국내 식품기업의 콜드체인 결정요인이 식품 품질 관리 및 성과에 미치는 영향에 관한 실증연구 Effets[i.e. Effects] of determinats[i.e. determinants] of cold-chain on food quality management and its performance of Korean food enterprises원문보기
최근 우리나라는 FTA와 같은 무역 제도의 추진이 빠르게 일어나면서 신선 식품에 대한 거래의 범위는 넓어지게 되었다. 더욱이 사회·경제적인 수준이 향상됨에 따라 국민 소득이 높아지게 되었고 국민의 식품안전과 삶의 질 향상이라는 국민의 욕구가 늘어나게 되면서 식품 안전에 대한 관심이 커지게 되었다. 이러한 환경에서 신선도 유지는 식품 업체에게 가장 중요한 과제이기에 기업들은 ...
최근 우리나라는 FTA와 같은 무역 제도의 추진이 빠르게 일어나면서 신선 식품에 대한 거래의 범위는 넓어지게 되었다. 더욱이 사회·경제적인 수준이 향상됨에 따라 국민 소득이 높아지게 되었고 국민의 식품안전과 삶의 질 향상이라는 국민의 욕구가 늘어나게 되면서 식품 안전에 대한 관심이 커지게 되었다. 이러한 환경에서 신선도 유지는 식품 업체에게 가장 중요한 과제이기에 기업들은 콜드체인 운송 시스템을 도입 해야만 한다. 소비자에게 판매 및 운송이 되기까지 냉장차량은 필수적이며 이를 통해 제품의 품질과 안전을 보장하게 된다. 본 연구에서는 식품 기업들이 식품 관리 수준 향상을 위한 콜드체인 결정요인(콜드체인 운영역량, 시스템 구축, 파트너십, 식품의 변질성), 식품의 품질 관리 수준, 콜드체인 운영성과 간의 구조적 관계를 규명하였으며 시장지배력을 조절변수로 식품의 품질관리 수준과 콜드체인 운영성과의 흐름에서 어떠한 영향이 나타나는지에 대한 연구를 진행했다. 기본적인 자료는 선행연구 및 예비연구(Pilot Test)를 통해 수집하여 설문조사를 실시하였다. 설문의 대상은 콜드체인 시스템을 운영하는 식품 제조업체와 식품SCM 종사자들로 진행하였다. 자료의 기초분석은 SPSS 21.0통계 프로그램을 통해, 가설검정은 Amos 21.0 통계 패키지를 사용하여 구조방정식모형을 활용한 분석을 진행하였다. 콜드체인 결정요인을 선행변수로, 식품 품질관리 수준을 매개변수로 콜드체인 운영성과를 독립 변수로 설정하여 실증분석을 진행한 결과 다음과 같은 전략적 시사점을 제공하였다. 첫째, 기업 종사자의 콜드체인 운영역량이 강화될수록 식품의 품질관리가 개선되고 콜드체인 운영역량이 향상되는 것으로 나타났다. 이는 종사자의 전문성을 키우면 식품의 품질관리 수준이 높아지게 된다는 것을 말한다. 둘째, 식품기업의 파트너십이 강화될수록 식품의 품질관리가 개선되고 기업의 콜드체인 운영성과도 향상되는 것으로 나타났다. 셋째, 콜드체인 시스템운영 수준이 식품의 품질관리 수준을 떨어뜨리며 국내에는 콜드체인 시스템 구축 수준이 높지 않아 식품의 품질관리에는 직접적인 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 하지만 공급체인 관리에 있어 특히 콜드체인 분야는 냉장 및 냉동 시스템을 통한 신선도 유지가 필수적이다. 넷째, 기업이 품질의 변질성에 대한 인식이 높으면 식품의 품질관리 수준이 높아지는 것으로 나타났다. 식품 산업의 특성상 식품의 품질 불확실성의 인식 수준이 높을수록 관리에 더 신경을 써야하기 때문에 품질 관리 수준을 높인다는 결과를 가져왔다. 다섯째, 식품의 품질관리 수준이 높아질수록 운영성과도 향상된다. 이 흐름에서 공급 및 수요업체의 지배력이 커지면 커질수록 식품의 품질관리 수준이 성과를 떨어뜨린다는 결과가 나타났다. 이는 파트너십의 수준이 수평적으로 이루어져야만 기업의 운영성과도 향상된다는 것을 보여준다. 전 세계적으로 콜드체인에 대한 연구가 지속적으로 이루어지는데 반해 우리나라는 미미한 실정이다. 짧은 리드타임과 복잡한 유통구조를 갖고 있는 식품 공급체인에서는 더욱더 콜드체인 관련 연구가 다양하게 진행되어야 한다고 본다. 본 연구를 바탕으로 향후 국내 시스템 구축 수준과 시장지배력에 관하여 구축 수준이 미흡한 부분에 대한 세부적인 연구와 파트너 기업들과의 통합 정도에 따른 성과에 대한 연구가 추가적으로 필요하다.
