지금까지 고추의 색소 성분에 대한 anti-obesity activity 및 anti-adipogenic activity에 관한 연구는 거의 이루어지지 않고 있다. 고추의 색소 성분인 capsanthin은 자연 상태에서 대부분 ester 형태로 존재하고 극히 일부분만 free 형태로 존재하는데 ester 형태의 capsanthin은 anti-obesity 및 anti-adipogenesis 활성이 매우 낮게 측정되기 때문이다. Free형의 capsanthin은 강한 지질분해 능력으로 다량의 지방산을 만들어내고 지방산은 다량의 ATP로 전환되어 스스로 운동을 하게 만든다. Capsanthin의 항비만 기작은 p-AMPK 발현량을 증가시키고 adrenoreceptor β1, β2에 대한 ...
지금까지 고추의 색소 성분에 대한 anti-obesity activity 및 anti-adipogenic activity에 관한 연구는 거의 이루어지지 않고 있다. 고추의 색소 성분인 capsanthin은 자연 상태에서 대부분 ester 형태로 존재하고 극히 일부분만 free 형태로 존재하는데 ester 형태의 capsanthin은 anti-obesity 및 anti-adipogenesis 활성이 매우 낮게 측정되기 때문이다. Free형의 capsanthin은 강한 지질분해 능력으로 다량의 지방산을 만들어내고 지방산은 다량의 ATP로 전환되어 스스로 운동을 하게 만든다. Capsanthin의 항비만 기작은 p-AMPK 발현량을 증가시키고 adrenoreceptor β1, β2에 대한 agonist 역할을 한다.
이 연구에서 얻은 결과는 다음과 같이 요약된다.
1. 고추의 성분을 분리하여 anti-adipogenesis 확인한 결과 capsanthin 및 capsaicin이 강력한 anti-adipogenetic activity가 있었다.
2. 고추의 색소성분인 capsanthin은 대부분 ester 형으로 존재하고 미량 free 형으로 존재한다. Ester 형 capsanthin에 가수분해 및 비누화 과정을 통하여 free 형 capsanthin을 제조할 수 있다.
3. Capsanthin은 3T3-L1 cell line을 이용한 실험에서 지방세포분화 억제 및 지방축적 억제 활성을 나타낸다. Capsanthin의 지방세포분화 억제활성 IC50 값은 2.7 uM이었으며, 지방축적 억제활성 IC50 값은 0.79 uM 이었다.
4. Capsanthin은 동물의 자발운동을 증가시키고, 복부지방 및 체중을 감소시킨다. 장기간 capsaicin을 투여하게 되면 동물의 운동능력을 저하시켜 동물의 복부지방량 및 체중이 증가했다.
5. Capsanthin은 동물의 serum level에서 지질에 관련 된 지표들을 개선하였고 adrenoreceptor β1, β2에 대한 agonist 역할을 하여 lipolytic activity를 나타내는 것으로 확인되었다.
6. 3T3-L1 cell line을 이용한 실험에서 capsanthin은 p-AMPK의 발현량을 증가시켰고, capsaicin에 비해 UCP1 발현량이 적은 것으로 확인되었다.
7. 동물에게 capsanthin 과 L-carnitine을 동시에 투여하는 경우 capsanthin이 분해 한 지방산들이 미토콘드리아로 빠르게 이동되어 ATP 생산에 시너지 효과를 일으켰다.
8. Capsanthin은 p-AMPK를 활성화 및 adrenoreceptor β1, β2 agonist 기능을 하여 몸 안에 있는 지질로부터 다량의 지방산을 만들고 그 지방산을 연소하여 다량의 ATP를 생성하는 것으로 확인되었다. 생성 된 ATP는 동물이 자발운동을 하여 항비만 활성을 나타내는 것으로 확인되었다.
