건설현장에서 거푸집동바리 조립 작업 시 우선적인 관심사항은 구조적 안전성과 구조물 시공 중 발생할 수 있는 여러 변수일 것이다. 본 논문에서는 거푸집동바리 붕괴재해에 대한 주요영향인자의 원인에 대하여 분석하였다. 안전보건공단에서 직접 조사한 1994년부터 2010년까지의 거푸집동바리 붕괴재해 사례를 바탕으로 분석하였다. 거푸집동바리 붕괴재해는 2004년 이후 현저히 줄어들었으나 2010년 이후 재해자수는 18명으로 증가하는 추세이다. 조사 대상 총 73건 중 사망자는 84명, 재해자수는 250명으로 발생 1건당 비율로는 사망자수가 1.15명, 재해자수가 3.42명으로 재해자수는 사망자수의 약 3배 이상 차지하여 발생건수에 비해 재해자수가 많이 발생하는 것으로 나타났다. 거푸집동바리의 붕괴재해의 원인으로는 크게 2가지로 볼 수 있다. 첫 번째는 시공상의 문제이다. 조립상세도 미작성으로 근로자의 경험치에 의한 설치, 콘크리트 타설작업시 한 곳에 집중타설 및 타설순서 미준수, 파이프 ...
건설현장에서 거푸집동바리 조립 작업 시 우선적인 관심사항은 구조적 안전성과 구조물 시공 중 발생할 수 있는 여러 변수일 것이다. 본 논문에서는 거푸집동바리 붕괴재해에 대한 주요영향인자의 원인에 대하여 분석하였다. 안전보건공단에서 직접 조사한 1994년부터 2010년까지의 거푸집동바리 붕괴재해 사례를 바탕으로 분석하였다. 거푸집동바리 붕괴재해는 2004년 이후 현저히 줄어들었으나 2010년 이후 재해자수는 18명으로 증가하는 추세이다. 조사 대상 총 73건 중 사망자는 84명, 재해자수는 250명으로 발생 1건당 비율로는 사망자수가 1.15명, 재해자수가 3.42명으로 재해자수는 사망자수의 약 3배 이상 차지하여 발생건수에 비해 재해자수가 많이 발생하는 것으로 나타났다. 거푸집동바리의 붕괴재해의 원인으로는 크게 2가지로 볼 수 있다. 첫 번째는 시공상의 문제이다. 조립상세도 미작성으로 근로자의 경험치에 의한 설치, 콘크리트 타설작업시 한 곳에 집중타설 및 타설순서 미준수, 파이프 서포트 2본 이상 사용, 동바리 미검정품 사용으로 재료 불량 등이 있다. 두 번째는 구조적인 문제이다. 동바리 구조계산 미실시, 경사지나 거푸집이 곡면일 경우 수직재 밀착 불량으로 편심하중 발생 등의 원인이 있다. 본 연구를 통해 건설현장에서 구조물시공을 위한 거푸집동바리 설치 시 붕괴원인 및 사용실상을 상기시킬 수 있는 계기가 마련되었으며, 붕괴재해의 근본적인 원인이 무엇인지 더 깊이 알게 되었다. 붕괴재해의 발생원인중 가장 많은 비중을 차지하는 것은 시공 상의 원인인 것으로 검토되었다. 거푸집동바리는 가시설로 포함되어 있지만 구조물시공에 중요한 버팀대 역할을 수행하고 있고, 사고발생시 대형재해로 발생할 수 있으므로 건설업에 종사하는 모든 근로자의 안전의식과 국가에 의한 제도적인 지원이 필요할 것으로 판단된다. 향후 보다 많은 현장조사 결과를 바탕으로 공사종류별, 규모별, 현장여건별, 지역별 등에 따라 거푸집동바리 의 붕괴재해 원인에 대하여 향후 심도있는 연구를 수행할 필요가 있다.
건설현장에서 거푸집동바리 조립 작업 시 우선적인 관심사항은 구조적 안전성과 구조물 시공 중 발생할 수 있는 여러 변수일 것이다. 본 논문에서는 거푸집동바리 붕괴재해에 대한 주요영향인자의 원인에 대하여 분석하였다. 안전보건공단에서 직접 조사한 1994년부터 2010년까지의 거푸집동바리 붕괴재해 사례를 바탕으로 분석하였다. 거푸집동바리 붕괴재해는 2004년 이후 현저히 줄어들었으나 2010년 이후 재해자수는 18명으로 증가하는 추세이다. 조사 대상 총 73건 중 사망자는 84명, 재해자수는 250명으로 발생 1건당 비율로는 사망자수가 1.15명, 재해자수가 3.42명으로 재해자수는 사망자수의 약 3배 이상 차지하여 발생건수에 비해 재해자수가 많이 발생하는 것으로 나타났다. 거푸집동바리의 붕괴재해의 원인으로는 크게 2가지로 볼 수 있다. 첫 번째는 시공상의 문제이다. 조립상세도 미작성으로 근로자의 경험치에 의한 설치, 콘크리트 타설작업시 한 곳에 집중타설 및 타설순서 미준수, 파이프 서포트 2본 이상 사용, 동바리 미검정품 사용으로 재료 불량 등이 있다. 두 번째는 구조적인 문제이다. 동바리 구조계산 미실시, 경사지나 거푸집이 곡면일 경우 수직재 밀착 불량으로 편심하중 발생 등의 원인이 있다. 본 연구를 통해 건설현장에서 구조물시공을 위한 거푸집동바리 설치 시 붕괴원인 및 사용실상을 상기시킬 수 있는 계기가 마련되었으며, 붕괴재해의 근본적인 원인이 무엇인지 더 깊이 알게 되었다. 붕괴재해의 발생원인중 가장 많은 비중을 차지하는 것은 시공 상의 원인인 것으로 검토되었다. 거푸집동바리는 가시설로 포함되어 있지만 구조물시공에 중요한 버팀대 역할을 수행하고 있고, 사고발생시 대형재해로 발생할 수 있으므로 건설업에 종사하는 모든 근로자의 안전의식과 국가에 의한 제도적인 지원이 필요할 것으로 판단된다. 향후 보다 많은 현장조사 결과를 바탕으로 공사종류별, 규모별, 현장여건별, 지역별 등에 따라 거푸집동바리 의 붕괴재해 원인에 대하여 향후 심도있는 연구를 수행할 필요가 있다.
