주산지별 야생콩에 대한 이소플라본 함량과 조성의 변이 Isoflavone content and compositional variation in wild soybean (Glycine soja Seib and Zucc.) from main centres of diversity원문보기
콩에는 전분, 식이섬유, 지질, 필수미네랄은 물론 이소플라본, 토코페롤, 사포닌 등의 생리활성물질이 풍부하다. 이소플라본은 암발생 억제, 식이섬유, 지질, 필수미네랄은 물론 이소플라본, 토코페롤, 사포닌 등의 생리활성물질이 풍부하다. 이소플라본은 암발생 억제, 심혈관질환 저하, 폐경증후군 감소 등의 효능이 연구 보고되었다. 재배콩과 야생콩의 이소플라본 함량과 조성에 대한 보고 또한 많다. 본 논문에서는 중국, 일본, 한국, 러시아에서 수집한 야생콩의 이소플라본 함량과 조성을 연구하였다. 야생콩의 주 서식지인 중국, 일본, 한반도, 극동러시아에서 수집한 재료를 HPLC로 분석하여 이소플라본의 함량과 조성을 확인하였다. 이소플라본 평균함량은 중국산 야생콩이 2.7 mg/g 로 높았고 한국산 (2.5 mg/g), 극동러시아산 (2.3 mg/g), 일본산 (2.3 mg/g)의 순이었다. 한국산 야생콩의 이소플라본에 대한 지리적 분포를 확인하기 위해 수집위치별로 함량을 나타낸 바, 이소플라본의 함량은 북쪽에서 남동쪽으로 갈수록 높아지는 경향이었다. 아울러 한국산 야생콩의 이소플라본 함량을 아홉 구역으로 나누어 비교한 바 전라남도지역을 제외하고는 특징적인 차이를 나타내지 않았다. 야생콩의 이소플라본 조성물 중 가장 풍부한 것은genistin이었고 glycitin이 가장 적었다. 콩 가공식품에서만 건강기능성에 필요한 이소플라본을 꾸준히 효율적으로 섭취하기란 쉽지 않으므로 이소플라본의 대량정제가 요구된다. 이에 따라 실험실 수준에서 대량의 단일 이소플라본 조성물을 정제할 수 있는 방법을 검토하였다.
콩에는 전분, 식이섬유, 지질, 필수미네랄은 물론 이소플라본, 토코페롤, 사포닌 등의 생리활성물질이 풍부하다. 이소플라본은 암발생 억제, 심혈관질환 저하, 폐경증후군 감소 등의 효능이 연구 보고되었다. 재배콩과 야생콩의 이소플라본 함량과 조성에 대한 보고 또한 많다. 본 논문에서는 중국, 일본, 한국, 러시아에서 수집한 야생콩의 이소플라본 함량과 조성을 연구하였다. 야생콩의 주 서식지인 중국, 일본, 한반도, 극동러시아에서 수집한 재료를 HPLC로 분석하여 이소플라본의 함량과 조성을 확인하였다. 이소플라본 평균함량은 중국산 야생콩이 2.7 mg/g 로 높았고 한국산 (2.5 mg/g), 극동러시아산 (2.3 mg/g), 일본산 (2.3 mg/g)의 순이었다. 한국산 야생콩의 이소플라본에 대한 지리적 분포를 확인하기 위해 수집위치별로 함량을 나타낸 바, 이소플라본의 함량은 북쪽에서 남동쪽으로 갈수록 높아지는 경향이었다. 아울러 한국산 야생콩의 이소플라본 함량을 아홉 구역으로 나누어 비교한 바 전라남도지역을 제외하고는 특징적인 차이를 나타내지 않았다. 야생콩의 이소플라본 조성물 중 가장 풍부한 것은genistin이었고 glycitin이 가장 적었다. 콩 가공식품에서만 건강기능성에 필요한 이소플라본을 꾸준히 효율적으로 섭취하기란 쉽지 않으므로 이소플라본의 대량정제가 요구된다. 이에 따라 실험실 수준에서 대량의 단일 이소플라본 조성물을 정제할 수 있는 방법을 검토하였다.
