허브 중 하나인 바질(Ocimum basilicum L.)은 다양한 요리에 이용되고 있으며 방향성 특징 및 항산화 물질을 지니고 있어 연구의 가치가 가장 높은 식물 중 하나이다. 음식의 문화가 서구화되면서 서양의 향신료인 허브의 이용추세가 증가하고 있지만 열대작물이기 때문에 계절적인 영향으로 인한 수확량 및 가격차이로 소비자가 구매 시에 어려움이 많다. 또한, 긴 유통과정으로 인하여 신선한 상태로 섭취하기가 어렵다. 대부분 신선하거나 건조된 상태의 잎으로 섭취하며 저장기간이 오래될 경우에는 변색되며 품질도 저하된다. 본 실험에서는 허브 중 일반적으로 많이 알려진 바질의 두 품종인 스위트바질과 다크오팔바질을 대상으로 재배시기 및 저장조건에 따른 생육상태와 기능성 물질(DPPH radical scavenger, ...
허브 중 하나인 바질(Ocimum basilicum L.)은 다양한 요리에 이용되고 있으며 방향성 특징 및 항산화 물질을 지니고 있어 연구의 가치가 가장 높은 식물 중 하나이다. 음식의 문화가 서구화되면서 서양의 향신료인 허브의 이용추세가 증가하고 있지만 열대작물이기 때문에 계절적인 영향으로 인한 수확량 및 가격차이로 소비자가 구매 시에 어려움이 많다. 또한, 긴 유통과정으로 인하여 신선한 상태로 섭취하기가 어렵다. 대부분 신선하거나 건조된 상태의 잎으로 섭취하며 저장기간이 오래될 경우에는 변색되며 품질도 저하된다. 본 실험에서는 허브 중 일반적으로 많이 알려진 바질의 두 품종인 스위트바질과 다크오팔바질을 대상으로 재배시기 및 저장조건에 따른 생육상태와 기능성 물질(DPPH radical scavenger, ascorbic acid, GSH, rosmarinic acid)의 변화를 평가하였다. 스위트바질과 다크오팔바질 품종을 각 2월, 4월 그리고 6월의 다른 계절 조건에서 재배하여 시판되고 있는 신선 스위트바질과 비교한 결과, 엽록소와 카로티노이드 함량은 재배시기별 품종 간에 차이를 보였다. DPPH 소거능과 비타민 C(AsA) 함량은 2월 일반재배와 수직재배시스템에서 모두 신선한 상태로 채취한 스위트바질이 시판 중인 바질보다 높게 나타났다. Glutathione (GSH)의 함량은 재배방법에서는 차이가 나타나지 않았지만, 4월 재배에서 두 품종 모두 높은 수치를 나타냈으며, rosmarinic acid (RA)의 경우 스위트 바질의 2월 재배에서 시중에서 판매되는 바질에 비해 더 높은 함량을 보였다. 이는 시중판매 바질의 경우 유통과정에서 긴 저장시간으로 품질이 저하된 것으로 생각된다. 스위트바질과 다크오팔바질의 저장조건에 따른 품질변화를 살펴본 결과, 총 엽록소와 카로티노이드 함량은 두 품종 모두 저장일수가 길어질수록 감소했으며 4℃저장한 바질잎의 함량이 더 낮게 나타났다. 바질의 저온장해로 인하여 이와 같은 현상이 일어난 것으로 생각된다. 항산화 활성, 비타민 C 및 glutathione의 함량은 다크오팔바질이 스위트바질보다 최초 및 최종함량 모두가 높아 품종 간에 차이를 나타냈으며, 저장기간이 길어지고 25℃의 저장조건 하에 더 빠른 속도로 감소되었다. 본 연구를 통하여 겨울에 직접 재배할 경우에도 신선한 품질의 바질을 생산하고 이용할 수 있으며, 냉장보관을 하여도 저장기간이 길어지면 색소 및 영양적 가치가 감소하는 것을 확인하였다. 이러한 결과로 유통과정의 저장기간에 관계없이 기능적 가치가 충분한 신선한 바질의 생산성을 높일 수 있는 유용한 재배 방법이 필요하며 연중생산이 가능할 수 있는 시스템의 보급이 필요하다고 판단된다. 주요어 : 계절, 바질(Ocimum basilicum L.), 저장조건, 항산화물질
