 항산화 및 미백효과 Antioxidative and Whitening Effects of Solid Fermented Panax ginseng and Pleuropterus multiflorus using Phellinus baumii원문보기
국내에서 자생하고 있는 한방 생약재 중 쉽게 구할 수 있고, 여러 가지 생리활성 기능이 우수한 것으로 알려진 인삼과 하수오에 상황버섯 균사체를 고체발효 시켜 얻은 상황버섯고체발효 인삼 및 하수오에 관한 생리활성물질, 항산화 효과, 미백효과를 측정하여 새로운 기능성 화장품 소재로서의 가능성을 실험하였다. 항산화 효과는 DPPH radical 소거법으로 측정하였고, 미백효과는 tyrosinase 저해활성으로 측정하였다. 상황버섯 균사체는 고체발효 배양 기간 동안 전반적으로 양호한 균사체 성장을 나타내었으며, 상황버섯 고체발효 인삼과 하수오의 수분함량은 발효 전에 비하여 약 1.2배 증가하였다. 상황버섯 고체발효 인삼과 하수오의 pH는 발효 전에는 각각 4.78과 5.48이었고 발효 후에는 각각 5.47과 6.03을 나타났다. 상황버섯 고체발효 하수오의 ...
국내에서 자생하고 있는 한방 생약재 중 쉽게 구할 수 있고, 여러 가지 생리활성 기능이 우수한 것으로 알려진 인삼과 하수오에 상황버섯 균사체를 고체발효 시켜 얻은 상황버섯고체발효 인삼 및 하수오에 관한 생리활성물질, 항산화 효과, 미백효과를 측정하여 새로운 기능성 화장품 소재로서의 가능성을 실험하였다. 항산화 효과는 DPPH radical 소거법으로 측정하였고, 미백효과는 tyrosinase 저해활성으로 측정하였다. 상황버섯 균사체는 고체발효 배양 기간 동안 전반적으로 양호한 균사체 성장을 나타내었으며, 상황버섯 고체발효 인삼과 하수오의 수분함량은 발효 전에 비하여 약 1.2배 증가하였다. 상황버섯 고체발효 인삼과 하수오의 pH는 발효 전에는 각각 4.78과 5.48이었고 발효 후에는 각각 5.47과 6.03을 나타났다. 상황버섯 고체발효 하수오의 메탄올 추출물과 물 추출물의 총 폴리페놀 함량은 발효 전에 비하여 약 50 % 증가하였으며, 인삼의 경우에도 발효 전에 비하여 약 2배 증가하였으며, 코직산 함량은 하수오의 경우 발효 전에 비하여 약 2배 증가하였다. 두 경우 모두 물 추출물보다는 메탄올 추출물에서 총 폴리페놀 및 코직산 함량이 약 30 % 정도 높게 나타났다. 항산화 및 미백효능 측정결과, 항산화 기능은 하수오의 경우 발효 전에 비하여 약 2배 증가하였으며, 인삼의 경우 50 % 증가하였다. 미백효능은 하수오의 경우 발효 전에 비하여 30 % 증가하였으며 인삼의 경우는 50 % 증가하였다. 따라서 기존의 인삼과 하수오보다 상황버섯을 고체발효 시킨 인삼과 하수오가 새로운 기능성 화장품 소재로서의 개발 가능성이 높은 것으로 나타났다.
국내에서 자생하고 있는 한방 생약재 중 쉽게 구할 수 있고, 여러 가지 생리활성 기능이 우수한 것으로 알려진 인삼과 하수오에 상황버섯 균사체를 고체발효 시켜 얻은 상황버섯고체발효 인삼 및 하수오에 관한 생리활성물질, 항산화 효과, 미백효과를 측정하여 새로운 기능성 화장품 소재로서의 가능성을 실험하였다. 항산화 효과는 DPPH radical 소거법으로 측정하였고, 미백효과는 tyrosinase 저해활성으로 측정하였다. 상황버섯 균사체는 고체발효 배양 기간 동안 전반적으로 양호한 균사체 성장을 나타내었으며, 상황버섯 고체발효 인삼과 하수오의 수분함량은 발효 전에 비하여 약 1.2배 증가하였다. 상황버섯 고체발효 인삼과 하수오의 pH는 발효 전에는 각각 4.78과 5.48이었고 발효 후에는 각각 5.47과 6.03을 나타났다. 상황버섯 고체발효 하수오의 메탄올 추출물과 물 추출물의 총 폴리페놀 함량은 발효 전에 비하여 약 50 % 증가하였으며, 인삼의 경우에도 발효 전에 비하여 약 2배 증가하였으며, 코직산 함량은 하수오의 경우 발효 전에 비하여 약 2배 증가하였다. 두 경우 모두 물 추출물보다는 메탄올 추출물에서 총 폴리페놀 및 코직산 함량이 약 30 % 정도 높게 나타났다. 항산화 및 미백효능 측정결과, 항산화 기능은 하수오의 경우 발효 전에 비하여 약 2배 증가하였으며, 인삼의 경우 50 % 증가하였다. 미백효능은 하수오의 경우 발효 전에 비하여 30 % 증가하였으며 인삼의 경우는 50 % 증가하였다. 따라서 기존의 인삼과 하수오보다 상황버섯을 고체발효 시킨 인삼과 하수오가 새로운 기능성 화장품 소재로서의 개발 가능성이 높은 것으로 나타났다.