최근 우리나라는 FTA와 같은 무역 제도의 추진이 빠르게 일어나면서 신선 식품에 대한 거래의 범위는 넓어지게 되었다. 더욱이 사회·경제적인 수준이 향상됨에 따라 국민 소득이 높아지게 되었고 국민의 식품안전과 삶의 질 향상이라는 국민의 욕구가 늘어나게 되면서 식품 안전에 대한 관심이 커지게 되었다. 이러한 환경에서 신선도 유지는 식품 업체에게 가장 중요한 과제이기에 기업들은 콜드체인 운송 시스템을 도입 해야만 한다. 소비자에게 판매 및 운송이 되기까지 냉장차량은 필수적이며 이를 통해 제품의 품질과 안전을 보장하게 된다. 본 연구에서는 식품 기업들이 식품 관리 수준 향상을 위한 콜드체인 결정요인(콜드체인 운영역량, 시스템 구축, 파트너십, 식품의 변질성), 식품의 품질 관리 수준, 콜드체인 운영성과 간의 구조적 관계를 규명하였으며 시장지배력을 조절변수로 식품의 품질관리 수준과 콜드체인 운영성과의 흐름에서 어떠한 영향이 나타나는지에 대한 연구를 진행했다. 기본적인 자료는 선행연구 및 예비연구(Pilot Test)를 통해 수집하여 설문조사를 실시하였다. 설문의 대상은 콜드체인 시스템을 운영하는 식품 제조업체와 식품SCM 종사자들로 진행하였다. 자료의 기초분석은 SPSS 21.0통계 프로그램을 통해, 가설검정은 Amos 21.0 통계 패키지를 사용하여 구조방정식모형을 활용한 분석을 진행하였다. 콜드체인 결정요인을 선행변수로, 식품 품질관리 수준을 매개변수로 콜드체인 운영성과를 독립 변수로 설정하여 실증분석을 진행한 결과 다음과 같은 전략적 시사점을 제공하였다. 첫째, 기업 종사자의 콜드체인 운영역량이 강화될수록 식품의 품질관리가 개선되고 콜드체인 운영역량이 향상되는 것으로 나타났다. 이는 종사자의 전문성을 키우면 식품의 품질관리 수준이 높아지게 된다는 것을 말한다. 둘째, 식품기업의 파트너십이 강화될수록 식품의 품질관리가 개선되고 기업의 콜드체인 운영성과도 향상되는 것으로 나타났다. 셋째, 콜드체인 시스템운영 수준이 식품의 품질관리 수준을 떨어뜨리며 국내에는 콜드체인 시스템 구축 수준이 높지 않아 식품의 품질관리에는 직접적인 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 하지만 공급체인 관리에 있어 특히 콜드체인 분야는 냉장 및 냉동 시스템을 통한 신선도 유지가 필수적이다. 넷째, 기업이 품질의 변질성에 대한 인식이 높으면 식품의 품질관리 수준이 높아지는 것으로 나타났다. 식품 산업의 특성상 식품의 품질 불확실성의 인식 수준이 높을수록 관리에 더 신경을 써야하기 때문에 품질 관리 수준을 높인다는 결과를 가져왔다. 다섯째, 식품의 품질관리 수준이 높아질수록 운영성과도 향상된다. 이 흐름에서 공급 및 수요업체의 지배력이 커지면 커질수록 식품의 품질관리 수준이 성과를 떨어뜨린다는 결과가 나타났다. 이는 파트너십의 수준이 수평적으로 이루어져야만 기업의 운영성과도 향상된다는 것을 보여준다. 전 세계적으로 콜드체인에 대한 연구가 지속적으로 이루어지는데 반해 우리나라는 미미한 실정이다. 짧은 리드타임과 복잡한 유통구조를 갖고 있는 식품 공급체인에서는 더욱더 콜드체인 관련 연구가 다양하게 진행되어야 한다고 본다. 본 연구를 바탕으로 향후 국내 시스템 구축 수준과 시장지배력에 관하여 구축 수준이 미흡한 부분에 대한 세부적인 연구와 파트너 기업들과의 통합 정도에 따른 성과에 대한 연구가 추가적으로 필요하다.
Recently, as the trade system such as FTA is rapidly pushed forward in Korea, the scope of trading fresh foods is expanding. In addition, along with the rising social and economic level, national income is increasing. Also, there is a heightened interest in food safety due to growing national needs ...
