최근 한국인의 당류 섭취가 증가함에 따라, 본 연구는 단맛 미각판정 도구를 개발 및 적용하여 한국인의 당류 섭취 실태를 파악하고 당류 섭취 저감화를 위한 영양도구로서의 효과성을 평가하고자 하였다.
단맛 미각판정 도구는 5 단계 농도의 설탕 용액이 포함된 미각판정 키트와 판정 컴퓨터프로그램으로 구성되어 있으며, 각 용액에 대한 개개인의 단맛 정도 및 선호도를 바탕으로 5단계(전혀 달지 않게 먹는 편, 달지 않게 먹는 편, 보통으로 먹는 편, 달게 먹는 편, 매우 달게 먹는 편)의 단맛에 대한 미각을 판정하는 도구이다. 본 연구에서...
최근 한국인의 당류 섭취가 증가함에 따라, 본 연구는 단맛 미각판정 도구를 개발 및 적용하여 한국인의 당류 섭취 실태를 파악하고 당류 섭취 저감화를 위한 영양도구로서의 효과성을 평가하고자 하였다.
단맛 미각판정 도구는 5 단계 농도의 설탕 용액이 포함된 미각판정 키트와 판정 컴퓨터프로그램으로 구성되어 있으며, 각 용액에 대한 개개인의 단맛 정도 및 선호도를 바탕으로 5단계(전혀 달지 않게 먹는 편, 달지 않게 먹는 편, 보통으로 먹는 편, 달게 먹는 편, 매우 달게 먹는 편)의 단맛에 대한 미각을 판정하는 도구이다. 본 연구에서는 단맛 미각판정 도구를 개발하여 2013년 8월부터 10월까지 대구광역시의 1,215명(미취학 아동 200명, 초등생 215명, 중고생 200명, 대학생 200명, 성인 200명, 노인 200명)과 전국 14개 시·도의 1,110명(초등생 162명, 중고생 209명, 성인 552명, 노인 187명)에게 적용하고, 그 결과를 연령대별, 성별, 지역별로 비교 분석하였다. 대구 지역의 적용 과정에서는 당류 섭취에 관한 식행동, 식태도, 섭취빈도 문항에 대한 설문조사가 포함되었다.
대구 지역의 적용 결과, 중고생과 대학생이 단맛 미각판정치 평균, 식행동 총점, 식태도 총점, 당류 섭취량 및 섭취 판정에서 다른 연령대보다 유의하게 높은 것으로 나타났다. 또한 전국을 대상으로 적용한 결과에서도 초등생과 중고생의 단맛 미각판정치의 평균이 성인과 노인 그룹보다 유의하게 높은 것으로 나타났다. 또한, 미취학 아동, 성인, 노인 그룹에서는 남자가 여자보다 단맛 미각판정치 평균과 식행동 및 식태도 점수가 높은 것으로 나타났다.
본 연구결과는 특히 초등생, 중고생, 대학생 등 학생 연령대의 당류 섭취 저감화가 필요함을 보여주고 있으며, 단맛 미각판정 도구가 당류 저감화을 위한 영양교육에 효과적으로 활용될 수 있음을 시사한다.
최근 한국인의 당류 섭취가 증가함에 따라, 본 연구는 단맛 미각판정 도구를 개발 및 적용하여 한국인의 당류 섭취 실태를 파악하고 당류 섭취 저감화를 위한 영양도구로서의 효과성을 평가하고자 하였다.
단맛 미각판정 도구는 5 단계 농도의 설탕 용액이 포함된 미각판정 키트와 판정 컴퓨터프로그램으로 구성되어 있으며, 각 용액에 대한 개개인의 단맛 정도 및 선호도를 바탕으로 5단계(전혀 달지 않게 먹는 편, 달지 않게 먹는 편, 보통으로 먹는 편, 달게 먹는 편, 매우 달게 먹는 편)의 단맛에 대한 미각을 판정하는 도구이다. 본 연구에서는 단맛 미각판정 도구를 개발하여 2013년 8월부터 10월까지 대구광역시의 1,215명(미취학 아동 200명, 초등생 215명, 중고생 200명, 대학생 200명, 성인 200명, 노인 200명)과 전국 14개 시·도의 1,110명(초등생 162명, 중고생 209명, 성인 552명, 노인 187명)에게 적용하고, 그 결과를 연령대별, 성별, 지역별로 비교 분석하였다. 대구 지역의 적용 과정에서는 당류 섭취에 관한 식행동, 식태도, 섭취빈도 문항에 대한 설문조사가 포함되었다.