지금까지 고추의 색소 성분에 대한 anti-obesity activity 및 anti-adipogenic activity에 관한 연구는 거의 이루어지지 않고 있다. 고추의 색소 성분인 capsanthin은 자연 상태에서 대부분 ester 형태로 존재하고 극히 일부분만 free 형태로 존재하는데 ester 형태의 capsanthin은 anti-obesity 및 anti-adipogenesis 활성이 매우 낮게 측정되기 때문이다. Free형의 capsanthin은 강한 지질분해 능력으로 다량의 지방산을 만들어내고 지방산은 다량의 ATP로 전환되어 스스로 운동을 하게 만든다. Capsanthin의 항비만 기작은 p-AMPK 발현량을 증가시키고 adrenoreceptor β1, β2에 대한 agonist 역할을 한다.
이 연구에서 얻은 결과는 다음과 같이 요약된다.
1. 고추의 성분을 분리하여 anti-adipogenesis 확인한 결과 capsanthin 및 capsaicin이 강력한 anti-adipogenetic activity가 있었다.
2. 고추의 색소성분인 capsanthin은 대부분 ester 형으로 존재하고 미량 free 형으로 존재한다. Ester 형 capsanthin에 가수분해 및 비누화 과정을 통하여 free 형 capsanthin을 제조할 수 있다.
3. Capsanthin은 3T3-L1 cell line을 이용한 실험에서 지방세포분화 억제 및 지방축적 억제 활성을 나타낸다. Capsanthin의 지방세포분화 억제활성 IC50 값은 2.7 uM이었으며, 지방축적 억제활성 IC50 값은 0.79 uM 이었다.
4. Capsanthin은 동물의 자발운동을 증가시키고, 복부지방 및 체중을 감소시킨다. 장기간 capsaicin을 투여하게 되면 동물의 운동능력을 저하시켜 동물의 복부지방량 및 체중이 증가했다.
5. Capsanthin은 동물의 serum level에서 지질에 관련 된 지표들을 개선하였고 adrenoreceptor β1, β2에 대한 agonist 역할을 하여 lipolytic activity를 나타내는 것으로 확인되었다.
6. 3T3-L1 cell line을 이용한 실험에서 capsanthin은 p-AMPK의 발현량을 증가시켰고, capsaicin에 비해 UCP1 발현량이 적은 것으로 확인되었다.
7. 동물에게 capsanthin 과 L-carnitine을 동시에 투여하는 경우 capsanthin이 분해 한 지방산들이 미토콘드리아로 빠르게 이동되어 ATP 생산에 시너지 효과를 일으켰다.
8. Capsanthin은 p-AMPK를 활성화 및 adrenoreceptor β1, β2 agonist 기능을 하여 몸 안에 있는 지질로부터 다량의 지방산을 만들고 그 지방산을 연소하여 다량의 ATP를 생성하는 것으로 확인되었다. 생성 된 ATP는 동물이 자발운동을 하여 항비만 활성을 나타내는 것으로 확인되었다.
The research on pigment ingredients from hot pepper has hardly focused at their anti-obesity and anti-adipogenic activities. Capsanthin is one of pigment ingredients in hot pepper and occurs mostly as ester form and little as free form in the nature. Capsanthin in ester form has very low activities ...
The research on pigment ingredients from hot pepper has hardly focused at their anti-obesity and anti-adipogenic activities. Capsanthin is one of pigment ingredients in hot pepper and occurs mostly as ester form and little as free form in the nature. Capsanthin in ester form has very low activities for anti-obesity and anti-adipogenesis. In contrast, capsanthin in free form has strong potential for anti-adipogenesis that produce lots of fatty acids. These fatty acids are transformed into ATP (adenosine triphosphate), and increases spontaneous-locomotion. Capsanthin's anti-obesity mechanism increases expression level of p-AMPK (phosphorylation-AMP activated protein kinase) and works as an agonist to both beta1 and beta2 adrenoreceptors.
The results obtained from this study are summarized as followings;
1. The ingredients of hot pepper was extracted to test anti-adipogenesis, and capsanthin and capsaicin showed strong anti-adipogenic activity.