허브 중 하나인 바질(Ocimum basilicum L.)은 다양한 요리에 이용되고 있으며 방향성 특징 및 항산화 물질을 지니고 있어 연구의 가치가 가장 높은 식물 중 하나이다. 음식의 문화가 서구화되면서 서양의 향신료인 허브의 이용추세가 증가하고 있지만 열대작물이기 때문에 계절적인 영향으로 인한 수확량 및 가격차이로 소비자가 구매 시에 어려움이 많다. 또한, 긴 유통과정으로 인하여 신선한 상태로 섭취하기가 어렵다. 대부분 신선하거나 건조된 상태의 잎으로 섭취하며 저장기간이 오래될 경우에는 변색되며 품질도 저하된다. 본 실험에서는 허브 중 일반적으로 많이 알려진 바질의 두 품종인 스위트바질과 다크오팔바질을 대상으로 재배시기 및 저장조건에 따른 생육상태와 기능성 물질(DPPH radical scavenger, ascorbic acid, GSH, rosmarinic acid)의 변화를 평가하였다. 스위트바질과 다크오팔바질 품종을 각 2월, 4월 그리고 6월의 다른 계절 조건에서 재배하여 시판되고 있는 신선 스위트바질과 비교한 결과, 엽록소와 카로티노이드 함량은 재배시기별 품종 간에 차이를 보였다. DPPH 소거능과 비타민 C(AsA) 함량은 2월 일반재배와 수직재배시스템에서 모두 신선한 상태로 채취한 스위트바질이 시판 중인 바질보다 높게 나타났다. Glutathione (GSH)의 함량은 재배방법에서는 차이가 나타나지 않았지만, 4월 재배에서 두 품종 모두 높은 수치를 나타냈으며, rosmarinic acid (RA)의 경우 스위트 바질의 2월 재배에서 시중에서 판매되는 바질에 비해 더 높은 함량을 보였다. 이는 시중판매 바질의 경우 유통과정에서 긴 저장시간으로 품질이 저하된 것으로 생각된다. 스위트바질과 다크오팔바질의 저장조건에 따른 품질변화를 살펴본 결과, 총 엽록소와 카로티노이드 함량은 두 품종 모두 저장일수가 길어질수록 감소했으며 4℃저장한 바질잎의 함량이 더 낮게 나타났다. 바질의 저온장해로 인하여 이와 같은 현상이 일어난 것으로 생각된다. 항산화 활성, 비타민 C 및 glutathione의 함량은 다크오팔바질이 스위트바질보다 최초 및 최종함량 모두가 높아 품종 간에 차이를 나타냈으며, 저장기간이 길어지고 25℃의 저장조건 하에 더 빠른 속도로 감소되었다. 본 연구를 통하여 겨울에 직접 재배할 경우에도 신선한 품질의 바질을 생산하고 이용할 수 있으며, 냉장보관을 하여도 저장기간이 길어지면 색소 및 영양적 가치가 감소하는 것을 확인하였다. 이러한 결과로 유통과정의 저장기간에 관계없이 기능적 가치가 충분한 신선한 바질의 생산성을 높일 수 있는 유용한 재배 방법이 필요하며 연중생산이 가능할 수 있는 시스템의 보급이 필요하다고 판단된다. 주요어 : 계절, 바질(Ocimum basilicum L.), 저장조건, 항산화물질
Basil (Ocimum basilicum L.) is one kind of herbs and used for cooking in various ways. Also, Basil has aromaticity and antioxidant substance so highly worth researching. Even though the trend of herbs has increased as the food culture has become westernized, it is hard for consumers to purchase beca...
