일후박과 빵나무의 3T3-L1세포 및 고지방식이로 유도된 비만 마우스에서의 항비만 효과 Anti-obesity effect of magnolia obovate Thunb. and artocarpus altilis in 3T3-L1 adipocytes and high-fat diet-Induced obese mice원문보기
본 연구에서는 일후박과 빵나무의 항 비만 효과를 확인하고자 in vitro에서는 3T3-L1 지방전구세포, in vivo에서는 고지방 식이로 비만을 유도한 C57BL/6J 마우스를 이용하여 항비만 활성을 확인 하였다. 3T3-L1 지방전구세포에서 Oil red O 염색법을 실시한 결과, 일후박과 빵나무 분획물에서 높은 분화 억제활성을 나타내었다. Western blot 분석에서도 adipogenic 전사 인자인 PPARγ와 C/EBPα의 발현을 감소시키는 것으로 나타났다. in vitro 결과를 바탕으로 고지방식이로 비만을 유도한 C57BL/6J 마우스에 일후박 및 빵나무를 50 mg/kg/day로 8주간 경구 투여하여 항비만 실험을 진행하였다. 사육 종료 후 체중과 내장지방 및 ...
본 연구에서는 일후박과 빵나무의 항 비만 효과를 확인하고자 in vitro에서는 3T3-L1 지방전구세포, in vivo에서는 고지방 식이로 비만을 유도한 C57BL/6J 마우스를 이용하여 항비만 활성을 확인 하였다. 3T3-L1 지방전구세포에서 Oil red O 염색법을 실시한 결과, 일후박과 빵나무 분획물에서 높은 분화 억제활성을 나타내었다. Western blot 분석에서도 adipogenic 전사 인자인 PPARγ와 C/EBPα의 발현을 감소시키는 것으로 나타났다. in vitro 결과를 바탕으로 고지방식이로 비만을 유도한 C57BL/6J 마우스에 일후박 및 빵나무를 50 mg/kg/day로 8주간 경구 투여하여 항비만 실험을 진행하였다. 사육 종료 후 체중과 내장지방 및 부고환지방조직의 무게를 비교한 결과, 대조군과 일후박 및 빵나무를 투여한 군을 비교해 볼 때 유의적인 감소를 보였다. 또한 부고환 지방조직에서 H&E 염색을 실시하여 지방 조직 크기를 비교해 본 결과, 지방조직의 크기를 감소시킴을 확인하였다. 일후박과 빵나무는 혈청 총 콜레스테롤, 중성 지방 및 저밀도 지단백 콜레스테롤 수치를 개선했다. 따라서 일후박, 빵나무는 PPARγ와 C/EBPα의 발현을 감소시켜 지방생성을 억제함으로서 비만을 억제하는 것으로 나타내었다. 결론적으로 일후박과 빵나무는 지질 축적을 조절하여 비만을 조절할 수 있는 항비만 천연물 소재로서 잠재적인 가능성이 있다고 사료된다.
본 연구에서는 일후박과 빵나무의 항 비만 효과를 확인하고자 in vitro에서는 3T3-L1 지방전구세포, in vivo에서는 고지방 식이로 비만을 유도한 C57BL/6J 마우스를 이용하여 항비만 활성을 확인 하였다. 3T3-L1 지방전구세포에서 Oil red O 염색법을 실시한 결과, 일후박과 빵나무 분획물에서 높은 분화 억제활성을 나타내었다. Western blot 분석에서도 adipogenic 전사 인자인 PPARγ와 C/EBPα의 발현을 감소시키는 것으로 나타났다. in vitro 결과를 바탕으로 고지방식이로 비만을 유도한 C57BL/6J 마우스에 일후박 및 빵나무를 50 mg/kg/day로 8주간 경구 투여하여 항비만 실험을 진행하였다. 사육 종료 후 체중과 내장지방 및 부고환 지방조직의 무게를 비교한 결과, 대조군과 일후박 및 빵나무를 투여한 군을 비교해 볼 때 유의적인 감소를 보였다. 또한 부고환 지방조직에서 H&E 염색을 실시하여 지방 조직 크기를 비교해 본 결과, 지방조직의 크기를 감소시킴을 확인하였다. 일후박과 빵나무는 혈청 총 콜레스테롤, 중성 지방 및 저밀도 지단백 콜레스테롤 수치를 개선했다. 따라서 일후박, 빵나무는 PPARγ와 C/EBPα의 발현을 감소시켜 지방생성을 억제함으로서 비만을 억제하는 것으로 나타내었다. 결론적으로 일후박과 빵나무는 지질 축적을 조절하여 비만을 조절할 수 있는 항비만 천연물 소재로서 잠재적인 가능성이 있다고 사료된다.
The aim of this study was to investigate whether Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis inhibits lipid accumulation in 3T3-L1 adipocytes and mice with high-fat diet (HFD)-induced obesity. We evaluated the effect of Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis on anti-adipogenic act...
The aim of this study was to investigate whether Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis inhibits lipid accumulation in 3T3-L1 adipocytes and mice with high-fat diet (HFD)-induced obesity. We evaluated the effect of Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis on anti-adipogenic activity via regulation of peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ) and CCAAT/enhancerbinding protein alpha (C/EBPα). Our results show that Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis significantly inhibited fat accumulation during 3T3-L1 adipogenesis through down regulating adipogenic transcript factors. We further examined the anti-obesity effects of Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis on high-fat diet-induced obese C57BL/6J mice. Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis markedly reduced the final body weight with a decrease in epididymal adipose tissue mass and adipocyte size compared with the untreated high-fat diet-induced group. Additionally, Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis ameliorated serum total cholesterol, triglyceride, and low-density lipoprotein cholesterol levels. The effects of Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis on high-fat diet-induced obesity were primarily responsible for inhibiting adipogenesis in adipose tissue and regulating lipid metabolism, such as through lipogenesis and fatty acid oxidation. Hence, Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis may be an alternative treatment for controlling obesity through downregulating lipid accumulation
The aim of this study was to investigate whether Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis inhibits lipid accumulation in 3T3-L1 adipocytes and mice with high-fat diet (HFD)-induced obesity. We evaluated the effect of Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis on anti-adipogenic activity via regulation of peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ) and CCAAT/enhancerbinding protein alpha (C/EBPα). Our results show that Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis significantly inhibited fat accumulation during 3T3-L1 adipogenesis through down regulating adipogenic transcript factors. We further examined the anti-obesity effects of Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis on high-fat diet-induced obese C57BL/6J mice. Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis markedly reduced the final body weight with a decrease in epididymal adipose tissue mass and adipocyte size compared with the untreated high-fat diet-induced group. Additionally, Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis ameliorated serum total cholesterol, triglyceride, and low-density lipoprotein cholesterol levels. The effects of Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis on high-fat diet-induced obesity were primarily responsible for inhibiting adipogenesis in adipose tissue and regulating lipid metabolism, such as through lipogenesis and fatty acid oxidation. Hence, Magnolia obovate Thunb. and Artocarpus altilis may be an alternative treatment for controlling obesity through downregulating lipid accumulation
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