본 연구는 임신부의 건강기능식품에 대한 인식 및 섭취 실태를 파악하여 향후 임신부의 올바른 건강기능식품 섭취에 관한 기초 자료를 제공하기위해 수행되었다. 본 연구에서는 임신부의 건강기능식품 섭취실태를 조사하기 위해 수도권지역 임신부 120명을 대상으로 설문조사를 진행하였다. 건강기능식품 섭취실태를 조사한 결과 건강기능식품을 섭취하고 있다가 80.8%로 나타났고, 섭취 이유는 ‘부족한 영양분 보충’과‘태아를 위해서’가 각각 45.4%와 44.8%로 높게 나타났다. 건강기능식품 섭취 후 효과 만족도는 만족이 45.4%로 가장 높게 나...
본 연구는 임신부의 건강기능식품에 대한 인식 및 섭취 실태를 파악하여 향후 임신부의 올바른 건강기능식품 섭취에 관한 기초 자료를 제공하기위해 수행되었다. 본 연구에서는 임신부의 건강기능식품 섭취실태를 조사하기 위해 수도권지역 임신부 120명을 대상으로 설문조사를 진행하였다. 건강기능식품 섭취실태를 조사한 결과 건강기능식품을 섭취하고 있다가 80.8%로 나타났고, 섭취 이유는 ‘부족한 영양분 보충’과‘태아를 위해서’가 각각 45.4%와 44.8%로 높게 나타났다. 건강기능식품 섭취 후 효과 만족도는 만족이 45.4%로 가장 높게 나타났으며 다음으로 보통이 43.3%였다. 건강기능식품 섭취 시 선호하는 제형은 ‘캡슐’이 72.2%로 가장 많았다. 임신부의 영양지식 정답률을 분석한 결과 10점 만점에 평균 7.69점으로 임신부들의 영양지식은 비교적 높은 것으로 나타났다. 건강기능식품 섭취 시 선호하는 구매 장소는 인터넷쇼핑몰(38.1%)이 가장 높게 나타났으며 다음으로 약국(16.5%)으로 나타났고, 임신 시 건강기능식품 관련 상담 요청 희망자는 의사(60.8%)가 가장 높게 나타났으며 다음으로 약사(19.6%)순으로 나타났다. 건강기능식품 섭취 부작용 증상은 ‘메스꺼움 소화 장애’가 50.0%로 가장 높게 나타났으며 건강기능식품 섭취 시 불편 사항은 ‘상담의 부재’가 36.10%로 가장 높게 나타났다. 보건소와 건강기능식품업체에서는 정보제공, 교육 프로그램, 정기적인 상담을 통하여 임신부의 올바른 건강기능식품 섭취에 관한 정보를 제공해야 한다. 그리고 임신부의 건강기능식품 부작용 사례를 줄이기 위해서는 보건소에서 임신부 권장 건강기능식품 섭취에 관한 팸플릿이나 자료를 제공해야한다. 임신부를 대상으로 한 건강기능식품의 올바른 섭취 방법을 알려주는 교육 프로그램을 운영하여 건강기능식품에 대한 올바른 인식을 심어주고 부작용을 최소화 할 수 있도록 해야 하며, 또한 업체에서는 임신부를 대상으로 주로 많이 섭취하는 엽산이나 철분, 비타민 제품에 관한 정보를 더욱 상세히 제공할 필요가 있다.