Basil (Ocimum basilicum L.) is one kind of herbs and used for cooking in various ways. Also, Basil has aromaticity and antioxidant substance so highly worth researching. Even though the trend of herbs has increased as the food culture has become westernized, it is hard for consumers to purchase because of the amount of harvest and the price difference by seasonal affects. Besides, it is very hard to eat fresh because of the long process of distribution.When the period of storage become longer, basil leaf would be discolored and the quality would be decreased as well. This experiment is carried out to study on the change of the state of growth, in relation to cultivation period and storage condition, and antioxidant substance including DPPH radical scavenger, ascorbic acid (AsA), glutathione (GSH), and rosmarinic acid (RA) contents of sweet basil and dark opal which are famous cultivars of basil. In this study, sweet basil and dark opal were cultivated on February, April, and June to compare with fresh sweet basil on the markets. It turned out to be different on each content of chlorophyll and carotenoid between the species by cultivation time. As for the content of DPPH scavenging activity, basil cultivated on general and vertical cultivation system on February was higher than on the markets. As for the content of Glutathione (GSH), it made less odds on cultivation methods, but two kinds showed high level in cultivation on April. As for RA, the content of sweet basil produced on February was higher than on the markets. For this result, basil on the markets could be degraded because of the long process of distribution. As for the outcome of the quality changes depending on the storage condition of sweet basil and dark opal, the total contents of chlorophyll and carotenoid were declined during storage at temperature of 4℃. This result could be from injury caused by low temperature. The contents of antioxidant activity, vitamin C, and glutathione were higher at dark opal basil than sweet basil. This content was rapidly declined during storage at temperature of 25℃. In this study, It is served to grow and eat fresh basil regardless of seasons. Also, when the storage period extends, the pigment and nutritional value evaluation is declined. As seen from these results, we need useful cultivation methods to increase the production of fresh basil regardless of the storage period in the distribution process. In addition, the system, which can produce basil all the time of the year, is deemed to be increased. Key words : antioxidant, Basil (Ocimum bsilicum L.), Seasonal, Storage temperature
Basil (Ocimum basilicum L.) is one kind of herbs and used for cooking in various ways. Also, Basil has aromaticity and antioxidant substance so highly worth researching. Even though the trend of herbs has increased as the food culture has become westernized, it is hard for consumers to purchase because of the amount of harvest and the price difference by seasonal affects. Besides, it is very hard to eat fresh because of the long process of distribution.When the period of storage become longer, basil leaf would be discolored and the quality would be decreased as well. This experiment is carried out to study on the change of the state of growth, in relation to cultivation period and storage condition, and antioxidant substance including DPPH radical scavenger, ascorbic acid (AsA), glutathione (GSH), and rosmarinic acid (RA) contents of sweet basil and dark opal which are famous cultivars of basil. In this study, sweet basil and dark opal were cultivated on February, April, and June to compare with fresh sweet basil on the markets. It turned out to be different on each content of chlorophyll and carotenoid between the species by cultivation time. As for the content of DPPH scavenging activity, basil cultivated on general and vertical cultivation system on February was higher than on the markets. As for the content of Glutathione (GSH), it made less odds on cultivation methods, but two kinds showed high level in cultivation on April. As for RA, the content of sweet basil produced on February was higher than on the markets. For this result, basil on the markets could be degraded because of the long process of distribution. As for the outcome of the quality changes depending on the storage condition of sweet basil and dark opal, the total contents of chlorophyll and carotenoid were declined during storage at temperature of 4℃. This result could be from injury caused by low temperature. The contents of antioxidant activity, vitamin C, and glutathione were higher at dark opal basil than sweet basil. This content was rapidly declined during storage at temperature of 25℃. In this study, It is served to grow and eat fresh basil regardless of seasons. Also, when the storage period extends, the pigment and nutritional value evaluation is declined. As seen from these results, we need useful cultivation methods to increase the production of fresh basil regardless of the storage period in the distribution process. In addition, the system, which can produce basil all the time of the year, is deemed to be increased. Key words : antioxidant, Basil (Ocimum bsilicum L.), Seasonal, Storage temperature
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