Soybean seeds are rich and affordable source of starch, dietary fiber, lipids, secondary metabolites, essential minerals and physiologically active metabolites such as isoflavones, tocopherols, and saponins. Many epidemiological studies revealed that isoflavones are associated with low cancer incide...
Soybean seeds are rich and affordable source of starch, dietary fiber, lipids, secondary metabolites, essential minerals and physiologically active metabolites such as isoflavones, tocopherols, and saponins. Many epidemiological studies revealed that isoflavones are associated with low cancer incidence, decreased cardiovascular problems, and reduced menopausal symptoms. Many reports explained isoflavone content and compositions in different varieties of cultivated soybean as well as different accessions of wild soybean. This study showed that the wild soybean seeds collected from China, Japan, Korea and Russia have different soy isoflavone content and compositions. We analysed the soy isoflavone content and composition of wild soybeans using high performance liquid chromatography from natural habitats representing all geographic distribution areas and main centres of diversity i.e. China, Japan, Korean Peninsula and Far East Russia. Mean total soy isoflavone content was higher in Chinese wild soybeans (2.7 mg/g) followed by Korean (2.5 mg/g), Far East Russian (2.3 mg/g), and Japanese wild soybeans (2.3 mg/g). To explore geographical distribution of soy isoflavones in Korean wild soybeans we plotted content of soy isoflavone content with geographical coordinates and found that the amount of isoflavone content increases from North to South-East of Korean territory. The isoflavone content of Korean wild soybeans was also compared based on nine Korean provinces and non-significant difference were observed in all provinces except for Jeollanam-do. The most abundant soy isoflavone was m-genistin, while the least abundant was glycitin. Principal component analysis also confirm the comparison of means results. It is difficult to routinely ingest a standard amount of effective isoflavones only from soybean processed food for health functions. Evaluating the health function of isoflavones, purification of a large amount of crude isoflavones is required. Therefore, in this study, we examined a new refining method which can obtain a larger amount of pure single component of isoflavones at the laboratory level.
Soybean seeds are rich and affordable source of starch, dietary fiber, lipids, secondary metabolites, essential minerals and physiologically active metabolites such as isoflavones, tocopherols, and saponins. Many epidemiological studies revealed that isoflavones are associated with low cancer incidence, decreased cardiovascular problems, and reduced menopausal symptoms. Many reports explained isoflavone content and compositions in different varieties of cultivated soybean as well as different accessions of wild soybean. This study showed that the wild soybean seeds collected from China, Japan, Korea and Russia have different soy isoflavone content and compositions. We analysed the soy isoflavone content and composition of wild soybeans using high performance liquid chromatography from natural habitats representing all geographic distribution areas and main centres of diversity i.e. China, Japan, Korean Peninsula and Far East Russia. Mean total soy isoflavone content was higher in Chinese wild soybeans (2.7 mg/g) followed by Korean (2.5 mg/g), Far East Russian (2.3 mg/g), and Japanese wild soybeans (2.3 mg/g). To explore geographical distribution of soy isoflavones in Korean wild soybeans we plotted content of soy isoflavone content with geographical coordinates and found that the amount of isoflavone content increases from North to South-East of Korean territory. The isoflavone content of Korean wild soybeans was also compared based on nine Korean provinces and non-significant difference were observed in all provinces except for Jeollanam-do. The most abundant soy isoflavone was m-genistin, while the least abundant was glycitin. Principal component analysis also confirm the comparison of means results. It is difficult to routinely ingest a standard amount of effective isoflavones only from soybean processed food for health functions. Evaluating the health function of isoflavones, purification of a large amount of crude isoflavones is required. Therefore, in this study, we examined a new refining method which can obtain a larger amount of pure single component of isoflavones at the laboratory level.
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