2. Capsanthin is one of pigment ingredients in hot pepper and exists mostly as ester form and little as free form. Capsanthin in ester form can be transform to that in free form through the hydrolysis and saponification process.
3. In the experiment using 3T3-L1 cell line, capsanthin expressed inhibition activities on pre-adipose cell differentiation and inhibition of lipid accumulation. Its IC50 value was 2.7 uM for the inhibition activity of pre-adipocyte cell differentiation and 0.79 uM for inhibition of lipid accumulation, respectively.
4. Capsanthin increases spontaneous-locomotion on animal experiment and decreases abdominal fat and body weight. Long-term feeding of capsaicin reduced exercise ability and increases abdominal fat and body weight in animal experiment.
5. Capsanthin improved fat-related factor at serum level, and was confirmed to work as an agonist against both beta1 and beta2 adrenoreceptors and to lipolytic activity.
6. In the experiment using 3T3-L1 cell line, capsanthin increased expression level of p-AMPK, and was identified to have lower expression level of UCP1 (uncoupling protein) than capsaicin.
7. When capsanthin and L-carnitine were simultaneously administered to an animal, the fatty acid, decomposed by capsanthin, was rapidly transported into mitochondria and promoted synergistic effect on ATP production.
8. Capsanthin increased expression level of p-AMPK, to work as an agonist against both alpha and beta adrenoreceptors, to compose lots of fatty acids, to burn the fatty acids and to produce enormous amount of ATP. The findings also showed that the produced ATP made animals to carry on spontaneous-locomotion and to express anti-obesity activity naturally.
The research on pigment ingredients from hot pepper has hardly focused at their anti-obesity and anti-adipogenic activities. Capsanthin is one of pigment ingredients in hot pepper and occurs mostly as ester form and little as free form in the nature. Capsanthin in ester form has very low activities for anti-obesity and anti-adipogenesis. In contrast, capsanthin in free form has strong potential for anti-adipogenesis that produce lots of fatty acids. These fatty acids are transformed into ATP (adenosine triphosphate), and increases spontaneous-locomotion. Capsanthin's anti-obesity mechanism increases expression level of p-AMPK (phosphorylation-AMP activated protein kinase) and works as an agonist to both beta1 and beta2 adrenoreceptors.
The results obtained from this study are summarized as followings;
1. The ingredients of hot pepper was extracted to test anti-adipogenesis, and capsanthin and capsaicin showed strong anti-adipogenic activity.
2. Capsanthin is one of pigment ingredients in hot pepper and exists mostly as ester form and little as free form. Capsanthin in ester form can be transform to that in free form through the hydrolysis and saponification process.
3. In the experiment using 3T3-L1 cell line, capsanthin expressed inhibition activities on pre-adipose cell differentiation and inhibition of lipid accumulation. Its IC50 value was 2.7 uM for the inhibition activity of pre-adipocyte cell differentiation and 0.79 uM for inhibition of lipid accumulation, respectively.
4. Capsanthin increases spontaneous-locomotion on animal experiment and decreases abdominal fat and body weight. Long-term feeding of capsaicin reduced exercise ability and increases abdominal fat and body weight in animal experiment.
5. Capsanthin improved fat-related factor at serum level, and was confirmed to work as an agonist against both beta1 and beta2 adrenoreceptors and to lipolytic activity.
6. In the experiment using 3T3-L1 cell line, capsanthin increased expression level of p-AMPK, and was identified to have lower expression level of UCP1 (uncoupling protein) than capsaicin.
7. When capsanthin and L-carnitine were simultaneously administered to an animal, the fatty acid, decomposed by capsanthin, was rapidly transported into mitochondria and promoted synergistic effect on ATP production.
8. Capsanthin increased expression level of p-AMPK, to work as an agonist against both alpha and beta adrenoreceptors, to compose lots of fatty acids, to burn the fatty acids and to produce enormous amount of ATP. The findings also showed that the produced ATP made animals to carry on spontaneous-locomotion and to express anti-obesity activity naturally.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.