본 연구는 임신부의 건강기능식품에 대한 인식 및 섭취 실태를 파악하여 향후 임신부의 올바른 건강기능식품 섭취에 관한 기초 자료를 제공하기위해 수행되었다. 본 연구에서는 임신부의 건강기능식품 섭취실태를 조사하기 위해 수도권지역 임신부 120명을 대상으로 설문조사를 진행하였다. 건강기능식품 섭취실태를 조사한 결과 건강기능식품을 섭취하고 있다가 80.8%로 나타났고, 섭취 이유는 ‘부족한 영양분 보충’과‘태아를 위해서’가 각각 45.4%와 44.8%로 높게 나타났다. 건강기능식품 섭취 후 효과 만족도는 만족이 45.4%로 가장 높게 나타났으며 다음으로 보통이 43.3%였다. 건강기능식품 섭취 시 선호하는 제형은 ‘캡슐’이 72.2%로 가장 많았다. 임신부의 영양지식 정답률을 분석한 결과 10점 만점에 평균 7.69점으로 임신부들의 영양지식은 비교적 높은 것으로 나타났다. 건강기능식품 섭취 시 선호하는 구매 장소는 인터넷쇼핑몰(38.1%)이 가장 높게 나타났으며 다음으로 약국(16.5%)으로 나타났고, 임신 시 건강기능식품 관련 상담 요청 희망자는 의사(60.8%)가 가장 높게 나타났으며 다음으로 약사(19.6%)순으로 나타났다. 건강기능식품 섭취 부작용 증상은 ‘메스꺼움 소화 장애’가 50.0%로 가장 높게 나타났으며 건강기능식품 섭취 시 불편 사항은 ‘상담의 부재’가 36.10%로 가장 높게 나타났다. 보건소와 건강기능식품업체에서는 정보제공, 교육 프로그램, 정기적인 상담을 통하여 임신부의 올바른 건강기능식품 섭취에 관한 정보를 제공해야 한다. 그리고 임신부의 건강기능식품 부작용 사례를 줄이기 위해서는 보건소에서 임신부 권장 건강기능식품 섭취에 관한 팸플릿이나 자료를 제공해야한다. 임신부를 대상으로 한 건강기능식품의 올바른 섭취 방법을 알려주는 교육 프로그램을 운영하여 건강기능식품에 대한 올바른 인식을 심어주고 부작용을 최소화 할 수 있도록 해야 하며, 또한 업체에서는 임신부를 대상으로 주로 많이 섭취하는 엽산이나 철분, 비타민 제품에 관한 정보를 더욱 상세히 제공할 필요가 있다.
The purpose of this study was to investigate recognition and intake pattern of health functional foods by pregnant women. Survey questions were administered to 120 pregnant women in Seoul metropolitan area. Approximately 81% of the respondents consumed health functional foods, and the most reason th...
The purpose of this study was to investigate recognition and intake pattern of health functional foods by pregnant women. Survey questions were administered to 120 pregnant women in Seoul metropolitan area. Approximately 81% of the respondents consumed health functional foods, and the most reason that the pregnant women hoped to achieve by consuming health functional foods were prevention of malnutrition (45.4%) and fetal health (44.8). Forty five percent of subjects were satisfied with the effect of health functional foods, and 43% of subjects were neutral. The ‘capsule’ is most preferred dosage form by 72.2% women when they consumed health functional foods. According to analysis of the nutrition knowledge, the mean of correct answer scores by pregnant women were 7.69 (10 point scale). This result showed that the nutrition knowledge level of pregnant women in Seoul metropolitan area was relatively high. The top preferred place for buying health functional foods was internet shopping mall(38.1%), and second place was pharmacy(16.5%). The proffesion that the pregnant women hoped to counsel about health functional foods was a medical doctor (60.8%), and the pharmacist(19.6%) was second place. Eleven women (50%) had the side effects as nausea and cacochylia. 36.1% of subject were complained about the lack of consultation when eating health functional foods. Public health center and functional food companies should provide suitable information, education program, and the regular counseling for pregnant women. Further, public health center also should provide brochure and information about health functional food for pregnant women. The education program for correct intake way of health functional food for pregnant women gives the correct instill awareness of the health functional food, it should be to minimize the side effects. In addition, health functional food companies may need to provide more detail information of product regarding the folic acid, iron and vitamin for pregnant women.
The purpose of this study was to investigate recognition and intake pattern of health functional foods by pregnant women. Survey questions were administered to 120 pregnant women in Seoul metropolitan area. Approximately 81% of the respondents consumed health functional foods, and the most reason that the pregnant women hoped to achieve by consuming health functional foods were prevention of malnutrition (45.4%) and fetal health (44.8). Forty five percent of subjects were satisfied with the effect of health functional foods, and 43% of subjects were neutral. The ‘capsule’ is most preferred dosage form by 72.2% women when they consumed health functional foods. According to analysis of the nutrition knowledge, the mean of correct answer scores by pregnant women were 7.69 (10 point scale). This result showed that the nutrition knowledge level of pregnant women in Seoul metropolitan area was relatively high. The top preferred place for buying health functional foods was internet shopping mall(38.1%), and second place was pharmacy(16.5%). The proffesion that the pregnant women hoped to counsel about health functional foods was a medical doctor (60.8%), and the pharmacist(19.6%) was second place. Eleven women (50%) had the side effects as nausea and cacochylia. 36.1% of subject were complained about the lack of consultation when eating health functional foods. Public health center and functional food companies should provide suitable information, education program, and the regular counseling for pregnant women. Further, public health center also should provide brochure and information about health functional food for pregnant women. The education program for correct intake way of health functional food for pregnant women gives the correct instill awareness of the health functional food, it should be to minimize the side effects. In addition, health functional food companies may need to provide more detail information of product regarding the folic acid, iron and vitamin for pregnant women.
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