Recently, as the trade system such as FTA is rapidly pushed forward in Korea, the scope of trading fresh foods is expanding. In addition, along with the rising social and economic level, national income is increasing. Also, there is a heightened interest in food safety due to growing national needs for food safety and higher quality of life. Against this backdrop, maintaining freshness is the most important task for food enterprises that companies should introduce cold-chain transportation system. Until food products are sold and delivered to consumers, refrigerator vehicles are essential because they are guaranteed for the quality and safety of products. This study clarified the structural relationship among decision factors of cold-chain to improve the food management level of food enterprises(management capacity of cold-chain, establishment of system, partnership, food quality uncertainty), the level of food quality management, cold-chain operation performance, and with market power as moderating variable, examined the influence on the level of food quality management and on the flow of operating performance of cold-chain. Basic data were collected through the pilot test and preliminary studies and a survey was carried out. The objects of the survey were food manufacturers that operate cold-chain system and workers for supply chain managment in a food industry. SPSS 21.0 was used for basic data analysis, Amos 21.0 statistics package was used for verification of hypothesis, and an analysis utilizing structural equation model was conducted. Actual proof analysis was conducted by taking the decision factor of cold-chain as leading variable, the level of food quality management as parameter, and operating performance of cold-chain as independent variable, and the following strategic implications were gained. First, as management capacity of cold-chain was strengthened, the levels of food quality management and management capacity of cold-chain were improved. This means, as expertise of workers improves, the level of food quality management rises. Second, as partnership between food enterprises got stronger, food quality management and the operating performance of cold-chain improved. Third, the level of operating cold-chain system dropped the level of food quality management because the level of established cold-chain system in Korea is not high; it did not have a direct effect on quality management of foods. However, as for the management of supply chain especially for the area of cold-chain, maintaining freshness through refrigerating and freezing system are essential. Fourth, if a company has a high awareness about food quality uncertainty, they had high level of food quality management. Due to the nature of food industry, the higher the awareness about uncertainty of food quality, the more care is needed in management, so it raises the level of quality management. Fifth, as the level of food quality management become higher, operation performance was improved. In this flow, as the dominance of supply or demand companies increases, the level of food quality management lowered performance. This shows that when the level of partnership is balanced, the operating performance of companies improves. Around the world, while studies on cold-chain are conducted continuously, Korea has few studies on this topic. Especially in food supply chain that has short lead time and complicated distribution structure, various studies related to cold-chain should be conducted. Based on this study, concerning the level of establishing domestic system and market dominance in the future, there should be additional detailed studies on the parts that are not established sufficiently and the performance depending on the level of integration with partner companies.
Recently, as the trade system such as FTA is rapidly pushed forward in Korea, the scope of trading fresh foods is expanding. In addition, along with the rising social and economic level, national income is increasing. Also, there is a heightened interest in food safety due to growing national needs for food safety and higher quality of life. Against this backdrop, maintaining freshness is the most important task for food enterprises that companies should introduce cold-chain transportation system. Until food products are sold and delivered to consumers, refrigerator vehicles are essential because they are guaranteed for the quality and safety of products. This study clarified the structural relationship among decision factors of cold-chain to improve the food management level of food enterprises(management capacity of cold-chain, establishment of system, partnership, food quality uncertainty), the level of food quality management, cold-chain operation performance, and with market power as moderating variable, examined the influence on the level of food quality management and on the flow of operating performance of cold-chain. Basic data were collected through the pilot test and preliminary studies and a survey was carried out. The objects of the survey were food manufacturers that operate cold-chain system and workers for supply chain managment in a food industry. SPSS 21.0 was used for basic data analysis, Amos 21.0 statistics package was used for verification of hypothesis, and an analysis utilizing structural equation model was conducted. Actual proof analysis was conducted by taking the decision factor of cold-chain as leading variable, the level of food quality management as parameter, and operating performance of cold-chain as independent variable, and the following strategic implications were gained. First, as management capacity of cold-chain was strengthened, the levels of food quality management and management capacity of cold-chain were improved. This means, as expertise of workers improves, the level of food quality management rises. Second, as partnership between food enterprises got stronger, food quality management and the operating performance of cold-chain improved. Third, the level of operating cold-chain system dropped the level of food quality management because the level of established cold-chain system in Korea is not high; it did not have a direct effect on quality management of foods. However, as for the management of supply chain especially for the area of cold-chain, maintaining freshness through refrigerating and freezing system are essential. Fourth, if a company has a high awareness about food quality uncertainty, they had high level of food quality management. Due to the nature of food industry, the higher the awareness about uncertainty of food quality, the more care is needed in management, so it raises the level of quality management. Fifth, as the level of food quality management become higher, operation performance was improved. In this flow, as the dominance of supply or demand companies increases, the level of food quality management lowered performance. This shows that when the level of partnership is balanced, the operating performance of companies improves. Around the world, while studies on cold-chain are conducted continuously, Korea has few studies on this topic. Especially in food supply chain that has short lead time and complicated distribution structure, various studies related to cold-chain should be conducted. Based on this study, concerning the level of establishing domestic system and market dominance in the future, there should be additional detailed studies on the parts that are not established sufficiently and the performance depending on the level of integration with partner companies.
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