대구 지역의 적용 결과, 중고생과 대학생이 단맛 미각판정치 평균, 식행동 총점, 식태도 총점, 당류 섭취량 및 섭취 판정에서 다른 연령대보다 유의하게 높은 것으로 나타났다. 또한 전국을 대상으로 적용한 결과에서도 초등생과 중고생의 단맛 미각판정치의 평균이 성인과 노인 그룹보다 유의하게 높은 것으로 나타났다. 또한, 미취학 아동, 성인, 노인 그룹에서는 남자가 여자보다 단맛 미각판정치 평균과 식행동 및 식태도 점수가 높은 것으로 나타났다.
본 연구결과는 특히 초등생, 중고생, 대학생 등 학생 연령대의 당류 섭취 저감화가 필요함을 보여주고 있으며, 단맛 미각판정 도구가 당류 저감화을 위한 영양교육에 효과적으로 활용될 수 있음을 시사한다.
The purpose of this study was development of a ‘Sweet Taste Assessment Tool’, which is a kit of sugar sweetened liquids to assess one's taste of sweetness, and its application by age groups of Koreans to understand the seriousness of Koreans’ increasing sugar intake and to evaluate its effectiveness...
The purpose of this study was development of a ‘Sweet Taste Assessment Tool’, which is a kit of sugar sweetened liquids to assess one's taste of sweetness, and its application by age groups of Koreans to understand the seriousness of Koreans’ increasing sugar intake and to evaluate its effectiveness as a tool for the nutrition education of sugar reduction.
The Sweet Taste Assessment Tool consisted of 5 different concentrations of sucrose solutions with peach flavor. With a computer-based program, the result was assessed based on subject's choices of level of sweetness and preferences. The assessment results were grouped in the following 5 categories: very unsweet taste, unsweet taste, average sweet taste, sweet taste, and very sweet taste. The developed tool and program were applied to 1,215 subjects in Daegu and 1,110 subjects in 14 cities of Korea.
Regarding the results in Daegu, the average scores of secondary school students and university students were significantly higher than those of the other four age groups in following factors: average sweet taste assessment scores, average total scores of dietary attitudes and dietary behaviors, average daily sugar intake, and daily sugar intake assessment. Also, average sweet taste assessment scores of elementary and secondary school students were significantly higher than those of other age groups in nationwide result. According to the gender comparison, male participants of preschoolers, adults and the elderly group had sweeter taste and showed higher scores on dietary attitudes and dietary behaviors related to sugar intake.
This study implies that reduction of sugar intake is needed especially for elementary, secondary, and university student groups, and the Sweet Taste Assessment Tool can be used as an effective tool to initiate the nutrition education for reducing sugar intake.
The purpose of this study was development of a ‘Sweet Taste Assessment Tool’, which is a kit of sugar sweetened liquids to assess one's taste of sweetness, and its application by age groups of Koreans to understand the seriousness of Koreans’ increasing sugar intake and to evaluate its effectiveness as a tool for the nutrition education of sugar reduction.
The Sweet Taste Assessment Tool consisted of 5 different concentrations of sucrose solutions with peach flavor. With a computer-based program, the result was assessed based on subject's choices of level of sweetness and preferences. The assessment results were grouped in the following 5 categories: very unsweet taste, unsweet taste, average sweet taste, sweet taste, and very sweet taste. The developed tool and program were applied to 1,215 subjects in Daegu and 1,110 subjects in 14 cities of Korea.
Regarding the results in Daegu, the average scores of secondary school students and university students were significantly higher than those of the other four age groups in following factors: average sweet taste assessment scores, average total scores of dietary attitudes and dietary behaviors, average daily sugar intake, and daily sugar intake assessment. Also, average sweet taste assessment scores of elementary and secondary school students were significantly higher than those of other age groups in nationwide result. According to the gender comparison, male participants of preschoolers, adults and the elderly group had sweeter taste and showed higher scores on dietary attitudes and dietary behaviors related to sugar intake.
This study implies that reduction of sugar intake is needed especially for elementary, secondary, and university student groups, and the Sweet Taste Assessment Tool can be used as an effective tool to initiate the nutrition education for reducing sugar intake.
주제어
#sweet taste
#sugar intake
#added sugar
#sugar intake frequency
#sugar sweetened beverage
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