본 연구의 목적은 여성의 섭식절제와 외부단서적 섭식의 관계에서 충동성이 미치는 영향을 살펴보는데 있다. 이를 위해 자신의 체형 및 체중에 가장 관심이 높을 것으로 예상되는 20~30대 여성을 대상으로 자료를 수집하였으며, 총 207명의 자료가 최종 분석에 사용되었다. 측정도구로는 섭식절제 척도(RS)와 외부단서적 섭식척도(DEBQ), 다차원적 충동성 척도(UPPS-P)를 사용하여 설문조사를 실시하였다. ...
본 연구의 목적은 여성의 섭식절제와 외부단서적 섭식의 관계에서 충동성이 미치는 영향을 살펴보는데 있다. 이를 위해 자신의 체형 및 체중에 가장 관심이 높을 것으로 예상되는 20~30대 여성을 대상으로 자료를 수집하였으며, 총 207명의 자료가 최종 분석에 사용되었다. 측정도구로는 섭식절제 척도(RS)와 외부단서적 섭식척도(DEBQ), 다차원적 충동성 척도(UPPS-P)를 사용하여 설문조사를 실시하였다. 조절효과를 알아보기 위한 다중회귀분석 결과는 다음과 같다. 우선, 섭식절제 수준이 높을수록 더 많은 외부단서적 섭식을 하는 것으로 나타났으며 뿐만 아니라 충동성 수준이 높을수록 더 많은 외부단서적 섭식을 하는 것으로 확인되었다. 조절효과 검증 결과 섭식절제와 외부단서적 섭식의 관계에서 충동성의 조절효과는 나타나지 않았다. 본 연구를 통해 국내에선 비교적 조명되지 않았던 구체적인 과식의 종류인 외부단서적 섭식에 대해 살펴보았다는 데 그 의의가 있는 것으로 생각된다. 연구 결과를 바탕으로 본 연구의 제한점 및 향후 연구 방향을 논의하였다.
주요어: 섭식절제, 외부단서적 섭식, 충동성
본 연구의 목적은 여성의 섭식절제와 외부단서적 섭식의 관계에서 충동성이 미치는 영향을 살펴보는데 있다. 이를 위해 자신의 체형 및 체중에 가장 관심이 높을 것으로 예상되는 20~30대 여성을 대상으로 자료를 수집하였으며, 총 207명의 자료가 최종 분석에 사용되었다. 측정도구로는 섭식절제 척도(RS)와 외부단서적 섭식척도(DEBQ), 다차원적 충동성 척도(UPPS-P)를 사용하여 설문조사를 실시하였다. 조절효과를 알아보기 위한 다중회귀분석 결과는 다음과 같다. 우선, 섭식절제 수준이 높을수록 더 많은 외부단서적 섭식을 하는 것으로 나타났으며 뿐만 아니라 충동성 수준이 높을수록 더 많은 외부단서적 섭식을 하는 것으로 확인되었다. 조절효과 검증 결과 섭식절제와 외부단서적 섭식의 관계에서 충동성의 조절효과는 나타나지 않았다. 본 연구를 통해 국내에선 비교적 조명되지 않았던 구체적인 과식의 종류인 외부단서적 섭식에 대해 살펴보았다는 데 그 의의가 있는 것으로 생각된다. 연구 결과를 바탕으로 본 연구의 제한점 및 향후 연구 방향을 논의하였다.
The purpose of this study is to investigate the effects of impulsivity on relations between the dietary restraint and external eating of women. For this purpose, the study collected data from women in their twenties or thirties who were expected to have the highest interest in their body shape and w...
The purpose of this study is to investigate the effects of impulsivity on relations between the dietary restraint and external eating of women. For this purpose, the study collected data from women in their twenties or thirties who were expected to have the highest interest in their body shape and weight. The data of total 207 women were used in final analysis. Employed in the survey were the Restraint Scale, the Dutch Eating Behavior Questionnaire, and the Multidimensional Impulsivity Scale(UPPS-P). Multiple regression analysis was conducted to examine the moderation effects of impulsivity. The analysis results were as follows: the higher their dietary restraint level was, the more external eating they had. In addition, the higher their impulsivity level was, the more external eating they had. The test results reveal that impulsivity had no moderating effects on relations between dietary restraint and external eating. The present study holds its significance in that it examined external eating, a specific type of overeating that has not been investigated much in the nation. Based on the findings, the study discussed its limitations and future research directions.
The purpose of this study is to investigate the effects of impulsivity on relations between the dietary restraint and external eating of women. For this purpose, the study collected data from women in their twenties or thirties who were expected to have the highest interest in their body shape and weight. The data of total 207 women were used in final analysis. Employed in the survey were the Restraint Scale, the Dutch Eating Behavior Questionnaire, and the Multidimensional Impulsivity Scale(UPPS-P). Multiple regression analysis was conducted to examine the moderation effects of impulsivity. The analysis results were as follows: the higher their dietary restraint level was, the more external eating they had. In addition, the higher their impulsivity level was, the more external eating they had. The test results reveal that impulsivity had no moderating effects on relations between dietary restraint and external eating. The present study holds its significance in that it examined external eating, a specific type of overeating that has not been investigated much in the nation. Based on the findings, the study discussed its limitations and future research directions.
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