Accidents involving portable ranges occurred total 138 cases for the last five years(2007~2011). It accounted for 15.7% of all gas accidents(878 cases). Major causes of accidents are using of excessive hot grill, leaving a butane can near fire and overheating of a butane can during cooking. In this ...
Accidents involving portable ranges occurred total 138 cases for the last five years(2007~2011). It accounted for 15.7% of all gas accidents(878 cases). Major causes of accidents are using of excessive hot grill, leaving a butane can near fire and overheating of a butane can during cooking. In this study, it is a desire to investigate the relationship between thermal behavior mechanism depending on characteristics of cooking equipment and occurrence of gas accidents to prevent accidents involving portable ranges. Whereby, it allows to suggest the safety improvement of using portable ranges. In this study, thermal effects on the portable ranges and butane can depending on variables such as position of cooking equipment, materials of cooking equipment, height of tripod and gas consumption are observed. It Fig.ures out the difference of the thermal behavior characteristics of butane can in relation to the operation of safety valve while using portable ranges. It shows that the more cooking equipment was close to the position of excessive hot grill and the lower height of tripod(distance between butane can and cooking equipment) is, the more thermal effect on the internal of butane can accumulate effects. It Fig.ures out that slope of temperature change curve correlates with difference of thermal capacity on thermal behavior characteristics experiment depending on materials of cooking equipment. It shows that the more gas consumption of gas burner has, the more thermal effects on butane can accumulate and the operating time of safety device quickens. Safety device operates in most cases in conditional variables, that is position of cooking equipment and height of tripod on thermal behavior characteristics experiment using aluminum foil. Also, it identifies problems with using aluminum foil that the lower height of tripod is and the more cooking equipment moves to the position of excessive hot grill, the operating time of safety device quickens. In conclusion, thermal behavior characteristics appear differently depending on variables such as position of cooking equipment, materials of cooking equipment, height of tripod and gas consumption during using portable ranges. Especially, it is necessary to restrict using cooking equipment made of aluminum foil, because it is very dangerous regardless of the variables above. Also, it is required establishing standards for height of tripod through additional study because the height of tripod and thermal efficiency are in inverse proportion to each other.
Accidents involving portable ranges occurred total 138 cases for the last five years(2007~2011). It accounted for 15.7% of all gas accidents(878 cases). Major causes of accidents are using of excessive hot grill, leaving a butane can near fire and overheating of a butane can during cooking. In this study, it is a desire to investigate the relationship between thermal behavior mechanism depending on characteristics of cooking equipment and occurrence of gas accidents to prevent accidents involving portable ranges. Whereby, it allows to suggest the safety improvement of using portable ranges. In this study, thermal effects on the portable ranges and butane can depending on variables such as position of cooking equipment, materials of cooking equipment, height of tripod and gas consumption are observed. It Fig.ures out the difference of the thermal behavior characteristics of butane can in relation to the operation of safety valve while using portable ranges. It shows that the more cooking equipment was close to the position of excessive hot grill and the lower height of tripod(distance between butane can and cooking equipment) is, the more thermal effect on the internal of butane can accumulate effects. It Fig.ures out that slope of temperature change curve correlates with difference of thermal capacity on thermal behavior characteristics experiment depending on materials of cooking equipment. It shows that the more gas consumption of gas burner has, the more thermal effects on butane can accumulate and the operating time of safety device quickens. Safety device operates in most cases in conditional variables, that is position of cooking equipment and height of tripod on thermal behavior characteristics experiment using aluminum foil. Also, it identifies problems with using aluminum foil that the lower height of tripod is and the more cooking equipment moves to the position of excessive hot grill, the operating time of safety device quickens. In conclusion, thermal behavior characteristics appear differently depending on variables such as position of cooking equipment, materials of cooking equipment, height of tripod and gas consumption during using portable ranges. Especially, it is necessary to restrict using cooking equipment made of aluminum foil, because it is very dangerous regardless of the variables above. Also, it is required establishing standards for height of tripod through additional study because the height of tripod and thermal efficiency are in inverse proportion to each other.
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