한 시대를 살아가는 구성원들은 그 사회가 가진 공통적인 사회문화적 특성의 영향을 받으며 심리구조가 형성되고 소비자의 구매행동에도 많은 영향을 미치고 있다. 따라서 성장하고 있는 와인시장의 확대와 소비자의 욕구가 다양화 되고 있으므로, 한국인 와인소비자의 전반적인 소비성향을 파악하기 위한 방안으로 사회심리적 특성과 와인구매행동의 관계성을 연구하고자한다. 본 연구의 목적은 한국인의 심리특성 중 사회심리의 요소인 체면, 눈치, 우쭐 특성이 와인 소비자의 행동에 미치는 영향과 함께 외부적 영향 요인 중 동반 소비자(Co-consuming consumer)의 유형에 따른 와인소비자 ...
한 시대를 살아가는 구성원들은 그 사회가 가진 공통적인 사회문화적 특성의 영향을 받으며 심리구조가 형성되고 소비자의 구매행동에도 많은 영향을 미치고 있다. 따라서 성장하고 있는 와인시장의 확대와 소비자의 욕구가 다양화 되고 있으므로, 한국인 와인소비자의 전반적인 소비성향을 파악하기 위한 방안으로 사회심리적 특성과 와인구매행동의 관계성을 연구하고자한다. 본 연구의 목적은 한국인의 심리특성 중 사회심리의 요소인 체면, 눈치, 우쭐 특성이 와인 소비자의 행동에 미치는 영향과 함께 외부적 영향 요인 중 동반 소비자(Co-consuming consumer)의 유형에 따른 와인소비자 선택속성의 차이를 검증하고자 한다. 실증연구를 위해 수도권에 거주하며, 최근 3개월 동안 와인을 구매하였거나 마셔본 경험이 있는 20세 이상의 성인을 대상으로 400부의 설문지를 배포하여 총 377부를 실증분석에 사용하였다. 분석방법으로는 IBM SPSS Ver. 21 프로그램을 이용하여 빈도분석, 요인분석, 회귀분석, T-test를 실시하여 다음과 같은 결과가 도출되었다. 첫째, 한국인의 사회심리적 특성요인은 와인선택속성의 모든 요인에 유의한 영향을 주었으며, 특히 자신의 이미지를 보호하기 위한 요인이 가장 크게 작용한 결과로 보아 와인 소비가 자신의 이미지를 반영해주는 상징적 소비라는 점을 알 수 있었다. 둘째, 동반소비자의 유형에 따라 와인선택속성의 유의한 차이는 발견하지 못하였다. 이 결과는 와인에 대한 전문지식이 부족한 일반 소비자들은 함께 소비할 사람을 고려하여 와인을 선택하기 보다는 용도와 목적에 따라 혹은 와인 자체의 가치를 중점으로 와인을 선택한다고 볼 수 있다. 셋째, 와인교육유무에 따라 소비자는 와인선택속성에 유의한 차이를 보였다. 교육을 통해 전문지식을 습득한 소비자는 와인의 특성, 품질 등 객관적인 정보를 바탕으로 와인의 가치를 주관적으로 판단하여 선택한다는 사실을 유추할 수 있다. 이와 같은 연구결과에서 본 연구는 기존 와인소비자의 행동에 관한 연구에서 미흡했던 한국인의 사회심리적 특성과의 영향관계를 밝힘으로서 한국적 와인마케팅 전략수립에 의미 있는 학술적 의의를 갖는다고 볼 수 있다. 이러한 학술적 의의를 바탕으로 한국인 와인소비자를 위한 마케팅은 근본적으로 한국인의 독특한 사회심리적 특성을 분석하여 이루어 져야한다는 실무적 의의를 시사하고 있다.
한 시대를 살아가는 구성원들은 그 사회가 가진 공통적인 사회문화적 특성의 영향을 받으며 심리구조가 형성되고 소비자의 구매행동에도 많은 영향을 미치고 있다. 따라서 성장하고 있는 와인시장의 확대와 소비자의 욕구가 다양화 되고 있으므로, 한국인 와인소비자의 전반적인 소비성향을 파악하기 위한 방안으로 사회심리적 특성과 와인구매행동의 관계성을 연구하고자한다. 본 연구의 목적은 한국인의 심리특성 중 사회심리의 요소인 체면, 눈치, 우쭐 특성이 와인 소비자의 행동에 미치는 영향과 함께 외부적 영향 요인 중 동반 소비자(Co-consuming consumer)의 유형에 따른 와인소비자 선택속성의 차이를 검증하고자 한다. 실증연구를 위해 수도권에 거주하며, 최근 3개월 동안 와인을 구매하였거나 마셔본 경험이 있는 20세 이상의 성인을 대상으로 400부의 설문지를 배포하여 총 377부를 실증분석에 사용하였다. 분석방법으로는 IBM SPSS Ver. 21 프로그램을 이용하여 빈도분석, 요인분석, 회귀분석, T-test를 실시하여 다음과 같은 결과가 도출되었다. 첫째, 한국인의 사회심리적 특성요인은 와인선택속성의 모든 요인에 유의한 영향을 주었으며, 특히 자신의 이미지를 보호하기 위한 요인이 가장 크게 작용한 결과로 보아 와인 소비가 자신의 이미지를 반영해주는 상징적 소비라는 점을 알 수 있었다. 둘째, 동반소비자의 유형에 따라 와인선택속성의 유의한 차이는 발견하지 못하였다. 이 결과는 와인에 대한 전문지식이 부족한 일반 소비자들은 함께 소비할 사람을 고려하여 와인을 선택하기 보다는 용도와 목적에 따라 혹은 와인 자체의 가치를 중점으로 와인을 선택한다고 볼 수 있다. 셋째, 와인교육유무에 따라 소비자는 와인선택속성에 유의한 차이를 보였다. 교육을 통해 전문지식을 습득한 소비자는 와인의 특성, 품질 등 객관적인 정보를 바탕으로 와인의 가치를 주관적으로 판단하여 선택한다는 사실을 유추할 수 있다. 이와 같은 연구결과에서 본 연구는 기존 와인소비자의 행동에 관한 연구에서 미흡했던 한국인의 사회심리적 특성과의 영향관계를 밝힘으로서 한국적 와인마케팅 전략수립에 의미 있는 학술적 의의를 갖는다고 볼 수 있다. 이러한 학술적 의의를 바탕으로 한국인 와인소비자를 위한 마케팅은 근본적으로 한국인의 독특한 사회심리적 특성을 분석하여 이루어 져야한다는 실무적 의의를 시사하고 있다.
