소화시스템은 다양한 화재현상에 적합하게 작동하도록 과학적이고 기술적으로 구성되어 있다. 화재상황에서 정확하고 즉각적으로 작동해야하는 소화시스템의 특성상 성능평가를 통한 적절한 품질관리가 매우중요하다. 본 연구에서는 소화시스템의 성능평가와 관련하여 그간에 사용되어온 전통적인 기초 측정 장비에 의한 성능평가방법에서 벗어나 물리적 특성 분석과 화학적 특성분석을 통하여 소화시스템의 성능을 분석하였다. 이러한 물리화학적 분석은 소화시스템의 성능을 정량적으로 평가 할 수 있으며 이러한 정량적인 데이터는 소화시스템의 성능개선 및 효율 향상을 위해 매우 중요한 역할을 한다. 본 학위논문은 주방화재소화시스템과 고체에어로졸소화시스템에 대한 물리화학적 분석과 새로운 성능분석 기술을 통하여 성능을 평가하고 예측할 수 있는 성능평가방법에 대하여 기술하고 있다. 주방화재소화시스템의 노즐성능과 관련하여 소화약제량 분포를 시각적으로 한눈에 분석 가능한 노즐분포시험을 통하여 소화성능을 정량적으로 분석하였다. 소화약제 ...
소화시스템은 다양한 화재현상에 적합하게 작동하도록 과학적이고 기술적으로 구성되어 있다. 화재상황에서 정확하고 즉각적으로 작동해야하는 소화시스템의 특성상 성능평가를 통한 적절한 품질관리가 매우중요하다. 본 연구에서는 소화시스템의 성능평가와 관련하여 그간에 사용되어온 전통적인 기초 측정 장비에 의한 성능평가방법에서 벗어나 물리적 특성 분석과 화학적 특성분석을 통하여 소화시스템의 성능을 분석하였다. 이러한 물리화학적 분석은 소화시스템의 성능을 정량적으로 평가 할 수 있으며 이러한 정량적인 데이터는 소화시스템의 성능개선 및 효율 향상을 위해 매우 중요한 역할을 한다. 본 학위논문은 주방화재소화시스템과 고체에어로졸소화시스템에 대한 물리화학적 분석과 새로운 성능분석 기술을 통하여 성능을 평가하고 예측할 수 있는 성능평가방법에 대하여 기술하고 있다. 주방화재소화시스템의 노즐성능과 관련하여 소화약제량 분포를 시각적으로 한눈에 분석 가능한 노즐분포시험을 통하여 소화성능을 정량적으로 분석하였다. 소화약제 분포 데이터는 소화약제 방출량을 채수된 각각의 위치에서 방출량 지도를 작성하여 분석하였으며 유효방출시간 측정을 통하여 주방화재소화시스템의 노즐 구조와 형상이 방출성능에 어떤 역할을 하는지 분석하였다. 시각적 방사분포시험을 통하여 노즐방호면적, 효율적인 소화약제량 산정, 방사분포의 균일성 확인 등 소화시스템의 방출성능을 확인할 수 있었다. 고체에어로졸소화시스템은 ISO 15779 및 UL 2775의 관련 시험방법을 통하여 소화성능을 평가하였다. 고체에어로졸 소화약제의 특성은 열중량분석법(TG) 및 시차열분석법(DTA)을 통하여 열적거동을 분석하였고 제한폐쇄압력용기시험(MCPVT)을 통하여 고체에어로졸소화약제의 안전성을 확인하였다. 시각적 노즐 분포시험이 주방화재소화시스템의 성능효율을 측정하는 매우 유효한 시험방법임을 확인하였고 측정된 분포데이터를 통하여 주방화재소화시스템의 성능개선을 위한 최적의 소화약제량을 산출하였다. 고체에어로졸소화시스템의 열적거동분석을 통하여 수지가 첨가된 질산칼륨이 주성분인 고체에어로졸소화약제는 발열반응에 매우 효과적인 소화약제임을 알 수 있었으며 소화시험을 통하여 고체에어로졸소화시스템이 전역방출방식에서 가스계소화약제로서의 우수성을 확인하였다.