To develop a new functional material for cosmetics, biological active compounds, antioxidation acitivity, and tyrosinase inhibition activity of the extracts obtained form the solid fermented Panax ginseng and Pleuropterus multiflorus using Phellinus baumii were analyzed. The antioxidation activity w...
To develop a new functional material for cosmetics, biological active compounds, antioxidation acitivity, and tyrosinase inhibition activity of the extracts obtained form the solid fermented Panax ginseng and Pleuropterus multiflorus using Phellinus baumii were analyzed. The antioxidation activity was analyzed by DPPH scavenging activity and the whitening effect was analyzed by tyrosinase inhibition activity. The mycellium of Phellinus baumii were well grown on the surface of P. ginseng and P. multiflorus during solid state fermentation, for 20 days. The moisture contents of P. ginseng and P. multiflorus after fermentation were increase 1.2 fold than those of initial stage. The pH of water extract from P. ginseng and P. multiflorus were slightly increased from 4.78 and 5.48 to 5.47 and 6.03 after fermentation, respectively. The total polyphenol contents of the methanol and water extracts from fermented P. multiflorus were increased more than 50% compared to those of initial stage. In case of P. ginseng, total polyphenol contents were also increased as 2 fold than those of initial stage. The kojic acid content of the methanol and water extract from fermented P. multiflorus were increased more than 2 folds compared to those of initial stage. Methanol extracts have shown 30% higher contents in total polyphenol and kojic acid than those of water extracts from both P. ginseng and P. multiflorus. The antioxidation activity and whitening activity of the fermented P. ginseng and P. multiflorus. were 1.5 fold higher than those of raw P. ginseng and P. multiflorus. According to the results obtained from the presend sutudies, the solid fermented P. ginseng and P. multiflorus with P. baumii is have shown high antioxidation and whitening activty, and they are possible to use as a functional whitening cosmetic material.
To develop a new functional material for cosmetics, biological active compounds, antioxidation acitivity, and tyrosinase inhibition activity of the extracts obtained form the solid fermented Panax ginseng and Pleuropterus multiflorus using Phellinus baumii were analyzed. The antioxidation activity was analyzed by DPPH scavenging activity and the whitening effect was analyzed by tyrosinase inhibition activity. The mycellium of Phellinus baumii were well grown on the surface of P. ginseng and P. multiflorus during solid state fermentation, for 20 days. The moisture contents of P. ginseng and P. multiflorus after fermentation were increase 1.2 fold than those of initial stage. The pH of water extract from P. ginseng and P. multiflorus were slightly increased from 4.78 and 5.48 to 5.47 and 6.03 after fermentation, respectively. The total polyphenol contents of the methanol and water extracts from fermented P. multiflorus were increased more than 50% compared to those of initial stage. In case of P. ginseng, total polyphenol contents were also increased as 2 fold than those of initial stage. The kojic acid content of the methanol and water extract from fermented P. multiflorus were increased more than 2 folds compared to those of initial stage. Methanol extracts have shown 30% higher contents in total polyphenol and kojic acid than those of water extracts from both P. ginseng and P. multiflorus. The antioxidation activity and whitening activity of the fermented P. ginseng and P. multiflorus. were 1.5 fold higher than those of raw P. ginseng and P. multiflorus. According to the results obtained from the presend sutudies, the solid fermented P. ginseng and P. multiflorus with P. baumii is have shown high antioxidation and whitening activty, and they are possible to use as a functional whitening cosmetic material.
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