Members of society are living in an era that society is a common social and cultural characteristics under the influence of psychological structure is formed with is having an impact on consumers' purchasing behavior. Therefore , because of the desire to grow and expand and diversify markets and...
Members of society are living in an era that society is a common social and cultural characteristics under the influence of psychological structure is formed with is having an impact on consumers' purchasing behavior. Therefore , because of the desire to grow and expand and diversify markets and consumer of wine in , and want as a way to determine the overall consumption propensity of Korean wine consumer study social relationships and socio-psychological characteristics of the wine buying behavior. The purpose of this study is the psychological characteristics of the psychological characteristics such as Chemyon, Nunchi, Uzzul of Korean wine consumers will want to verify the difference between the selected properties, depending on the type of co-consumer impact of external factors with impact on the behavior of wine consumers. This thesis’s sample group observed the following conditions: living in Seoul and Gyeonggi-do of Korea above the age of 20 that have consumed and/or purchased wine. Altogether, 400 questionnaires were sent out. Except for 23 invalid questionnaires, the final study included 377 questionnaires. Analysis methods are carried out by the frequency analysis, factor analysis , multiple regression analysis , T - test , the following results were derived using the IBM SPSS 21.0 program. The results of this study and be as follows: First, the symbolic consumption socio-psychological characteristics factors Koreans gave a significant impact on all the factors of the wine selection properties , especially seen as a result of these factors to protect his image the most significant action that wine consumption will reflect your own image it can be seen that the points . Second, a significant difference in properties depending on the type of wine selection was co-consumer are not aware . The results can be seen by considering that according to a person to consume with the expertise of the typical consumer of wine are lacking purpose and objectives , rather than selecting a wine or a wine selection with emphasis on the value of the wine itself. Third, depending on whether the wine consumer education showed significant differences in wine choice properties. Consumers who acquire specialized knowledge through education can be inferred that choose to judge the value of wine subjective and objective information based on characteristics of the wine quality. In such findings of this study it can be seen as having a significant scientific significance in establishing Korean wine marketing strategies as identifying the psychological and social impact of the relationship between characteristics of Koreans who study the behavior in the lack of an existing wine consumers. Based on these scientific significance for Koreans marketing wine consumers it suggests a practical significance that must be done to fundamentally analyze the unique socio-psychological characteristics of Korean society .
Members of society are living in an era that society is a common social and cultural characteristics under the influence of psychological structure is formed with is having an impact on consumers' purchasing behavior. Therefore , because of the desire to grow and expand and diversify markets and consumer of wine in , and want as a way to determine the overall consumption propensity of Korean wine consumer study social relationships and socio-psychological characteristics of the wine buying behavior. The purpose of this study is the psychological characteristics of the psychological characteristics such as Chemyon, Nunchi, Uzzul of Korean wine consumers will want to verify the difference between the selected properties, depending on the type of co-consumer impact of external factors with impact on the behavior of wine consumers. This thesis’s sample group observed the following conditions: living in Seoul and Gyeonggi-do of Korea above the age of 20 that have consumed and/or purchased wine. Altogether, 400 questionnaires were sent out. Except for 23 invalid questionnaires, the final study included 377 questionnaires. Analysis methods are carried out by the frequency analysis, factor analysis , multiple regression analysis , T - test , the following results were derived using the IBM SPSS 21.0 program. The results of this study and be as follows: First, the symbolic consumption socio-psychological characteristics factors Koreans gave a significant impact on all the factors of the wine selection properties , especially seen as a result of these factors to protect his image the most significant action that wine consumption will reflect your own image it can be seen that the points . Second, a significant difference in properties depending on the type of wine selection was co-consumer are not aware . The results can be seen by considering that according to a person to consume with the expertise of the typical consumer of wine are lacking purpose and objectives , rather than selecting a wine or a wine selection with emphasis on the value of the wine itself. Third, depending on whether the wine consumer education showed significant differences in wine choice properties. Consumers who acquire specialized knowledge through education can be inferred that choose to judge the value of wine subjective and objective information based on characteristics of the wine quality. In such findings of this study it can be seen as having a significant scientific significance in establishing Korean wine marketing strategies as identifying the psychological and social impact of the relationship between characteristics of Koreans who study the behavior in the lack of an existing wine consumers. Based on these scientific significance for Koreans marketing wine consumers it suggests a practical significance that must be done to fundamentally analyze the unique socio-psychological characteristics of Korean society .
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