소화시스템은 다양한 화재현상에 적합하게 작동하도록 과학적이고 기술적으로 구성되어 있다. 화재상황에서 정확하고 즉각적으로 작동해야하는 소화시스템의 특성상 성능평가를 통한 적절한 품질관리가 매우중요하다. 본 연구에서는 소화시스템의 성능평가와 관련하여 그간에 사용되어온 전통적인 기초 측정 장비에 의한 성능평가방법에서 벗어나 물리적 특성 분석과 화학적 특성분석을 통하여 소화시스템의 성능을 분석하였다. 이러한 물리화학적 분석은 소화시스템의 성능을 정량적으로 평가 할 수 있으며 이러한 정량적인 데이터는 소화시스템의 성능개선 및 효율 향상을 위해 매우 중요한 역할을 한다. 본 학위논문은 주방화재소화시스템과 고체에어로졸소화시스템에 대한 물리화학적 분석과 새로운 성능분석 기술을 통하여 성능을 평가하고 예측할 수 있는 성능평가방법에 대하여 기술하고 있다. 주방화재소화시스템의 노즐성능과 관련하여 소화약제량 분포를 시각적으로 한눈에 분석 가능한 노즐분포시험을 통하여 소화성능을 정량적으로 분석하였다. 소화약제 분포 데이터는 소화약제 방출량을 채수된 각각의 위치에서 방출량 지도를 작성하여 분석하였으며 유효방출시간 측정을 통하여 주방화재소화시스템의 노즐 구조와 형상이 방출성능에 어떤 역할을 하는지 분석하였다. 시각적 방사분포시험을 통하여 노즐방호면적, 효율적인 소화약제량 산정, 방사분포의 균일성 확인 등 소화시스템의 방출성능을 확인할 수 있었다. 고체에어로졸소화시스템은 ISO 15779 및 UL 2775의 관련 시험방법을 통하여 소화성능을 평가하였다. 고체에어로졸 소화약제의 특성은 열중량분석법(TG) 및 시차열분석법(DTA)을 통하여 열적거동을 분석하였고 제한폐쇄압력용기시험(MCPVT)을 통하여 고체에어로졸소화약제의 안전성을 확인하였다. 시각적 노즐 분포시험이 주방화재소화시스템의 성능효율을 측정하는 매우 유효한 시험방법임을 확인하였고 측정된 분포데이터를 통하여 주방화재소화시스템의 성능개선을 위한 최적의 소화약제량을 산출하였다. 고체에어로졸소화시스템의 열적거동분석을 통하여 수지가 첨가된 질산칼륨이 주성분인 고체에어로졸소화약제는 발열반응에 매우 효과적인 소화약제임을 알 수 있었으며 소화시험을 통하여 고체에어로졸소화시스템이 전역방출방식에서 가스계소화약제로서의 우수성을 확인하였다.
The fire extinguishing system consist of scientific and technical elements in order to operate for the various fire fighting phenomenon. The adequate quality control through the performance evaluation test is very significant because the fire extinguishing system should be certainly operated in the ...
The fire extinguishing system consist of scientific and technical elements in order to operate for the various fire fighting phenomenon. The adequate quality control through the performance evaluation test is very significant because the fire extinguishing system should be certainly operated in the event of fire. In this study, breaking away from the traditional methods which have been relay on the basic measures in the meantime, the performance evaluation of the fire extinguishing system was characterized by measuring the physical and chemical properties. The quantitative data measured by physical and chemical analysis of the performance fire extinguishing systems plays an important role for performance improvement and efficiency advancement of the fire extinguishing systems. This dissertation describes the novel technic and physicochemical characteristics analysis method for the performance prediction of the kitchen equipment fire extinguishing systems and pyrogenic condensed-aerosol fire extinguishing systems. The performance of kitchen equipment fire extinguishing system was tested using a novel nozzle distribution test in relation to a point of visual approach. The visual nozzle distribution data was obtained from the mapping of the collected fire extinguishing agent to each position and the gradient was given in accordance to the visually collected amount. The effective discharge time of fire extinguishing systems was determined by the nozzle structure and size. The visual nozzle distribution test provided relevant information regarding the performance evaluation of the kitchen equipment fire extinguishing system, including the nozzle coverage area, the effective amount and the distribution uniformity of fire extinguishing agents. The performance evaluation was conducted to study the extinction effectiveness of pyrogenic condensed-aerosols in gaseous fire extinguishing systems through the ISO 15779. The thermal characteristics of solid aerosols as an extinguishing agents were evaluated by using thermal gravity and differential thermal analysis. The modified closed pressure vessel test of the solid aerosol extinguishing agent was also measured to ensure the safety of extinguishant. Consequently, the results indicated the visual nozzle distribution test was an excellent method for analyzing the performance efficiency of the kitchen equipment fire extinguishing system and the calculations for the proper amount of a fire extinguishing agent to improve the kitchen equipment fire extinguishing system. The thermal analysis results showed that the resin added to the main component of potassium nitrate has the effectiveness to mitigating the exothermic reaction of the pyrogenic condensed?aerosol extinguishing agent. The results of fire extinguishing test revealed the extinguishing capability of a pyrogenic condensed-aerosol extinguishing agent as a total flooding gaseous extinguishing system. Key Words Fire extinguisher, Fire extinguishing system, Kitchen fire extinguishing systems, Nozzle, Nozzle distribution, Performance test, Performance evaluation, Pyrogenic condensed-aerosol extinguishing system, Halon 1301, Gaseous extinguishing system, GWP
The fire extinguishing system consist of scientific and technical elements in order to operate for the various fire fighting phenomenon. The adequate quality control through the performance evaluation test is very significant because the fire extinguishing system should be certainly operated in the event of fire. In this study, breaking away from the traditional methods which have been relay on the basic measures in the meantime, the performance evaluation of the fire extinguishing system was characterized by measuring the physical and chemical properties. The quantitative data measured by physical and chemical analysis of the performance fire extinguishing systems plays an important role for performance improvement and efficiency advancement of the fire extinguishing systems. This dissertation describes the novel technic and physicochemical characteristics analysis method for the performance prediction of the kitchen equipment fire extinguishing systems and pyrogenic condensed-aerosol fire extinguishing systems. The performance of kitchen equipment fire extinguishing system was tested using a novel nozzle distribution test in relation to a point of visual approach. The visual nozzle distribution data was obtained from the mapping of the collected fire extinguishing agent to each position and the gradient was given in accordance to the visually collected amount. The effective discharge time of fire extinguishing systems was determined by the nozzle structure and size. The visual nozzle distribution test provided relevant information regarding the performance evaluation of the kitchen equipment fire extinguishing system, including the nozzle coverage area, the effective amount and the distribution uniformity of fire extinguishing agents. The performance evaluation was conducted to study the extinction effectiveness of pyrogenic condensed-aerosols in gaseous fire extinguishing systems through the ISO 15779. The thermal characteristics of solid aerosols as an extinguishing agents were evaluated by using thermal gravity and differential thermal analysis. The modified closed pressure vessel test of the solid aerosol extinguishing agent was also measured to ensure the safety of extinguishant. Consequently, the results indicated the visual nozzle distribution test was an excellent method for analyzing the performance efficiency of the kitchen equipment fire extinguishing system and the calculations for the proper amount of a fire extinguishing agent to improve the kitchen equipment fire extinguishing system. The thermal analysis results showed that the resin added to the main component of potassium nitrate has the effectiveness to mitigating the exothermic reaction of the pyrogenic condensed?aerosol extinguishing agent. The results of fire extinguishing test revealed the extinguishing capability of a pyrogenic condensed-aerosol extinguishing agent as a total flooding gaseous extinguishing system. Key Words Fire extinguisher, Fire extinguishing system, Kitchen fire extinguishing systems, Nozzle, Nozzle distribution, Performance test, Performance evaluation, Pyrogenic condensed-aerosol extinguishing system, Halon 1301, Gaseous extinguishing system, GWP
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